News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

domowy 'boursin'

Started by dana, December 12, 2016, 04:59:12 PM

Previous topic - Next topic

dana

bojkotuje francje i jej fantastyczne sery tez... wiec tu moj ulubiony, ale robiony wlasnorecznie...


pol kilo twarozku homogenizowanego, 9%
7-8 zabkow czosnku, przecisnietego przez praske
100 g solonego masla, miekkiego
ciut wegety
pieprz mialki i grubo zmielony wg smaku

twarog przelozyc do woreczka z gazy i dac odcieknac przez noc.
potem nie wyjmujac z gazy, wlozyc do lodowki na 24 godziny. przelozyc do miski, dodac reszte skladnikow i dobrze wymieszac mikserem na jednolita mase. plastikowe pudeleczko wysmarowac oliwa, wysypac grubo zmielonym pieprzem, przelozyc mase serowa.
wstawic do lodowki....

pyszne...
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

kasiak

Siedzę nad tym przepisem, zastanawiam się i zastanawiam. Czy wy macie takie same serki homogenizowane, jak my w Polsce. Serek homogenizowany ma konsystencję budyniu. Jak ja go przełożę do gazy, to chyba mi wycieknie na zewnątrz. Nigdy co prawda nie próbowałam. Jak byś to kiedyś robiła, to proszę, wrzuć zdjęcie.  :)

dana

jak gesta gaza, to sie nie przeleje...  ja po prostu uzywam starej pieluchy, jakich mam jeszcze pare z lat niemowlecych moich spadkobiercow...  :D
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

kasiak

No tak, przez pampersa by się nie dało - nic nie przecieknie... ;)

dana

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)