News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 16 marca 2019...

Started by dana, March 16, 2019, 01:34:50 PM

Previous topic - Next topic

dana

shabbes... zimno, silne wiatry, na hermonie pada snieg, ale slonce i wiadomosci tymczasem nie ma...

przegladnelam prase swiatowa i oczywiscie o niczym innym sie nie mowi, u nas rowniez, tylko o tej masakrze w christchurch w nowej zelandii, co jest zrozumiale absolutnie i mozna tylko sie zastanawiac, ile nienawisci moze sie zgromadzic w jednym czlowieku, ktora zrobila z niego doslownie bestialskie zwierze...

ale to, co teraz zrobili w polsce, to zupelnie niesamowite... polska, moj pierwszy kraj, w ktorym sie urodzilam, skonczylam szkole, ktora dala mi piekne dziecinstwo i mlodosc, gdzie mam przyjaciol do dnia dzisiejszego, ktora ma zawsze cieple miejsce w moim sercu, wszystko jedno, co sie tam dzieje w stosunku do zydow i israela, ta polska traci rozum...

jak to w polsce, kiedy pojawia sie na scenie swiatowej jakas nowa gwiazda filmowa, polityk, pisarz, sportowiec you name it, w polsce natychmiast zaczyna sie szukac jej/jego polskich korzeni nawet setki lat do tylu: jego babcia byla z domu ....ska, jego wujek dzialal w... jego kuzynem jest...  git, to jeszcze jest normalne, zydzi/israelczycy tez to robia, chociaz u zydow to wynika z tego idiotycznego uczucia 'nigdy nas nie doceniaja, a tu prosze, to tez zyd'... napewno nie mam zamiaru odbierac nikomu polskiej dumy z jakiejs pozytywnej postaci, chociaz polska ma naprawde dosyc bohaterow bez uciekania sie do jakiegos amerykanina/francuza/szweda/anglika sprawdzajac jego babcie i praciotke...

ale w ciagu paru godzin wiazac sie z tym sqrwielem tarrantem???

patrze na naglowki polskich gazet i wlasnym oczom nie wierze: 'polskie nazwisko na broni napastnika'... 'tym polakiem inspirowal sie brenton tarran'... 'wstrzasajacy napis na broni napastnika'... 'sluzby specjalne badaja polskie watki zamachu w nowej zelandii'...  'napastnik'? nie nikczemny, odrazajacy morderca? polskie watki? wtf?

zadalam sobie trud i przejrzalam ten manifest... czytac tego nie mozna, bo po drugiej stronie dostalam odruchow wymiotnych w kolorze zielonym, ale przejrzalam reszte wyszukujac slowo 'polska'...  i znalazlam to:

na stronie 41 tego manifestu:
'The ideal of a heroic war, without loss, without failure, without some great setback, is idealistic and downright impossible. Even at Vienna in 1683 we Europeans still lost over fourteen thousand good man.'

na stronie 45 w oddziale nazwanym 'There is no sheltered meadow':
,,You will find no reprieve, not in Iceland, not in Poland, not in New Zealand, not in Argentina, not in Ukraine, not anywhere in the world. I know, because I have been there.'

strona 54, zatytulowana 'Support your brother nations':
'The movement may begin in Poland, Austria, France, Argentina, Australia, Canada or even Venezuela, but the movement will begin and when it does, be ready to throw your weight behind your people, with full force.'

to wszystko, gdzie wymieniona jest nazwa polski... nie osobno, zeby podkreslic tylko polske, ale zawsze razem z innymi panstwami...  popatrzalam jeszcze raz na prase swiatowa i nie znalazlam nigdzie, ale to nigdzie tam gdzie szukalam, we francuskiej, niemieckiej i angielsko-jezycznej prasie najmniejszej informacji, ze jakies inne panstwo wymienione w tym manifescie, i juz napewno nie 'sluzby specjalne' badaja  ukrainskie/nowozelandzkie/francuskie/austriackie/etc watki...  polskim sluzbom specjalnym sie nudzi? po co to robia? na czyje polecenie? polska poleci teraz w swiat krzyczac, ze nie ma z tym nic wspolnego, jako napewno jedyny kraj znow ciezko oburzony, ze w tym dranskim manifescie ten sqrwiel wymienil tez polske? polska musi sie postawic w centrum tej niesamowitej masakry?

angielska gazeta, w przeciwienstwie do polskiej prasy, wymienia wszystkie, ale to wszystkie napisy znalezione tam, wlacznie ze zdjeciami i objasnieniami do kazdego nazwiska...

4. Feliks Kazimierz Potocki – A Polish nobleman and military leader known for leading numerous campaigns against the Turks and Tatars, including fighting in the Great Turkish War. In 1698, he defeated a force of 14,000 Tatars with 6,000 men at the Battle of Podhajce

6. Vienna 1683 - A reference to the Battle of Vienna which marked the first time the Holy Roman Empire cooperated militarily against the Ottomans. They were victorious, marking the beginning of the end of Ottoman conquests in Europe

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6812729/New-Zealand-killer-scrawled-inspiration-shooting-spree-guns.html

co sie dzieje z tym pieknym krajem?

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

turcja za polska: oglosili, ze beda badac wielokrotne wizyty tego sqrwiela w turcji...

lipniaczek

...beda badac wszelka opozycje do islamu w Polsce i porownywac kazdego kto nie chce muzulmamow do tego mordercy...
???

dana

nie wiem co beda badac, ale fakt, ze polska wykazala duzo madrosci nie wpuszczajac tych 'uchodzcow' do panstwa...

dana

- hussein al sheikh, minister do spraw cywilnych w autonomii palestynskiej: 'to nie sily okupacji israelskiej!. to gangi hamasu, ktore terroryzuja i uciskaja glodnych w strefie gazy'...

wow hussein... co za nagla prawdomownosc i obrona israela... wszystko tylko po to, zeby pokazac sie z jak najlepszej strony przed 'palestynczykami'... wart pac palaca... co z gnebieniem i torturowaniem ludzi w waszych wiezieniach?

- rzecznik fatahu osama al qawassmeh: 'naszym przeslaniem dla naszych bohaterow walczacych z milicjami hamasu w strefie gazy jest to, ze droga do jerozolimy rozpoczyna sie rewolucja przeciwko tyranii, a my w ruchu fatah stoimy razem z wami i zawsze bedziemy lojalni wobec was'...

tak tak... droga do jerozolimy... hamas ich karmi tam bajkami i wy tez...

- jak podaje libanska gazeta al akhbar, delegacja egipska obiecala hamasowi wznowienie w tym tygodniu jeszcze rozmow w gazie w sprawie rozszerzenia strefy polowow, dostarczenia wiekszej ilosci elektrycznosci i wywozu towarow ze strefy gazy... wg tego raportu delegacja egipska poprosila rowniez o odlozenie wczorajszych piatkowych 'demonstracji' na granicy z israelem...

natomiast sa nie potwierdzone informacje w gazanskich stronach spolecznosciowych, ze szef delegacji wywiadu egipskiego podczas jego wizyt w israelu powiedzial, ze hamas nie wdrozyl nic z prosb egipskich w celu uspokojenia sytuacji w gazie i ze egip wycofa sie z mediacji miedzy stronami...

- mahmoud de autonomia zwrocil sie do egipcjan i onz z prosba o zatrzymanie hamasu w rozpoczeciu wojny domowej w gazie i zabijania demonstrantow...

- w gazie wszystkie frakcje spotkaly sie dzisiaj w celu przedyskutowania obecnych rozruchow przeciwko hamasowi... po spotkaniu oswiadczyli, ze 'popieramy ruch protestu, hamas przeprasza i wycofa swoje sluzby bezpieczenstwa z ulic gazy'...

nu nu... niezle...

- demokratyczna unia palestynska fida: 'hamas musi zrozumiec, ze maszyna opresji nie zlami woli palestynskiego narodu'...

bardzo dyplomatycznie... nie zlamie woli 'palestynskiego narodu' do zamieszek przeciwko hamasowi? to bedzie dzien... :D :D :D

- leca oskarzenia w kierunku mahmouda de autonomia...

kamal khatib,zastepca przewodniczacego radykalnego polnocnego skrzydla ruchu islamskiego w israelu: 'mahmoud abbas, prezydent autonomii palestynskiej i jego sluzby bezpieczenstwa popychaja ludzi do wewnetrznego buntu w strefie gazy. abbas chce przywrocic sobie role przywodcy, ktora mu byla wyznaczona i manipuluje bezpieczenstwem gazy w celu obalenia hamasu i zakonczyc probe obalenia wynikow wyborow, ktore mialy miejsce w roku 2007'...

anwar raja, czlonek politycznego biura ludowego frontu wyzwolenia palestyny: 'nadszedl czas, zeby autorytet twierdzacy, ze troszczy sie o sprawy narodu palestynskiego, zakonczyl oblezenie go'...

aaaa, to juz nie israel obleza gaze, tylko mahmoud? nu nu...

- cahal wystrzelil dzisiaj w kierunku podejrzanych arabow zblizajacych sie do plotu granicznego... jeden z nich zostal ranny...

lipniaczek

Quote from: dana on March 16, 2019, 04:32:06 PM
nie wiem co beda badac, ale fakt, ze polska wykazala duzo madrosci nie wpuszczajac tych 'uchodzcow' do panstwa...

...tak to dziala - ktos "lepszy" czeka na takie sytacje, zeby przeprowadzic swoje reformy...
???

dana

taaaaak... jeden wybija drugiego tam... tymczasem cisza ze strony eu, onz i tych organizacyjek do praw czlowieka... jakby tak israel strzelal w 'palestynskich' demonstrantow... potepienie, komisje sledcze i oczywiscie trybunal w hadze...

tutaj zaraz poleca miliony 'pomocy humanitarnej'...

dana

- z syrii donosza o 3 zaginionych od lutego rosyjskich oficerow, ktorzy wpadli w zasadzke... o ich losie nie wiadomo nic do tej pory...

- trwaja protesty przeciwko hamasowi w gazie i mimo obietnic, hamas dalej aresztuje demonstrantow... 32-letni mieszkanie jabalii podpalil sie dzisiaj w protescie przeciwko sytuacji w gazie... niektore zrodla podaja, ze sily bezpieczenstwa hamasu usunely jego stragan, inne, ze usunieto go z domu, poniewaz nie mogl placic komornego...

w khan younis sily hamasu atakuja demonstrantow, na placu meczennikow w zachodniej czesci miasta gazy strzelaja do demonstrantow...

- rozruchy miedzy arabami i silami cahalu w judei i samarii...

- mimo silnych wiatrow i deszczu w calynm kraju, okolo 50 tysiecy israelczykow wedrowalo dzisiaj po kraju...

tomasz

Właśnie ja też nie rozumiem tych "polskich wątków". Takie bicie piany ? Pokazywanie jacy to ważni jesteśmy ? Ale w taki sposób ?
Chyba, że na zasadzie: nie ważne jak, ważne, że się o nas mówi

:-\

dana

kurrrrrka... niech reklamuja co w polsce piekne, a nie cos takiego...

dana

protesty w gazie przeciwko hamasowi nie ustaja... arabowie zamieszczaja filmowane telefonami komorkowymi sceny...  maly chlopczyk, ktory opowiada, jak go hamasnicy bili... goniace demonstrantow po ulicach 'sily bezpieczenstwa'...  ale tez potepienie mahmouda de autonomia...

dana

- jak podaja teraz, na tle eskalacji w gazie cahal zatwierdzil plany przejecia kontroli w gazie, jesli demonstracje na granicy lub napiecie doprowadza do pogorszenia sytuacji...

i dzisiaj wieczorem nie ma zamieszek na granicy israelsko-gazanskiej...

- hamas ma jutro odbyc konferencje prasowa w zwiazku z protestami przeciwko tej organizacji... w ostatnich godzinach zwiazane z hamasem media zamieszczaja zdjecia z protestow przeciwko mahmoudowi de autonomia i juz zaczely oskarzach fatah i mossad za wydarzenia w gazie w ostatnich dwoch dniach...

wzywaja mahmouda de autonomia do rezygnacji...

hamas posluguje sie czlonkami ich milicji przebranych w cywilne ubrania 'w celu zaskoczenia demonstrantow'...

dana

hamas zabral sie teraz za aresztowanie dziennikarzy przekazujacych informacje o protestach przeciwko drozyznie i przeciwko hamasowi... zrodla w gazie podaly, ze zlamali reke dziennikarce, niejakiej taif al buhaisi, ktora przekazywala informacje z demonstracji w deir balah...

lipniaczek

...Hamas najpierw przeprasza, a później bije... No właśnie- co za różnica? Ból jest ten sam...
???

dana