News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 9 kwietnia... wybory w israelu...

Started by dana, April 09, 2019, 10:14:58 AM

Previous topic - Next topic

dana

te zawiadomienia telefoniczne nie ustaja i teraz tez, na mniej niz godzine przed zamknieciem lokali wyborczych...

w tej chwili dostala z partii pracy: 'ratujcie dom nas wszystkich!!!'...  nu avilein... partia pracy nigdy nie byla moim 'domem'...
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

teraz  rowniez partie arabskie zadaja pozostawienia urn wyborczych otwartych do godziny 23:L00...

rozne czynniki w likudzie mowia o ciezkiej sytuacji tej partii...

dana

teraz mowia, ze arabowie zaczynaja leciec do urn wyborczych...

lipniaczek

...no i wlasnie o to chodzi - kolejki przed urnami, a okupant zamyka przed nosem... taki skandal...
???

dana

zle wyglada, ale roznice miedzy roznymi kanalami sa duze:

kanal 20:
kachol lavan – 33 mandaty
lkud – 27
partia pracy – 9
yahadut ha tora – 7
zwiazek partii prawicowych, kulnu, shas, meretz, ha-yamin ha-hadash – kazda po 6
hadash-taal – 5 mandatow
balad – 4

blok prawicowy 63 mandaty
blok lewicowy 57 mandatow...

kanal 12:
kachol-lavan – 37 mandatow
likud – 33

kanal 13:
kachol-lavan – 36
likud – 36

kanal kan:
kachol-lkavan – 37
likud - 36

lieberman wogole nie przechodzi progu wyborczego w klku miejscach... to sa wstepne wyniki, ale wyglada zle dla likudu...

dana

nu, nic nam nie pomoze, trzeba czekac na rzeczywiste wyniki, trzeba podliczyc glosy zolnierzy i dyplomatow za granica... i czekac na ogloszenie centralnej komisjii wyborczej...

ale w sumie zle wyglada dla likudu, bo nie ma wyraznego zwyciestwa...

dana

gantz juz oglosil zwyciestwo: 'narod zadecydowal'...

nu, niestety tak to wyglada, ale czy ty bedziesz mogl stworzyc koalicje, to juz inna bajka...

dana

netanyahu jak netanyahu: podziekowal wszystkim za wysilek i powiedzial, ze stworzy rzad 'z naszymi naturanymi sojusznikami' i jak podaja, juz zaczyna pracowac nad przyszla koalicja...

dana

gantz podobno juz dzwoni do prawicowych partii, ktore wchodzil w sklad koalicji rzadu netanyahu, zeby nie tylko polecili go prezydentowi, ale i dolaczyli sie do jego rzadu... i jak powiedzial jeden komentator: on im obieca gwiazdke z nieba, zeby dolaczyli sie do niego...

dana

teraz rozkladaja na czynniki pierwsze te wyniki, ktore dostali o 22:00... wg niekorych to ma sie jeszcze zmienic i to duzo...

natomiast bardzo, bardzo zle wyglada z partia ha-yemin ha-hadash bennetta i shaked: w niektorych wynikach wogole nie przechodza progu wyborczego, a w niektorych z trudem...  zrobili blad odlaczajac sie od ha-bait ha-yehudi, a netanyahu zrobil blad, ze oslabial te male partie prawicowe... nu, trzeba poczekac na rzeczywiste wyniki i przyjac to modlac sie, zeby gantz z lapidem nie pograzyli w ciagu nastepnych lat nas wszystkich i nie zniweczyli tego, co osiagnal netanyahu...

lipniaczek

dana

lieberman nie odpowiada na telefony gantza i netanyahu, a arie deri the ganev nie odpowiada na telefony gantza...

jestem ciekawa, jak to wyglada teraz w tej partii kachol-lavan: siedzi tam lapid, ktory ewentualnie zostanie premierem za dwa lat, ktory pogardza partiami religijnymi, obiecywal, ze nie bedzie siedziec z nimi w rzadzie, a tu gantz dzwoni do deri, przewodniczaceo ortodoksyjnej partii shas?

dana

dana

moshe kachlon zawiadomil teraz, ze nie zobowiazuje sie, ze poleci prezydentowi netanyahu....

nu git... to bylo jasne, jak powiedzial juz chyba z tydzien temu, ze dolaczy sie tylko do tego rzadu, w ktorym bedzie mial teczke ministerstwa finansow... wg obecnych wynikow dostalej tylko 4 mandaty, wiec troche to bedzie dziwne, jak dostanie taka pozycje, ale jak wiadomo, w polityce israelskiej wszystko jest mozliwe...

dana

juz wyciagaja wszyscy noze: eitan kabel z partii pracy wzywa avi gabay'a do natychmiastowego ustapienia, poniewaz partia pracy pod jego przywodztwem dostaje ponizej 10 mandatow...