News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 12 kwietnia 2019...

Started by dana, April 12, 2019, 12:04:53 AM

Previous topic - Next topic

dana

centralna komisja wyborcza opublikowala teraz ostateczne wyniki wyborow:

likud – 36 mandatow
kachol-lavan – 35
shas – 8
yachadut ha-torah – 7
partia pracy – 6
hadash-ta'al – 6
israel beiteinu – 5
zwiazek partii prawicowych – 5
kulanu – 4
meretz – 4
bal'ad-ra'am – 4

partia ha-yamin ha-hadash bennetta i shaked nie przeszla progu wyborczego i nie bedzie w knesset...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- chaos transportowy dzisiaj w israelu... znow pracownicy kolei israelskich 'zachorowali' powodujac opoznienia, zamkniecia linii kolejowych, uniemozliwiajac ludziom dojazd do pracy, do centr handlowych i zolnierzom powrotu do domow na shabbat...

'nie ma pociagow az do odwolania. przepraszamy podrozujacych'...

przepelnione autobusy i walki o zdobycie miejsca, dzisiaj...

- general rezerwy  i no 2 w partii pracy tal russo zawiadomil dzisiaj, ze nie odchodzi z partii na tym etapie: 'smutne wyniki wyborow dla partii i z mojego osobistego punktu widzenia rowniez dla mnie, wymagaja rachunku sumienia osobistego i partyjnego. w kazdym razie wazne jest dla mnie powiedziec jasno: jestem razem z partia pracy. nie wywarto na mnie zadnego nacisku, zeby ustapic'...

- prezydent rivlin rozpocznie w poniedzialek serie konsultacji ze wszystkimi wybranymi do knesset frakcjami... konsultacje beda po raz pierwszy przekazywane na zywo... wg wszystkich ocen, netanyahu dostanie najwieksza ilosc rekomendacji... jednoczesnie wyzszy urzedni zaangazowany w rozmowy koalicyjne powiedzial, ze 'istnieje scenariusz, ktory jest sprawdzany, wg ktorego prezydent przekaze netanyahu stworzenie rzadu, ale zaprosi do siebie netanyahu i gantza i zaproponuje im utworzenie rzadu jednosci w swietle wyzwan stojacych przed israelem w nastepnych miesiacach'...

- zrodla w likudzie mowia, ze 'nie ma szans na pojscie z gantzem po tym, kiedy partia kachol-lavan nazwala netanyahu zdrajca. to czerwona linia, ktorej sie nie przekracza'...

- dzisiaj piatek... zobaczymy, czy i co sie bedzie dzialo na granicy israelsko-gazanskiej... w ostatnim tygodniu nie bylo cowieczornych rozruchow...

dana

nu, 3 dni po wyborach beny gantz zdecydowal sie na telefon do netanyahu i pogratulowanie mu wygrania... pewnie w koncu doszlo do niego, ze nie wyniki sie nie zmienia na jego korzysc, kiedy po koncowym obliczeniu okazalo sie, ze likud ma jeden mandat wiecej, ze nie wypada nie zadzwonic, jak juz przywodcy innych panstw i to wielkich mu pogratulowali i pewnie tez, zeby nie zaprzepascic ewentualnego dolaczenia sie do rzadu netanyahu: 'dzwonie, zeby ci pogratulowac sukcesu w wyborach i zycze tobie, twojej rodzinie i calemu narodowi israela wesolych swiat'... netanyahu w odpowiedzi: 'dziekuje i zycze rowniez wesolych swiat. przywrocimy israelowi spokoj, kazdy w jego roli'...

tamte gratulacje nie? nu, dostal elegancko spowrotem: kazdy w swojej roli, czyli ja premier, a ty w opozycji... :D

duzym znakiem zapytania bylo, czy umowa rotacji miedzy gantzem a lapidem, ktory mial zamienic gantza po dwoch latach, bedzie rozciagnieta na siedzenie w opozycji, ale jak podaja teraz, uzgodniono, ze nie bedzie rotacji w prowadzeniu opozycji i gantz dostaje ta role...   biedny lapid... i ta rola tez mu uciekla sprzed nosa... :D

- rozruchy kolo qabatiye  w judei i samarii miedzy arabami i silami bezpieczenswa...

- zaczynaja sie zbierac w 5 punktach wzdluz granicy israelsko-gazanskiej i wysylac balony w kierunku otef israel... dzisiejsze 'demonstracje' stoja pod wezwaniem 'razem przeciwko normalizacji'... nu, z waszej strony nie ma zadnej 'normalizacji', ta jest tylko i wylacznie ze strony tego waszego 'syjonistycznego wroga', ktory znow przekazuje wam paliwo, zywnosc i pozwala qatarowi na przekazywanie wam milionow dolarow... moze teraz po wyborach i nasz rzad w koncu bedzie solidarnie z wami przeciwko 'normalizacji' i przestanie sie martwic o wasze codzienne zycie...

zarzadzenia dla cahalu w sprawie otwarcia ognia:
arab przekraczajacy linie 300 metrow od plotu granicznego – strzaly osrzegajace...
arab przekraczajacy linie 80 metrow – strzal od kolana nizej...

z gazy podaja o przygotowanych do wyslania 400 balonach...

tymczasem na arabskich stronach publikuja te zdjecia z podpisem 'piekne zdjecie okupowanej haify'... troche im sie tylko zapomnialo, ze wszystko powstalo dzieki zydom dziesiatki lat po tym, jak zakonczyla sie okupacja muzulmanska, i brytyjska w eretz israel...

dana

okolo 9000 arabow 'demonstruje' teraz w kilku punktach na granicy z israelem... przecinanie plotu granicznego, rzucanie granatami i ladunkami wybuchowymi w zolnierzy, wysylanie balonow zapalajacych na otef israel. proby przedarcia sie przez plot graniczny...  nie ma tymczasem wyjatkowo podpalania opon...

tymczasem jest 30 rannych i jeden zabity 15-letni arab....  tym razem 'ministerstwo zdrowia' w gazie zawadomilo natychmiast...

rozruchy w judei i samarii... tutaj w qalqilya...

dana

conajmniej 70 rannych juz...  i zapowiadaja, ze od przyszlego tygodnia powracja do wieczornych imprez...

zrozumieli, ze inwalida to swietna propaganda i teraz co piatek podstawiaja tam jakiego 'dyzurnego' inwalide, ktory takim juz inwalida nie jest i moze spokojnie dalej 'dzialac na rzeczpowerou;...

dana

trzeba przyznac, ze jest dosc spokojnie dzisiaj... nie ma podpalania opon... :D

dana

chyba zaczynaja sie rozchodzic do domow, bo od ponad 40 minut nie ma zadnych informacji o tym, co sie dzieje na granicy z gaza...

w wieczornych wiadomosciach kanalu 12 ich lewacka do bolu gwiazda, komentator polityczny amnon abramovitch, na informacje z roznych zrodel, ze netanyahu planuje przekazac teczke ministerstwa sprawiedliwosci yarivowi levin: 'nominacja levina to jeszcze jeden rok wiezienia dla netanyahu'...

oni juz zupelnie, ale to zupelnie traca glowe... to ta ich demokracja i jakoby trzymanie sie prawa: mianowanie ministra na takie czy inne stanowisko, ktore nie odpowiada lewackim mediom to juz kara wiezienia... tak tak...

a yoav krakovsky, dziennikarz i komentator polityczny kanalu 11, lewicowiec, ale nie lewak jak abramovitch, podal dzisiaj w wieczornych wiadomosciach, ze ayelet shaked ma zamiar dolaczyc sie wkrotce do likudu, zeby wziac udzial w nastepnych prawyborach... krakovsky jeszcze nie wie, jakie plany ma bennett...

nu,, to bylo mi jasne, ze po takiej klesce ona pojdzie sama dalej wlasna droga...

jeszcze w wiadomosciach tego kanalu podali, ze amir peretz z partii pracy i ilan gilon z partii meretz dzialaja na rzecz polaczenia sie tych dwoch partii: na pierwszym etapie wspolna dzialalnosc parlamentarna, a potem calkowite polaczenie...

taaaak... zamiast naprawde uzdrowic ta historyczna partie, ktora rzadzila panstwem przez jego pierwsze 30 lat, t pracuja na jej kompletna likwidacje... 

dana

wyszla prawda na swiatlo dzienne...  :D

wyzszy urzednik syryjski, sheikh ahmed shalash, na jego twitterze:
'rozbicie israelskiego pojazdu kosmicznego podczas ladowania na ksiezycu... jestesmy pewni, ze syryjskie dzialania wywiadowcze zawsze zadziwiaja wszystkich i areny konfrontacji sa otwarte i nieograniczone i nie chce w tej chwili dodac nic wiecej'...

:() :() :()

lipniaczek

...brawo- obronili islamski półksiężyc przed syjonistycznym najazdem...
???

dana

sar

Quote from: dana on April 12, 2019, 12:04:53 AM

partia ha-yamin ha-hadash bennetta i shaked nie przeszla progu wyborczego i nie bedzie w knesset...

i to mnie lekko smuci ...
cóż za "własne wybory"
trza płacić ...

pzdr
Witek  ;)

dana

tak... nu, zobaczymy, co zrobia dalej, bo napewno nie zechca wpasc w zapomnienie... :D