News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 27 kwietnia 2019...

Started by dana, April 27, 2019, 11:47:42 AM

Previous topic - Next topic

dana

pogoda przepiekna... w jerozolimie plus 25... israelczycy w naturze, ale w wielu, wielu domach goraczkowe przygotowania do rozpoczynajacej sie dzisiaj wieczorem maimuny: ciastka, slodycze, ciastka, slodycze i oczywiscie obowiazkowa mufleta, czyli nalesnik marokanski, w kazdej mozliwej postaci, przede wszystkim z maslem i miodem...  :D

duzo wiadomosci nie ma oczywiscie, beda pewnie dopiero wieczorem, ale co jest to daje... :D

- wyslannik putina do spraw syrii powiedzial dzisiaj, ze zwrocenie ciala zacharii baumela, zaginionego od bitwy sultan yacoub podczas pierwszej wojny libanskiej 'nie bylo jednostronnym dzialaniem i israel zobowiazal sie do zwrocenia syrii wiezniow syryjskich znajdujacych sie w israelskich wiezieniach. israel podjal decyzje i bedzie musial wypelnic ja pozniej'...

oficjalne zrodlo israelskie podalo, ze 'israel postanowil zwolnic 2 wiezniow jako gest dobrej woli zwroceniu szczatkow zacharii baumela na poczatku mesiaca. sprawa ta nie pojawila sie wczesniej tylko po zwrocenia baumela israel podjal ta decyzje. israel dziala niestrudzenie nad przywroceniem wiezniow i zaginionych i bedzie kontynuowal robic to nada jednoczesnie chroniac bezpieczentwa israela'...

jak podaje yediot achronot, z israelskiego oswiadczenia nie jest jasne, czy rzeczywiscie mowa jest o obywastelach syryjskich i czy juz zostali zwolnieni z wiezienia... nie jest rowniez jasne, kim sa ci wiezniowie, ale jest kilku druzow skazanych za szpiegostwo na rzecz syrii...

- eu opublikowala oswiadczenie sprzeciwiajace sie 'burzeniu domow palestynskich we wschodniej jerozolimie. podkreslamy nasze zaniepokojenie niszczeniem wlasnosci palestynskiej przez wladze israelske'...

tak tak... u was to napewno mozna budowac nielegalnie i bez pozwolen i tez na cudzej ziemi, nie fredka? wy sie lepiej zajmijcie niszczeniem kosciolow w europie...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- wiecej informacji w sprawie zwolnienia wiezniow syryjskich w zamian za zaginionego israelskiego zolnierza zacharoe baumela... wg syryjskiej gazey al watan rezim syryjskie nalegal na rosje, zeby zwrocenie baumela 'nie bylo za nic'... wg tej gazety, oczekuje sie, ze 'dwoch lub wiecej wiezniow syryjskich bedzie wkrotce zwolnionych z israelskich wiezien'...

wg zrodel israelskich, zwolnionych bedzie dwoch wiezniow: zidan tawil, skazany za szmugiel narkotykow, ktory mial byc wypuszczony z wiezienia w najblizszym lipcu i hamis ahmad, 'dzialacz' fatahu w syryjskim obozie uchodzcow yarmouk... ahmad probowal zrobic zamach w bazie wojskowej cahalu w roku 2005 i mial siedziec w wiezieniu do roku 2023...

doradca prawny rzadu mndelblit zatwierdzil ta wymiane i powiedzial, ze nie bylo koniecznosci zwolac posiedzenia gabinetu...

o, taka wymiane mozna zaakceptowac... nie tysiace mordercow, tylko jeden narkoman i jeden terrorysta i obaj byliby tak czy siak wkrotce zwolnieni...

hamis ahmad...

- zolnierze cahalu wystrzelil teraz w kierunku trzech terrorystow probujacych zniszczyc plot graniczny na granicy z gaza... conajmnej jeden z arabow zostal ranny...

- 1 250 000 israelczykow odwiedzilo parki narodowe i rezerwaty przyrody podczas calych swiat pesach...

dana

nie maja czasu na wiadomosci, bo byly przygotowania do maimuny, a teraz juz zabawa w pelni... :D
jeszcze tylko brakuje informacji i zdjec, gdzie sie zabawia netanyahu z sara... :D

niesamowite obzarstwo pysznosciami... nu i politycy pokazuja sie, gdzie tylko ich zaproszono... :D

tylko popatrzcie na ten stol w bnei akiva... :D

minister yoav galant, chociaz dziecko polskich rodzicow, ocalalych z shoah, swietuje po marokansku z zona claudine...

yair lapid w rechovot...

minister israel katz z corka w tel avivie...

miri regev z mufleta w gan yavne...

minister ofir akunis podjada w tel avivie...

dana

teraz mamy komplet... :D

bibi i sara w or akiva...

i nasz prezydent zajada sie mufleta... :D

lipniaczek

...a tak z praktycznego punktu widzenia, po co tyle cukru?...
???

dana

sar

jeśli w złym miejscu - DANA przenieś we właściwe ...

co jakiś czas nawet w PL gazecie da się znaleźć
sensownie napisany tekst na temat terroryzmu ...

http://www.rp.pl/Rzecz-o-historii/304259904-Arabski-terroryzm-pod-szyldem-KGB.html

pzdr
Witek  ;)

dana

ja to wkleje pozniej w zakladke 'articles'...

dzieki... :)