News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 19 maja 2019...

Started by dana, May 19, 2019, 12:21:04 PM

Previous topic - Next topic

dana

bogu dzieki eurowizja za nami, dzisiaj juz tylko tu i tam jakies pochwaly, jak to bylo fantastycznie zrobione w porownaniu do innych eurowizji, czego nie moge ani potwierdzic ani zaaprzeczyc, bo od lat nie ogladam tego i tez krytyka madonny, ktora podobno strasznie falszowala i jej i islandii spolitykowania tej imprezy w ostatniej chwili machajac flagami 'palestyny'... mahmoud de autonomia pewnie znow czuje sie krolem swiata, ktory go tak popiera i teraz czekam na jego pochwale i slowa wdziecznosc w kierunku tych wymachujacych... poszlam sprawdzic: w islandii zyje podobno az 250 zydow, a muzulmanow jakoby 1000, wiec islandczycy oczywiscie musza walczyc o wolnosc nigdy nie istniejacego kraju... zoll zejn...

za to u nas w budownictwie katastrofa zupelna: w ostatnim tygodniu zginelo dwoch robotnikow, ktorzy spadli z duzej wysokosci, a dzisiaj dzwig sie zawalil na budowie w yavne zabijajac 4 osoby... ktos tam nie egzekwuje obowiazku zabezpieczenia prac budowlanych i robotnikow i powinien byc pociagniety do odpowiedzialnosci: w ostatnim roku zginelo tak 58 osob... .

- netanyahu dzisiaj rano na otwarciu cotygodniowego posiedzenia rzadu ustosunkowal sie do rozmow koalicyjnych: 'niestety partie ciagle jeszcze znajduja sie na wierzcholkach drzew. mam nadzieje, ze wkrotce spuscimy je na ziemie, aby moc prowadzic panstwo do nowych osiagniec'...

nu, netanyahu ma jeszcze 8 dni na stworzenie rzadu i tymczasem nie widac go nawet na horyzoncie... za to widac zadufanie tych partii, ktore dostaly 4-5 mandatow w wyborach chcacych rzadzic na rowni z likudem, ktory dostal 36 i trudnosci, przed jakimi bedzie stal netanyahu, jesli stworzy taki rzad... beda odchodzic szantazyki co pare dni...

- jak donosi qatarska strona informacyjna khaij online, ambasador autonomii palestynskiej w moskwie, abdel hafiz nofal powiedzial, ze autonomia zgodzila sie na omowienie kwestii konfederacji z jordania, mimo wczesniejszego, ostrego sprzeciwu krola jordanii abdullaha...

nu, ja to chce zobaczyc... nikt nie wspomina gazy? dwa pantwa dla jednego 'narodu'?

- czlonkowie meretz: 'w nastepnych wyborach pojdziemy razem z partia ahmada tibi'...

bardzo git... teraz juz przynajmniej calkiem oficjalnie stajecie przeciwko israelowi...

- partia kachol-lavan juz rozpoczyna kampanie przeciwko prawom, ktore uderza w system sadowy w israelu i ktore wg nich, netanyahu ma zamiar przeprowadzic w knesset i yaalon juz zamieszcza na jego twitterze  poster wzywajacy do udzialu w tych demonstracjach: 'ochronny mur dla demokracji. nie pozwolimy netanyahu wciagnoc israel do legislacji a la turcja, w ktorej wladca ma immunitet przed prawem. 25 maja, 20:30, na placu muzeum tel aviv'...

tak wlasnie wyglada ta wasza 'demokracja', ktora nie uznaje wynikow wyborow, tak wygladaja te wasze obietnice o nierozdzielaniu narodu... nu, ten plac przez muzeum nie jest taki duzy, wiec nawet jak przyjdzie 100 osob, to i wy i nasze gazetkies zrobia z tego tlumy...

- edy cohen, ekspert of spraw bliskiego wschodu: 'media israelskie ignoruja kompletnie ciagle bezczeszczenie kosciolow na terenach autonomii palestynskiej. tylko w tym miesiacu zniszczono 3 koscioly, ostatni raz wczoraj kosciol anglikanskich w wiosce aboud na zachod od ramalli. jesli media israelskie donioslyby o tym, rowniez media miedzynarodowe napisalyby o tym, powodujac powazne szkody autonomii, ale media israelskie nie sa zainteresowane publikowaniem prawdy'...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- balon zapalajacy wyslany z gazy wyladowal  na terenie rolniczym w nahal oz i wywolal pozar...

- jason greenblatt, specjalny wyslannik donalda the first na bliski wschod: 'budzet, jaki przeznacza autonomia palestynska na wynagrodzenia dla mordercow jest znacznie wiekszy, niz 8 milionow dolarow miesiecznie, jakie autonomia winna jest szpitalowi we wschodniej jerozolimie. jesli autonomia przestalaby nadrzednie finansowac terrorystow i ich rodziny, moglaby bez trudnosci pokryc koszty systemu opieki zdrowotnej. kazdy palestynczyk powinien wiedziec, ze nie dostaja dobrej opoieki zdrowotnej, poniewaz autonomia palestynska zadecydowala, ze wazniejsze jest wspieranie terrorystow. trudnosci budzetowe szpitali nie sa wina usa. kto to spowodowal, to autonomia palestynska, ktora od lat przekazuje pieniadze dla wzbudzajacego obrzydzenie programu 'morderstwo za zaplate' i wykorzystuje pieniadze autonomii w innych obszarach rowniez. nie bedziemy brac udzialu w finansowaniu takiego systemu'...

- zamach w egipcie na autobus turystyczny kolo piramid w gizie... conajmniej 18 osob zostalo rannych...

- gazeta rai al youm donosi, ze w 'palestynskich' obozach uchodzczych w jodanii rozdaje sie ulotki wzywajace uchodzco do udzialu w 'ludowym obaleniu rzadu'... nie wiadomo, kto stoi za tym, ale jordanskie prawo zakazuje dzialalnosci politycznej w tych obozach...

tomasz

Patrząc na tych muzyków z Islandii to bardzo dziwni ludzie popierają Palestyńczyków... 
A niechby spróbowali tak wystrojeni pospacerować po Gazie czy innym Teheranie...  ;D

A co do Palestyńczyków - proszę im powiedzieć, że teraz ma być całkowity spokój, bo żona jedzie na 2 tyg do Israela, i jakby co to poskarżę się swojemu kongresmenowi i Trumpowi na dodatek >:(

...ja niestety nie mogę pojechać  :'(

dana

hahahahahahaha.... ja ich zawiadomie, zeby nic nie robili...

ale nic nie bedzie przez nastepne dwa tygodnie, na moj czulentowski nos, bo jeszcze rzadu w israelu nie ma, a bez rzadu nic nie bedzie... :D

dana

z samego rana dali krotka wiadomosc, ze znow w nocy byl atak w syrii na iranskie pozycje, a potem cisza, nawet w arabskich zrodlach...

teraz zaczeli mowic juz nawet u nas, wiec wyglada na to, ze rzeczywiscie atak byl, druga noc pod rzad.... israel oczywiscie milczy...

a teraz podaja o wystrzeleniu rakiety, ktora spradla kolo ambasady amerykanskiej w bagdadzie...  iran jest o to oskarzany...
coraz bardziej interesujaco...

a u nas komisja udzielajaca pozwolen na finansowanie obrony zawiadomila uprzejmie netanyahu, ze albo do piatku poda im jego stan majatkowy, albo ostatecznie odmowia mu prawa do pomocy finansowej jego kuzyna...

to sie chyba nazywa szantaz, nie? bo inni dostaja taka pomoc bez oglaszania ich stanow majatkowych... nu, ale dla netanyahu sa inne prawa, jak wiadomo...

w dzisiejszym programie 'otwarte studio' dali nastepne dowody juz nie tylko na 'szycie' netanyahu sledztw i oskarzen, ale rowniez na klamtwa mandelblita i udowodniono, ze przecieki pochodza od jednego wspolpracownika mandelblita i od jednego urzednika prokuratury panstwowej, a nasze dziennikarzyny jeszcze dolozyli do tego porcje ich nienawisci...
nu, zobaczymy, co zrobia prawnicy netanyahu, ale to juz tak wszystko smierdzi, ze jest nie do wytrzymania...
niesamowite to jest, co sie dzieje w sadzie najwyzszym, w prokuraturze, w biurze mandelblita i w policji...

lipniaczek

...Eurowizja to po hebrajsku Psychiatryk albo Szurwizja - nie pamietam, bo juz dawno sprawdzalem u Haifskiej...
  8)

dana