News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 3 sierpnia 2019...

Started by dana, August 03, 2019, 01:52:14 PM

Previous topic - Next topic

dana

wszyscy wiemy, ze jesli chcemy miec jakis obraz sytuacji lub wydarzenia, nie wolno nam sie zatrzymac na naglowku, bo inaczej dostajemy kompletnie znieksztalcona informacje... to sie dzieje we wszystkich mediach swiata i rowniez w naszych, israelskich...

i tak, rozpoczynajac prasowke przy swietym shabacie otwieram strone yedioth achronot (maariv i walla!news pisza o iranie, arutz7 i 004 nie dzialaja w shabbat) i widze piekny naglowek: 'netanyahu poprosil o spotkanie z krolem jordanii i dostal odmowe'... pomyslalam sobie zwyczajnie wtf? i poszlam nizej... nu, wiec to zupelnie jak radio erewan... nie spotkanie z netanyahu, tylko spotkanie z przywodcami panstw arabskich i krol nie chce wziac udzialu w takim spotkaniu, ktore wogole chce zorganizowac donald the first i krol nie chce 'wspolnych zdjec'... potem jeszcze pisza, ze 'netanyahu sie zezloscil na krola'... a pol godziny pozniej biuro netanyahu wogole zaprzeczylo tym informacjom podanym w gazeci al quds al arabi...

krol pewnie przeczytal krytyke takiego spotkania wyrazona przez mahmouda de autonomia i szybko wzial jego strone... krol lekko zapomina o ogromnej pomocy jaka dostaje i od usa i od israela, ale krol nie lubi pamietac wielu rzeczy... przypomna mu sie w momencie, jak mu bractwo i daash przedra sie przez granice...

nu i mamy nasze cotygodniowe imprezki shabatarbut, ktore teraz rozpoczna sie z cala sila, bo partie otworzyly oficjalnie kampanie wyborcze:

nitzan horowitz, przewodniczacy obozu demokratycznego, w modi'in: 'od momentu jak wszedlem w polityke dzialalem dla polaczen. przewodniczacy partii pracy odmowil polaczenia. i dlatego zrobilismy polaczenie z ehudem barakiem. amir peretz podjal bardzo zla decyzje. myslalem, ze partia pracy i meretz powinny byc osia polaczenia. nie tylka ja bylem rozczarowany, ze poszedl na prawo, sa jeszcze inni w partii, ktorzy przyszli do nas. bardzo szkoda, ze on to zrobil.

barak nie jest podejrzany i nie jest oskarzony o nic. ehud barak jest dzisiaj jednym z najsilniejszych glosow przeciwko rezimowi balfour. nie bawie sie w zabawy puryzmu  i wystarczy tego, my zrobimy polityke jak dorosli'...

amir peretz, przewodniczacy partii pracy, na konferencji partii w sakhnin: 'pojscie do wyborow zostalo uzgodnion miedzy liebermanem i netanyahu. lieberman jest najlepszym partnerem netanyahu od lat. wyborcom, ktorzy sa skuszeni przez nowego liebermana nie moga zapomniec, ze mowa jest o rasistowskim wilku owinietym owcza skora'...

amir... ty sie poetycki zrobiles? wilk, owca... od razu opowiedz nam o czerwonym kapturk...  :D

tzachi hanegbi, minister do spraw wspolpracy regionalnej, w kfar saba: 'zwrocilismy sie do kchol-lavanw ostatnich wyborach w sprawie rzadu jednosci i odpowiedz byla nie.'... w zwiazku z niepowodzeniem polaczenia sie miedzy zjednoczona prawica i otzma yehudit powiedzial ze 'jestesmy liberalnym likudem i nie przyjmujemy w nasze szeregi rasistow takich, jak ben gvir'...

ujjj tzachi tzachi... ben gvir rasista? twoja mama, jak byla jeszcze w polityce, tez uwazana byla za 'rasistke'...

avigdor lieberman, przewodniczacy partii israel beiteinu, w modi'in: 'prawdziwa decyzja w wyborach nie jest miedzy gantzem a bibi, ale miedzy israelem partii israel beiteinu a israelem smotricha. nie widze roznicy miedzy smotrichem a ben gvirem. u mnie przywodztwo rzadu nie jest obsesja, ale opcja. trzeba stworzyc rzad, nie mozna wziac panstwo do jeszcze jednych wyborow. ze wszystkich opcji, to jest rzad: israel beiteinu, likud, kachol-lavan. kazdy waski rzad bedzie waski dla panstwa israel.

musimy wrocic do polityki celowych likwidacji. kazdy rozumie, ze przemoc sie oplaca. rowniez po ostatnich wyborach zaproponowano mi zostac ministrem obrony, ale nie przyjalem tego. jest poddanie sie terrorowi, i dlatego nie bedzie poddania sie terrorowi i nie bedzie transferu pieniedzy.

netanyahu atakuje mnie nieustatnnie, niech sie cieszy, ja sie koncentruje na pozytywnej kampanii'...

bardzo to wszystko wyglada ladnie, liberman, ale takich obietnic z twojej strony bylo juz wiele i jak wiadomo, pozostaly na papierze... i tak bedzie tym razem...

ramat gan rozpoczal wczoraj wieczorem dzialalnosc autobusow w shabbat, ktore beda jezdzic po glownym trasach do okregow rozrywkowych i do szpitali, bez wjazdu do dzielnic mieszkalnych...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

dana

- lieberman: 'jestem zainteresowany byc premierem w rotacji, ale jestem realistyczny. tymczasem staram sie najpierw zdobyc wystarczajaco duzo mandatow'...

lieberman jeszcze zaprosil netanyahu do publicznej debaty 'po tym jak twierdzil, ze popieral ewakuacje, zwolnil 1028 terrorystow, przeprosil erdogana i placi zabezpieczenie hamasu. ale on sie tak boi, ze nie przyjdzie na debate'...

ile mozna bujac lieberman? jak pamietam, netanyahu w protescie przeciwko ewakuacji gush kativ odszedl z rzadu... jak pamietam, to tych 1028 terrorystow zwolnionych zostalo za gilada shalita, czego rzadal caly naord... pamietam rowniez ta scene, kiedy hussajn o na lotnisku przed odlotem wepchnal mu telefon w reke i kazal mu przeprosic erdogana, ktory byl po drugiej stronie... jakby netanyahu mial wyjscie w takiej sytuacji... ty zrobilbys to samo... i nie netanyahu placi hamasowi, tylko qatar... nu, ty zawsze duzo gadasz, tylko w przeciwienstwie do netanyahu duzo nie robisz...
za to bujasz w oblokach... netanyahu nigdy, ale to nigdy nie zgodzi sie na ten idiotyczny pomysl rotacji, nie z toba i nie z nikim, a po odejsciu netanyahu jest na miejsce premiera paru chetnych, czlonkow likudu i lepszych od ciebie...  zobaczymy ile mandatow dostaniesz 17 wrzesnia...

- kampania wyborcza partii israel beiteinu: tysiace kierowcow, ktorzy zaparkowali dzisiaj przy plazach od ashkelonu do haify byli zaskoczeni i przestraszeni, kiedy po powrocie do samochodow znalezli na przedniej szybie podrobiony mandat za parkowanie: ''ten samochod jechal w sobote i naruszyl paragraf 123/2 wg praw panstwa halachy'...

to nie jest kampania wyborcza, lieberman, to jest demogogia i proba zastraszenie ludzi...

https://imagizer.imageshack.com/img924/2386/SgvJD1.jpg[/img]

- moshe yaalon, jeden z przywodcow partii kachol-lavan, dzisiaj na imprezce w ramat ganie: 'jest milionowa kampania w domenie cyber przeciwko kachol-lavan i benny gantzowi. to sie dzieje i jesli chodzi o mnie to sprawa 6000. tego nie finansuje likud i trzeba zbadac skad przychodza te pieniadze. nagle wdarli sie do telefonu gantza. nu, naprawde. oczekuje, ze rosja i usa nie beda ingerowac w nasze demokratyczne wybory'...

aha, nie likud, ale sprawa 6000, co? trzeba zbadac mowisz? zacznijmy moze od tego, czy masz jakies dowody na to twierdzenie? i dlaczego nie zadasz, zeby zbadano skad i za co barak dostal te miliony? jestes coraz bardziej zalosny, yaalon...

- ayelet shaked: 'jesli nie dostaniemy 61 mandatow przypuszczam, ze beda probowac stworzyc rzad jednosci, do ktorego nie chce byc czescia'...

- barak ravid, dziennikarz do spraw politycznych 13 kanalu israelskiej tv: 'gantz spi na stojaca. lieberman zrobi deal z netanyahu: bibi dostanie immunitet i za dwa lata zastapi rivlina w rezydencji prezydenckiej, a lieberman wlaczy sie do likudu i zostanie premierem'...

tak wygladaja wiadomosci tego kanalu, jak wyglada ten dziennikarz... jeszcze nie bylo nawet shimua, jeszcze nie ma oskarzenia, a ravid juz wie, ze netanyahu bedzie potrzebowal immunitet... rece doslownie opadaja na ten poziom dziennikarstwa u nas...