News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

rosh ha-shanah 5780...

Started by dana, September 29, 2019, 05:34:52 PM

Previous topic - Next topic

dana

erev rosh ha-shana... dzisiaj zydzi na calym swiecie i oczywiscie my w israelu, obchodza nowy rok: piekna kolacja wsrod grona najblizszych i przyjaciol, skladajac sobie zyczenia szczesliwego nowego roku... stoly zapelnione pysznosciami po brzegi, rozmowy, dowcipy, smiech i pelno radosci i szczescia...

ja chcialam dzisiaj przypomniec o rodzinach, ktorych szczescie nigdy nie bedzie juz pelne, ktorym trudno zyczyc wesolych swiat i dobrego nowego roku, bo ich radosc jest tylko czesciowa, w wielu rodzinach taka 'na pokaz', i zaden rok nigdy juz nie bedzie tak naprawde dobry: rodziny, ktore stracily swoich najblizszych na wojnach i w zamachach terrorystycznych i ktorych zycie juz nigdy nie bedze takie, jakie bylo przed ich tragedia...

istnieje w israelu organizacja 'mishpacha echat' – jedna rodzina... zalozona zostala przez  przez marca i chantal belzbergow na prosbe ich 12-letniej corki michal, ktora wlasnie przygotowywala sie do jej bat mitzvy, kiedy terrorysci wykonali zamach na restauracje sbarro w jerozolimie, w ktorym zginelo 15 osob i 130 zostalo rannych... na prosbe michal rodzice anulowali duza, planowana zabawe i przekazali zamiast tego pieniadze na pomoc dla tych, ktorzy przezyli ten zamach i dla rodzin zamordowanych... michal poprosila tez krewnych i przyjaciol do przekazania pieniedzy na ten cel, zamiast na prezenty dla niej... dzisiaj ta charytaywna organizacja jest reprezentowana rowniez w usa, brytanii i kanadzie i przekazala dotychczas 34 miliony dolarow do prawie 3000 ofiar wojen i zamachow i ich rodzin...

ostatniego lutego piosenkarz hanan ben ari wypuscil na rynek jego piosenke 'aluf ha-olam' – mistrz swiata... teraz mishpacha echat doprowadzila do spotkania miedzy osieroconymi rodzinami i hananem i wyszla z tego wspolnie zaspiewana ta piosenka, ktorej slowa dostaly zupelnie inne znaczenie, spiewane przez te osierocone rodziny... mishpacha echat do osieroconych rodzin: 'wy jestescie naszymi mistrzami swiata'...

w klipie biora udzial po kolei:

- natan meir, ojciec 5 dzieci, ktory stracil zone dafne w zamachu terrorystycznym w roku 2015 i spiewa razem z israelem assulinem, ktory stracil siostre hodaya w zamachu w jerozolimie...

- chaim lev tov, ktory zostal smiertelnie ranny w operacji tzuk eitan i lekarze jego wyzdrowienie ocenili jako cud...

- eliezer rosenfeld i jego corka hadas elkayam...stracili syna i brata malachi w zamachu terrorystycznym kolo shvut rachel...

- yael shevach, matka 6 dzieci, stracila meza w zamachu terrorystycznym...

- amichai i shira ish ran, ktorzy stracili syna w zmachu na skrzyzowaniu ofra, w ktorym shira rowniez zostala ranna...

- michal salomon z dziecmi, ktora stracila meza elada w zamachu terrorystycznym w neve tzuf...

- cofiya felsen stracila w zamachu terrorystycznym w psagot w roku 2002 rodzicow i brata...

- hadas mizrachi, stracila meza barucha w zamachu terrorystycznym kolo kiryat arba...

- eden mekonen stracila ojca w zamachu terrorystycznym...

jestem mistrzem swiata...

jestem mistrzem swiata w przytlumianiu
wszystko co mnie przeraza, wszystko co mnie nagli
ja wyciszam
jestem mistrzem swiata w kochaniu
najpierw siebie samego, potem scene i ulice
najtrudniej dac komus bliskiemu
jestem mistrzem swiata w nie istnieniu
bez rozwiazywania ci problemow
nawet te obrazy na scianach nie ja powiesilem
ja jestem odpowiedzialny tylko za melodie

jestem mistrzem swiata  w zalamywaniu sie
i potem wstac jak duzy
zobaczysz, jak feniks
pale sie, ale wybieram kazdego dnia zyc dalej
jestem mistrzem swiata w pragnieniu
przynajmniej sprobowac
zobaczysz, jak w koncu po stratach
zwyciestwo jest duzo slodsze
jestem mistrzem swiata

jestem mistrzem swiata w usprawiedliwianiu
slabosci i checi posiadania
instynkt to stary znajomy
zna kazda stara sztuczke, ktora trzyma w torbie
ale zobacz, pewnego dnia bede cadykiem
gleboko w srodku wszystko co mam nie wystarczy oczywiscie
jestem mala myszka,  a zycie  fletem
wpadam w dol bo nie udaje mi sie rozroznic
miedzy dobrem a zlem i dokad to wszystko prowadzi
udajesz, ze wszystko jak zwykle
ale zaraz skonczy sie nam lont

i potem wstac jak duzy
zobaczysz, jak feniks
jestem mistrzem swiata w pragnieniu
przynajmniej sprobowac
zobaczysz, jak w koncu po stratach
zwyciestwo jest duzo slodsze
jestem mistrzem swiata

jestem mistrzem swiata w zadoscuczynieniu
w przepraszaniu i w pozadaniu
w grzeszeniu i w odpuszczaniu
w ujawnianiu i w tuszowaniu
powiedz mi, jak pisza piosenki z tysiacem oczekiwan
z milionem sluchaczy

i potem wstac jak duzy
zobaczysz, jak feniks
jestem mistrzem swiata ...

https://www.youtube.com/watch?v=wq1I9vAoL1s

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

DanaKalinka

Shana Tova Dana dlaCiebie i calej rodzinki! :-*  Piosenka wyciska lzy z oczu,jak piekni sa Ci ludzie ,ich serca sa zlamane ale tez pelne milosci,aby ta milosc dostali w dwojnasob ,ktora pozwala zyc dalej! :-*

agnieszka

Shana Tova! :) :) :)

Niech ten rok przyniesie wszystko, co najlepsze, dużo zdrowia, radości i pokoju!
Moja piosenka bez szofaru, ale za to jest pełna blasku, jest ogłaszaniem życia nad zniszczeniem, pogorzeliskiem, smutkiem, jest trochę w podobnym duchu jak Twoja, Dano, uściski :)

https://www.youtube.com/watch?v=Jw6wLYgjiYw&list=RDJw6wLYgjiYw&start_radio=1&t=191

dana

piekna... nagrana w mevo modi'im, ktore splonelo prawie calkowicie w podlozonym pozarze pare miesiecy temu...

shana tova agnieszko...  :-*

dana

Quote from: DanaKalinka on September 29, 2019, 09:06:03 PM
Shana Tova Dana dlaCiebie i calej rodzinki! :-*  Piosenka wyciska lzy z oczu,jak piekni sa Ci ludzie ,ich serca sa zlamane ale tez pelne milosci,aby ta milosc dostali w dwojnasob ,ktora pozwala zyc dalej! :-*

tak... dalam to dzisiaj wieczorem do posluchania simonowi i ten twardy chlopak tez byl wzruszony...

shana tova moja droga...  :-*

sar

słodkiego & najlepszego 5780 
Tobie,
Danieli, Ilji, Maji,
Maryśce, Natanowi, Karen
i oczywiście Simonowi

pzdr
Witek  ;)

dana

dzieki... przekaze oczywiscie...  :-*

dana

rosh ha-shanah dobiega dzisiaj wieczorem do konca... wiec jeszcze piekna modlitwa avinu mlkeinu w wersji, ktora bardzo lubie... :)

https://www.youtube.com/watch?v=anPJFBzVC2c