News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 30 wrzesnia 2019...

Started by dana, September 30, 2019, 01:18:17 PM

Previous topic - Next topic

dana

swieta u nas czuje sie wyraznie... cisza wokol... nie slychac samochodow, nie slychac glosnej muzyki, spokoj, przez okno widze tylko tu i tam spacerujace rodziny... nawet z meczetow naprzeciwko balkoniku nie ma wrzaskow, tylko bardziej normalne nawolywania do modlitw...

wiadomosc mamy tylko jedna wlasciwie, ze zlapano na przejsciu do maarat hamachpela 15-letniego araba z nozem w torbie i przekazano go na sledztwo....

nu i oczywiscie hamas zawiadomil, ze israel ponosi odpowiedzialnosc za tego terroryste, znajdujacego sie w szpitalu po sledztwie shabaku... ale to ich regularna gadka...

natomiast jest interesujaco wokol nas...

mowi sie, ze w ataku houtim na wojska saudyjskie zginely setki i tysiace zostalo wzietych do niewoli... saudia jest atakowana juz od miesiecy i nic... nie ma odpowiedzi... w israelu wystarczylo porwanie 3 zolnierzy, zeby w ciagu przyslowiowych 5 minut cahal wszedl do libanu i zaczal scigac ta bande, co w koncu doprowadzilo do wojny... wystarczy ranny zolnierz, zeby cahal zaregowal, nawet jak bombarduje piach, to hamas wie, ze to nie przez pomylke, tylko celowo i nie ma problemu troche zmienic kierunek, zeby trafic i w terrorystow... wyglada na to, ze te zapewniania saudyjskie o ich sile, walecznosci i 'my wam pokazemy' to tez puste gadanko... i ze saudia dzisiaj prowadzi wsrod panstw arabskich do normalizacji stosunkow z israelem tez jak widac ma swoje zrodlo w tym, ze oni sobie zdaja sprawe, ze nas potrzebuja...

https://www.youtube.com/watch?v=s-135-nAPEA

a w gazie smiesznie... :D   przez pare pierwszych dni tych demonstracji w egipcie przeciwko al sisi w gazie radocha niesamowita... na wszystkich stronach spolecznosciowych, w gazetkach poparcie... nu, ale nagle im wpadl asimon do glowy, ze oni popieraja tych muslim brotherhood i nie wiadomo jeszcze, czy oni zwycieza, czy al sisi opanuje sytuacje, bo aresztowal juz ponad 2000 tych protestujacych... a jak al sisi zwyciezy i z powodu poparcia gazy dla jego wrogow zamknie im na 4 spusty wszystkie przejscia, nie tylko rafiyach, nu to wtedy naprawde juz katastrofa humanitarna zapanuje u sinwara, bo ile by zywnosci i innych potrzebnych materialow tam nie przeprowadzano z israela, to dostaja tez duzo od al sisi... i gdzie by znalezli jeszcze jednego posrednika do 'rozmow' z israelem? wiec szybciutko zakazali wyrazac glosno radosc z powodu tych demonstracji... :D

my tymczasem robimy co musimy, przypatrujemy sie i wedrujemy po kraju w dziesiatkach tysiecy...

i wczoraj sluchalam mojego synka i jego opowiesci o naszych zolnierzach... o ich stosunku jeden do drugiego, co sie dzieje wsrod nich podczas roznych walk i co ja wam ide powiedziec... nie ma czegos takiego w innych armiach...

mowilam wam juz, ze kocham ten kraj i ten moj narod?

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

hamas sie lekko zdenerwowal: 'zalujemy, ze qatar gosci syjonistyczna delegacje sportowa i zawiesil flage okupacji w obliczu wszystkich przestepstw i naruszen, jakie wykonala wobec narodu palestynskiego i jego kraju. normalizacja to oszustwo'...

a dowodca rewolucyjnych gwardii iranskich zawiadomil ns wlasnie, ze 'osiagnelismy mozliwosc zlikwidowania tego sztucznego  bytu syjonistycznego.  w drugim etapie rewolucji islamskiej trzeba zetrzec israela z mapy swiata. to nie jest marzenie, to cel, ktory mozemy osiagnac'...

dana

cisza w wiadomosciach trwa dalej... :D

100 000 israelczykow dzisiaj w przyrodzie, wykorzystuja 2-dniowe swieta...

ein gev nad kinnerert...

goshrim...

'festiwale miodu' odbywaja sie w calym kraju... tutaj w tavor...

plaza gofra nad kinneret..

viocarus

30 września 2019 r. iracki premier Adel Abdul Mahdi oskarżył Izrael o przeprowadzenie w ostatnim czasie serii ataków powietrznych na irackie milicje paramilitarne. Równocześnie Irak i Syria otworzyły kluczowe przejście graniczne położone między irackim miastem Qaim a syryjskim Boukamal. Przejścia między oboma krajami były zamknięte od czasu wybuchu wojny domowej w Syrii. Obecne otwarcie granicy odbierane jest jako wzmocnienie wpływów Iranu w regionie, gdyż umożliwi to swobodny przepływ bojowników i uzbrojenia z Iraku do Syrii.

dana

dokladnie... ale nic im nie pomoze... oni moga oskarzac, ale nigdy nie sa pewni na 100%... :D