News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 1 sierpnia 2020...

Started by dana, August 01, 2020, 04:44:41 PM

Previous topic - Next topic

dana

absolutnie nie jest mozliwe, zebym 'nadrobila' 2 tygodnie nieobecnosci w wiadomosciach mojego mocarstwa ktore, jak wiadomo, pedza jedna za druga z predkoscia swiatla... do tego ciagle jestem jeszcze bardzo slaba i dlugo siedziec przy compie, i wogole siedziec, jeszcze nie moge...

corona szaleje... mamy nowego prowadzacego walke z ta epidemia, tzw 'narodowego projektora corony', wyjatkowo wspolnie mianowanego przez netanyahu i gantza, profesora ronni gamzu, dyrektora szpitala ichilov... mial swietna pierwsza mowe, w ktorej wyjasnil, ze bierze na siebie cala odpowiedzialnosc za walke z corona, ze dostal wszystkie uprawnienia, ze bedzie koniec z roznym oswiadczeniami roznych politykow, ktore tylko wprowadzaja balagan i niezrozumienie, ze skonczylo sie wydawanie roznych bezsensownych ograniczen i prawie natychmiastowe anulowanie ich... i podkreslil wiecej niz raz i bardzo jasno, ze bez wspolpracy z calym spoleczenstwem, ktore bedzie musialo przestrzegac wszystkie zalecenia i ograniczenia, tej walki sie nie wygra...

wiec teraz zobaczymy, co sie bedzie dzialo, bo cyfry sa strasznie wysokie...

demonstracje przed rezydencja premiera trwaja nieprzerwanie i nawet rozszerzyly sie na tel aviv, kolo prywatnej rezydencji netanyahu w cezarei i na dziesiatki skrzyzowan w calym kraju... podzegania do nienawisci i nawet do mordu przeciwko netanyahu i jego rodzinie wzrastaja i policja jakos tak dziwnie nie robi sledztwa... zlapali jednego kolo rezydencji premiera uzbrojonego w noz, zaaresztowali i... nie wiadomo co dalej, bo cisza zapanowala... ale 4 wspolpracownikow netanyahu, ktorych podejrzewano o jakies nieistniejace 'molestowanie' swiadka, to w tempie zatrzymano i grzebano w ich telefonach bez nakazu sadowego, czyli wbrew prawu...

wszystkim jest juz jasne, ze to nie demonstracje z powodu sytuacji zdrowotnej i gospodarczej... wszyscy zdaja sobie sprawe, ze to co sie dzieje w zwiazku z corona w israelu, dzieje sie dokladnie tak samo na calym swiecie... wszystkim jest jasne, ze to demonstracje tylko i wylacznie przeciwko netanyahu probujace obalic tego demokratycznie wybranego premiera... czarne flagi... anarchisci...
stowarzyszenie 'hozeh hadash', czyli nowa umowa, lepiej znane pod nazwa 'crime minister'... wszystko popierane przez takiego ehuda baraka (nad ktorym czarna chmura pedofilstwa epsteina tylko sie powieksza), yaira lapida, meretz i wspolna liste... barak podobno nawet popiera tez finansowo... policja oczywiscie dziala wybiorczo... demonstracje kolo domu mandelblita mogly odbywac sie tylko w odleglosci 500 metrow, tak samo kolo domu prezydenta sadu najwyzszego esther hayut... nie ma takiego ograniczenia na balfour... zwyklego israelczyka bez maski na ulicy policja zatrzyma i da kare 500 shekli... te setki 'demonstrantow' na balfour, w tel avivie, w cezarei, na skrzyzowaniach szos, bez masek, bez 2-metrowego odstepu oczywiscie nikt nie zatrzymuje i nikt nie rozdaje kar...

petycja mieszkancow dzielnicy rehavia w jerozolimie, w ktorej znajduje sie ulica balfour, zadajaca ograniczenia tych demonstracji do godziny 23:00, bo trwaja dlugo po polnocy i nie daja spac mieszkancom, zostala przez sad najwyzszy odrzucona, bo jak wiadomo, w tej naszej lewackiej 'demokracji' wazne jest tylko prawo do demonstrowania, a juz prawo do spokoju mieszkancow nie jest wazne i nie jest tez egekwowane, chociaz mowi wyraznie, ze halas mozna robic tylko do godziny 23:00...

wiec teraz wiadomosci w troche innym formacie, czyli przejrzalam rozne strony politykow i dziennikarzy i zebralam, co wg mnie moze dac wam ogolny obraz tego, co sie dzialo w tym czasie... 

yair lapid, przewodniczacy partii yesh atid walnal kolejny poscik atakujacy i netanyahu i amira ohane, ministra bezpieczenstwa wewnetrznego: 'wiec netanyahu, ktory potepia kazdy tweet dziennikarza w rekordowym tempie, jeszcze nie znalazl czasu, zeby potepic wczorajsze zaatakowanie demonstrantow nozami i butelkami, a amir ohana spala klub, podzega otwarcie do przemocy i bandyctwa, probuje zniszczyc rzady prawa i potem oglasza, ze musimy 'obnizyc plomienie'. hipokryzja tej bandy nie ma granic'...

amir ohana w odpowiedzi: 'yair, tisha be'av, i nie chce tutaj zacytowac wszystkie twoje klamstwa (a jest ich duzo, duzo...), ale zebym tylko mogl sprawdzic siebie samego w razie potrzeby, mozesz odniesc sie do tych przypadkow, w ktorych podzegalem do przemocy, otwarcie lub potajemnie?...

nasz yairczik oczywiscie nie odpowiedzial... klamstwem jest rowniez jego twierdzenie, ze jakoby 'netanyahu ktory potepia kazdy tweet dziennikarza w rekordowym tempie', co latwo mozna sprawdzic na stronie fb i twittera netanyahu...

guy peleg, zwacy sie dziennikarzem: 'wrazliwosc ministra ohany na trudna sytuacje sasiadow na balfour wzrusza. nie pamietam podobnej wrazliwosci na trudna sytuacje sasiadow mandelblita w petah tikvie. nawiasem mowiac, nie widzialem danych wyjatkowych zarazen na demonstracjach, ktore jak wiadomo odbywaja sie na otwartych przestrzeniach'...

podczas demonstracji w petah tikvie, peleg, ohana nie byl ministrem bezpieczenstwa wewnetrznego...

amir ohana w odpowiedzi: 'wiesz dlaczego? bo w sprawie demonstracji przeciwko doradcy prawnemu rzadu wyszly specjalne instrukcje oddalajace demonstrantow od jego domu na plac gorena, ograniczajace uzycie srodkow naglasniajacych i umozliwiajace obecnosc kolo jego domu do 5 osob. tyle co do doradcy. jesli chodzi o zachorowalnosc? wczesniej w wywiadzie profesor shemer okreslil demonstracje 'inkubatorem corony'. tak rowniez powiedzial dyrektor generalny ministerstwa zdrowia. zapytaj sie ich'...

guy peleg, w przeciwienstwie do naszego yairczika, wie kiedy trzeba przestac klamac: 'przepraszam ministra ohane, ze go zlekcewazylem'....

amir ohana: 'na litosc boska. zmniejszcie plomienie. ile nienawisci w powietrzu. tisha be'av. nie ma znaczenia przeciwko lub za kim jestescie: wzywam was wszystkich – prawice, lewice, za/przeciw premierowi, za mna lub przeciw mnie – zmniejszcie plomienie. policja zajmie sie ostro kazdym przejawem przemocy. jestesmy jednym narodem. to bedzie katastrofa, jesli kontrowersje pozwola nam o tym zapomniec'...

kinneret barashi, adwokat i publicystka: 'nie mozna nie potepic przemocy. po raz pierwszy uslyszano glos prezydenta panstwa przeciwko przemocy i grozbom skierowanym przeciwko premierowi, jego rodzinie i protestujacym z kazdej strony. przemoc z kazdej strony przeciwko kazdemu czlowiekowi zobowiazuje do odpowiedzi prawnej i autentycznego zbadania bez wzgledu na pozycje. israel – panstwo, ktorego szkody corony to podzeganie, nienawisc i przemoc'...

taaaak... w koncu rivlin zrozumial, bo dlugich tygodniach, ze trzeba jednak potepic, przynajmniej oficjalnie, te grozby przeciwko netanyahu... pewnie go duzo kosztowalo powiedziec te pare zdan...

kinneret barashi: 'przykro mi rozczarowac. w israelu 2020 nie znaleziono oryginalnych artystow. nie ma autentycznego protestu, nie ma przeslania, nie ma jasnej agendy. dajcie cos oryginalnego, ostrego, dowcipnego i wysokiej jakosci. kopiowac artystow z zagranicy? to najbardziej kiepskie nasladownictwo. porazka'...

haggai segal, dziennikarz: '15 lat od wycofania sie. przy 20% wspolczucia mediow dla ogromnych demonstracji wtedy w stostunku do obecnych srednich demonstracji – gush katif nie zostalby wykorzeniony'...

zrujnowane osiedle w gush katif po wycofaniu sie...

ori gross, znany scenarzysta filmowy:
'to obowiazek wierzyc kazdej skarzacej sie!
to obowiazek wierzyc kazdej skarzacej sie!

chyba, ze jest to australijska nieletnia oskarzajaca ehuda baraka o przymusowy seks, wtedy ona jest mala, australijska klamczucha'...

shimon riklin, dziennikarz: 'israelskie media sa pelnym wspolnikiem w lewicowej kampanii podzegania do przemocy. pelnym wspolnikiem w probie zamazania tego. pelnym wspolnikiem w zachecaniu i promowaniu przemocy. i nigdy nie prosily w wywiadach z anarchistami, zeby powiedzieli slowo przeciwko przemocy. jesli rozleje sie tutaj krew, to bedzie to duzo dzieki nim. nie zapomnimy i nie wybaczymy'...

'czy ktos moze mi wyjasnic dlaczego restauracje i kawiarnie byly otwarte ostatniej nocy w tel avivie. mimo wyraznego prawa zakazujacego ich otwarcia w wieczor tisha be'av? czy ci sami tel avivczycy, ktorzy ida na demonstracje w imie przestrzegania prawa sa ponad prawem?'...

yinon magal, dziennikarz: 'przez 25 lat tlumaczyli nam, jak powazne jest podzeganie przeciwko premierowi i jak moze zakonczyc sie morderstwem. teraz oni podzegaja przeciwko premierowi. i kiedy konfrontuje sie ich z faktami, odpowiedz brzmi: 'netanyahu jest chroniony jak trzeba'. rabin przewraca sie w grobie'...

boaz golan, dziennikarz: 'lewica wymyslila, ze zalamala sie, ze zostala umieszczona w szpitalu i ambulans jest stale kolo niej i nawet, ze opuscila kraj. sara netanyahu i jej suka nara niedawno w rezydencji premiera na balfour'...

akiva bigman, dziennikarz: 'ooo to jest wielkie. lewicowcy wychodza na demonstracje w calym kraju, blokuja drogi i konfrontuja sie z policja, ale to netanyahu, ktory ma tajny program spalenia kraju. a to zdjecie to debilny pokaz protestujacego artysty, przedstawiajacego je jako 'ilustracja', to nowy rekord'...

'ostatnia wieczerza demokracji'...

yair lapid, przewodniczacy partii yesh atid: 'netanyahu, przestalismy sie ciebie bac. tak, popieram demonstrujacych. tak. czlonkowie yesh atid sa czescia tych demonstracji. tak. bedziemy kontynuowac walke z nienawiscia i jadem, ktore rozsiewasz wokol siebie, az nie usuniemy cie z balfour'...

tymczasem yairczik to wlasnie ty, ktory dzien w dzien na twojej fb i twitterze rozsiewasz nienawisc do netanyahu klamstwami i oczernieniami... i ty, ten podobno obronca demokracji, chcesz demonstracjami usunac demokratycznie wybranego premiera... nie w wyborach, ale demonstracjami... nie siegasz netanyahu do malego palca u jego lewej stopy... nie wiedza, nie intelektem, nie wytrzymaloscia, nie doswiadczeniem, nie klasa... jestes malym, patologicznym klamca, bez praktycznie zadnego wyksztalcenia i wszystko co robisz od conajmniej 3 lat, to wlasnie podzeganie do nienawisci przeciwko premierowi...

- w przeciwienstwie do lewicowych pokazow podzegajacych przeciwko premierowi, aktywisci prawicowi ustawili w czwartek kolo rezydencji netanyahu na balfour duza menore, ktora zostala zapalona w ciagu prawicowej demonstracji poparcia dla premiera...

- stowarzyszenie 'hozeh hadash', znane pod popularniejsza nazwa 'crime minister' przyznalo, ze nie zlozylo sprawozdan i protokolow, jak wymaga tego prawo...

innymi slowy, ci ktorzy protestuja przeciwko jakoby korupcji netanyahu przyznali, ze sa skorumpowani... tymczasem minister sprawiedliwosci nissenkorn, liat ben ari odpowiedzialna za korupcje podatkowa i doradca prawny rzadu mandelblit milcza... ladnie nie?

- na tle lewicowych demonstracji przeciwko netanyahu, doradca prawny rzadu/prokurator generalny/wypelniajacy funkcje prokuratora panstwowego avichai mandelblit zwrocil sie listownie do wypelniajacego obowiazki glownego komisarza policji i zazadal, zeby decyzje policji byly podejmowane bez obcych wplywow...

aha... 'obce wplywy' to wg mandelblita instrukcje ministra bezpieczenstwa wewnetrznego amira ohany, ktoremu podlega policja israelska i ktory jest odpowiedzialny za egzekwowania prawa przez policje, dzialac ostro przeciwko naruszajacym prawo na demonstracjach... jako, ze mandelblit wzial sobie samowolnie trzecia pozycje, co razem robi z niego najsilniejszego czlowieka w israelu, to najpierw ograniczyl netanyahu w mianowaniu kogokolwiek na wazne, panstwowe stanowiska, bo wg niego netanyahu stoi w konflikcie interesow, a teraz chce ograniczyc uprawnienia ministra bezpieczenstwa wewnetrznego, zeby te demonstracje odbywaly sie wg zyczen lewicy, nawet jak lamia prawo...

jak dobrze pamietam, podczas ogromnych, naprawde ogromnych demonstracji przeciwko wycofaniu sie z gush katif, policja nie miala najmniejszych oporow w ograniczaniu tych demonstracji, a kiedy w ostatnich dniach gush katif wyruszyly w kierunku kfar maimon setki samochodow i protestujacych przeciwko ewakuacji, cahal i policja po prostu zablokowali im drogi, otoczyli i nie pozwolili na dostanie sie do tego osiedla... lewica zawsze wie, jak bronic swoich 'demokratycznych' protestow... te prawicowe oczywiscie sa do stlumienia, bo 'nielegalne' i 'nie wyrazaja woli narodu'...

- zachodnie zrodla dyplomatyczne twierdza, ze '19 lipca israel zniszczyl sklad rakiet balistycznych w iraku kolo granicy z iranem'...

- haim shadmi z organizacji 'crime minister': 'to nie protesty, to wojna domowa i musimy ja wygrac'...

- netanyahu wczoraj odniosl sie do szalejacego podzegania przeciwko niemu i jego rodzinie na lewicowych demonstracjach: 'wszystkie przejawy podzegania i niesamowitej nienawisci na demonstracjach lewicy i wzywania do morderstwa nie powstrzymaja mnie przed dzialaniem dla was i dla naszego panstwa.

mam nadzieje, ze po tisha be'av uda sie nam powstrzymac te okropne przejawy nienawisci i podzegania i powrocic do zjednoczenia jako narod i jako panstwo we wspolnej walce przeciwko coronie i dla ratowania zdrowia i zarobkow obywateli israela'...

pojecia nie mam, skad ten premier ma tyle sily, tyle spokoju, zeby nie dac sie sprowokowac...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

viocarus

Oj Danusiu. Nie mogłem się doczekać twoich wiadomości. Chociaż oglądam "your news from israel" oraz "tv7israel news", ale to nie jest tak szczegółowe, ja wiadomości od ciebie. No cóż szkoda ze nie jestem żydem i nie mieszkam w Izraelu, to nie powinienem trącać się do waszej polityki. Ale że ja kocham Izrael i wszędzie w rozmowach stoję za Izraelem i w społecznościach ewangelicznych nawołuje do modlitwy. Uśmiałem się jak kilka tygodni temu, lipniaczek nazwał lewicę ludźmi opętanymi. Bardzo trafna diagnoza. Ja zajmowałem się uwalnianiem ludzi,pod demoniczną presją, więc mam doświadczenie. Jak widzę doradce prawnego rządu, to pod jego jarmułką są wystające rogi. A o lapidzie to już lepiej nie opisywać, bo byś mnie nazwała anty semitą. A ja znam całą Biblię na pamięć i wiem co mówią proroctwa, a to się dokładnie wypełnia i wiem co będzie dalej, bo choć zaćma na oczach, ale duchowe sprawy widzę i znam moc modlitwy. Więc modlę się o ciebie Danusiu.

dana

dana

bez afery albo 'afery' oczywiscie nie obejdzie sie...  :D :D :D

napewno zauwazyliscie, ze czesto cytuje tutaj wypowiedzi limor semimyan darash... limor, 45, matka dwojga dzieci i mieszkanka jerozolimy, jest starszym wykladowca w federmann school of public policy and government na uniwersytecie hebrajskim i rowniez publicystka, z wieloma wyroznieniami i zaslugami... jej b.a. i m.a. zakonczyla z magna cum laude...  jej badania obejmuja takie obszary jak polityka i bezpieczenstwo, przygotowania do sytuacji kryzysowych, technologia, spoleczenstwo, ryzyko i niepewnosc, socjologia zdrowia, antropologia panstwowa i jeszcze troche...

pare dni temu okazalo sie, ze dr limor semimyan darash zostala mianowana 'zewnetrznym doradca premiera' na dwa miesiace z opcja na dodatkowe dwa miesiace...

aviad glickman, ta tuba prokuratury zwaca sie 'dziennikarzem', natychmiast zawiadomil caly israel i jego ciocie, ze limor bedzie dostawac 60 000 shekli miesiecznie za jej porady... 100 000 dla esther hayut, 100 000 otrzymane przez pomylke przez shai nitzana i nie zwrocenie ich do kasy panstwowej, nie specjalnie interesuja glickmana, tylko wlasnie te 60 000 dla limor... nu, bo ona prawicowa, likudniczka, znana i madra, wiec oczywiscie zrobil ja natychmiast 'bardzo zblizona do rodziny netanyahu'...

tylko, ze sie okazalo, ze limor wcale nie dostaje 60 000 miesiecznie... wyjasnila to w jej dlugim poscie na fb:

'tak rozpoczela sie proba falszywego przedstawienia w sprawie sumy wynagrodzenia, ktorej nigdy nie zazadalam i rowniez nie zazadam. oczywiscie, ze nie uszyto mi zadnego specjalnego kontraktu. zatrudniona jestem wg godzin, w ramach godzin ograniczonych, ktore moge dac zgodnie z roznymi ograniczeniami i wszystko to wg standardowej stawki ministerstwa finansow. kontynuacja byla proba rzucenia watpliwosci na nominacje twierdzac, ze moje ideologiczne poparcie drogi premiera jest jedynym powodem tej nominacji profesjonalnej i jeszcze falszywe twierdzenia o wyjatkowym odejsciu od przetargu, chociaz jest to procedura powolywania konsultantow wyraznie okreslona w regulaminie. a szczytem, we wszystkich mowach graniczacych z calkowitym anulowaniem moich umiejetnosci akademickich, bylo powazne uderzenie w moje dobre imie. graniczace z naruszeniem podstawowego prawa wolnosci wykonywania zawodu. czytaj: jesli jestes zdeklarowanym, prawicowym akademikiem, nie powinienes konsultowac w dziedzinie twojej specjalizacji'...

ale tym razem reakcje byly szybkie:

yael berda, adiunkt wydzialu socjologii i antropologii uniwersytetu hebrajskiego i academy scholar for international and area studies uniwersytetu harvard: 'my, badacze nauk spolecznych, z roznymi pogladami politycznymi, sledzimy z wielkim niepokojem kampanie delegitymizacji naszej kolezanki, dr limor semimyan darash wywolana publikacja o zamiarze mianowania jej na doradce premiera w intencji, ze pomoze jej wiedza w zlozonym kryzysie corony.

rozne kanaly opublikowaly oswiadczenia dotyczace powolania dr semimyan darash jako nominacje nie do zaakceptowania, poniewaz jest zblizona do premiera i zostala powolana tylko ze wzgledu na jej polityczna lojalnosc.

uwazamy, ze mowa jest o powaznym uderzeniu w utalentowana badaczke w jej dziedzinie, ktora chce wniesc jej wiedza z zakresu nauk spolecznych pomoc w sytuacji kryzysowej i to jest powaznym ciosem. 

dr semimyan darash jest szanowanym czlonkiem zespolu uniwersytetu hebrajskiego, badaczka przygotowania do niepewnosci, epidemii i cywilnych sytuacji kryzysowych, ich wplywow spolecznych, zarzadzanie nimi z perspektywy polityki publicznej. jednoczesnie jej stanowisko polityczne jest znane i wyrazila jej poparcie dla premiera i jego polityki na roznych kanalach'...

eli tzipori, dziennikarz sledczy: 'aviad glickman – jestes rasista, klamca, nienawidzisz kobiet, bez talentu i brudny: mozesz tylko marzyc o osiagnieciu poziomu wartosci, uczciwosci i profesjonalizmu dr limor semimyan darash.

mam zamiar w niedziele zwrocic sie do hadassah college w jerozolimie, gdzie glickman 'wyklada' na temat mediow finansowany z pieniedzy panstwowych i dowiedziec sie o jego pensji w instytucji akademicznej, ktora otrzymuje z naszych pieniedzy budzet w wysokosci 100 milionow shekli; nie ma powodu, zeby nienawidzacy kobiet, rasista i klamca – pokorny niewolnik liat ben ari – kontynuowal gloszenie studentom jego ohydnej doktryny.

poznalem w ostatnich miesiacach dr limor semimyan darash. sfaradyjka, madra, inteligentna, elokwentna, racjonalna, profesjonalna, uczciwa, sprawiedliwa i z wartosciami – ktora zbudowala sie sama dziesiecioma palcami – wszystko, o czym aviad glickman moze tylko marzyc – nawet jak sie bardzo wysili, nie bedzie w stanie osiagnac poziomu dr semimyan darash.

i prosze, tutaj ten niewykwalifikowany, rasista, klamca i brudny od stop do glow czlowiek oczernia ja non-stop w tym tygodniu, tylko dlatego, ze 'odwazyla sie' doradzic netanyahu w sprawie zbierania danych w czasie kryzysu corony. porady tymczasowe tylko, dalekie od sum, ktore opublikowal, z ohydnymi aluzjami. do niego dolaczyl sie haim levinson, pajac-anarchista, z beit midrashu amosa shockena i haaretz i rowniez z taagid, broadcasting corporation na nasz rachunek.

calym bledem dr semimyan darash to to, ze jest kobieta prawicowa i mizrachit i rowniez zwolenniczka netanyahu. wiem dobrze, co przeszla dr semimyan darash w tym tygodniu – to ten sam brutalny 'lincz', klamliwy, ohydny, nieokielznany, nieludzki – tylko dlatego, ze dr semimyan darash nie wyrownuje linii z banda 'dziennikarzy', zgnilych, brudnych, uprzywilejowanych, ktorzy doszli do ich pozycji nie z powodu wyjatkowych zdolnosci, ale tylko i wylacznie przy pomocy zwiazkow. glickman rozpoczal jego 'kariere' w strazy sadowej – i tam on dokladnie pasuje. straznik 'dziennikarski' mandelblita i liat ben ari.

powiedzialem mu w audycji radiowej w oczy, ze jest wspolnikiem do przestepstw i wielokrotnie wzywalem go do pozwania mnie. jest jeszcze gorszy niz to: on wogole nie jest czlowiekiem. ludzie wiedza rowniez, jak przeprosic, ale zle i nikczemne potwory jak on, jak raviv drucker, jak baruch kra, jak haim levinson – nie sa zdolni nawet do tego'...

yaara zered, dziennikarka: 'proba zniszczenia dobrego imienia limor darash jest nikczemna i ohydna. przeslanie jest jasne: prawicowcy, ktorzy wyrazaja swoja opinie publicznie, przejda przez kampanie nagonki, jesli zostana zatrudnieni na stanowisku publicznym, nawet jesli sa najbardziej do tego kwalifikowani. wszyscy wygralismy, ze taka profesjonalna, oddana i uczciwa kobieta jak ona wezmie udzial w walce z kryzysem. po prostu krolowa'...

erez tadmor, publicysta i dziennikarz: 'cala historia w pigulce: limor semimyan darash to klasyczny przyklad mlodej prawicy: wyksztalcona, elokwentna, ceniona, asertywna, profesjonalna i nieustraszona.

a aviad glickliman to klastyczny przyklad gnijacej lewicy: powierzchownosc, ciemnota, brak szacunku dla prawdy, slepe posluszenstwo i mccarthyzmowe wyrazenia o celach wyznaczonych przez panow haaretz na ziemi salah a din'...

na ulicy salah a din we wschodniej jerozolimie miesci sie budynek sadu, gdzie urzeduje mandelblit...

dana

haim shadmi z organizacji 'crime minister' podal publicznie adres prywatnego mieszkania ministra ohany i doprowadzil tam do duzej demonstracji lewicy... yair netanyahu w odpowiedzi podal adresy prywatne organizatorow tych demonstracji wzywajac do demonstrowania przed ich domami...

netanyahu junior zostal wezwany do sadu na przesluchanie w niedziele... shadmi oczywiscie nie...

kinneret barashi, adwokat: 'prawo do protestu i organizowania jest zastrzezone dla kazdego obywatela, w tym yaira netanyahu. prawo to wywodzi sie z podstawowego prawa 'godnosc czlowieka i jego wolnosc. w naszym kraju nie ma prawa podstawowego shadmi i i adwokata gonena ben itzhaka & co, ktore zabrania odbycia demonstracji naprzeciw ich domow.

w kwestii demonstracji naprzeciw prywatnego domu wybranego urzednika sad najwyzszy w roku 2005 stwierdza z racja, ze 'skladajacy petycje maja prawo powiedziec, co mysla... ale odpowiedz 4 czlonkow rodziny i jej sasiadow – wszyscy osoby prywatne, maja prawo do prywatnosci w miejscu ich zamieszkania... ich mozliwosc prowadzenia odpowiedniego stylu zycia musi byc zapewniona... funkcjonariusze policji, z racja, uwazaja za ich obowiazek unikniecia kazdego zabronionego zagrozenia, w ktorym jest utrudnienie zycia czlowieka w jego domu'...

w sadzie najwyzszym w roku 2007 ustanowiono: jesli jest alternatywne miejsce dla odbycia demonstracji, ktore jest miejscem pracy wybranego urzednika, np biuro ministra bezpieczenstwa wewnetrznego, policja moze zakazac demonstracji przed jego prywatnym domem, zeby chronic jego rodzine i sasiadow.

jesli nie ma alternatywnego miejsca, policja moze umozliwic odbycie demonstracji przed prywatnym domem biorac pod uwage rodzine i sasiadow.

co nas to nauczylo?

ze demonstracje przed domem ministra ohany i domem premiera musza odbywac sie przed biurami z powodu niepokojenia rodziny i sasiadow.

stad, jesli demonstracja jest podstawowym prawem shadmi, ona jest rowniez podstawowym prawem yaira netanyahu i kazdego, kto chce sie wypowiedziec przeciwko publicznej dzialalnosci shadmi i jego kolesiow.

prawo do odbycia demonstracji poza ich domem i w tym celu przedstawienie potencjalnym demonstrantom adresy, pod ktorymi bedzie miala miejsce demonstracja, nawet jak mowa jest o domu prywatnym... jedno prawo dla wszystkich...

z przyjemnoscia pomoglam w przygotowaniu argumentow prawnych dla yaira netanyahu. na pilna debate w niedziele'...

ot, tak to wyglada u nas w tej chwili... zobaczymy, co bedzie na dzisiejszych demonstracjach, bo te sie zaraz zaczna: na balfour, w tel avivie, na skrzyzowaniach, pewnie tez przed prywatnym domem amira ohany i w cezarei... chociaz tam policja ogrodzila miejsce, gdzie mozna demonstowac... rozumiecie... to nie staruszkowie mieszkajacy na balfour, tam bogaci israelczycy maja swoje wille...

kinneret barashi...

DanaKalinka

Dana, cieszymy sie bardzo ze juz jest lepiej ze zdrowiem.Dziekujemy za wyczerpujace wiadomosci iktore sa bardzo wnikliwe.Doceniamy i cieszymy Sie ze "mamy" Ciebie! Ale zdrowie Na pierwszym miejscu! Spokojnego wieczorku Dana! :-*

dana

lipniaczek

...dobranoc...

dana

dana

- protestuja gdzie sie da...

wczesniej na ulicach jerozolimy...

'jest tylko jeden winny'...

balfour w jerozolimie...

ayman odeh, przewodniczacy wspolnej listy arabskiej: 'zrobilem godzinna przerwe w swiecie id al adha, zeby demonstrowac na balfour. wywalic netanyahu i rasistowska i korupcyjna droge, ktora on przedstawia. to pierwszy krok do glebokiej naprawy, ktora tu jest potrzebna'...

tak tak odeh... ty bedziesz tutaj cos naprawial... przeprowadz sie w koncu do ramalli...

cezarea... tam policja odsunela protestujacych od ulicy i domu netanyahu na jakis plac w centrum...

w tel avivie...

a tu ladnie sciagaja nie mniej nie wiecej ale od hamasu i pisza 'marsz miliona'... to tel aviv... panstwo w panstwie... hamasowi nie wyszedl ten marsz miliona i tym tez nie wyjdzie...

wczesniej na mostach w roznych miejscach w kraju...

nasz yairczik na moscie z napisem 'poniosles porazke. idz do domu'...
zeby chociaz dal przyklad na jego jedno osiagniecie...

a tu mamy ta szurnieta lewaczke az do bolu, meerav michaeli, ktora twierdzi, oprocz innych idiotyzmow, ze biologiczna rodzina jest najbardziej niebezpieczna dla dziecka, ktore trzeba oddac do rodziny zastepczej: 'shabbat shalom, spotykami sie na balfour. przyjde ubrana na czarno'...

- kilkadziesiat osob demonstruje kolo domu prezydenta sadu najwyzszego esther hayut: 'zrezygnuj ze stanowiska'...

policja rozstawila blokady na ulicach w odleglosci kilometra od domu hayut, ale mimo to demonstranci poszli na piechote az do jej domu...

- rafi peretz, minister do spraw jerozolimy, zostal zdiagnozowany jako chory na corone...

- od paru dni duze napiecie na polnocnej granicy israela... hizballah planuje porwanie zolnierza...
sytuacja w libanie jest tragiczna, jak podaja, hizballah na progu bankructwa i probuja teraz odwrocic uwage robiac jakis zamach... zostali ostro ostrzezeni przez israel...

amir ohana, minister bezpieczenstwa wewnetrznego: 'w tym tygodniu byly komisarz policji danino krzyknal, ze 'ohana przekroczyl czerwona linie... w protestach w roku 2011 zamknelismy tel aviv na 2 miesiace i nigdy nie uzylismy armatek wodnych'...  wiec tak: policja rozproszyla demonstracje etiopczykow armatkami wodnymi, policja konna i granatami ogluszajacymi'...

kalman liebskind, dziennikarz: 'media w wysilku wzmozenia plomieni, rozgrzania atmosfery, rozwiniecia chaosu, nie pozwolenia na uciszenie protestow przeciwko netanyahu. dziennikarze nie relacjonuja protestow, tylko biora w nich czynny udzial w probie pomocy obalenia znienawidzonego przez nich premiera. nie ma juz prawdziwych i uczciwych relacji w prasie. wszystko polityka'...

lipniaczek

...gdyby viocarus wygonil pare demonow na odleglosc, to musi nie bylby antysemityzm?...
???

dana