News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 21 lutego 2021...

Started by dana, February 21, 2021, 12:32:18 PM

Previous topic - Next topic

dana

1 761 nowych zarazonych od wczoraj... rowniez liczba ciezko chorych bardzo spadla do 847...

i rozpoczynamy nastepny etap wyjscia z zamkniecia zgodnie z wytycznymi dla znaku zielonego i fioletowego... dzisiaj rano wrocili do nauki uczniowie klas 5-6 i 11-12 w miejscowosciach zielonych, zoltych i pomaranczowych... synagogi wracaja do czesciowej aktywnosci, do 50% obecnosci modlacych sie, z zachowaniem odstepow i bez wydawania posilkow... ... otwarte zostaly galerie handlowe, muzea, imprezy kulturalne, silownie i hotele, ale tylko dla osob zaszczepionych lub wyzdrowialych... sklepy i galerie beda ograniczone w liczbie klientow do 1 na 15 m kwadratowych i przed sklepami beda ustawieni porzadkowi, ktorzy uniemozliwia duze zgromadzenia... oprocz tego jedzenie na terenie centrum handlowego bedzie zabronione, jak rowniez otwarcie straganow z jedzeniem na terenach galerii handlowych... w silowniach i salach gimnastycznych obowiazywac bedzie odstep miedzy uzytkownikami lub przegroda miedzy nimi... odwiedzanie bibliotek i muzeow dozwolone bedzie tylko pod warunkiem wczesniejszej rezerwacji, zoo, safarii i atrakcje turystyczne na swiezym powietrzu beda otwarte...

jak nie beda tego wszystkiego przestrzegac, jak ludzie znow zaczna bimbac na wszystko, to nie tylko nie dojdziemy do trzeciego etapu wyjscia z zamkniecia i corony, ale wrocimy do czwartego zamkniecia...

tak wyglada pozwolenie w aplikacji telefonicznej na wejscie do centrow handlowych, szkol i innych miejsc...

sklepy uliczne...

shuk carmel w tel avivie dzisiaj rano...

juz sa przebrania na purim... :)

pokazuja pozwolenie na wejscie do szkoly...

juz w purimowych strojach, w odstepach i w malej ilosci: dzisiaj w tel avivie...

i nastepny mit i bozyszcze israelskie spadlo z trzaskiem z piedestalu, na ktory wzniosla go lewica i lewactwo israela i swiata tez...

dzisiaj w gazetach informacja o nowej ksiazce-autobiografii, napisanej przez galie oz, corke amosa oza, opiewanego od lat jako jednego z najwiekszych pisarzy israela, zatutulowanej 'rzecz przebrana za milosc', w ktorej galia oz opisuje jej stosunki z ojcem i pisze miedzy innymi: 'w dziecinstwie moj ojciec bil mnie, przeklinal i ponizal. przemoc byla kreatywna: wyciagal mnie z domu, rzucal za prog na zewnatrz. nazywal mnie smieciem. nie strata panowania nad soba, nie policzek tu i tam, ale rutyna sadystycznego znecania sie. moja zbrodnia bylam ja, wiec kara nie miala konca. mial potrzebe upewnienia sie, ze sie zalamalam. [...] ta ksiazka jest o mnie, ale ja nie jestem sama. domy takie jak ten, w ktorym dorastalam, unosza sie w kosmosie, poza zasiegiem pracownikow socjalnych, bez pozostawienia znaku w sieciach spolecznosciowych. przerazeni i odizolowani, szyfruja ich sekrety jak organizacje przestepcze. zeby napisac o tym, nie ma innego wyjscia, jak przezwyciezyc przemoc i tajemnice, nawyk trzymania wszystkiego w brzuchu i strach przed tym, co powiedza. tak naprawde to nie przezwyciezam tego oczywiscie. ale pisze.' [...] ludzie starsi wiedza, mniej lub wiecej, co zamienia znieslawienie w przestepstwo w ksiedze praw, ale tylko ktos, kto byl ofiara nekania, bojkotu, zastraszania w sieciach spolecznosciowych lub zwiazku z psychopata moga zrozumiec, jaka sile ma celowe klamstwo w atakowaniu czlowieka, zniszczenia go doslownie. nie troche, nie moze, nie mniej wiecej, nie podlegajac interpretacji'...

ta corka, mimo wszystkiego co przeszla, wykazala niesamowita odwage...

- w swietle zblizajacych sie wyborow w autonomii palestynskiej, przywodztwo 'palestynskie' wyslalo oficjalny list do administracji bidena i do hady amr'a, zastepcy seketarza do spraw israelskich i 'palestynskich' w biurze do spraw bliskiego wschodu, w ktorym napisano, ze wszystkie organizacje 'palestynskie', w tym hamas, sa zobowiazane do ustanowienia panstwa 'palestynskiego' w granicach 67 roku i stolica we wschodniej jerozolimie, jak rowniez uznali owp jako 'jedynego przedstawiciela palestynskiego narodu'...

taaaaak... hamas zmienil jego statut, w ktorym zobowiazuje sie do likwidacji israela? i zgodzil sie na 'granice 67 roku'? i uznaje wladze owp? nu, nastepne klamstewko mahmouda de autonomia...

- merav michaeli, przewodniczaca partii pracy, nie jest gotowa zdyskwalifikowac, nawet nie usunac z listy partii do knesset ibtisam maraane, kontrowersyjna, arabska kandydatke, mimo ogromnej krytyki rowniez z szeregow partii...

dzisiaj opublikowano jej kolejny wpis w sieci spolecznosciowej: 'nie chcesz mowic o shoah? to wymazcie ja z waszej historii'...

yuval steinitz, minister energii, o zwolnieniu israelki z syrii: 'to co mielismy przed oczami to sprawa abry mengistu, nie chcielismy, zeby ta mloda kobieta utkwila w wiezieniu syryjskim na dlugie lata. zobowiazalismy sie do prosby rosji o zachowanie tajemnicy. nasze stosunki z moskwa i putinem to strategiczny majatek israela'...

zvi yehezkeli, dziennikarz do spraw arabskich kanalu 13: 'rosjanom udalo sie zmusic slabych syryjczykow do zawarcia tej umowy. oprocz tego israel zbiera plony swiadmego osiagniecia, ze ratuje swoich obywateli za wszelka cene'...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

viocarus

viocarus

viocarus

Nareszcie mi zreperowano kompa i mogę wysyłać na forum. Bardzo mnie martwi stanowisko nowego prezydenta USA Bidena, a jeszcze bardziej według twoich Danusiu relacji stanowisko lewicy.  Chyba wszędzie lewica, to pomioty szatana i zdrajcy swoich narodów. Ja ciężko chorowałem i od sierpnia do października leżałem w szpitalu na płuca. Ale już jest lepiej. Szkoda ze nie można teraz przylecieć do Izraela, bo może kąpiel w morzu Martwym by mi pomogła. Pozdrawiam ciebie Danusiu i wszystkich forumowiczów..

dana

nie martw wie o lewice... ona jest skazana na przegranie, nawet jak to dlugo potrwa i jest strasznie denerwujaca...

mysl o sobie i twoim zdrowiu, uwazaj na siebie i zdrowiej...  :-*

dana

w moim mocarstwie liczacym 9 milionow obywateli, ktore ledwo mozna znalezc na mapie swiata, w najblizszych wyborach do 24 knesset bedzie kandydowac nie mniej nie wiecej tylko 39 partii... w tym jestesmy mistrzami swiata i lamiemy kazdy inny rekord... :D :D :D

yesh atid dalej przeciwko chabadowi... po tej niesamowitej wprost grozbie naszego pajaca w stosunku do chabadu i potem, po skandalu jakie wywolalo opublikowanie jej i szybkiej probie pajaca zalagodzic ta historie okreslajac chabadnikow jako 'moich dobrych przyjaciol', dzisiaj parlamentarzysta tej partii, elazar stern, ladnie ja powtorzyl: 'jesli chabad poprze ben gvira, ich status ucierpi'...

niestety, stern nie ujawnil nam, u kogo ten status ucierpi... obawiam sie, ze tylko u czlonkow partii yesh atid i meretz, ale obie partie byly zawsze przeciwko religijnym, nie wazne, czy streimel czy szydelkowana kipa...

yesh atid, meretz, partia pracy, partie ktore pietnuja kazdego mezczyzne (prawicowego oczywiscie, bo znecania sie lub molestowania kobie przez lewicowych politykow/artystow/tworcow sa oczywiscie starannie uciszane i ukrywane), takiego bardziej znanego i takiego mniej znanego nawolujac do bojkotowania go nawet jak juz dawno nie zyje, ktory tak w dalekiej przeszlosci jak i terazniejszosci molestowal/molestuje kobiety, zneca/l sie nad nimi, lekcewazy/l status kobiety, dzisiaj nabraly wody w buzie na temat ksiazki galii oz i jej stosunkow z jej slynnym ojcem amosem... glosy slyszymy tylko z prawej strony mapy politycznej...

yaara zered, dziennikarka: 'zawsze wiedzialam, ze amos oz jest swietym lewicy. slysze ta cisze. i teraz zdaje sobie sprawe, do jakiego stopnia'...

yinon magal, dziennikarz: 'amos oz byl moze znecajacym sie czlowiekiem, ale robil to z moralnym standardem'...                               

erel segal, dziennikarz, ustosunkowal sie do roznicy w reakcji lewicy: 'co jest znienawidzone przez ciebie, nie rob tego twoim przyjaciolom (hillel, talmud bavli, shabbat). co jest sluszne dla zmarlego ghandi, sluszne jest dla amosa oza'...

nasze lewactwo co roku nawoluje do bojkotu azkary dla rehavama 'ghandi' zeevi, ktorego wiele lat po jego smierci jakas kobieta oskarzyla o molestowanie jej i nie przestaja rowniez wzywac do anulowania jego spuscizny...

- w swietle ogromnego zanieczyszczenia morza srodziemnego i wybrzezy israela smola, ministerstwa spraw zagranicznych, ochrony srodowiska i zdrowia oglosily, ze spoleczenstwo jest proszone o nie przybywanie na plaze w celu kapania sie, uprawiania sportu lub odpoczynku az do odwolania...

gila gamliel, minister ochrony srodowiska: 'badamy informacje otrzymana z europejskiej agencji do spraw bezpieczenstwa morz przed tygodniem, wg ktorej zidentyfikowano za pomoca satelity plame podejrzana jako rope okolo 50 km od brzegow israela. zidentyfikowalismy okolo 10 statkow, ktore przeplynely w tym miejscu i conajmniej jedna z nich jest podejrzana, jako odpowiedzialna za to powazne wydarzenie, ktore uderzylo w brzegi israela. dwa z nich przybyly do portu w ashdodzie.

morski oddzial w ministerstwie jest w kontakcie z miedzynarodowymi czynnikami juz od poczatku ukazania sie brylek smoly w israelu w celu znalezienia zrodla tego wylewu ropy'...

netanyahu: 'mysle, ze jesli bedzie zwiazek kilku panstw, mozemy w ciagku kilku lat dokonac ogromnej zmiany tak, ze bedzie czyste morze, czysty kraj i czyste plaze'...

jak poinformowalo rowniez ministerstwo ochrony srodowiska, mimo identyfikacji tej rozlanej ropy 50 km od brzegow israela juz kilka dni temu, zla pogoda uniemozliwila jakakolwiek akcje i nie tylko ta plama, ale wszystkie inne brudy z morza srodziemnego dotarly z powodu wiatrow do israela... cala informacja, jaka dostalismy i wczorajsza prosba ministerstwa ochrony srodowiska nie przybywanie na plaze i nie czyszczenie ich na wlasna reke nie przeszkodzila naszemu pajacowi znow oskarzyc rzad i netanyahu o ta katastrofe i zorganizowac grupe wolontariuszy z jego partii yesh atid do czyszczenia:

'to jedna z najwiekszych katastrof ekologicznych, jakie znamy w ostatnich latach. jak we wszystkim innym, tutaj tez rzad poniosl calkowita kleske i nie przygotowal planu radzenia sobie z kryzysem na taka skale i jak zawsze, ten ktory bierze odpowiedzialnosc to obywatele, ktorym zalezy. rozsadny rzad powaznie traktuje kwestie srodowiska. to jest to, co my zrobimy'...

nie pamietam, czy przy duzo wiekszej katastrofie wyplyniecia ropy w zatoce meksykanskiej oskarzono o nieudacznosc rzady usa czy meksyku, oskarzono tylko spolke british petroleum... ale nasz pajac oczywiscie musi oskarzyc rzad, zaznaczyc, ze on jako premier zatroszczy sie, bo on tez umie przewidziec takie katastrofy, a co... nie zapomnial dac kazdemu wolontariuszowi koszulko yesh atid i zrobil sobie z nimi zdjecie, jak to on sie troszczy o czystosc plaz israelskich... ciekawa jestem, czy pracowali tam caly dzien czy moze pol dnia, ale przypuszczam, ze po serii zdjec rozeszli sie wszyscy zadowoleni do domow, a nasz pajac usiadl do compa walnac ten tekscik i dolaczyc zdjecie jego wielkiej troski...

- na tle katastrofy ekologicznej na wybrzezach israela dyrektorzy 15 organizacji ekologicznych, na czele z towarzystem ochrony przyrody, zwrocili sie dzisiaj do premiera i ministra gamliel z prosba o wstrzymanie porozumienia miedzy israelska spolka eilat-ashkelon pipeline a emiratami w sprawie transferu ropy w zatoce eilatu...

- media w israelu donosza, ze jaroslaw kaczynski przekazal israelowi, ze polska jest zainteresowana w zakonczeniu kryzysu dyplomatycznego z jerozolima, a nawet zasugerowal wizyte israelskiego ministra spraw zagranicznych gabi ashkenazi w warszawie, jako symbol przywrocenia stosunkow na normalne tory... polskie zrodla daly do zrozumienia, ze po zakonczeniu kryzysu zaciesni sie wspolpraca miedzy obu panstwami w zakresie ekonomii, zdrowia, energii, nauki, wymiany mlodziezy i innych...

jak jeszcze podaja, israel wyslal do polski zawiadomienie, ze to wszystko opozni sie ze wzgledu na zamkniecie nieba w israelu, zblizajacych sie wyborow, ale rowniez z powodu zaniepokojenia wplywem procesu polskich historykow na opinie publiczna w israelu...

taaaak... ten proces tylko udawadnia, ze polski rzad dalej w amoku podmiatania pod dywan badan historykow, jak dlugo nie pasuja one w rzadowa narracje, wg ktorej w latach wojennych cala polska i jej ponad 30-milionowa spolecznosc wylegla na ulice pomagac przesladowanym przez niemcow zydom...  na jakiej podstawie teraz kaczynski chce zakonczyc ten kryzys dyplomatyczny?

- ministerstwo zdrowia zawiadomilo dzisiaj kasy chorych, ze za okolo 2 tygodnie skonczy sie dostawa szczepionek pfizera i musza sie przygotowac na szczepionki firmy moderna... szczepionki pfizera, ktore maja jeszcze wkrotce byc dostarczone, beda sluzyc tym, ktorzy otrzymali pierwsza dawke tej samej firmy... 

- gil beilin, syn yossi beilina, tworcy nieszczesnych umow oslo i 10 na liscie partii pracy do 24 knesset, dzisiaj do ibtissam maraany, 7 na tej samej liscie: 'zrezygnuj z kandydowania na liscie, powodujesz partii ogromne szkody. wielu zwrocilo sie do mnie, ze nie beda glosowac na partie pracy z twojego powodu'...

ty gil nie do niej sie zwracaj, tylko do twojej szefowej merav michaeli...

dana

dzisiaj zmarla na corone 32-letnia mieszkanka modi'in, ktora byla w 30 tygodniu ciazy... zostala umieszczona na oddziale intensywnej opieki w szpitalu hadassah ein kerem w ostatni wtorek i mimo walki o jej zycie, nie udalo sie jej uratowac... nie byla zaszczepiona... dzisiaj jej szwagier, ktory prowadzil intensywna kampanie przeciwko szczepieniom powiedzial, ze 'tymczasem' przerywa ta jego dzialalnosc...  kobieta zostawila 4 dzieci i meza...

- netanyahu i minister ochrony srodowiska gila gamliel rozpoczeli rekrutacje setek bezrobotnych do oczyszczania brzegow israela dotknietych katastrofa ekologiczna... zawiadomiono rowniez, ze setki milionow shekli zostana przekazane na rozwiazanie tego problemu...

netanyahu i gamliel dzisiaj...

- yuli edelstein, minister zdrowia, zwolal dzisiaj wieczorem debate w celu umowienia problemu zgromadzen w zblizajace sie swieto purim i omowienie ewentualnego nalozenia nocnej godziny policyjnej i ograniczenia w komunikacji miejskiej w wieczor swieta...

posiedzenie zakonczylo sie bez podjecia decyzji i bedzie jutro kontynuowane...