News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 16 maja 2021...

Started by dana, May 16, 2021, 12:10:02 AM

Previous topic - Next topic

dana

prawie 10 minut po polnocy i nie ma alarmu... nie sa punktualni... :D :D :D

moze dlatego, ze 20 minut temu hel ha-avir zburzyl budynek banku w dzielnicy rimal i jest 'zapukanie w dach' w wiezowiec w zachodniej strefie gazy...
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

nu,  opoznieniem, ale zaczeli...

alarmy w tel avivie, yaffo, hof ashkelon, ramat gan, rishon lezion i cala reszta miast i osiedli w gush dan i na nizinie israelskiej...

dana

okolo 100 rakiet polecialo teraz... rowniez holon, beer yaacov, givat shmuel i znow tel aviv, yaffo...
jak obiecali... caly ten okreg pod obstrzalem teraz...

dana

dana

hel ha-avir w drodze do gazy...  nie maja dosyc te hamasniki...

i nastepne alarmy...

dana

teraz alarmy tez w okregu shomronu i lotniska ben gurion...

bedzie ciezka noc...

dana

naprzeciwko mojego balkoniku, w jabel mukaber, moi sasiedzi swietuja ataki na tel aviv niezla iloscia fajerwerkow...

jutro rano pojda do super w mojej dzielnicy i do przychodni kasy chorych...

dana

cisza od pol godziny...

i jabel mukaber tez cisza, bo policja tam przyjechala...

zobaczymy, co bedzie jutro rano...

tomasz

Boszszsz, jedna zaraza gaśnie, to druga daje popalić, rakietami :/

Trzymajcie się mocno :)

dana

dana

dzisiaj alarmy wygladaja troche inaczej... :D  po wczorajszych atakach hamasu na tel aviv i caly gush dan, hel ha-avir zaczal bombardowac w gazie porzadnie i to sa wyniki:

10:59  אזעקה (10:59): אשכול
10:18  אזעקה (10:18): נירים, עין השלושה
06:19 אזעקה (06:19) חוף אשקלון
05:58 אזעקה (05:58): אשכול
02:22 אזעקה (02:22) באר שבע
01:58 אזעקה (01:58): כרם שלום
00:58  אזעקה (00:57): תקומה
00:56  אזעקה (00:56): נתיבות, שדות נגב

dom i dwa biura przywodcy hamasu w gazie, yahyi sinwara, zostaly kompletnie zburzone i rowniez dom jego brata mohammeda... inny jego brat, ibrahim, zostal zlikwidowany juz pare dni temu... pojecia nie mam, ilu braci on ma, ale pewnie tez juz siedza pod ziemia...

oprocz tego zbombardowano domy innych terrorystow, bez ostrzezenia ich... okolo 5 domow zawalilo sie razem z ich mieszkancami...

w khan younis zbombardowano kilka ulic bombami penetrujacymi bunkry w celu odsloniecia tuneli...

rzecznik cahalu wczoraj w nocy: 'samoloty hel ha-avir zaatakowaly centralny bank w dzielnicy rimal w strefie gazy, w ktorym znajduja sie pieniadze terrorystycznej organiacji hamasu, z ktorych wyplacane sa pensje czlonkom wojskowego skrzydla hamasu i finansowanie ich dzialalnosci. cahal atakuje cele terrorystyczne w calej strefie gazy i dziala z sila, jaka jest konieczna'...

w gazie prad dostarczany jest tylko w ciagu jednej godziny dziennie i woda tylko co pare dni...

hamas poprosil o 'humanitarne zawieszenie broni', israel odmowil... ale jak przypuszczam, dogadal sie z egiptem, ktory otworzyl dzisiaj przejscie rafiyah na 2 godziny umozliwiajac gazanczykom ucieczke, a israel w tym czasie nie bombardowal w gazie...

tak tak... 'humanitarne zawieszenie broni'... wala w nasze miasta, w domy cywilow i mowia o 'humanitarnym' zawieszeniu broni... podczas takiego 'humanitarnego' zawieszenia broni zabili dziecko i kilku zolnierzy w operacji tzuk eitan...

i oczywiscie zaczyna sie presja 'cywilizowanego' swiata na israel, przerwac ta akcje w gazie...

cahal publikuje zdjecia czesci zlikwidowanych w gazie terrorystow...

interesujaca wiadomosc z gazy: do szpitala shifa przybyly dwa ambulanse pod ciezka ochrona... odsuneli znajdujacych sie tam ludzi, zakazali fotografowania, wyciagneli kogos na noszach bez sladu krwi... nie wiadomo kto to, nie wiadomo czy naprawde ranny, czy po prostu przeszmuglowali jakas hamasowska szyszke, np sinwara...

gaza

dzielnica rimal, ktorej mieszkancow cahal wczoraj ostrzegl przed bombardowniem...

flary nad rafiyah...

ulice gazy zapadaja sie w tunele... jest video z calej ulicy z takimi dziurami, niestety nie ma na youtube, gazanczycy przechodza od jednej do drugiej i slychac, jak mowia: 'to nie rury sciekowe'... :D

ciekawski... :D

cahal na granicy z gaza...

hel ha-yam bierze rowniez udzial w walkach w gazie...

wczoraj w nocy podczas ataku rakietowego z gazy... nie ma dzisiaj zadnych doniesien o szkodach lub rannych i rowniez malo zdjec...

tel aviv...

ashdod...

rishon lezion...

resztki rakiety w tel avivskiej dzielnicy florentin...

schron podczas alarmow w shomronie...

rozruchy arabskie w israelu byly rowniez wczoraj, ale bylo ich o duzo, duzo mniej... policja zaostrza dzialania i aresztowano wczoraj setki rozrabiajacych arabow... rowniez nasze media powoli zaczynaja zmieniac narracje i nazywaja tych 'demonstrujacych' jak trzeba: terrorysci...

jerozolima...

yaffo...

dana

dana

alarmy leca teraz jak w poprzednich dniach, jeden za drugim, przede wszystkim na otef israel, ale rowniez na ashdod i ashkelon...

2 rakiety spadly w netivot, jedna kolo supermarketu... nie ma rannych... druga na otwartych terenach i wywolala pozar...

jedna rakieta spadla doslownie pare metrow od stacji benzynowej w netivot...

hel ha-avir zaatakowal budynek kwatery wywiadu hamasu w polnocnej strefie gazy, ktory sluzyl 'dzialaczom' hamasu, ktorzy oceniali i okreslali sytuacje w gazie... wg rzecznika cahalu, bylo to zniszczenie jednej z kluczowych infrastruktur hamasu...

- natychmiast po debacie w gabinecie polityczno-bezpieczenstwa, netanyahu odbedzie posiedzenie z ministrem obrony, szefem sztabu generalnego i najwyzszymi urzednikami do spraw bezpieczenstwa...

- talal naji, zastepca sekretarza generalnego ludowego frontu wyzwolenia palestyny powiedzial, ze 'szkolenie w sprawie produkcji rakiet oporu zostalo przeprowadzone w syrii pod nadzorem syryjskich oficerow'... wg niego '90% rakiet hamasu produkowanych w syrii'...

- jamal zahalka, byly przewodniczacy partii bal'ad wchodzacej w sklad wspolnej listy i byly parlamentarzysta: 'jesli atak na al akse i sheikh jarrah bedzie kontynuowany – panstwo rozpali sie 10 razy bardziej, niz to dzieje sie teraz. to tylko promo dla tego co bedzie, jesli odwaza sie ewakuowac sheikh jarrah. nasza mlodziez wyjdzie na ulice i nie zatrzymaja sie, az okupacja sie skonczy. nie boimy sie'...

itamar ben gvir, adwokat, przewodniczacy partii otzma yehudit i parlamentarzysta z ramienia parii syjonizm religijny, zlozyl teraz prosbe do zastepcy prokuratora panstwowego o zaaresztowanie zahalki...

yair lapid, nasz pajac: 'gdybysmy mieli rzad, rozwazania bezpieczenstwa nie mieszaly by sie z rozwazaniami politycznymi. nikt nie pozwolilby takiemu zaburzonemu jak itamar ben gvir, podpalic jerozolime, a potem caly kraj. nikt nie pytalby sie, dlaczego pozar wybucha zawsze wtedy, kiedy to jest wygodne da premiera'...

nikt nie pozwolilby, pajacu? masz zamiar anulowac wolnosc slowa? nu, to tez moze byc, jak anulowales juz wyniki demokratycznych wyborow... tak tak... 10 spalonych synagog, 70 zniszczonych mieszkan, setki podpalonych samochodow, niezliczone napady arabow na zydow,  to wszystko wina ben gvira, a rakiety na israel to po prostu netanyahu sprowokowal, bo mu tak bylo wygodnie, nie? ty z tym twoim jednoczeniem i uzdrawianiem nawet w takich dniach nie przestajesz jatrzyc, podzegac i  siac nienawisc...

- policja zakazala zydom wjazdu do arabskiego miasta tira, lezacego w centralnym israelu: 'bandy mlodych arabow chodza tam z bronia palna'...

aha... wiec nasza policja woli zabronic zydom swobodnego poruszania sie gdzie chca, zamiast wejsc to tiry i zrobic tam porzadek...

- w okregu gilboa aresztowano niedawno dwoch jordanczykow, ktorzy przeszli nielegalnie granice i byli uzbrojeni w noze...

aha... przylecieli z pomoca ich 'braciom palestynskim'...

- jak podaja, netanyahu spotkal sie z zespolem negocjacyjnym likudu w sprawie kontynuowania kontaktow z oszustem bennettem po tym, jak urzednicy yaminy wyslali wiadomosc do likudu, ze 'blok zmian nie umarl i jesli negocjacje miedzy stronami nie beda szybkie i powazne, nie wykluczamy krokow, ktore moga doprowadzic do postepowania przeciwko netanyahu w knesset'... 

ty bennett nie tylko oszust, ale tez szantazysta i do tego w takich dniach... wracaj do pajaca, przyjmie cie z otwartymi ramionami... na miejscu netanyahu zamknelabym ci teraz drzwi i poszla albo do bezposrednich wyborow, albo do piatych...

- miki zohar, przewodniczacy frakcji likudu, zawiadomil dzisiaj rano czlonkow knesset, ze frakcja likudu daje jej parlamentarzystom wolnosc glosowania w wyborach prezydenckich i zadna dyscyplina frakcyjna nie zostaje narzucona: kazdy czlonek frakcji ma prawo podpisac poparcie dla kazdego z kandydatow i glosowac wedlug wlasnego uznania...

- dziesiatki zydow na skrzyzowaniach acco z flagami israela...

wczoraj wieczorem mlodzi zydzi, mieszkancy acco, przyszli do magavnikow podziekowac ich za ochrone...

https://www.youtube.com/watch?v=d2RZljihk8s

dana

zamach samochodowy pare minut temu na derech shchem miedzy dzielnicami shimon ha-tzadik a sheikh jarrah... conajmniej 6 rannych, w tym dwie osoby w stanie ciezkim...

to pierwsze informacje i mowi sie o zolnierzach magavu, jeden uwieziony pod samochodem...
terrorysta zostal zneutralizowany, ale nie podaja w tej chwili czy zabity czy ranny...

dana

terrorysta z dzisiejszego zamachu samochodowego zostal zabity na miejscu... yedioth achronot zawiadomily o tym zamachu tylko w jednym zdaniu w news flash, tak samo maariv i walla i tylko kanal 20, israel hayom i mako news daly informacje i zdjecia...

teraz mowia o 7 rannych w tym zamachu...

alarmy nie ustaja, rakiety leca na caly otef israel, sa szkody, ale na szczescie nie ma zabitych i rannych, chociaz u nas tych zszokowanych rowniez zalicza sie do rannych...

cahal bombarduje dalej w gazie... dzisiaj zlikwidowal dowodce 'marynarki wojennej' hamasu...

wszyscy w biegu do zakonczenia 'juz teraz', 'natychmiast' tej operacji... rada bezpieczenstwa sie teraz zbiera, 'swiatle' panstwa rowniez zadaja i nie, zebym sie zdziwila, ale i nasze lewactwo dziennikarskie twierdzi, ze 'teraz jest czas na zakonczenie'...

emiraty po pierwszym, standardowym i 'for the show' wezwaniu, teraz milcza... wiedza dobrze dlaczego, obserwuja i czekaja...

a tymczasem, po posiedzeniu gabinetu polityczno-bezpieczenstwa, na ktorym wogole nie rozmawiano o zawieszeniu broni i po posiedzeniu bezpieczenstwa, netanyahu, minister obrony gantz (wow wow, jaka wspolpraca nagle tego lajdaka) i szef sztabu generalnego kochavi, wydali oswiadczenie 'dla narodu'...

netanyahu: 'ta runda potrwa jeszcze troche. osiagniecie, ktore chce miec hamas, to przede wszystkim jak najwiecej ofiar israelskich, a osiagnieciem, jakiego ja chce, to osiagniecie naszego zycia. stoimy dzisiaj jak jeden maz z jednym sercem w walce o nasz kraj, za naszymi zolnierzami, dla naszej przyszlosci'...

gantz" 'chcemy przyniesc dlugotrwaly spokoj, wzmocnic umiarkowane sily w okregu i uniemozliwic hamasowi strategiczne mozliwosci. nie ma suwerennego panstwa, ktore umozliwiloby terrorystycznej organizacji strzelac na swoich obywateli, to nasz obowiazek. jak dzialalismy zawsze, bedziemy dzialac dalej z odpowiedzialnoscia i z madroscia polityczna, jestesmy przygotowani odpowiedziec operacyjnie kazdemu, kto zechce nas sprawdzic'...

nu, co do twojej madrosci politycznej to mam watpliwosci, co do madrosci politycznej netanyahu nie mam zadnych...

kochavi: 'hamas popelnil powazny blad i nie ocenil sily naszej reakcji. ogromnie zaszkodzilismy podziemnym mozliwosciom hamasu. smiertelnie uderzylismy w projekt produkcji rakiet i pociskow, i to rowniez bedzie wymagala dlugiej odbudowy. jednoczesnie ostrzeliwanie otef jest kontynuowane i to na duza skale. jestesmy tego swiadomi. zamierzany kontynuowac stanowczo i z sila, jaka bedzie potrzebna i wg zaplanowanych przez nas etapow. znajdujemy sie za kilkoma i rowniez przed kilkoma'...

bardzo git... znaczy sie, nie ma mowy w tej chwili o zakonczeniu tej operacji... nie hamas, nie onz, nie nikt bedzie decydowal o tym, tylko israel...

szkody wyrzadzone synagodze w ashkelonie...

ashkelon...

ashdod...

zniszczony dom w ashdodzie... na szczescue nikt nie zostal ranny, wszyscy zdazyli wejsc do mamadu, w pospiechu zostawiajac na stole portfel i bron... :D

beer sheva...

nahal oz...

netivot...

cahal dzisiaj na granicy z gaza...