News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

haifska w kanadzie... :)

Started by dana, January 12, 2022, 03:34:02 PM

Previous topic - Next topic

dana

Zwariowana Podroz do Kanady i nawet Spowrotem Take 7

Drodzy towarzysze niedoli. Intensywne izraelskie zycie nie pozwala na duza ilosc wolnego czasu. Ale jest POBIEDA i jestem z Wami.

Aczkolwiek a nawet poniekad zaznaczam, ze nie przyznaje sie do zadnych bleduf. Nie biore zadnej winy na moje sumienie. Jezeli zechcecie, to podam Wam liste wszystkich winnych! Przeciez to jest juz Take 7 na litosc Boska!

Take 7 wskazuje na to ze odbyla sie tu Faszla i Fadicha; znana wszedzie na swiecie jako Esek Bisz i Targil Masrijach - czyli nieladne zachowanie.

W pewnym momencie mojego zycia, kiedy akurat, przypadkowo, znalazlam sie w Torontowie - urodzil mi sie malusienki wnuczek, Ezra go zwali.

Mniej wiecej 2-3 tygodnie pozniej, jak akurat znowu zawitalam w Torontowie - urodzila sie moja wnuczka zwana Cajusia, Chajusia, Papajusia, Fiona, Fejga, Fania.

Jednakowoz i aczkolwiek czas sobie mijal, zalozylam, ze dzieci rosna a  ja sie obijam w Haifie, stolicy Polnocy. W pewnym momencie postanowilam, ze dluzej juz czekac nie moge i musze pojechac do Torontowa czy to przez ogien czy to przez zimna wode.

Musialam dostac pozwolenie, aby wjechac do Kanady i musialam rowniez  dostac pozwolenie na WYJAZD z Kanady. Bylam w szoku!  Potrzebowalam pozwolenie na WYJAZD z jakiegos kraju?! Bardzo dziwne mysli wmaszerowaly do mojej glufki. Ten sam taniec mial miejsce w Izraelu. Pomocy !!! Chwala Bogu mialam wspaniala pomoc od dwoch  geniuszy, specjalistow w sprawach miedzynarodowej biurokracji. Musialam pojsc na badanie Covid 19 w ciagu 32 godzin przed odlotem i musialam wypelnic Deklaracje Tylko Bog Wie Czego i dostarczyc ta zesz Deklaracje Bezgrzesznego Serca i Umyslu elektronicznie w ciagu 12 godzin od odlotu. Deklaracja dla Wladz Kanady i Anglii (dzieki skladam naszej Krolowej, ktora jest zawsze spokojna i slicznie macha reka).

Isaac i Alex ciezko pracowali, aby wypelnic Deklaracje Bezgrzesznego Serca i Rozumu po hebrajsku i po angielsku, na dwoch roznych kontynentach, i 7 godzin roznicy miedzy nimi. Wszystkie dokumenty zostaly wypelnione w trzech egzemplarzach, Alex o godzine wczesniej niz Isaac. Mniej  wiecej wtedy  wyruszylam w droge w wielki swiat. Przyjechala taksowka i zawiozla mnie na lotnisko imienia  naszego bylego wodza i bohatera Dawida Ben Guriona. Odlot byl o polnocy - to byl pierwszy problem. Kiedy jest trzy godziny przed polnoca? El Al nie byl pomocny. Zmienili mi plan odlotu trzy razy, co co rowniez oznaczalo trzy rozne terminy odlotu. Na cale szczescie moja starsza siostra Marysia, ktora jest bardzo, ale to bardzo dokladna, pozostala na posterunku i sprawdzila kazdy arkusz i kazdy papierek – i poinformowala mnie, ze moj odlot  jest o godzine wczesniej niz myslalam.. Oy Vey! Co moglo sie zdarzyc! Moja starsza siostra uratowala mnie od bardzo duzego bolu glowy jak i bolu brzucha, oczu i uszu...  Ju nejm it.

Taksowka zawiozla mnie na lotnisko. Lotniskowa limuzyna zabrala mnie, razem z bagazem, do odprawy bagazy El AL. Ta zesz limuzyna zawiozla mnie potem do poczekalni El Alu. Po rutynowym czekaniu w kolejce, tudziez na odpowiadaniu  na rutynowe pytania ochrany jak: Na litosc Boska! kto Ci pakowal walizki – wszystko z nich wypada, oraz: przywozisz  latem puchowa koldre?! - w koncu jestem w drodze do Torontowa. Jako, ze to byl wylot o bardzo poznej godzinie - kawy nie bylo. Ale dostalismy cos innego. Pies (sic!) - biegal sobie na pokladzie samolotu i szczekal przez calusienka noc. Za pieskiem biegal maly chlopiec. Probowalam zalatwic sprawe ze stewardem, dowiedzialam sie, ze co prawda nie wolno mu podac nazwiska, bo to wysoko postawiony czlowiek, ale prawo nakazuje  przyjac pieska na poklad, jezeli wlasciciel pieska przyniesie zaswiadczenie od lekarza, ze piesek jest Emocjonalnym Pieskiem, a nie zwyklym pieskiem.

No i piesek faktycznie byl Emocjonalny, jako, ze chlopiec go po prostu torturowal bieganiem za pieskiem. Po calej nocy szczekania samolot wyladowal ku wielkiej uldze pasazerow. Niektorzy nawet chcieli calowac kanadyjska glebe, ale gleby nie bylo. Zamiast tego byla piekna limuzyna lotniskowa, ktora zabrala mnie i dwie inne stare staruszki. Zawiezli nas do stoiska Ochrony Zaplecza.Tam dzielna pani probowala przepytac wszystkie stare staruszki. Zaczela ode mnie i byla niezmiernie zadowolona, ze wszystkie  moje papiery byly w najlepszym porzadku. Stara Staruszka nr.  2 zostala zaproszona do okienka. Ta pani nie mowila po angielsku. A Ochrona zaplecza nie zna rosyjskiego.  Zaproponowalam pomoc, ktora byla natychmiast przyjeta. Pada pytanie: czy masz ze soba wiecej niz 10 tysiecy dolarow? Kanadyjskich ma sie rozumiec . Tlumacze to przepytywanej staruszce, ktora zaczela wrzeszczec na caly regulator: skad ja wezme 10 tysiecy kanadyjskich dolarow, kiedy na lotnisku ukradli moja portmonetke?!?! Ochrona Zaplacze natychmiast sie poddala i nawet nie nie probowala przesluchac starej staruszki nr. 3. Lotniskowa limuzyna zawiozla nas prawie do wyjscia. Ktos mi wrecza pudelko i mowi: masz sobie zrobic badanie PCR w domu, wystawic pudelko na ganek, przykryc lodem. Przyjdzie ktos i zabierze pudelko. Twoj syn Ci pomoze. Na wszelki wypadek milczalam, mimo, ze to nie bylo latwe.

Przyjechal syn i wsadzil mnie, podelko i walizke do samochodu. Jedziemy do domu, gdzie ja moge sprawdzic kto i co i czy te telefoniczne opowiadania o dzieciach sa bliskie prawdy. Zdumiewajaco, to byla sama prawda.

A wiec, po bardzo koniecznej drzemce post samolotowej, w koncu zobaczylam dzieci na wlasne oczy:

Zobaczylam i zrozumialam, ze osiagnelam wszystko, co chcialam osiagnac w moim zyciu. Oto Cajusia, Chajusia - nasza stale usmiechnieta krolewna. Jej usmiechy po prostu czaruja.

Ezus, Nieustraszony Badacz

I wtedy nadszedl czas przygotowac sie do powrotu do Izraela. To samo zawracanie glowy i innych czesci ciala. Zostalam bardzo uprzejmie  zawiadomiona przez jakas instytucje zdrowia Kanady, ze musze sobie zalatwic badanie PCR w Shoppers Drug Mart. Mam sie tam zjawic po uprzednim przeslaniu im elektronicznie sumki 200 (dwustu dolarow – co prawda kanadyjskich). Stanelam na  wysokosci zadania i Isaac zawiozl mnie na badanie, ktore  znowu  mialo byc wykonane w ciagu 72 godzin przed odlotem. A Deklaracja Swietnego zdrowia i nawet jeszcze Lepszego  zachowania miala zostac dostarczona tam gdzie trzeba, do wszystkich elektronnicznych instancji – na dwoch kontynentach i przekazana do wszystkich w ciagu 24 godzin przed odlotem.

A wiec pomaszerowalam spowrotem na lotnisko, wdrapalam sie do samolotu EL AL z nadzieja na bardziej udany lot.

No Joy. Krzesla byly bardzo niewygodne. Ale godne krzesel, ktore sie podsuwa niechcianym gosciom, zeby jak najszybciej wyszli. Ja dostalam caly rzadek krzesel, powiedzmy 4 w sumie.To niby pozwala na luksusowa noc. Z powodow mi blizej nieznanych,  kazde siedzenie bylo podparte metalowymi rurkami, ktore wciskaly sie do moich plecow.

A po drugiej stronie mala dziewczynka wrzeszczala w wysokich decybelach przez cala noc, wiec o spaniu mowy nie bylo. Wstalam i poszlam do klasy przed  moja klasa. Wspaniale siedzenia, wypchane gruba  gabka. Juz zdazylam sie zdrzemnac na siedzaco, kiedy nagle zjawila sie czarownica z duza miotla i wypedzila  mnie do  mojej klasy. Jasne jest dla mnie, ze  ja nie mam  klasy. Przyniesli jedzenie. Obrzydliwy smak – nie zjadlam. Kawy nie bylo. Ale psa tez nie bylo, Chamdulila.

Dzieki Milosiernemu Bogu wyladowalismy. Limuzyna lotniskowa natychmiast mnie zabrala. Za zakretem byly jeszcze dwie trempistki. Dojechalismy i zatrzymalismy sie przy walizkach. Aniol Lotniskowy wzial mnie i moja walizke i zabral mnie do... stoiska, gdzie stal mlody czlowiek ubrany w w mundur prosto z ksiezyca. Ale za to dostalam prezent: nastepne badanie PCR – tym razem za darmo. Dojechalam do domu taksowka. Polozylam sie na mala drzemke i wstalam dwa dni pozniej. Moj lekarz mnie juz szukal, wiec sie u niego stawilam. Wreczyl mi skierowanie na... badanie PCR.

Wrocilam do domu! Goraco i sucho – a' mechaje! My jestesmy narodem Pustyni i nawet troche wilgoci nam nie przesziadza.

Danka Agencja Prasowa doniosla

Slowniczek wyrazen hebrajskich:

Anhalacja
Situacja
Proporcja
Rutacja
Pozicja
Prupozicja
Opozicja
Legitimacja
Aplikacja

Fundumentalist
Rekord
Ficzer, Ficzerim
Pumerantz
Proekt
Hagmonja
Rikuszetim
Triminologja
Brek
Ekshyn
Prrrajm Tajm
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

lipniaczek

...zrozumialem - Haifska dziala jak inhalacja...
???

dana

dana

jeszcze nie... jeszcze jest w haifie... ale bardzo zajeta... obiecala, ze napisze...  :D

lipniaczek

...szaranczaki w jedzeniu, oh Canada...
 ???

dana