News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 11 maja 2023...

Started by dana, May 11, 2023, 12:07:36 PM

Previous topic - Next topic

dana

alarmy i rakiety trwaja dalej...

teraz mowia, ze rakieta, ktora trafila w dom w rehovot jest rakieta iranska dostarczona jihadowi islamskiemu...

w sderot spadlo kilka rakiet, jedna trafila w dom, nie ma rannych...

- 'frakcje palestynskie' w gazie: 'ostrzegamy wroga, zeby nie popelnial dalszych glupich czynow, inaczej odpowiedzia bedzie atak na nowe okregi w jego glebi strategicznej'...

- gazanska organizacja terrorystyczna brygady al muhajedeen: 'dwoch zabitych w ataku cahalu we wschodniej czesci miasta gaza to nasi ludzie'...

- premier i minister obrony gallant maja odbyc ocene sytuacji o godzinie 21:00 w kirya w tel avivie...

israelskie zrodlo: 'jasne jest, ze bedzie reakcja i ze israel nie przelknie tego, co sie wydarzylo w rehovot'...

- w tel avivie ma sie odbyc dzisiaj wieczorem koncert aviva gefena... tak wygladaja zalecenia na wypadek alarmu wyswietlone na duzym ekranie:

'droga publicznosci, wraz z syrena alarmowa podczas koncertu trzeba usiasc na ziemi na przeciag 10 minut. wazne jest pozostac na swoich miejscach, zeby uniknac zranienia'...

nie mozna bylo przelozyc tego koncertu na spokojnieszy czas? jesli nie daj bog bedzie alarm, to tam bedzie kompletny chaos i panika... co za idiotyzm...   

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

w jabel mukaber pod moim balkonikiem orgia radosci z ostrzeliwania israela wyrazana masa fajerwerkow...

a jutro pojda do dzielnicowego super i na poczte...

dana

jihad islamski obiecuje nam w tej chwili 'ciezkie ostrzelanie o godzinie 21:00'...

dana

nasz minister obrony yoav gallant nie jest akurat my cup of tea, ale co mu sie nalezy, to mu sie nalezy...

dzisiaj zmarla jego matka... nie przestawal pracowac na rzecz israela i tej operacji w gazie do samego pogrzebu i natychmiast po pogrzebie wrocil do pracy...

to nie jest samozrozumiale u zydow...

dana

po krotkiej przerwie znow alarm w otef israel...

dana

salwa rakiet teraz na ashkelon... iron dome in action i przy calym wspolczuciu na mieszkancow ashkelonu zestrzelenie teraz kilkunastu rakiet na tym ciemnym niebie wyglada niesamowicie...

dana

tak wyglada z alarmami w ostatnich godzinach od mojego poprzedniego wklejenia ich...

20:58  צבע אדום (20:58): כיסופים
20:55  צבע אדום (20:55): סופה
20:52  צבע אדום (20:52): אשקלון - דרום, אזור תעשייה הדרומי אשקלון
20:45  צבע אדום (20:45): נחל עוז
19:48  צבע אדום (19:47): מבקיעים
19:34  צבע אדום (19:34): מבטחים, עמיעוז, ישע
19:27  צבע אדום (19:26): שדרות, איבים, ניר עם
19:26  תיעוד פגיעת הרקטה בשדרות
19:23  ראש הממשלה מקיים הערכת מצב בקריה בתל אביב
19:21  צבע אדום (19:20): שדרות, איבים, ניר עם
18:48  צבע אדום (18:47) שדרות, מכללת ספיר, מ''א שער הנגב
18:39  צבע אדום (18:39): אזור תעשייה הדרומי אשקלון, מבקיעים

dana

ogladam te wiadomosci, robia wywiady z mieszkancami roznych miejsc w otef israel, nagle przestaja mowic i biegna w kierunku ochronnego miejsca, a my przed tv slyszymy syreny alarmowe...

ja wam mowie... tylko w israelu...

dana

alarm w gush dan... iron dome in action na niebie rehovot...

dana

alarmy nie ustaja, chociaz grozba jihadu islamskiego, ze o godzinie 21:00 zaczna ostrzeliwac 'strategiczna glab israela' tymczasem nie spelnila sie i bombardowanie w gazie rowniez nie ustaja...

rzecznik cahalu teraz: 'hel ha-avir zaatakowal niedwno dwie kwatery operacyjne, 4 wyrzutnie rakiet, dwa stanowiska wojskowe i dwa posterunki sluzace do wystrzeliwania pociskow mozdzierzowych terrorystycznej organizacji jihadu islamskiego w gazie'...

dana

hallel bitton rosen: 'rozpoczela sie ocena sytuacji prowadzona przez premiera netanyahu. na stole: rozbicie jihadu islamskiego'...

dana

od 45 minut cisza... nie ma alarmow...

dana

alarmow dalej nie ma, ale z gazy donosza o atakach hel ha-avir..

okazuje sie, ze w trafionym domu w rehovot znajduja sie najprawdopodobniej pod gruzami ludzie i teraz sily ratownicze frontu domowego znajduja sie tam, zeby zlokalizowac i uratowac rannych i uwiezionych...

dana

hel ha-avir rozpoczyna teraz bardzo ciezkie bombardowanie w gazie w odpowiedzi na rakiete, ktora zabila israelczyka w rehovot...

nie ma mowy w tej chwili o jakims zawieszeniu broni...

ocena sytuacji prowadzona przez netanyahu zakonczyla sie i teraz czekamy na jakas informacje...

dana

kancelaria premiera po zakonczeniu oceny sytuacji bezpieczenstwa: 'premier i minister obrony pochwalili cahal i shabak za osiagniecia podczas operacji magen ve-hetz i poinstruowali ich kontynuowac i obciazyc jihad islamski wysoka cena za agresje przeciwko obywatelom israela. kampania bedzie trwala tak dlugo, jak bedzie to konieczne'...

mieszkancy otef israel beda mieli znow niespokojna noc, ale moze tym razem po calej operacji uzyskaja dluzszy spokoj, niz pare tygodni...