News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 9 grudnia 2023...

Started by dana, December 09, 2023, 03:09:20 PM

Previous topic - Next topic

dana

to mial byc shabbat z dlugim spaniem, a okazal sie shabbat z telefonami... wczoraj jak zamykalam drzwi zlamal mi sie klucz w zamku i w ten sposob zostalam uwieziona w domu... 😃 sasiadka nie moze znalezc klucza, ktory jej kiedys dalam na wszelki wypadek, klucz mojej starszej spadkobierczyni do pierwszych drzwi tez zlamany, spadkobierca w wojsku, nie moze nawet tych pierwszych otworzyc... 😃 wiec od rana szukam zawodowego wlamywacza drzwi, ale to shabbes, wiec jeden ma 'prywatna uroczystosc', drugi mowi, ze moze tylko wieczorem i jak bedzie deszcz, to on nie przyjdzie, chociaz dzwonie tylko do tych, ktorzy sie reklamuja, jaki pracujacy 24/7... 😃 😃 😃 moglabym tak przezyc do jutra, bo mam zapas kawy i papierosow, ale spadkobierca podobno ma wrocic do domu poznym wieczorem i przeciez nie moze spac na lawce na ulicy... 😃 😃 😃 i tak to trwa pol dnia z wiadomosciami zbieranymi miedzy telefonami...

pozwolono opublikowac, ze sahar baruch, 25, zostal zamordowany w gazie przez hamas... dotychczas bylo wiadomo, ze sahar zostal porwany do gazy... wczoraj hamas opublikowal wideo, na ktorym widac sahara jak mowi, a potem widac jego zakrawione cialo i hamas twierdzi, ze 'zginal' podczas proby cahalu uwolnienia porwanych...

rzecznik cahalu:
'samoloty bojowe hel ha-avir zaatakowaly w nocy szereg celow organizacji terrorystycznej hizballah na terytorium libanu, w tym kilka kwater wojskowych.

ponadto zidentyfikowano szereg wystrzelen z terytorium libanu na terytorium israela, cahal odpowiedzial ogniem w kierunku zrodel strzelania.

zidentyfikowano kilka wystrzalow na okreg kibucu misgav am. cahal zaatakowal zrodlo wystrzalow'...

'w nocy trwaly walki w strefie gazy, samoloty bojowe hel ha-avir zaatakowaly i zniszczyly cele terrorystyczne terrorystow, sily ladowe kontynuowaly walki w roznych obszarach.

sily pancerne zespolu bojowego brygady spadochroniarzy zlokalizowaly i zniszczyly szyb tunelu w dzielnicy sajayya, ktory byl czescia rozleglej trasy podziemnej i zlokalizowaly kolejny szyb, w ktorym znajdowalo sie wiele srodkow walki i winda.

'sily zespolu bojowego brygady golani zidentyfikowaly szereg terrorystow uzbrojonych w rakiety przeciwpancerne, ktorzy poruszali sie w ich kierunku w dzielnicy sajayya, skierowali na miejsce helikopter bojowy hel ha-avir, ktory zaatakowal i zlikwidowal bande terrorystow zanim zaczeli strzelac w sily'...

'bojownicy zespolu bojowego brygady givati dzialaly na obszarze beit hanoun i zaatakowaly terrorystow, ktorzy strzelali do nich ze szkoly urwa'...

'podczas wczorajszych dzialan zespolu bojowego brygady komandosow, w szkole znaleziono pluszowego misia, w ktorym ukryto bron snajperska i amunicje'...

bron znaleziona w gazanskiej szkole...

cahal w gazie...

https://www.idf.il/media/zxgdkkom/img_0414.jpeg[/img]

gaza...

gazanczycy wedruja dalej... zaczynaja rozumiec, ze taki los zrzadzil im sinwar i hamas...

sily cahalu, shabaku i magavu zaaresztowaly dzisiaj w nocy na terenach judei i samarii 8 poszukiwanytch terrorystow... kolo wioski naaalin zaaresztowano jednego araba uzbrojonego w noz...

podczas aresztowania terrorysty, ktory wczoraj ostrzelal posterunek cahalu, zolnierze zostali zaatakowani przez niego nozem i zlikwidowali go... jeden zolnierz zostal lekko ranny w reke i odwieziony do szpitala... sily znalazly i skonfiskowaly dziesiatki tysiecy shekli przeznaczonych na dzialania terrorystyczne...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

Meteor

Boże, nie milcz, nie bądź nieczuły, Nie bądź bezczynny, Boże!

Bo oto burzą się nieprzyjaciele twoi, A ci, którzy cię nienawidzą, podnoszą głowę.

Knują spisek przeciwko ludowi twemu I naradzają się przeciwko tym, których ochraniasz.

Mówią: Nuże, wytępmy ich, niech nie będą narodem, Aby więcej nie wspominano imienia Izraela!

Tak, naradzali się jednomyślnie, Przeciw tobie zawarli przymierze:

Namioty Edomitów i Ismaelitów, Moabitów i Hagarytów,

Gebal i Amon, i Amalek, Filistea z mieszkańcami Tyru.

Assur też złączył się z nimi, Synów Lota wsparł swym ramieniem. Sela.

Uczyń im, jak Midianitom, Jak Syserze, jak Jabinowi nad potokiem Kiszon,

Którzy zostali wytępieni w En-Dor, Stali się nawozem ziemi.

Postąp z dostojnikami ich jak z Orebem i Zeebem, Jak z Zebachem i Salmuną, z wszystkimi książętami ich,

Którzy powiedzieli: Weźmy w posiadanie niwy Boże!

Boże mój, uczyń z nimi jak z liśćmi w wichurze, Jak z plewą na wietrze!

Jak ogień, który pali las, I jak płomień, co pochłania góry,

Tak Ty ścigaj ich burzą swoją I jak huragan wpraw ich w zamieszanie!

Okryj twarze ich hańbą, Aby szukali imienia twego, Panie!

Niech będą zawstydzeni i przerażeni po wsze czasy, Niech będą pohańbieni i zginą!

Niech wiedzą, że Ty jedynie, który masz imię Jahwe, Jesteś Najwyższym ponad całym światem.

Psalm 83

dana

dana

shabbat sie skonczyl i cahal zawiadamia o nastepnych poleglych zolnierzach:
pierwszy sierzant w rezerwie liav atiya, 25, mieszkaniec beer shevy, zginal w walce na poludniu strefy gazy...
pierwszy sierzant w rezerwie omri ben shachar, 25, mieszkaniec givatayim, polegl w walce na poludniu strefy gazy...
sierzant maor cohen eizenkot, 19, mieszkaniec eilatu, polegl w walce w poludniowej strefie gazy... maor jest synem sharon, siostry bylego szefa sztabu generalnego gadi eizenkota, zginal dzien po swoim kuzynie galu...
sierzant yonathan dean jr, 25, mieszkaniec ramat ganu, zginal w walce w poludniowej strefie gazy...
sierzant haim meir eden, 20, mieszkaniec rehovot, zmarl dzisiaj w szpitalu od ran odniesionych w dniu 7 pazdziernika...

yehi zichram baruch... (zdjec yonathana i haima nie opublikowano)...

oprocz tego 3 bojownikow z batalionu 39 brygady kfir zostali ciezko ranni w walce w polnocnej strefie gazy i dwoch rezerwistow z batalionu 14 brygady zostalo ciezko rannych w walce w centrum strefy gazy...

dana

nu, po niezliczonej ilosci telefonow, w koncu zmilowal sie nade mna alex z litwy, ktorego zona jest spiewaczka operowa, a jego matka urodzila sie w bialymstoku (w israelu nie istnieje cos takiego jak brak kontaktow miedzy ludzmi... 😃), uwolnil mnie, tymczasem nie wzial grosza za to, bo ma wrocic i przyniesc jakis inny cylinder, bo dla tego, ktory mial musialby mi rozwalic drzwi 'a to byloby bardzo drogo' jak mi wyjasnil... 😃

do godziny 16:00 poszaleli z ostrzeliwaniem polnocy i poludnia israela, teraz jest tymczasem spokoj...

yedioth achronot podaje, ze 'ponad 2000 nowych inwalidow cahalu od poczatku wojny: nie doswiadczylismy wczesniej czegos takiego'...

i oczywiscie arabowie w orgii radosci powielaja ten artykul...

rzecznik cahalu: 'samoloty bojowe hel ha-avir zaatakowaly niedawno wojskowa kwatere terrorystycznej organizacji hamasu na terytorium libanu w odpowiedzi na wczesniejsze ostrzelanie terytorium panstwa israel. dodatkowo zidentyfikowano szereg wystrzalow z terytorium libanu w kierunku kilku obszarow na polnocy kraju i cahal zaatakowal ogniem zrodla wystrzalow'...

'w ramach walk zespolu bojowego brygady nahal w jabalii, bojownicy otrzymali informacje o obecnosci terrorystow hamasu i broni w budynkach znajdujacych w ich bliskosci. bojownicy przeprowadzili ukierunkoway atak na te budynki'...

cahal w gazie...

gaza...

plac 'palestyna' w gazie... na nim hamas zorganizowal widowisko uwalniania zakladnikow i teraz ten plac zamienil sie w parking dla czolgow cahalu z powiewajaca flaga israela...

fot. yigal slavin...

abu ali: to ulica jalal w khan younis. uwazana za symbol w oczach palestynczykow. to 'dizengoff khan younis', tetniaca zyciem, z wieloma sklepami w centrum tego poludniowego miasta.

poniewaz jest symbolem, w mediach spolecznosciowych toczy sie dyskusja, czy czolgi cahalu juz przybyly na ulice jalal czy jeszcze nie.

te zdjecia opublikowal niedawno gazanski dziennikarz (mieszkaniec khan younis), hassan elshiyach, zeby udowodnic, ze nie ma na tej ulicy obecnosci israelskiej.

zamiescil te zdjecia po innym, opublikowanym wczoraj zdjeciu, na ktorym widac z daleka czolg na ulicy. zaznaczylem go wam'...

ja widze ta ilosc kabli roznego rodzaju wiszacych nad ta ulica... zupelnie jak w arabskiej dzielnicy na starym miescie w jerozolimie... wszystko tam robione jest na lapu capu, bez zadnej mysli o bezpieczenstwie ludzi nawet w czasach pokojowych...

w gazie zastanawiaja sie, gdzie sie podzial znany rzecznik hamasu abu obeida, ktorego nie widac juz od paru dni... w israelu tez sie zastanawiaja, ale cahal nie daje na jego temat zadnych informacji... nie wiadomo, czy zostal ciezko ranny, czy w ogole juz zlikwidowany...

iris haim, matka porwanego yotama, ktora juz wczesniej skrytykowala zachowanie czesci rodzin porwanych na spotkaniu z czlonkami gabinetu wojennego: 'siedzialam na smutnym spotkaniu gabinetu, na ktorym ludzie krzyczeli, ze nie robia nic, zeby przywrocic ich dzieci do domu i w tym samym czasie gina ludzie i pytam sie, jak to mozliwe? gdzie zyjemy? jak bardzo jestesmy zamknieci? zolnierze cahalu placa zyciem za nasze dzieci.

nie jestem juz taka pewna, czy wszyscy nas kochaja. matka zolnierza ktora widzi, ze jej syn nie zyje, albo nie jest pewna, czy on wroci czy nie i tylko krzyki przywroccie ich do domu teraz, teraz! co taka matka robi i moze byc, ze ona mowi: ci ktorzy krzycza, mam was dosyc'...

tak... jest wielu takich israelczykow, ktorzy mysla dokladnie tak samo: dlaczego moj syn ma zaplacic zyciem za ich syna? tylko ze my nie mamy odwagi powiedziec tego glosno... jej wolno, bo znow stworzono swieta grupe w israelu: oprocz rodzin pograzonych w zalobie, rodzin poleglych zolnierzy lub ofiar terroru, mamy teraz grupe rodzin porwanych do gazy i tym wolno wszystko...

w tel avivie znow demonstracja rodzin porwanych zadajaca ich natychmiastowego powrotu i przeciwko rzadowi... nie macie wstydu: wczoraj dwoch zolnierzy zostalo ciezko rannych w probie ratowania porwanych... wiecie dobrze, co oznacza okreslenie 'ciezko ranny': bez nogi, bez reki, moze jeszcze gorzej... mozecie zyc ze swiadomoscia zycie syna nieznanej wam matki za zycie waszego syna? to jest ta 'rownosc'? beda ich szukac i ginac za waszych bliskich i bez waszego nacisku, zadan i potepien...

dana

teraz podaja, ze podczas prac rolniczych jeden z rolnikow w otef znalazl na polu cialo... w tej chwili cialo zabierane do identyfikacji... nie wiadomo, czy to cialo zamordowanego 7 pazdziernika israelczyka, czy cialo terrorysty, ale w israelu szacuja, ze jest to najprawdopodobniej cialo israelczyka...

dana

sily cahalu zlokalizowaly w sajayya setki broni i wojskowy jeep, ktory byl skradziony 7 pazdziernika...

wspaniale zdjecie... cahal wezwal dzisiaj wczesniej terrorystow znajdujacych sie w szkole unrwa w  beit lahiya do poddania sie... ladnie zastosowali sie do instrukcji zolnierzy, czyli rozebrali sie i z podniesionymi rekami, ktorych trzymali swoja bron wyszli i jeden po drugim skladal ta bron na ziemi... unrwa i guterres beda nas i swiat zapewniac dalej o 'niewinnych'gazanczykach i zadac 'nieoczerniania' unrwy...

tak sqrwiele swietowali 7 pazdziernika...

i tak wygladaja dzisiaj...

dana

od godziny 16:00 nie ma alarmow... zobaczymy, co przyniesie nam jutrzejszy dzien...

lipniaczek

...jakość bielizny indykatorem ważności funkcji - sprawdzić gacie zamaskowananych  w ostatnim rzędzie...
???

k2

Quote from: lipniaczek on December 10, 2023, 12:27:45 AM...jakość bielizny indukatorem ważności funkcji - sprawdzić gacie zamaskowananych  w ostatnim rzędzie...
 ???

Zależy. Jak na dziewice do Allaha, to wyjściowe gacie, jak do cahalu to pewnie im wszystko jedno ;D

dana