News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 9 grudnia 2024...

Started by dana, December 09, 2024, 01:28:57 PM

Previous topic - Next topic

dana

cahal zawiadomil niedawno o smierci kolejnych zolnierzy:
major rezerwy evgeny zinershain, 43, z zichron yaacov, dowodca kompanii w 9263 batalionie hiram rezerwowej brygady spadochroniarzy, polegl w walce w poludniowym libanie...
kapitan rezerwy sagi yaakov rubinshtein, 31, z religijnego kibucu lavi, dowodca plutonu w 9263 batalionie hiram rezerwowej brygady spadochroniarzy, polegl w walce w poludniowym libanie... pierwszy starszy sierzant rezerwy binyamin destaw negose, 28, z beit shemesh, bojownik w 9263 batalionie hiram rezerwowej brygady spadochroniarzy, polegl w walce w poludniowym libanie...
starszy sierzant rezerwy erez ben efraim, 25, z ramat ganu, bojownik w 9263 batalionie hiram rezerwowej brygady spadochroniarzy, polegl w walce w poludniowym libanie...

yehi zichram baruch...

zgineli w tunelu... cahal bada, czy wybuch byl spowodowany materialami cahalu umieszczonymi tam przed zniszczeniem tunelu...
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

zapomnielismy troche w ostatnich dniach o jemenie... wiec dzisiaj rano przypomnieli sie nam: dron, wystrzelony jak widac z jemenu, uderzyl w penthouse w yavne... nie bylo alarmu... sa duze zniszczenia, ale na szczescie nie ma ofiar...

rzecznik cahalu:
'na obszarze miasta yavne zidentyfikowano uderzenie drona, ktory najwyrazniej przelecial z jemenu. do tej pory nie otrzymano zadnych doniesien o ofiarach. alarm nie zostal aktywowany, incydent jest badany'...

sad najwyzszy zwolnil dzisiaj eli feldsteina do aresztu domowego, ale oficer a pozostaje w areszcie... feldstein bedzie pod nadzorem elektronicznym i nie wolno mu uzywac telefonu...

geert wilders przybyl do israela i przed spotkaniem z netanyahu pojechal do samarii spotkac sie z yossi daganem, przewodniczacy rady samarii, co wywolalo 'burze' w holandii... na spotkaniu powiedzial: 'niesamowite, jak maly jest israel'...

no shit geert... 😃 😃 😃 ale jak wiadomo, nie wielkosc, ale jakosc jest wazna...

dana

rzecznik cahalu:
'sily cahalu, shabaku i magavu dzialaly dzisiaj w nocy w celu udaremnienia dzialalnosci terrorystycznej w kilku wioskach na obszarze judei i samarii i zaaresztowaly 11 poszukiwanych.

sily dzialaly w dura w judei w domu terrorysty, ktory przeprowadzil w sobote zamach samochodowy na skrzyzowaniu al fawwar i przesluchali podejrzanych o pomoc terroryscie.

sily skonfiskowaly znaleziona bron'...

cahal w domu terrorysty w dura...

rzecznik cahalu tymczasem milczy w sprawie tego, co sie dzieje w syrii, ale hallel bitton rosen podaje:
'operacja niszczenia armii syryjskiej trwa: nasze samoloty zaatakowaly rowniez w nocy cele bylej armii assada i zniszczyly dziesiatki samoalot mig 29'... 

sa tez doniesienia, ze hel ha-avir atakuje dzisiaj w calej syrii w celu zniszczenia broni armii syryjskiej, zeby nie dostala sie w rece 'rebeliantow'...

cahal atakuje w syrii...

jednostka shaldag na szczycie hermonu...

czolg cahalu w quneitrze...

papiez oglada wystawiona stajenke z 'palestynskim' jezusem... nie zaprotestowal, ogladal... ale jakby pokazano jezusa z kipa, to by sie bez watpienia oburzyl...

dana

netanyahu ma dzisiaj wieczorem zwolac konferencje prasowa w zwiazku z jutrzejszym rozpoczeciem jego zeznan w sadzie okregowym w tel avivie...

jordania i egipt potepiaja 'okupacje' terenow w okregu buforowym syrii przez israel: 'naruszenie prawa miedzynarodowego'...

jasne... trzeba pozwolic 'rebeliantom', ktorzy sa juz w okregu quneitry, wedrzec sie do israela, nie?

rzecznik cahalu:
'sily 210 dywizji bashan rozpoczely wczoraj (niedziela) zainicjowane dzialania w celu zapewnienia ochrony mieszkancom golanu w swietle wewnetrznych wydarzen w syrii.

zespol bojowy sil spadochroniarzy i dodatkowe sily prowadza obrone frontalna na obszarze w celu unikniecia kazdego zagrozenia i sa rozmieszczeni na obszarze buforowym w punktach kontrolnych.

ponadto sily inzynieryjne, piechoty i pancerne dzialaja pod dowodztwem brygadowym, brygada golan i brygada gorskiej sa rozmieszczone sa wzdluz granicy israela z syria w celu zapewnienia obrony na obszarze'...

przygotowania sil spadochroniarzy do wejscia do syrii...

wejscie sil spadochroniarzy do syrii...

dana

teraz zawiadamiaja, ze czterech zolnierzy, ktorzy polegli dzisiaj w poludniowym libanie, zgineli w eksplozji israelskich materialow wybuchowych...

co za tragedia...

dana

cahal zawiadomil teraz o smierci kolejnych zolnierzy:
pierwszy sierzant ido zano, 20, z yehud-monoson, sanitariusz bojowy w batalionie shaked, brygada givati, polegl w bitwie w polnocnej strefie gazy...
pierwszy sierzant barak daniel halpern, 19, z kiryat ono, dowodca oddzialu w batalionie shaked, brygada givati, polegl w bitwie w polnocnej strefie gazy...
sierzant omri cohen, 19, z ashdodu, bojownik w batalionie shaked, brygada givati, polegl w bitwie w polnocnej strefie gazy...

yehi zichram baruch...

w tym samym wydarzeniu ciezko ranny zostal bojownik z jednostki rochev shamayim w korpusie artylerii i bojownik rezerwy w batalionie shaked, brygada givati... zostali ewakuowani do szpitala i ich rodziny zawiadomione...

okolo 10 terrorystow otworzylo ogien na sily cahalu rakietami przeciwpancernymi i karabinami automatycznymi w chwili, kiedy zolnierzy wychodzili na krotki urlop do domu... w tym wydarzeniu zgineli ido, barak i omri...

dana

pajac znow pokazuje sie w calej jego swietnosci: maariv podaje, ze odmowil wyrownania z netanyahu jutro, podczas zeznan premiera w sadzie i powiedzial 'niech zwroci sie do ofera cassifa...

powiedzialam juz, ze to nedzny charakterek, przesiakniety niesamowita nienawiscia do netanyahu, prawicy i zydow religijnych? jacy idioci daja mu jeszcze te 8 mandatow? nicha... netanyahu da sobie rade mimo nienawisci tego pajaca, mimo tego niesamowitego uporu prokuratury i sadu, ze rowniez w tym okresie netanyahu musi spedzic godziny w sadzie, zamiast na konsultacjach i prowadzeniu wojny...

jak ktos nie zrozumial jeszcze: i prokuratura i baharav miara i rowniez sklad sedziow w tym procesie nie dzialaja w rzeczywistosci przeciwko netanyahu, ale przeciwko panstwu i obywatelom israela...

rzecznik cahalu tymczasem milczy, ale mamy doniesienia o niesamowitych bombardowaniach hel ha-avir w syrii... po prostu rozwalaja ta armie assada... samoloty, lotniska, sklady broni, baterie obrony powietrznej... podobno vladimir poprosil, zeby nie ruszac ich pozycji...

z doniesien naszych korespondentow wojskowych i komentatorow rozumiem, ze cahal pozostanie na szczycie hermonu przez dluzszy czas, az sytuacja w syrii nie zostanie wyjasniona, az nie bedziemy wiedziec, kto tam naprawde bedzie mial wladze...

nu i w zwiazku z upadkiem bashera assada sytuacja w europie tez sie zmienia... niemcy, austria, grecja i francja zawiadomily, ze ponownie badaja status syryjskich uchodzcow, zamrazaja wydawanie nowych pozwolen i chca ich zobaczyc w drodze powrotnej do syrii...

kasiak

Cahal bardzo dobrze robi, że bombarduje cele wojskowe w Syrii. Przecież potem to wszystko by poleciało na Izrael.

dana

ta dzisiejsza konferencja netanyahu dla prasy to byl the best show in town, jak to sie mowi, napewno juz dla takich jak ja... rozpoczal od wymienienia wszystkich naszych poleglych chlopcow w ostatnich 24 godzinach i kondolencjach dla rodzin... potem przeszedl do wyliczenia wszystkiego, co israel osiagnal w tej wojnie, wlacznie z tym co sie dzieje w syrii i podkreslil, ze to dzieki odwadze, bohaterstwie i motywacji cahalu, jak rowniez dzieki zdecydowanej i nieugietej postawie calego narodu israela i podziekowal wszystkim za to... jeszcze powiedzial, ze jedyne, co nim kieruje od lat, to osiagniecie bezpieczenstwa dla israela...

a potem zaczely sie pytania dziennikarzy i doslownie oniemialam od bezczelnosci wiekszosci z nich... netanyahu jak netanyahu, nie stracil kontroli nawet na minute, ale powiedzial tym razem kazdemu z tych nienawistnikow przy kazdym ich klamliwym twierdzeniu, ze klamia, ze nie przestaja rozsiewac klamstw i udowodnil im to... najbardziej bezczelna byla dziennikarka galey cahal, ktora na jego stwierdzenie, ze dzien w dzien rozpowszechnia klamliwe informacje, zaczela z nim 'dyskutowac', az w koncu prowadzacy te pytania powiedzial jej 'wystarczy, nie zawstydzaj statusu dziennikarza'...

netanyahu w jego oswiadczeniu nie ustosunkowal sie nawet jednym slowem do jego jutrzejszych zeznan w sadzie, ale oczywiscie jeden z dziennikarzy zapytal sie go o to i uslyszelismy, miedzy innymi:
'slyszalem w mediach, ze chce uniknac procesu. ja chce uniknac procesu? co za niesamowite bzdury. osiem lat czekam na ten dzien. osiem lat czekam na ujawnienie prawdy, czekam az zdemaskuje w koncu te urojone i bezpodstawne oskarzenia skierowane przeciwko mnie, czekam na ujawnienie metody brutalnej nagonki. nie znalezli przestepstwa, wiec wymyslili przestepstwo.

metoda dziala w ten sposob: aresztuja dziesiatki ludzi z mojego srodowiska, rujnuja im zycie, szantazuja ich grozbami, zeby zlozyli klamliwe zeznania. pchly, izolacja, brak snu... wszystko, zeby zlozyli klamliwe zeznania. a jesli to nie pomaga, to uzywaja aplikacji szpiegowskiej, ktora panstwo israel wykorzystuje przeciwko swoim najwiekszym wrogom. i to jest ich metoda nie tylko w moich sledztwach.
wiec po tym wszystkim ja nie chce mowic? jutro bede mowil!' ...

powiedzial tez, calkiem spokojnie, ale bardzo, bardzo stanowczo do dziennikarzy, ktorzy mu ciagle przerywali: 'ja was slucham dzien w dzien, teraz wy macie sluchac mnie'... 

kanal 14 zacznie jutro przekazywac z sadu jego zeznania juz o godzinie 09:30... bedzie interesujacy dzien...

dana

dana

hahahahahahaha... ja wam mowie... zwiazek dziennikarzy strasznie sie teraz oburzyl na 'atak netanyahu na dziennikarzy, ktorzy wykonuja swoja prace uczciwie i sumiennie', a tu sie okazuje, ze ani netanyahu, ani nikt z jego srodowiska nie poprosil pajaca o zrownowazenie jutro w knesset, tylko jakis dziennikarzyna zapytal sie pajaca, czy by byl do tego gotowy i 'sprzedal' nam to jako 'faktyczna wiadomosc'...