News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 20 kwietnia 2025...

Started by dana, April 20, 2025, 12:18:23 AM

Previous topic - Next topic

dana

nu i nie zdazylam do polnocy przetlumaczyc tego oswiadczenia netanyahu... nie znalazlam napisanego tekstu i musialam tlumaczyc z nagrania wideo, czyli ciagle wracac do tego co powiedzial... 😃 😃 😃 ale w koncu jest:

'drodzy obywatele israela,
na poczatku moich slow chce przeslac w moim imieniu i w imieniu mojej zony i jestem pewien, ze rowniez w waszym imieniu, kondolencje z glebi serca do rodziny starszego pierwszego sierzanta g'haleba slimana alnasasra, ktory polegl dzisiaj w walce w strefie gazy. caly narod israela smuci sie razem z droga rodzina, caly narod israela salutuje mu za jego bohaterstwo.

przesylam zyczenia szybkiego i pelnego powrotu do zdrowia bojownikom i bojowniczkom, ktorzy zostali ranni w tej walce. wzmacniam rece bojownikow i dowodcow.

polecilem cahalowi odpowiedziec agresywnie i wzmozyc bardziej presje na hamas.
znajdujemy sie w wojnie odrodzenia. w wojnie na 7 frontach. ta wojna ma bardzo wysoka cene, bo kazda taka strata, to caly swiat. ale jako narod pragnacy zycia, nie mamy innego wyjscia, tylko kontynuowac i walczyc o samo nasze istnienie az do zwyciestwa.

obywatele israela. jako wasz premier ja sie nie poddam. nie poddam sie mordercom, ktorzy przeprowadzili najgorsza masakre na narodzie zydowskim od czasow shoah. takie poddanie sie zagrozi bezpieczenstwu panstwa i zagrozi waszemu bezpieczenstwu.

znajdujemy sie na decydujacym etapie kampanii. i na tym etapie pozadana jest cierpliwosc i determinacja, zeby zwyciezyc. jesli poddamy sie teraz dyktandom hamasu, wszystkie ogromne osiagniecia, ktore osiagnelismy dzieki naszym bojownikom, dzieki naszym poleglym, dzieki naszym rannym bohaterom, wszystkie te osiagniecia po prostu pojda na marne.

juz na poczatku wojny slyszelismy wezwania do jej zakonczenia, do jej zakonczenia poddaniem sie. i ostatnio te wezwania zwiekszyly sie. gdybym sie poddal tym wezwaniom, nie weszlibysmy do rafiyah, nie zdobylibysmy osi philadelphi, nie przeprowadzilibysmy operacji beeperow, nie zlikwidowalibysmy sinwara, deifa, haniyeh i rowniez nasralli, nie stworzylibysmy warunkow do upadku rezimu assada i ciezkiego ciosu dla osi iranu. i nie zmienilibysmy obrazu bliskiego wschodu. po prostu zylibysmy dalej pod zagrozeniem egzystencjalnym.

i dlatego chce wam powiedziec kilka slow o iranie.
jestem zobowiazany uniemozliwic iranowi bron jadrowa. nie rezygnuje z tego, nie odsuwam tego i nie wycofuje sie z tego. nawet nie na milimetr.

ale ja jestem winien. sluchac krytyke tych wszystkich, ktorzy sprzeciwiali sie tym wszystkim dzialaniom, jakie prowadzilem w ciagu lat, zeby zaszkodzic iranskiemu programowi nuklearnemu, zeby opoznic go. bez tych dzialan, iran mialby bron nuklearna 10 lat temu. ale wielu w tej grupie, ktorzy mowia dzisiaj o iranie, systematycznie sprzeciwiali sie wszystkim dzialaniom, ktore zrobilem i polityce, ktora prowadzilem, wiec jak widac, nie ma granicy dla hipokryzji. 

i w kwestii oddzialu iranskiego w gazie. jesli nie zakonczymy likwidacji zdolnosci wojskowych i rzadowych hamasu, nastepny 7 pazdziernika i nastepne porwania sa tylko sprawa czasu. hamas mowi, ze to zrobi, maja zamiar to zrobic i pracuja, zeby to zrobic. pozostawienie hamasu w gazie bedzie ogromna porazka dla israela i ogromnym zwyciestwem dla iranu. 

w koncu tego tygodnia hamas znow odrzucil propozycje, propozycje, ktora mogla doprowadzic do uwolnienia polowy z zyjacych porwanych, ktorzy nadal znajduja sie w gazie i przywrocenia wielu niezyjacych. hamas zada zakonczenia wojny i pozostawienia jego rzadu. zada rowniez calkowitego wycofania sie israela z gazy i odbudowy gazy z wprowadzeniem ogromnych pieniedzy, co umozliwi mu ponowne dozbrojenie.

zakonczenie wojny pod takimi warunkami przekaze wszystkim wrogom israela, ze za pomoca porywania israelczykow, mozna powalic panstwo israel na kolana. mozna go pokonac. to rowniez smiercionosny przekaz, ze terror sie oplaca, rzecz, ktora zaszkodzi calemu wolnemu swiatu. oczywiscie, ze w takich warunkach rowniez wazna wizja prezydenta trumpa nie bedzie mogla byc zrealizowana, wizja, ktora zmieni obraz gazy raz na zawsze i umozliwi naszemu krajowi bezpieczne zycie. 

dlatego podkreslam: nie zakonczymy wojny odrodzenia zanim nie zlikwidujemy hamasu w gazie, zanim nie przywrocimy wszystkich naszych porwanych i zanim nie zapewnimy, ze strefa gazy nie bedzie dluzej zagrozeniem dla panstwa israel.

te same czynniki w israelu, ktore wzywaja tak nieodpowiedzialnie do zakonczenia wojny w warunkach poddania sie hamasowi, co oni robia? popieraja kazdym slowem propagande hamasu. zapalaja ta psychologiczna, brutalna wojne hamasu, ktora on prowadzi przeciwko nam i rowniez przeciwko rodzinom i oddalaja, nie przyblizaja, oni oddalaja uwolnienie porwanych. pozostawiaja ich dluzej tam, u hamasu.

warunki hamasu do poddania sie, ktore zostaly przez niego przedstawione, nie sa nowe. zadal ich raz za razem, w kazdym porozumieniu o uwolnieniu. ale jaki przywodca w israelu moze je zaakceptowac po 7 pazdziernika? ja oczywiscie nie, jestem pewien, ze rowniez wy nie.

ci wsrod nas, ktorzy wzywaja nas do poddania sie dyktandom hamasu, mowia nam poddajcie sie teraz, wyjdzcie z gazy i z osi philadelphi, oszukajcie hamas, przyrzeknijcie, ze nie wrocicie do walki, a potem, jak hamas przywroci wszystkich porwanych, wroccie do walki.

najwiekszym absurdem jest to, ze mowia to w studiach, na falach, ktore oglada hamas. rozumiecie? oni wlasciwie mowia nam: powiedzcie hamasowi: zawiadamiamy was, ze was oklamujemy i zgodzcie sie na to. hamas to banda nikczemnych mordercow, ale nie sa glupi. oni zadaja miedzynarodowych, wiazacych gwarancji, ktore uniemozliwiaja iluzoryczne oszustwo, ktore proponuja nam ci wszyscy eksperci we wlasnych oczach w studiach. nie maja pojecia, jak dziala system miedzynarodowy. nikt, oczywiscie nie usa, rowniez nie chiny, rowniez nie rosja, rowniez nie inni czlonkowie rady bezpieczenstwa, nikt nie bedzie wspolpracowal z takim oszustwem. rzecz, ktora zamieni powrot do wojny w niemozliwy. nie bedziemy mieli zadnej legitymacji, zeby to zrobic. przypomnijcie sobie, jak szybko israel stracil miedzynarodowa legitymacje dla tej najbardziej sprawiedliwej wojny w naszej historii. i to po tym, kiedy potwory hamasu zamordowali nam w ciagu jednego dnia ponad 1200 naszych obywateli i porwali ponad 250 z nich. bardzo szybko kolo sie odwrocilo, polityczna presja zostala wywarta na nas, dostalismy embargo broni, rowniez od naszych przyjaciol i zmierzamy sie, rowniez w tej godzinie, z oskarzeniami o ludobojstwo na arenie miedzynarodowej. wiec chce podkreslic: nie ma fake zobowiazan. jesli zobowiazemy sie nie walczyc, nie bedziemy mogli wrocic do walki w gazie. 

jako warunek do zakonczenia wojny, hamas zada calkowitego wycofania cahalu ze strefy, wlacznie z wycofaniem z osi philadelphi i ze strefy bezpieczenstwa, ktora chroni mieszkancow israela przed terrorem hamasu. i chce was zapytac: czy nasi bojownicy walczyli na marne? czy nasi bohaterzy polegli i zostali ranni na marne? i w libanie i w syrii ustanowilismy strefy bezpieczenstwa, zeby chronic mieszkancow polnocy.

wycofanie sie ze strefy bezpieczenstwa w strefie gazy oznacza, ze hamas w krotkim czasie odbuduje swoje terrorystyczne wojsko i bedzie mogl znow wrocic do masowych porwan i dodatkowej masakry na obywatelach israela. 

moim obowiazkiem, jako premiera, jest zapobiezeniu temu i ja temu zapobiegam. wierze, ze mozna przywrocic naszych porwanych bez poddania sie dyktatom hamasu. tak dzialalem dotychczas.

wiecie, ze podczas jednej z debat w gabinecie na poczatku wojny, moze na pierwszej, najbardziej wysoki urzednik w systemie bezpieczenstwa powiedzial, ze trzeba sie przyzwyczaic do faktu, ze moze nie uda sie przywrocic nawet jednego porwanego. ja uwazalem inaczej. wierzylem, ze polaczenie nacisku wojskowego z naciskiem politycznym doprowadzi do uwolnienia porwanych. wielu w to nie wierzylo. ale do dzisiaj przywrocilismy 196 porwanych, wsrod nich 147 zywych. w gazie przetrzymywanych jest dalej 24 zywych porwanych i 37 nie zyjacych. misja dalej nie jest zakonczona. i mam zamiar zakonczyc ja bez poddania sie hamasowi. 

od wybuchu wojny, wlacznie z ostatnimi dniami, moja zona i ja spotkalismy sie wieloma rodzinami porwanych. bedziemy spotykac sie z nimi dalej, jak to robilismy od poczatku wojny. spotykam tych ludzi, rozumiem ich straszne cierpienia, tych drogich rodzin, tych ojcow i matek, braci i siostr i zon, czuje ich ogromny bol, slysze krzyk ich serc, to rozdziera moje serce.

wzmozemy presje na hamas, az osiagniemy wszystkie cele wojny. powtarzam i podkreslam: nie zrezygnujemy z zadnego porwanego, zywego czy martwego, jestesmy zdeterminowani przywrocic ich do domu, wszystkich. 

obywatele israela. znajdujemy sie na szczycie wielofrontowej wojny, wojny, jakiej nigdy nie bylo. dzieki bohaterstwu naszych odwaznych bojownikow, dzieki ogromnemu duchowi naszego narodu, dzieki agresywnej polityce, ktora podjal rzad pod moim kierownictwem, osiagnelismy ogromne osiagniecia. ale misje nadal nie sa zakonczone i jestesmy zdeterminowani zakonczyc je.

wraz z zakonczeniem swieta wolnosci i przejsciem do swieta maimuny, przed dniem pamieci i swietem niepodlegosci, ktore jednocza nasz narod, mowie: ogromne wyzwania stoja jeszcze przed nami i podolamy im. podolamy im, bo zrobimy to razem. zrobimy to z determinacja, z sila, z wiara i z wielkim duchem w naszym narodzie. bedziemy stac razem,  bedziemy walczyc razem i z boska pomoca razem zwyciezymy.

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

kasiak

Czy ktoś się zastanawiał nad tym, że to Netanjahu może być Mesjaszem? Bo według mnie, to on spełnia kryteria.  :)

dana

😃 😃 😃
nie wiem, czy on jest mesjaszem... ja nie jestem religijna, jak wiesz i nie wierze w mesjasza... 😃 😃 😃 ale od lat nie mam watpliwosci, ze netanyahu, przy wszystkich jego bledach popelnionych w ciagu lat jego kierownictwa, jest przywodca na skale swiatowa, podziwiany przez jego zwolennikow, znienawidzony przez jego przeciwnikow, co tylko podkresla jego wielkosc... co jest rowniez pewne, to fakt, ze nie jest nikomu obojetny... wg mnie obojetnosc to najgorsze z uczuc... gorsze niz nienawisc, gorsze niz zapomnienie...

ten czlowiek ma 75 lat... znajac jego polityczne zycie, to co przechodzi od lat ze strony tych nienawidzacych go obsesyjnie, patrzac na historie israela i na miejsce na swiecie, na jakim netanyahu postawil to moje mocarstwo, znajac, (przynajmniej czesciowo, bo oczywiscie wszystkiego nie znamy) niesamowite wprost wyzwania, przed jakimi stal, stoi i bedzie stal israel i z ktorymi on musial sie zmierzac i zmierza sie rowniez dzisiaj i wiedzac dobrze, co oznacza taki wiek, trzeba sie modlic 3 razy dziennie do tej zydowskiej bozi, zeby dala mu zdrowie, cierpliwosc, dalej zelazne nerwy i ta niesamowita wprost zdolnosc patrzenia zawsze na ten przyslowiowy metr dalej...

dana

to, co sie zaczelo wczoraj wraz z przemowieniem netanyahu i trwa do dzisiaj, jest po prostu nie do uwierzenia:
- wczorajsze oswiadczenie premiera trwalo prawie 11 minut... kanal 12 po niecalych 5 minutach zakonczyl transmisje i przeszedl do innego programu... kanal 13 przestal transmitowac po niecalych 6 minutach, kanal 11 w ogole nie nadawal live, tylko zmontowal z calego przemowienia jakies 3 minuty...

tyle o wolnosci slowa, tyle o waznym oswiadczeniu premiera podczas wojny, tyle o obowiazku mediow przekazac narodowi informacje...

jeszcze wczoraj pojawily sie w naszych 'mediach' takie naglowki:
- 'on juz nie mowi o 'calkowitym zwyciestwie' '... 'wydaje sie, ze glownym celem oswiadczenia bylo przyciagniecie uwagi publicznej i mediow na tle rosnacej krytyki ze strony rodzin porwanych dotyczacych impasu w rozmowach i postepow usa w negocjacjach z iranem, jak rowniez doniesien, ze prezydent trump zablokowal atak israelski na obiekty nuklearne'... 'netanyahu probuje przekonac nas, ze przywrocenie porwanych to poddanie sie'...
- david vertheim, jeden z redaktorow walla news: 'dobre slowo (stosunkowo) dla kanalow medialnych (ktore nie sa definiowane jako kanaly propagandowe), ktore zidentyfikowaly, ze nie jest to oswiadczenie polityczne i nie buty, tylko smarowanie i klamstwa i stosunkowo szybko (choc wciaz za wolno) przerwaly'...
- michal peylan, dziennikareczka kanalu 12: 'innymi slowy, netanyahu mowi dzisiaj wieczorem w najbardziej jasny sposob jak to mozliwe: porzucam porwanych'...

nasze 'media' sa naprawde wspaniale... przerywaja transmisje i potem wiedza, o czym mowil netanyahu? czy przerwali transmisje, zeby nie pozwolic swoim sluchaczom na uslyszenie prawdy, ale sami dalej ogladali?

to co zrobil wczoraj netanyahu, to jasna odpowiedz na wszystkie twierdzenia, ze mozna uwolnic wszystkich porwanych i wrocic do walki... wg tych naszych' mediow', spoleczenstwo nie ma prawa wysluchac premiera, ktory ostatecznie decyduje o losie porwanych i losie 9 milionow israelczykow, za to pozwala na cale dlugie audycje takich roznych 'specjalistow' jak ben caspit czy guy peleg, ktorzy najwyzej sa odpowiedzialni za ich rodziny... tak wyglada pranie mozgow spoleczenstwu...

moti kastel, dziennikarz kanalu 14 jeszcze wczoraj:
'co kilka dni wracam do dokumentacji straszliwej masakry 7 pazdziernika, do koszmaru, do odglosow placzu, krzykow, strzalow, granatow, zmasakrowanych cial, rozpaczliwych prosb i smierci.
do strasznej ciszy, ktora zapadla potem, do nieruchomych obrazow spalonych cial, zgwalconych i zamordowanych, rozrzuconych i zbezczeszczonych, jak smiecie na ziemi.

wszystko udokumentowane. sfotografowane i transmitowane na zywo. pamietaj to, co zrobil ci amalek.

zyje w czasach, w ktorych szczypie sie, zeby uwierzyc, ze oddycham tym samym powietrzem, co grupa szalencow i wypaczonych umyslow, ktorzy nas otaczaja i wzywaja masowo do zakonczenia wojny.

nie tylko, ze ci chorzy otrzymuja platforme, oni jeszcze osmielaja sie podpisywac z duma! pod ich petycjami i urojeniowymi publikacjami. i ja sie pytam jak? jak? jak to mozliwe, na litosc boska???
jak do cholery, po wszystkim co przeszlismy i co nam zrobili, w ogole moze przyjsc do glowy ten szalony i chory pomysl, zeby po prostu poddac sie tym ludzkim zwierzetom?

i to dokladnie to, co powiedzial dzisiaj wieczorem premier. wprawdzie przygotowania do oswiadczenia w sobotni wieczor byly troche przesadzone, ale to oswiadczenie mialo ogromne znaczenie.

netanyahu powiedzial 4 proste rzeczy:
1. nie poddam sie w zaden sposob, pomimo szalonej i destrukcyjnej presji.
2. poddanie sie oznacza 'zaproszenie' na kolejna masakre i glosne wezwanie do mordercow: przyjdzie i mordujcie nas.
3. hamas to nikczemni mordercy, ale nie sa glupi. nie ma czegos takiego, jak 'zaprzestanie wojny', a potem powrot do niej. zadaja bardzo szczegolowych gwarancji i zapewnien, ze nie bedzie powrotu do wojny. to klamliwy i zlosliwy spin.
4. rowniez nie zrezygnujemy z iranu. ci sami 'kaznodzieje' i eksperci, ktorzy dzisiaj wypowiadaja sie w sprawie iranu, sabotowali i dalej sabotuja wysilki dla udaremnienia iranskiego programu nuklearnego. mimo publikacji i naglowkow, nie ustapimy w tej sprawie nawet na milimetr'...

tamir morag, dziennikarz kanalu 14:
' 'wojna nie ma osiagniec!'
- dotychczas przywrocono okolo 80% porwanych
- ostrzal rakietowy z gazy zmniejszyl sie o 99%
- okolo 20 000 terrorystow hamasu zostalo zlikwidowanych
- wyzsze przywodztwo hamasu zostalo zlikwidowane
- usa promuja plan ewakuacji strefy
- tysiace terrorystow hizballah zostalo zlikwidowanych
- okolo 80% zdolnosci hizballah zostalo zniszczonych
- wyzsze przywodztwo hizballah zostalo zlikwidowane
- hizballah dostaje i nie osmiela sie strzelac
- os iranska zostala de facto zlikwidowana
- iran zostal wydalony z syrii, milicje zostaly zlikwidowane
- zdolnosci armii syryjskiej zostaly zniszczone
- cahal kontroluje szczyt hermonu i poludniowa syrie
- milicje w iraku wycofaly sie z walk
- houti sa bici jak nigdy dotad
- strategiczny system obrony przeciwpancernej iranu zostal zniszczony
- gospodarka iranu znajduje sie w historycznym kryzysie
- w judei i samarii zlikwidowano okolo tysiaca terrorystow
- tysiace dodatkowych terrorystow zostalo zaaresztowanych
- dziesiatki tysiecy ewakuowano z obozow terrorystycznych...

ale nie ma zwyciestw w tej wojnie...'...

yotam zimri, dziennikarz i satyryk:
'podsumowanie oswiadczenia netanyahu: chcecie sie poddac, wygrajcie wybory'...
😃 😃 😃

netanyahu odwolal wczoraj jego zaplanowanyt udzial w swietowaniu maimuny z powodu ciezkiego wydarzenia w gazie, ale pojechal pogratulowac swojemu synowi avnerowi i jego narzeczonej na wydarzeniu hina (uroczystosc poprzedzajaca slub), ktora byla wczesniej zaplanowana na ten wieczor, takie polaczenie hina z maimuna...

israelskie oszolomy oczywiscie przybyly do domu w moshavie mazor, gdzie miala sie odbyc ta uroczystosc, probowali przebic sie przez ogrodzenia ustawione przez policje i doszlo do starc... netanyahu w ogole tam jeszcze nie bylo, przyjechal duzo pozniej i powiedzial: 'nic nie powstrzyma mnie od wziecia udzialu w ceremonii hina mojego syna i poblogoslawienia go i jego narzeczonej'...

avner netanyahu to osoba prywatna... nie widac i nie slychac go... nie zabiera glosu publicznie w zadnej sprawie politycznej... juz raz musial przelozyc swoj slub z powodu tych oszolomow... wczoraj zaklocili mu jego prywatna uroczystosc nie z troski o porwanych, nie z troski o los panstwa i narodu, ale tylko dlatego, ze jest synem premiera... nie ma lekarstwa na ta nienawisc...

nasz szef sztabu generalnego eyal zamir dziala jak powinno sie dzialac najpozniej od wybuchu wojny wobec tych odmawiajacych sluzbe: nimrod sheffer, byly pilot bojowy, byly szef skrzydla planowania w cahalu i byly dyrektor generalny israel aerospace industries, zostal wydalony z cahalu za to, ze podpisal list pilotow, jak stwierdzil...

i git... jeszcze powinni ci obnizyc range i zabrac ta tlusta rente budzetowa...

tzipora alexandra, znana skrzypaczka jerozolimska, ktora zaginela w rejonie cfatu, zostala wczoraj odnaleziona, cala i zdrowa...

z libanu donosza, ze dron israelski zaatakowal pojazd terrorystow hizballah w miasteczku qutira al sayed w poludniowym libanie...

dana

abu ali:
'libanskie media informuja, ze israelski dron zaatakowal niedawno samochod w wiosce braiqaa w prowincji nabatiya w poludniowym libanie (okolo 30 km na polnoc od granicy z israelem)'...

'zrodla libanskie informuja o kolejnym ataku dwoma rakietami z israelskiego drona na cel w wiosce hula w poludniowym libanie (wioska kolo plotu granicznego)'...

armia libanska donosi, ze udaremnila przygotowania od wystrzelenia rakiet na israel i przejela bron znaleziona w mieszkaniu w tzidonie... ... 

dana

cahal opublikowal dzisiaj wyniki dochodzenia w sprawie wydarzenia ze strzelanina na ambulanse w gazie, ktore wydarzylo sie w zeszlym miesiacu... glowne wyniki sledztwa: sily nie srzelaly bez ladu i skladu, ale byly przygotowane do dzialania w sytuacji, w ktorej zidentyfikuja realne zagrozenie, ktore odbije sie na nich...

'wydarzenie mialo miejsce na wrogim i niebezpiecznym terenie walki, w szerokim zagrozeniu dla sil dzialajacych w terenie. sledztwo wykazalo, ze nie znaleziono zadnych dowodow, wg ktorych zabici, przed albo po strzelaninie byli zwiazani lub dowodow na egzekucje. to sa plotki i oszczerstwa przeciwko zolnierzom cahalu. 

tego dnia, 23 marca 2025 roku, doszlo do trzech wydarzen strzelaniny. podczas pierwszego nasi bojownicy ostrzelali pojazd zidentyfikowany jak pojazd hamasu. po tym wydarzeniu nasi bojownicy zostali przygotowani na mozliwosc obecnosci kolejnego wroga. w drugim wydarzeniu okolo godziny pozniej, nasze sily otworzyly ogien do podejrzanych, ktorzy wyszli z wozu strazackiego i z ambulansow.

wg sledztwa strzaly zostaly przeprowadzony po tym, kiedy nasi zolnierze poczuli rzeczywiste i bezposrednie zagrozenie. dowodca w terenie nie zidentyfikowal poczatkowo, ze mowa jest o ambulansach, poniewaz w nocy pole widzenia bylo ograniczone. dopiero w pozniej przeprowadzonych przeszukiwaniach wyjasnilo sie, ze mowa byla o zespolach ratunkowych.

w trzecim wydarzeniu, okolo 15 minut pozniej, nasze sily ostrzelaly palestynski pojazd onz jako wynik blednego zrozumienia okolicznosci operacyjnych. o wydarzeniu poinformowal po raz pierwszy dowodca sil i dodatkowe szczegoly ujawnily sie w pozniejszym sledztwie. w tych trzech wydarzeniach zginelo 6 terrorystow hamasu i 9 palestynczykow.

ewakuacja zwlok zostala przeprowadzona przez dowodcow w terenia, jak rowniez decyzja o usunieciu pojazdow i ich zmiazdzeniu. wg sledztwa decyzja usuniecia zwlok byla uzasadniona w swietle okolicznosci, podczas kiedy decyzja o zmiazdzeniu pojazdow po tym byla bledna.

ogolnie, nie podjeto proby ukrycia wydarzenia. sledztwo stwierdzilo, ze strzelanina w pierwszych dwoch incydentach byla wynikiem blednego zrozumienia operacyjnego sil, wg ich oceny, ze grozi im realne zagrozenie ze strony napotkanego wroga. w trzecim incydencie strzelanina zostala przeprowadzona wbrew rozkazom, w trakcie wydarzenia wojennego.

w wyniku decyzji szefa sztabu generalnego, zastepca dowodcy sayeret golani, ktory od 7 pazdziernika wrocil z zagranicy, sluzyl w rezerwie, walczyl az do jego zranienia podczas walk w gazie i po rehabilitacji wrocil do walki, zostal usuniety ze stanowiska. dowodca 14 brygady otrzyma notatke dowodcza, ktora zostanie zapisana w jego osobistych aktach'...

hallel bitton rosen, dziennikarz kanalu 14 do spraw wojskowych i bezpieczenstwa:
'wstyd i hanba: dowodca 36 dywizji, general brygady moran omer, usunal zastepce dowodcy sayeret golani, bohaterskiego israelskiego oficera, ktory zostawil wszystkie swoje interesy za granica i wrocil, na prosbe wojska, na pole walki, prowadzac bohaterskie starcia z nikczemnymi terrorystami. podczas wydarzenia zlikwidowano szereg terrorystow i wszystkie klamstwa o zwiazaniu i egzekucjach zostaly obalone.

'n', bohater israela, zostal zwolniony z wojska i prowadzil interesy w afryce. kiedy zastepca sayeret zostal ranny i wezwano go z powrotem, nie wahal sie, rzucil wszystko i przybyl. dowodzil swoimi bojownikami, ktorzy mowia o prawdziwym bohaterze, w libanie, w syrii i w gazie.
kilka minut przed tym wydarzeniem sily pod jego dowodztwem natknely sie na bande terrorystow uzbrojona w rpg. w samym wydarzeniu zlikwidowano 6 terrorystow.
haniebna decyzja'...

dana

ronen bar, szef shabaku jednoglosnie usuniety przez rzad, mial dzisiaj zlozyc swoje oswiadczenie w sprawie jego usuniecia w sadzie najwyzszym... w ostatniej chwili poprosil dzisiaj sad o odroczenie zlozenia jego oswiadczenia do jutra...

i jak myslicie? Kto zlozyl ta prosbe bar'a w sadzie najwyzszym? nikt inny, tylko gali baharav miara, 'doradca' prawny rzadu, ktora wg prawa i jej stanowiska ma reprezentowac stanowisko rzadu...

w moim mocarstwie dzisiaj, tacy jak bar, baharav miara, prokuratura i sad najwyzszy nie przestrzegaja praw, pisza nowe i dzialaja wg ich wlasnego, lewackiego widzimisie... baharav miara formalnie nie reprezentuje bara, ale w rzeczywistosci reprezentuje go... tak to wyglada...

abu ali jeszcze wczoraj:
'wstepne dochodzenie w sprawie wydarzenia przeciwpancernego i ladunku wybuchowego na polnocy strefy, w ktorym zginal zwiadowca cahalu i 5 innych bojownikow zostalo rannych:
1. wydarzenie rozpoczelo sie dzisiaj o godzinie 12:58, kiedy terrorysci wystrzelili rakiete rpg na nieopancerzony wojskowy pojazd, ktory jechal na administracyjnej trasie (os 'wewnetrzna, tylna) na obszarze dzielnicy hasvivon w beit hanoun – naprzeciwko nir am i mefalsim, w strefie buforowej.
2. w wyniku wystrzelenia rpg trzy bojowniczki gromadzenia informacji bojowych zostaly ciezko ranne.
3. wg wstepnego sledztwa, terrorysci wyszli z tunelu, ktory zostal oczyszczony przez sily cahalu w ostatnim tygodniu. mowa jest o tunelu znajdujacym sie w strefie buforowej i ktory przebiega od posterunku wojskowego w strefie buforowej az do granicy z israelem – i zostal zbadany w ramach dzialan oczyszczania, jakie cahal przeprowadza w strefie buforowej w bliskosci plotu granicznego. wczoraj sily cahalu umiescily ladunki wybuchowe tym tunelu, zeby go wysadzic i najwyrazniej to popchnelo terrorystow do wyjscia na zewnatrz i sprobowac uderzyc w nasze sily.
4. krotko po wystrzeleniu rpg przybyla sila ratunkowa pod dowodztwem dowodcy polnocnej brygady w dywizji gaza, pulkownika 'a'. sila ratunkowa obejmowala dowodce brygady i sily zwiadowcow.
5. o godzinie 13:25, okolo pol godziny po pierwszym wydarzeniu z rpg – uzyto potezny ladunek wybuchowy na pojazd zwiadowcow. w wyniku wybuchu ladunku jeden ze zwiadowcow zginal i 2 innych zostalo ciezko rannych. dowodca brygady nie zostal ranny.
6. podczas wydarzenia wyslano kilka helikopterow hel ha-avir w celu ewakuacji rannych do kilku szpitali.
w wyniku wydarzenia zginal jeden zolnierz i 5 innych zostalo ciezko rannych'...

cahal zlikwidowal dzisiaj w qutira w poludniowym libanie, terroryste husseina ali nassera, dowodce jednostki transportujace bron hizballah...

rzecznik cahalu:
'szef sztabu generalnego eyal zamir, przeprowadzil dzisiaj (niedziela) objazd terenowy i ocene sytuacji w syrii, razem z dowodca dowodztwa polnocnego generalem uri gordinem, dowodca 210 dywizji generalem yairem plai i innymi dowodcami. spotkal sie z zolnierzami i powiedzial miedzy innymi: 'ten obszar jest obszarem kluczowym. weszlismy tutaj, bo syria sie rozpadla i dlatego utrzymujemy kluczowe punkty i znajdujemy sie na pierwszej linii, zeby chronic sie w najlepszy sposob'...

dana

pajac wydal teraz oswiadczenie dla prasy w obronie ronena bar'a... jak widac, tez chce wydawac oswiadczenia... 😃 😃 😃 nie mam zamiaru przetlumaczyc tych jego glupot, bo gadal dlugo i oczywiscie nasze 'media' przekazaly tekst tego oswiadczenia natychmiast, w przeciwienstwie do wczorajszego oswiadczenia netanyahu... tutaj tylko pare jego 'blyskotliwych' zdan:
- 'chce teraz ostrzec, na bazie jednoznacznych informacji wywiadowczych: jestesmy w drodze od nastepnej katastrofy. tym razem to bedzie z wewnatrz. poziom podzegania i szalenstwa jest bezprecendowy. bedzie tutaj polityczny mord. zydzi beda zabijac zydow'...
- 'najwieksze grozby dotycza szefa shabaku, ronena bar'a'...
- 'wzywam premiera, zatrzymaj to. nie bedziesz mogl pozniej powiedziec 'nie wiedzialem'. tym razem to ci sie nie uda. wiesz, ze jestes czescia tego, musisz to powstrzymac'...

zapomnialo ci sie, jak ty podzegasz od lat przeciwko netanyahu i temu prawicowemu rzadowi? jak ladnie bierzesz udzial w tych demonstracyjkach kaplanistow? jak dzien w dzien podzegasz przeciwko netanyahu w niezliczonej ilosci twoich wpisow na twtterze?

jeszcze gadal, jak to on ostrzegal 'dwa tygodnie' przed katastrofa 7 pazdziernika i netanyahu go nie sluchal, co oczywiscie jest klamstwem... powiedzial, ze rzad ma prawo zwolnic bar'a, ale 'pod warunkiem, ze bedzie to zrobione wg odpowiedniej procedury zatwierdzonej przez sad i nie zaszkodzi sledztwu w sprawie qatar gate, chociaz wie, ze to fake afera wywolana tylko i wylacznie w celu zapobiezenia zwolnienia bar'a... i nie zapomnial podkreslic, ze 'ronen bar poniosl porazke, ale jest israelskim patriota i bojownikiem, ktory 'wyrastal w sayeret matkal' i poswiecil swoje zycie bezpieczenstwu israela...

pajacu... rowniez netanyahu 'wyrastal w sayeret matkal' i jest israelskim patriota, ktory poswiecil swoje zycie bezpieczenstwu i rozwojowi israela... i nie manipuluj znow... rzad ma prawo zwolnic bar'a, zrobil to wg prawa i nie potrzebuje do tego zgody sadu...

ale ladnie, ze w koncu przyznales, ze bar jest polityczny, co jest sprzeczne z prawem ogolnym i prawem shabaku...

dana

doslownie nie mam sil na te wiadomosci.... niekonczace sie dyskusje na temat ronena bar'a: prawica potepia i z racja... lewica oczywiscie wynosi go na piedestal... niekonczace sie gdybania o rozmowach usa-iran... nieustanna krytyka wczorajszego oswiadczenia netanyahu, bo podetknal pod ten lewacki nos cala prawde... i teraz jeszcze ta 'doradca' prawny rzadu, ktora sprzeciwia sie decyzji rzadu nie czytac wiecej tej zrekrutowanej do ostatniej nitki gazetki haaretz...

nawet rzecznik cahalu milczy dzisiaj...

eliya cohen, ktory wrocil z gazy, pojechal do migunit, z ktorej zostal porwany, zalozyl tfilin, odmowil shma israel i podziekowal zolnierzom za uratowanie go...