News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

shabbat shalom...

Started by dana, December 16, 2016, 03:51:45 PM

Previous topic - Next topic

DanaKalinka

Shabat shalom!spokojnego shabatu ,czasu na wyciszenie i dobra ksiazke! :-*Piekne piosenki o pieknym miescie i kraju ktory kocham! :-*

dana

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

Urszula

Kochani, na wszelki wypadek cudownych 3 kolejnych szabatów, bo nie wiem jak będzie z możliwościami zjawienia się tutaj i to nie tylko ze względów technicznych ;) Będę w okolicach prawdziwego jerozolimskiego balkonika, a ja tam miewam poważne objawy syndromu jerozolimskiego (ze swoistą odmianą w Safedzie). Moja córka pisała niedawno artykuł o tym i korciło ją, by wspomnieć, że zna blisko osobę cierpiącą na intensywną jego odmianę: to prawda, tracę resztki rozumu z radości w tamtejszych okolicach. Gdybyście zatem dostrzegli lekko posiwiałą osobę wyglądającą jakby leciała po Jerozolimie i okolicach na miotle, ale bez miotły, istnieje duże prawdopodobieństwo, że to będę ja. Nie daję rodzinie odpocząć, nosi mnie całymi dniami bo żal każdej chwili. Ale-zważywszy na wysokość emerytury jaką był łaskaw wysymulować mi ZUS, to może być ostatni raz w Erec Israel... Ściskam, lecę kończyć pakowanie  :-*

dana

lipniaczek

...Urszula wyda ksiazke i bedzie za co jezdzic...
???

..

Urszula

Oby, @lipniaczku, oby. Prawdę mówiąc, myślę o zebraniu coraz liczniejszych materiałów na temat mszańskich Żydów i wydaniu tego w formie książkowej jak wyląduję już na tej mojej głodowej emeryturce, ale obawiam się, że raczej potrzebna będa na to dodatkowe pieniadze, a nie, że z tego coś będzie 😉 Na razie gromadzę to wszystko na Mszański sztetł na fb, można zerknąć. Lecimy, już jutro, a pojutrze mamy być a Hajfie na grobie pierwszego mszańskiego Żyda, o jakim w ogóle usłyszałam i co do którego straciłam już nadzieję, że dowiem się jak wyglądał- jego córka odnalazła mnie właśnie przez tę stronę na fb, dziś skonczyłam tam publikować jego historię, a pojutrze zaniosę kamyk z miasta jego młodości na jego grób...Raz jeszcze ściskam  "balconikowców" na najbliższe szabaty. Ja będę zapalać szabatowe świece kolejno w: Hajfie, Jeruszalaim i Jafie :)

dana

dana

shabbat  za pare minut... bardzo goraco dzisiaj, ale obiecuja spadek temperatur na jutro... pieknego wam wszystkim...

dzisiaj stara i bardzo prestizowa dzielnica jerozolimska rehavia... ziemie pod ta dzielnica kupiono w roku 1921 roku i w ciagu nastepnych 2-3 lat rozpoczeto budowe od tzw mosdot leumiim, czyli narodowych instytucji: jewish agency, keren kayamet l'israel i keren hayesod, ktore istnieja do dzisiaj i byly podstawa rzadowa w eretz israel... zanim zaczeto budowac domy z kamienia, postawiono baraki... w pierwszym zmieszkal pierwszy prezydent israela itzhak ben zvi i jego zona rachel yanai i mieszkali tam przez wiele lat... ten barak stoi jeszcze dzisiaj i sluzy jako male muzeum...

i troche klezmerskiej muzyki granej przez fantastycznego giore feidmana...

https://www.youtube.com/watch?v=jOKnUKIZ_Kc

agnieszka

Spokojnego i radosnego szabatu, odpoczynku😊 pozdrawiam dziś z Lubiąża, gdzie odbywa się Slot Art Festival😊

dana

shabbat shalom kochana...  :-*

DanaKalinka

shabat shalom w spokoju i cieplym  jerozolimskim klimacie zycze! :-*

dana

shabbat shalom danusiu... dzisiaj bogu dzieki temperatury troche spadly i jest teraz tylko 27 stopni w cieniu... :D

dana

pieknego shabbatu moi drodzy....

dzisiaj dzielnica ramot, polozona w polnocnej czesci jerozolimy... miesci sie w niej 'poddzielnica' zwana ramot polin, polska wyzyna, gdzie zbudowano chyba dwa albo 3 domy o dziwnej konstrukcji, a potem na szczescie zaniechano tego projektu... bylam w takim mieszkaniu i to szybko wyszlam, bo tam ani jednej sciany w zadnym pokoju nie jest normalna, wszystkie pod jakims katem, nie mozna nawet obrazka na scianie powiesic.. :D :D :D

i troche klezmerskiej muzyki wykonanej przez swietnego dudu fishera...

https://www.youtube.com/watch?v=PhUaSe25fTQ

agnieszka

Spokojnego, pogodnego szabatu :)
Pozdrawiam serdecznie😊

DanaKalinka

Pelnego wypoczynku i spokoju shabatu zycze! Ale smieszne te domy i nazwa fajna ! Polonija tam mieszkala ! ;) :-*