News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

shabbat shalom...

Started by dana, December 16, 2016, 03:51:45 PM

Previous topic - Next topic

dana

prawda? tez je bardzo lubie...

a twoja piosenka sliczna... ile ona ma wariacji i kazda przepiekna...

shabbat shalom kochana...  :-*
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

DanaKalinka

W ten ostatni shabat tego  roku zycze tych dobrych dni  ktore przyjda! Jak  serca beda  otwarte i dlonie  na to dobro  ktore ma przyjsc! Piekna piosenka i piekne przeslanie! Shabat Shalom z Wroclawia dzis. :-*

dana

ale ty podrozujesz... :D   shabbat shalom kochana...  :-*

dana

shabbat zaczyna sie dopiero przed godzina 18, ale poniewaz nie bedzie mnie w domu, to dzisiaj wklejam go wczesniej...

malenka dzielnica zichron achim – pamiec braci, mieszczaca sie miedzy ulicami bezalel i ussishkin, powstala w roku 1934... zalozycielami dzielnicy byli zydzi z tureckiego miasta urfa...

fot. rafi kfir

o piekna modlitwa elu ve-elu - ci i ci, do ktorej slowa wziete zostaly z tory i ktora spiewa chor kolot – glosy z yeshivy alt noy shtetele – stary nowy shtettl w jerozolimie...

ci i ci przyznaja
szczesliwy ten, ktory nie zgrzeszyl
a ten ktory zgrzeszyl – powroci
i bedzie mu wybaczone

https://www.youtube.com/watch?v=ZMf-L1IJFLs

DanaKalinka

Pieknego ,spokojnego shabatu zycze dla calej rodzinki i narodu Twego! Piekna ta modlitwa piosenka! :-*

agnieszka

Spokojnego, pięknego szabatu  :)

"Błogosław, duszo moja, Pana
i nie zapominaj o Jego dobrodziejstwach.
To On przebacza wszystkie twoje winy,
On leczy wszystkie twe choroby... " (Ps 103, 2-3)

i piosenka, w której widać miłość do Jerozolimy, życzeń także nigdy za wiele... Pozdrawiam ciepło :)
https://www.youtube.com/watch?v=-iJSY1Xb9DU

dana

piekna... :) 

shabbat shalom agnieszko i danusiu...  :-*

dana

i znow shabbat, miedzy yom kippur a sukkot...

dzisiaj malenka dzielnica zichron tuvia – pamiec tuvii, wchodzaca w sklad malych dzielnic w lev hair... stworzona zostala w roku 1890 jako dzielnica jednej ulicy, miedzy ulicami agripas i bezalel i miedzy ilicami shilo i ezra rafael w jerozolimie i jej nazwa wzieta zostala z wersetu w torze 'beda pamietac o twojej ogromnej dobroci' jako trybut dla rabina tuwii gedalii freunda...

fot. rafi kfir

dzisiaj modlitwa do boga o blogoslawienstwo...

wezwe najwyzszego boga
boga odpuszczenia mi win
zesle z nieba i zbawi mnie
mimo modlacych sie do skaly
bog posle swoja laske i prawde...

https://www.youtube.com/watch?v=XfifT1pOvGM

agnieszka

Shabbat shalom :) odpoczynku i radości!

"Proście o pokój dla Jerozolimy, (...)
Przez wzgląd na moich braci i przyjaciół
będę ci życzyć pokoju.
Przez wzgląd na dom Pana, Boga naszego,
pragnę szukać twego dobra" (Ps 122)
pozdrawiam ciepło  :)
https://www.youtube.com/watch?v=_K949Xbg_6Y

Urszula

Błogosławionego szabatu wszystkim! Wybaczcie, że ostatnio rzadziej tu piszę, choć zawsze pamiętam i mam Was w sercu - czwarty tydzień mam sytuację podbramkową w domu, walczymy o życie naszego psiaka, którego ktoś usiłował otruć. 3 tyg. kroplówka i karmienie/pojenie strzykawką, jego cierpienie, nasze pytanie, czy mamy prawo je mu przedłużać, kolejne wizyty, konsultacje, etc. - uwiązanie jak przy obłożnie chorym człowieku. A jeszcze żyć i pracować trzeba. Ale już chyba wychodzimy na prostą, choć na łapkach jeszcze nie staje. Nasz Pyszczek to zawołany wielbiciel szabatowej chałki zresztą. Dziś już zjadł kawałeczek. Szabat szalom! Pozdrawiam z przepięknej tą porą roku Mszany  :-*

agnieszka

Wszystkiego dobrego, Urszulo! Żeby psiaczek miał się coraz lepiej! Jeszcze będzie szalał w ogrodzie :)

dana

cos strasznego po prostu... jak mozna... co to za ludzie, co truja zwierzeta i jeszcze domowy pies, ktory zawsze, ale to zawsze jest po prostu czlonkiem rodziny....

trzymam kciuki, zeby wyzdrowial, urszulo...

i shabbat shalom dziewczyny kochane...  :-*

DanaKalinka

Pozdrawiam shabatowo i zycze pieskowi  aby wrocil do pelni zdrowia,brak slow na zlosliwosc ludzka Urszulo!

dana

shabbat shalom danusiu...  :-*

dana

shabbat przed drugim swietem sukkot...

dzisiaj malenka dzielnica zichron yosef... utworzona w roku 1927 przez zydow kurdyjskich, ktorzy mieszkali wczesniej na starym miescie i nazwana zostala na czesc yosefa levi, ktorego syn sprzedal ta ziemie pod warunkiem, ze dzielnica bedzie nazwana po jego ojcu... znajduje sie kolo slynnego jerozolimskiego rynku machane yehuda miedzy ulicami agrippas, yarmuk, arnon i yarkon... w ostatnich latach dzielnica przeszla odnawianie i renowacje...

fot. rafi kfir

dzisiaj piekny piyut al achavatcha – o twojej milosci, napisany przez rabina yehude halevy (1075-1141), jednego z najwiekszych poetow tzw zlotego wieku kultury zydowskiej w hiszpanii, w ktory rabin wyraza jego milosc do shabatu i tesknote za ukochana, ktorej jeszcze nie ma... 

https://www.youtube.com/watch?v=-B2fE1OLTRM