News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

shabbat shalom...

Started by dana, December 16, 2016, 03:51:45 PM

Previous topic - Next topic

dana

Quote from: DanaKalinka on September 07, 2018, 09:17:01 PM
Shabat Shalom! Tym razem rozumiem tekst piosenki! ha,ha!Pozdrawiam!

nu, przeciez zawsze mowie, ze niemiecki to niepoprawny yiddish... :D :D :D
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

lipniaczek

...na ten Szabat skladam serdeczne zyczenia szczesliwego starego roku...
???

dana

dana

ostatni shabbat przed yom kippur...

slichot kolo kotelu...

i piosenka mizmor le-david – pslam dla davida...

https://www.youtube.com/watch?v=Mx9YlRirDbY

kasiak

dana

agnieszka

Spokojnego, dobrego szabatu  :)
"Pan cię uchroni od zła wszelkiego:
czuwa nad twoim życiem." (Psalm 121,7)

Pozdrawiam serdecznie, warto wrócić do tej piosenki bez słów, która mówi wiele... :)
https://www.youtube.com/watch?v=tEZwYHT8HVk&list=RDtEZwYHT8HVk&start_radio=1&t=2

dana

piosenka jak zwykle u ciebie przepiekna... :)

shabbat shalom...  :-*

lipniaczek

...szczesliwego nowego Szabatu...
???

DanaKalinka

Shabat shalom! Koffer juz spakowany ..czas jechac do Jerusalem!

Urszula

Ja chyba dziś ostatnia, ale byłam w Krakowie na prawdziwej, tzn. przez Żydów prowadzonej, kolacji szabatowej! Pierwszy raz w życiu! Na dodatek nie wiedziałam, że na niej będę - było spotkanie z wnukiem"krakowskiego Korczaka", Dawida Kurzmanna, bardzo ciekawe i wzruszające. Także z ocalonym z Shoa, przewodniczącym Gminy krakowskiej i Sprawiedliwą, której rodzina uratowała pod Krakowem 10 Żydów. I na koniec organizatorzy mówią, a organizatorami byli chrześcijanie, co cieszy mnie bardzo: "A teraz, bo właśnie słońce zaszło, zapraszamy wszystkich do sąsiedniej sali na szabat". Chałkę to może i ja lepszą piekę, ale błogosławienie świec, jak należy, po hebrajsku, zrobiła żona tego wnuka, błogosławieństwo nad winem wnuk tego wnuka, też Dawid, było wspólne śpiewanie Szalom alechem, Hava nagila i "Zobaczcie jak jest dobrze". A w niedzielę druga część, Marsz Pamięci i Życia w Krakowie, już kolejny raz, kiedy przejdziemy w przeciwnym kierunku, niż pędzeni z Kazimierza do obozu w Płaszowie, a potem będzie koncert w synagodze Tempel. A najlepsze, że w nawale rzeczy, które mam na głowie - dziś po normalnych lekcjach w szkole miałam w jednej szkole radę, w drugiej zebranie z rodzicami i cudem boskim zdążyłam do tego Krakowa, syn za kilka dni ma obronę mgr, a właśnie wyszła pierwsza książka, której był współtłumaczem, tematy żydowskie, a jakże ("Dzieje krakowskich Żydów na przestrzeni wieków") etc. i z tego wszystkiego zapomniałam zrobić rozczyn na chałkę, a tu, proszę, okazał się niepotrzebny, bo mi chałkę dziś podano :)

SZABAT SZALOM, KOCHANI!

I jeszcze się okazało, że zdjęcie na plakat na dzisiejsze wydarzenie - Kurzmann w otoczeniu dzieci z Domu Sierot, zrobiono w okolicach mojej Mszany!

http://fundacjapolania.pl/aktualnosci/zydowski-krakow-losy-dzieci-niepodleglej-polski-w-czasie-okupacji/#more-1140

dana

ty kiedys odpoczywasz urszulo??? :)

shabbat shalom...  :-*

dana

dana