News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 6 pazdziernika 2017...

Started by dana, October 06, 2017, 09:40:03 AM

Previous topic - Next topic

dana

- donald the first podobno chce sie wycofac z umowy nuklearnej z iranem, oskarzyl teheran o sponsorowanie terroru i powiedzial cos o 'spokoju przed burza'... iran zapewnia, ze jesli usa wycofaja sie z umowy, pojda z cala sila w kierunku dojscia do broni nuklernej...

te nasze schrony i pokoje bezpieczenstwa to duzo w takiej sytuacji nie pomoga, nie? moze trzeba postawic sukke kolo meczetu al aksa... :D :D :D

- na spotkaniu z putinem w moskwie, saudyjski krol powiedzial, ze 'iran musi przestac mieszac sie w sprawy bliskiego wschodu'...

moze i musi, ale nie przestanie...

- w zwiazku z zakazem grania w pilke na har ha-bait przez jerozolimska policje, waqf oswiadczyl, ze 'syjonistyczny sad nie ma prawa do wydawania rozkazow na har ha-bait. to jest islamski meczet do ktorego nie ma prawa zadna israelska jednostka, rzadowa czy prawna. nie uznajemy suwerennosci prawa israelskiego nad meczetem al aksa'...

- jibril rajoub, wyzszy fatahowiec i dyplomowany terrorysta powiedzial, ze 'to jest w 100% pewne, ze jestesmy w drodze do historycznego pojednania. netanyahu przegapil historyczna okazje do umowy ze swiatem arabskim'... na pytanie, jak bedzie wygladalo to pojednanie powiedzial: 'to troche skomplikowane'...

no shit rajoub... zadnego pojednania nie bedzie... nu, moze na dwa dni, az dojdzie do pytania o rozbrojenie hamasu...

- mimo calkowitego zamkniecia przejsc z judei, samarii i gazy na okres swiat, minister obrony lieberman i szef sztabu generalnego eizenkot po ocenie sytuacji i po prosbie czynnikow publicznych i ministerstw w sprawie braku robotnikow, zezwolili na wejscie okolo 10 tysiecy robotnikow arabskich do pracy w israelu...

nu, 10 tysiecy to nie 100 tysiecy, jak to normalnie jest... przyszedl czas, zeby israel zaczal zatrudniac robotnikow innych, nie tych z judei i samarii...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

fredka musi sie zaplakiwac teraz: pokojowa nagrode nobla dostala organizacja walczaca przeciwko broni nuklearnej... nie wiem co dokladnie robia, nigdy o niej nie slyszalam i mysle, ze wielu nie, ale przynajmniej robia cos rozsadnego...

i w hiszpanii interesujaco: mimo oczeczenia sadu hiszpanskiego o zawieszeniu dzialalnosci parlamentu katalonskiego, w poniedzialek ma sie on zebrac, zeby przedyskutowac oswiadczenie niepodleglosci katalonii... eu ostrzega, ze moze dojsc do wojny domowej... hallo hallo... oswiadczenie o niepodleglosci katalonii ma doprowadzic do wojny domowej w hiszpanii, a oswiadczenie o niepodleglosci 'palestyny' ma doprowadzic do pokoju  NA CALYM BLISKIM WSCHODZIE? w syrii tez fredka? :D :D :D

za to u nas cisza i spokoj... nic sie nie dzieje, pogoda piekna... nie ma referendum, nie ma wojny domowej i nawet cisza na froncie bezpieczenstwa... :)

dana

teraz podaja, ze iran zwrocil sie ostatnio do 6 mocarstw i wyrazil swoja gotowosc do rozmow na temat jrego planow rakietowych...

nu nu... nie chca zeby usa sie wycofaly z umowy... tylko moze zamiast gadac o planach rakietowych, daliby tam kontrolowac ich instalacje nuklearne, jak to jest wlasnie w tej umowie?

viocarus

6 października 2017 r. minister bezpieczeństwa wewnętrznego Gilad Erdan skrytykował media za nieustanną krytykę obecności religii w systemie edukacji Izraela. „Mówiłem to od pierwszego dnia mojej obecności w polityce, że separacja religii od państwa będzie niczym innym, jak moralną katastrofą. Za każdym razem, gdy słyszę, że media narzekają na religię, chcę krzyczeć. Kiedy słyszę to, czuję jak moje wnętrzności wywracają się. Nie potrafię zrozumieć osób, które krytykują religijność, gdyż jest ona istotą naszej obecności w tym kraju. Dlaczego, kiedy terroryści atakują – to wybierają oni specjalnie Wzgórze Świątynne w Jerozolimie? Jest tak, gdyż oni rozumieją – niestety rozumieją lepiej niż wielu ludzi w izraelskim społeczeństwie – dlaczego tu jesteśmy i na jakiej podstawie żyjemy w tym kraju. Nie jest to z powodu świeckiego syjonizmu, ponieważ Ben-Gurion rozumiał gdzie zaczęła się historia narodu żydowskiego: ze Wzgórza Świątynnego, z miejsca, które wybrał Wszechmogący, że to tutaj powinno być miejsce narodu żydowskiego. Jeśli młode pokolenie nie nauczy się tego, nie będzie wiedziało i nie zrozumie tego - wtedy jasne będzie, że nie ma szans, abyśmy przeżyli tutaj przez dłuższy czas. Zawsze można znaleźć łatwiejsze miejsce do zamieszkania z mniejszymi zagrożeniami.”

dana

w israelu nie bedzie zadnej separacji panstwa od religii... nigdy...