News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

styczen w historii israela...

Started by dana, January 01, 2017, 11:45:18 AM

Previous topic - Next topic

dana

o prosze... ja jego historie znam, ale tej informacji nie znalazlam nigdzie... jak widac max nie moze sie porownac do lanskiego, bo o tym oczywiscie pisza wszedzie...   :()
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

sar

Quote from: dana on January 16, 2017, 10:05:44 AM
jak widac max nie moze sie porownac do lanskiego, bo o tym oczywiscie pisza wszedzie...   :()

no wiesz Łódź a NY trochę nie ten "rozmiar" ...

pzdr
Witek  ;)

dana

lodz mi wazniejsza niz new york, zawsze byla... :)

dana

16 styczen

1935 – przed domem ciezko chorego meira dizengoffa zbieraja sie ludzie modlacy sie o jego wyzdrowienie...

1936 – rabin moshe avigdor amiel zostaje glownym rabinem tel avivu...

1948 – wojna wyzwolencza: oddzial zlozony z 38 bojownikow, wiekszosc studentow uniwersytetu hebrajskiego w jerozolimie, pod dowodztwem danny massa, udaje sie w droge do oblezonego gush etzion (3 bojownikow zawrocilo po tym, jak jeden skrecil noge i dwoch pozostalych towarszylo mu w drodze powrotnej), dostaja sie w zasadzke arabow i wszyscy zostaja zabici... historia bohaterstwa tych 35 znana jest dzisiaj jako shayeret ha-lamed heh (litery lamed [ל] i [ה] znacza w gematrii 35) i zostala upamietniona w piesni haima guri hine mutalot gufoteinu – tutaj leza nasze ciala...

https://www.youtube.com/watch?v=WEdizTEdBCs

1996 – premier israela ezer weizman przemawia w niemieckim bundestagu:

I was a slave in Egypt. I received the Torah at Mount Sinai. Together with Joshua and Elijah, I crossed the Jordan River. I entered Jerusalem with David, was exiled from it with Zedekiah, and did not forget it by the rivers of Babylon. When the Lord returned the captives of Zion, I dreamed among the builders of its ramparts. I fought the Romans and was banished from Spain. I was bound to the stake in Mainz. I studied Torah in Yemen and lost my family in Kishinev. I was incinerated in Treblinka, rebelled in Warsaw, and emigrated to the Land of Israel, the country whence I had been exiled and where I had been born, from which I come and to which I return.
[...]
We did not return to our borders in warships; we did not march home waving spears. We returned in convoys of dreamers and in boats of oppressed refugees. We returned, and, like our forefather King David who purchased the Temple Mount, and our patriarch Abraham who bought the Cave of Makhpela, we bought land, we sowed fields, we planted vineyards, we built houses, and even before we achieved statehood, we were already bearing weapons to protect our lives.
Time and again we stretched out our hands, and time and again we were rejected. Time and again we went to war; time and again we killed and were killed. Time and again we left our homes, offices, universities, and orchards for the battlefields. Time and again we discovered that beyond even the greatest victories, only crises and losses lurked.
We yearn for this peace; we dream of it and pray for it. It appears at every juncture of Jewish thought: in the Torah, the Psalms, the Talmud, the commentaries, liturgy, and homiletics. But for these very reasons -- our infinite longing for peace, our penchant for recalling our history, especially in its most terrible episodes, those written in this country -- we must be cautious and practical.
[...]
We and our language are alive. We who have arisen from the ashes, and the language that waited in the shrouds of Torah scrolls and between the pages of the prayerbooks, are alive. The language that was whispered in prayer only, that was read only in synagogues, that was sung only in liturgy, that was shrieked in the gas chambers -- in the prayer "Shma Yisrael" -- has been revived.
[...]
These two cadavers, revived after so many years -- the Jewish state and the Hebrew language -- are the very essence of our lives in this century. In this of all centuries, which observed us devastated and dead, we have risen again. And we now use this language, which in exile we used to speak to God only, to speak to each other.
We still pray in Hebrew, but now we also use it to speak, to write, to work and study, to argue, to court each other, and to sing. And the miracle is all the greater because if Isaiah, Solomon, and Jesus were here today, they would understand what I am saying just as I and my daughter and grandchildren understand their words, spoken and written and preserved in the same language thousands of years ago.

http://mfa.gov.il/MFA/MFA-Archive/1996/Pages/President%20Weizman%20Speech%20to%20Bundestag%20-%20Jan%2016-%2019.aspx

2003 – pierwszy israelski kosmonauta ilan ramon startuje w kosmos na pokladzie columbii...

dana

17 styczen

1939 – yacov cohen, 31, zostaje zamordowany przez bande arabow podczas uprawy glinianych ziem w hamra...

1942 – oficer wywiadu w brytyjskiej policji w erec israel geoffrey morton wlamuje sie do mieszkania przy uicy dizengoff 30 w tel aviviei zabija znalezionych tam dwoch czlonkow lehi: abraham ampera i zeliga  jacques... dwa tygodnie pozniej w podobny sposob morton zabija przywodce lehi abrahama sterna...

geoffrey morton

abraham amper

zelig jacques

1944 – admor (skrot od slow adonejnu, morejnu ve-rabejnu – nasz pan, nasz nauczyciel, nasz rabin) aharon rokeach, przywodca chasydow belz, razem ze swoim bratem, rabinem morderchajem rokeach z polski, ucieka z wegier przy pomocy swoich wiernych i przez rumunie, bulgarie, grecje, istanbul i beirut dociera do erec israel...

1946 – brytyjczycy opanowuja na pelnym morzu imigrancki statek enzo sereni, doprowadzaja go do portu w haifie i posylaja 908 nielegalnych imigrantow do obozu przejsciowego w atlit... enzo sereni byl pierwszym imigranckim statkiem zatrzymanym przez wladze brytyjskie po drugiej wojnie swiatowej...

1958 – sad najwyzszy w israelu oczyszcza imie rudolfa (israela) kastnera zamordowanego rok wczesniej, ktory byl oskarzony o wspolprace z nazistami...

1991 – rozpoczyna sie wojna w zatoce perskiej: sily koalicji atakuja irak...

1997 – israel wycofuje sie z hevronu...

2002 – do sali imprez palac davida w haderze, podczas uroczystosci bat mitzva wdziera sie terrorysta abed a salam z fatahu, mieszkaniec shchemu i strzalami zabija 6 osob, w tym ochraniarza i rani 33, wystrzeliwujac caly magazynek... zostaje zabity przez policjanta podejrzewajacego go, ze ma na sobie pas wybuchowy...

dana

18 styczen

1923 – zeev zabotinski zawiadamia o rezygnacji z organizacji syjonistycznej i histadrutu syjonistycznego na tle sporu w sprawie propozycji zabotynskiego podjac zdecydowane i publiczne kroki przeciwko rzadowi mandatu i oznacza poczatek stworzenia partii syjonistow rewizjonistycznych...

1974 – israel i egipt podpisuja umowa o rozdzieleniu sil i tym samym zakanczaja oficjalnie wojne yom kippur...

1991 – wojna w zatoce perskiej: w odpopwiedzi na atak sil koalicji, o godzinie 1:30 nad ranem israel jest po raz pierwszy zaatakowany 8 rakietami scud wystrzelonymi z iraku, ktore spadaja na gush dan, negev i zatoke haifska i narod israela uczy sie chodzic z maskami gazowymi do pracy i szkoly i przebywac w tzw uszczelnionych pokojach... w sumie podczas tej calej wojny israel zostal ostrzelany 39 rakietami.... w tej wojnie syreny alarmowe dostaja nazwe nachash cefa – zmija...

moi spadkobiercy w maskach gazowych...

kasiak

sar

Quote from: kasiak on January 18, 2017, 04:44:21 PM
A po co są te worki na głowach?

dodatkowe uszczelnienie => widać Dana nie bardzo dowierzała producentowi masek pgaz ... :()

pzdr
Witek  ;)

ps.
Dana daj fotę (jak masz oczywiście) psa w masce ...

lipniaczek

...to jest zabezpieczenie przed zarysowaniem...
???

kasiak

To jest niebezpieczne. Potem dzieciak zapomni założyć maski, a założy na głowę sam worek... Jak mama się nie zorientuje, to się dziecko udusi.  :(

dana

nie mam chyba zdjecia psa, a jesli mam, to na tych starych normalnych zdjeciach, jakie kiedys byly... musialabym poszukac i sfotografowac samo zdjecie...

a te worki to byly dolaczone do masek dla dzieci... byly wtedy roznego rodzaju takie zabezpieczenia... dla niemowlat byly specjalne mini lozeczka cale opakowane tak, zeby w razie czego nic sie nie dostalo do dziecka... byly specjalne maski dla zydow ortodoksyjnych, zeby im sie brody zmiescily... wszystko bylo zrobiono co mozna, zeby ludzie jak najmniej ucierpieli... na szczescie saddam poslal nam w prezencie tylko konwencjonale rakiety...

dzieciaki byly doskonale wycwiczone kasiu... ja sie uczylam od moich jak sie taka maske zaklada, nu co ty... nic by sobie nie zalozyly same... trudno to sobie wyobrazic, ale naprawde dzieciaki byly cwiczone jak schodzic do schronow, jak sie uzywa masek, co robic jesli... to bylo niesamowite wprost...

kasiak

Miejmy nadzieję, że nie będzie nigdy potrzeby ich używać...

dana

bedzie bedzie trzeba... my tutaj zyjemy w zupelnie innej rzeczywistosci...

teraz mi sie przypomnialo, ze wtedy, jak przyjezdzali turysci czy biznesmeni do israela, to natychmiast po wyladowaniu dostawali na lotnisku tez maski... :D

dana

19 styczen

1946 – nieudana proba etzel i lehi wdarcia sie do budynku aresztow na migrash ha-russim (plac rosyjski) w jerozolimie: niespodziewane pojawienie sie brytyjskiego pojazdu pancernego doprowadzilo do niepowodzenia akcji...

1949 – ostatni imigranci przetrzymywani przez wladze brytyjskie w obozach na cyprze powracaja do israela...

uroczyste przyjecie w porcie haifskim...

1964 – 26-letni pilot egipski, mahmoud abbas hilmi laduje samolotam yak 11 w bazie wojskowej hatzor i prosi o azyl polityczny... zostaje zamordowany przez egipcjan poltora roku pozniej w jego mieszkaniu w argentynie, dokad wyjechal na wlasna prosbe...

1979 – mivtza menora (operacja lampa): zolnierze brygady spadochroniarskiej i golani atakuja bazy terrorystyczne w libanie w celu zlikwidowania infrastruktury terrorystycznej... zabijaja okolo 30 terrorystow, jednego biora do niewoli, wysadzaja w powietrze 10 domow i niszcza 5 dzial artyleryjskich, dwa jeepy z umieszczonymi na nich ciezkimi karabinami maszynowymi i arsenaly broni... 2 zolnierzy cahalu zostaje rannych...

dana

20 styczen

1917 – w drodze do sil brytyjskich stacjonujacych kolo rafiyah, czlonkowie nili yosef lishanski i avshalom feinberg zostaja zaatakowani przez grupe beduinow... lishanskiemu udaje sie uciec i ranny dociera do sil brytyjskich, feinberg zostaje zabity...

avshalom feinberg

1946 – w odpowiedzi na przejecie statku imigrancyjnego enzo sereni czlonkowie palmachu w ramach buntu hebrajskiego po raz drugi napadaja na stacje brytyjskiej policji sledczej w givat olga...

1951 – rozpoczyna sie osuszanie doliny hulah w celu zdobycia dodatkowych terenow rolnych...

1976 – czlonkowie owp masakruja miedzy 200 a 600 chrzescijanskich mieszkancow libanskiego miasta damur w ramach wzajemnego mordowania sie chrzescijan i muzulmanow... (i nigdy nie bylo sledztwa)...

1996 – yasser arafat zostaje wybrany na przewodniczacego autonomii palestynskiej...