News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 18 wrzesnia 2018...

Started by dana, September 18, 2018, 12:51:06 AM

Previous topic - Next topic

dana

- wg niektorych doniesien we wczorajszym wieczornym ataku w latakiye israel uzyl do ataku przestrzen powietrzna libanu, a 3 brytyjskie niszczyciele wystrzelily 28 rakiet tomahawk na 3 duze cele w latakiye... inne reportaze mowia, ze rowniez francja i usa braly udzial w tej operacji...

rzecznik pentagonu zaprzecza udzialowi usa w tym ataku...

rosyjskie zrodlo wojskowe twierdzi, ze israel jest odpowiedzialny za atak w latakiye...

syryjczycy pokazuja resztki rakiet wystrzelonych w okreg latakiye...

zaatakowany zostal rowniez okreg tartus...

- cahal rozpoczal proces anulowania pozwolen pracy arabom zlapanym podczas rzucania kamieni na israelczykow...

- autonomia palestynska przekazala dzisiaj w nocy rodzinie terrorysty, ktory zamordowal ari fulde zaliczke w wysokosci 12 tysiecy shekli...

- moshe gafni, parlamentarzysta z ramienia partii yahadut ha-torah zostal wczoraj wieczorem zaatakowany w jego samochodzie przez czlonkow radykalnego, ortodoksyjnego skrzydla jerozolimskiego, ktory wyzwal go od 'mordercy' i 'nienawidzacy israela' z powodu jego poparcia dla prawa rekrutacyjnygo, ktore ma udzielic zwolnien z wojska dla uczacych sie tory...

- tysiace ludzi znajduje sie teraz kolo kotelu dla odbycia ostatnich modlitw slichot przed yom kippur...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- zachodnie media podaja, ze podczas 'nocnego ataku israelskiego' na okreg latakiye i taurus, obrona powietrzna syrii zestrzelila pomylkowo samolot rosyjski typu iliyushin 20 z 14-osobowa zaloga na pokladzie... rosyjska siec telewizyjna zawiadomila, ze 'samolot cargo zniknal z radaru'... cnn podala, ze syryjski system obrony powietrznej zestrzelil 'samolot kontroli morskiej podczas proby zestrzelenia israelskich rakiet skierowanych na cel w latakiye'... nie ma zadnych informacji tymczasem co sie stalo z zaloga...  rosja juz wczesniej oskarzyla israel o ten atak...

po usa teraz francja zaprzecza, ze wziela udzial we wczorajszym ataku w syrii...

- arabskie zrodla donosza, ze we wczorajszym ostrzelaniu bandy terrorystow przez israel, zginelo 2 arabow, czlonkow brygad al qassam i jeden zostal ciezko ranny...

- mahmoud de autonomia ma sie spotkac jutro z macronem w celu otrzymania poparcia europejskiego dla negocjacji z israelem...

aha... zmieniasz mahmoud kierunek? usa uderzylo mocno po kieszeni nie?

dana

- rosja oskarza teraz israel, ze zawiadomil ja dopiero pare minut przed atakiem... rosyjskie ministerstwo obrony: 'israel zaatakowal w syrii i stworzyl niebezpieczna sytuacje'... rosja jeszcze zawiadomila, samolot przelecial na drodze obrony powietrznej syrii... po tym wydarzeniu rosyjski minister obrony rozmawiam z israelskim ministrem obrony liebermanem i powiedzial mu, ze 'israel ponosi wine za zestrzelenie rosyjskiego samolotu przez syryjskie sily obronne'... rosja jeszcze oskarza israel za smierc '15 zolnierzy rosyjskich w nieodpowiedzialnej dzialalnosci israela' i uzycie przez israel tego samolotu 'jako przynete, zeby system obronny syrii skoncentrowal sie na tym samolocie, a nie na israelskich mysliwcach'... jeszcze powiedziano, ze rosja 'zastrzega sobie prawo do reakcji na wroga dzialalnosc israela'...

nu super... to wy macie zolnierzy na samolotach cargo? wiecie dobrze, jak dzialamy w syrii... wiecie, ze israel nie dopusci do umocnienia sie militarnego iranu tam... byliscie ostrzezeni... syria zestrzelila wasz samolot i israel jest temu winien... skad ja znam takie pokretne gadki?

- rosyjskie ministerstwo spraw zagranicznych wezwalo israelskiego ambasadora w moskwie na 'rozmowe'...

- oficjalne oswiadczenie kremla: 'jestesmy bardzo zaniepokojeni zestrzeleniem samolotu i nasza pozycja zostala przekazana do israelskiego ministerstwa obrony. badamy to wydarzenie i odpowiemy pozniej;...

- yoav kish, parlamentarzysta z ramienia likudu, jest do tej chwili pierwszym i jedynym politykiem, ktory zareagowal na informacje o zestrzeleniu rosyjskiego samolotu w syrii: 'trzeba sie sprzeciwic rosyjskiej probie okreslenia, ze israel jest odpowiedzialny za zestrzelenie samolotu. jedynym odpowiedzialnym za to jest ten, ktory nacisnal guzik i wyslal rakiete, ktora zestrzelila ten samolot'...

- balon zapalajacy zauwazono niedawno nad sderot w otef gaza...

- arabowie ukradli dzisiaj 70 koz z religijnego osiedla kfar tapuach w samarii...

- dzisiaj, przed yom kippur: dlugie kolejki ludzi przed domem rodziny ari fulda, ktora siedzi shivah w jerozolimie i ktorzy chca zlozyc kondolencje rodzinie...

dana

rzecznik cahalu teraz w wyjatkowym oswiadczeniu:

'israel wyraza ubolewanie z powodu smierci zalogi rosyjskiego samolotu, ktory zostal zestrzelony w wyniku syryjskiego ognia przeciwlotniczego.

israel naklada cala odpowiedzialnosc za to wydarzenie na rezim assada, ktorego armia zestrzelila rosyjski samolot.
israel widzi w iranie i w terrorystycznej organizacji hizballah wspolnikow w odpowiedzialnosci za to nieszczesliwe wydarzenie.

samoloty wojenne israela zaatakowaly dzisiaj w nocy syryjski obiekt wojskowy, z ktorego zamierzano przeniesc systemy do produkcji precyzyjnej i smiercionosnej broni dla iranu i hizballah w libanie. bron ta przeznaczona byla do zaatakowania israel i stanowi nie mozliwe do zaakceptowania niebezpieczenstwa dla israela.

miedzy cahalem a armia rosyjska dziala uzgodniony przez przywodcow obu panstw mechanizm zapobiegania starc, ktory sprawdzil sie juz wiele razy w ostatnich latach. ten system dzialal rowniez dzisiaj w nocy.

ze wstepnego sledztwa wynika, ze:
1. rozlegly i niedokladny syryjski ogien spowodowal uszkodzenie samolotu i jego upadek
2. kiedy armia syryjska wystrzelila rakiety, ktore uderzyly w rosyjski samolot, samoloty hel ha-avir byly juz na terenie israela
3. podczas ataku przeprowadzonego w latakiye, samolot rosyjskie nie znajdowal sie w obszarze dzialania
4. syryjskie baterie przeciwlotnicze strzelaly na slepo i jak rozumiemy, nie pofatygowano sie sprawdzic, ze nie ma w obszarze rosyjskich samolotow

israel przekaze rosyjskiemu rzadowi wszystkie niezbedne informacje do wyjasnienia wydarzenia i ugruntowania faktow wynikajacych z tego dochodzenia.'...

dana

-ze zrodel dyplomatycznych w israelu podaja, ze israel jest w stalym kontakcie z czynnikami w rzadzie i wojsku rosji...
wg tych doniesien netanyahu ma rozmawiac z putinem w ciagu nablizszych minut...

- przewodniczacy komitetu bezpieczenstwa dumy viktor bondarev: 'szanse, ze incydent w syrii doprowadzi do starcia rosyjsko-israelskiego jest malo prawdopodony, ale najprawdopodobniej stosunki dyplomatyczne sie pogorsza'...

nic sie naprawde nie pogorszy... wszystko dla ladnego obrazka dla arabow... rosjanie znaja prawde...

- 14 godzin po zabiciu dwoch arabow w israelskim ataku w khan younis, gazanski ministerstwo zdrowia wzywa teraz wszystkich: wladze, media i obywateli do przybycia i zidentyfikowania zabitych...

aha... jakas tajemnicza sprawa w gazie? nikt nic nie wie?

dana

- putin teraz, najprawdopodobniej juz po rozmowie z netanyahu: 'israel nie zestrzelil samolotu. samolot spadl po szeregu tragicznych pomylek. podejmiemy kroki  w celu zwiekszenia ochrony naszych sil w syrii'...

- starcia arabow z silami bezpieczenstwa na przejsciu erez... w kierunku tego przejscia podaza teraz duzo ilosc 'pokojowych demonstrantow'... sa ranni od strzalow cahalu...

tomasz

Z tym samolotem to jest za sto punktów  :()

Rosyjski samolot zestrzelony przez Syryjczyków. Na bank za pomocą rosyjskich rakiet - no bo skąd Syryjczycy mieliby wziąć  takie rakiety ? 
Winni są Żydzi, bo się za tym zestrzelonym samolotem... schowali  :()

Ja gdzieś czytałem, że nawet za zatopienie Titanica jest odpowiedzialny Żyd, niejaki Iceberg  :()

Dana, cahal dalej sika ze śmiechu, czy już przestal ?  ;D

dana

cahal niestety nie mial czasu sie smiac, ale my israelczycy smiejemy sie do tej pory... :D :D :D