News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 30 wrzesnia 2018...

Started by dana, September 30, 2018, 10:44:36 AM

Previous topic - Next topic

dana

wiec zeby przypadkiem nuda nie padla na narod israela, dzisiaj sie obudzilismy do nastepnej klotni miedzy przywodca partii ha-bait ha-yehudi i ministrem edukacji naftali bennettem, a przywodca partii israel beiteinu i ministrem obrony liebermanem, ktorzy walcza o zdobycie jeszcze paru mandatow przed zblizajacymi sie wyborami i oprocz tego lubia sobie szpilkies w tuches wkladac... :D :D :D

wiec po tych 'demonstracjach' piatkowych, wyjatkowo pelnych przemocy, 7 zabitych, setek rannych, zniszczonym w kilku miejscach plotem granicznych i ponad 100 ladunkami wybuchowymi i grantami rzuconymi w zolnierzy, ze nie wspomne o kamieniach i podpalonych oponach, bennett zaatakowal liebermana mowiac, ze 'w ostatnich kilku dniach widzielismy niebezpieczne wyniki polityki powsciagliwosci i slabosci ministra obrony naprzeciw strefy gazy – wiecej powsciagliwosci wiecej terroru. latawce zapalajace, balony wybuchajace kontynuuja zagrazac mieszkancom otef gaza, rozruchy przy plocie sie zwiekszaja i arabowie infiltruja posterunki cahalu bez obawy. tak nie prowadzi sie polityki bezpieczenstwa, tak wyglada polityka porazki'...

lieberman oczywiscie nie pozostal mu dluzny i jego partia odpowiedziala: 'w ostatni piatek zginelo 7 uczestnikow zamieszek, ponad 500 zostalo rannych i ani jeden israelczyk nie zostal zadrapany w wyniku zdecydowanej i silnej polityki, ktora sie sprawdzila. wielokrotne ataki ministra edukacji na ministra obrony pokazuja jak widac histerie i zazdrosc, w ktorej jest on pograzony. lepiej, zeby sie skupil na jego porazkach w systemie edukacyjnym i nie ingerowal w sprawy, ktore wymagaja doswiadczenia, odpowiedzialnosci i rozwagi. minister bennett jest pelnym partnerem w decyzjach gabinetu i nawet jak zadal sobie trud stawienia sie na dyskusje w sprawie gazy nie mozemy sobie przypomniec, ze kiedykolwiek sprzeciwial sie polityce gabinetu'...

nu... lieberman chyba znow gada, zeby gadac, jak to w jego zwyczaju... nikt nie zapomina u nas jego oswiadczenia, ze jak zostanie ministrem obrony to haniye bedzie zlikwidowany w ciagu 48 godzin... nu, haniye cieszy sie zyciem do dnia dzisiejszego i to nie bylo jedyne, puste oswiadczenie liebermana... i udowodnione jest, ze bennett ostrzegal przed tunelami terrorystycznymi tuz przed operacja tzuk eitan... nie ma watpliwosci, ze nie wiemy wszystkiego, nie mamy pojecia o np nacisku egiptu na israel nie doprowadzac do eskalacji w gazie, ale avigdor: mowic, ze bennett jest w panice, ze nie protestuje w gabinecie, ze nie ma doswiadczenia, to chyba to nie tak... protestuje przeciwko tej polityce w gazie dzien w dzien w kazdym podstawiony mu mikrofon i milczy na posiedzeniach gabinetu? nu, naprawde...

- 2 zolnierzy zostalo lekko rannych w rozruchach w nahalin kolo bethlehem dzisiaj w nocy... rzecznik cahalu podal, ze arabowie zaatakowali zolnierzy kamieniami i cahal odpowiedzial srodkami do rozpraszania tlumow...  zolnierze zostali odwieziony do szpitala...

tak to wyglada: lekko ranny, ale odwieziony do szpitala...

- policja zatrzymala dwoch arabow z umm el fahem podejrzanych o posidanie nielegalnej broni...

- guy bechor, nasz spec od spraw bliskiego wschodu i arabow, dzisiaj na jego twitterze: 'islamizuje sie: sultan zaingurowal jeden z najwiekszych meczetow w calej europie, w kolonii, na koniec swojej wizyty w niemczech, pelnej incydentow. merkel zmienila jej kraj na zawsze, infiltratorzy dalej przybywaja, cwierc miliona rocznie w ramach laczenia rodzin. nie kupowac w berlinie'...

- ahed tamimi odwiedzila madryd, dostala honorowa koszulke od real madrid, zwiedzila miasto i odbyla konferencje prasowa...  ambasador israela w hiszpanii daniel kutner wyslal list protestacyjny do burmistrza miasta: 'to krok, ktory zacheca do przemocy wobec obywateli israela i podwaza probe nawiazania dialogu miedzy israelczykami i palestynczykami'..

slaby, kutner, slaby protest...

- israelczycy juz w terenie, mimo ogromnego... park narodowy w achziv radzi nie przyjezdzac do nich, bo zapelniony kompletnie... za to kilka miejsc na negevie zostalo zamknietych dla turystow z obawy przed powodziami, bo zapowiadaja tam deszcze...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

wiadomosci z gazy:

- 'urzad narodowy do zlamania oblezenia' zawiadamia, ze jutro wyplynie z gazy 10 flotylla...

- 'jednostka nocnych zametu' wzywa do jak najwiekszego wziecia udzialu w rozruchach po poludniowych modlitwach twierdzac, ze 'dzisiaj to jest nasz dzien'...

- delegacje hamasu i jihadu islamskiego znajduja sie w kairze na rozmowach z wywiadem egipskim...

- fatahowski azam al ahmad pojechal do kairu sam...

- 'nocna jednostka' obiecuje na dzisiejszy wieczor niespodzianke...

tak tak... al ahmad chce tam uwazac na hamas i przekazac mahmoudowi de autonomia 'informacje z pierwszej reki'... a ta niespodzianka wieczorna to pewnie dokladnie taka sama jak ta wczorajsza, przedwczorajsza i tydzien temu...

z tymi ich 'flotyllami' to urzadzaja sobie drogi przejazdzki po morzu, a wlasciwie 3 metry od brzegu, dalej im nie starcza odwagi... a hel ha-yam cwiczy strzelanie... :D

co za zalosny 'narod'... zamiast zabrac sie do roboty czy nauki i zrobic cos produktywnego, to sie bawia w takie rzeczy i mysla, ze ktos im uwierzy w to ich 'bohaterstwo i dazenie do pokoju'... stawiac sie lodkami rybackimi naprzeciw wojennych lodzi israela to zadne bohaterstwo, tylko kompletna glupota...

dana

- 2 pozary w otef gaza od balonow zapalajacych...

- mahmoud al zahar, wyzszy dzialacz hamasu powiedzial dzisiaj, ze 'wczoraj wyjechala do kairu delegacja hamasu zlozona z 29 przywodcow i wyzszych urzednikow. dzisiaj dodatkowi urzednicy z biura politycznego hamasu przybeda rowniez do stolicy egiptu aby dojsc do pojednania z fatahem na rozmowy ustalone juz wczesniej. demonstracje na granicy z gaza nie zostana przerwane, az do osiagniecia celow. abbas we wspolpracy z kilkoma panstwami arabskimi probuja przekonac israel do otworzenia kolejnej szerokiej operacji w strefie gazy. abbas chce kontrolowac wszystko w gazie. wojna jest dla niego dobra'...

oczekuje sie, ze wywiad egipski wezwie hamas do powstrzymania eskalacji...

- recep de turcja podczas jego wizyty w niemczech: 'dajecie schronienie terrorystom'...

nu nu, recep... niemcy zrobili idiotyzm, ale terrorystow tymczasem nie oplacaja, jak to robisz ty... i nie bombarduja kurdow mordujac ich w ilosciach przemyslowych...

dana

sa informacje o duzych silach cahalu, ktore weszly do ramalli... juz sa starcia z arabami... nie ma tymczasem zadnych dodatkowych informacji co do powodu tego wydarzenia...

nu, pewnie aresztuja jakiegos terroryste...

dana

arabowie donosza o aresztowaniu 'palestynki w miejscu pracy'...

a tymczasem przebywajacy tam dziennikarz kazal sie sfotografowac, jak to zostal ranny od kuli gumowej israelskiego zolnierza...

po prostu smiertelna rana i mam nadzieje, ze go uratuja... :D

artur

miękki baton z tego dziennikarza człowiek gorzej zarzyna się przy goleniu i wydaje mi się że żołnierz zagapił się na obłoki na niebie że tak spudłował więc dziennikarz powinien wychwalać wojaka a nie psioczyć bo ta kula mogła go trafić w nos

dana

ja wogole nie mysle, ze to byla kula... rany chyba sa wieksze...  :D

dana

- iranski zarif: 'shoah nie jest legalizuje ustanowienia panstwa israel na ziemiach palestynskich. nie daje prawa do pozbawienia innych ich ojczyzny. israel nie ma prawa budowac osiedli na palestynskiej ziemi i naruszac prawa milionow palestynczykow. shoah nie moze sluzyc jako usprawiedliwienie dla aparatheidu israela'...

tak tak... apartheid, ziemia palestynska i ustanowienie israela... git... pogadales sobie...

- teraz juz w naszych informacjach: cahal zrobil najazd na sklad lekarstw w ramalli i zatrzymal kilku pracownikow, w tym sekretarke i pracownika dystrybucyjnego...

aha... pewnie tam byl sklad narkotykow tez...

- cahal zamknal szosy kolo nielegalnego osiedla khan al ahmar i oglosil ten okreg za zamkniety obszar wojskowy...

aha... to przygotowania do wyburzenia tego osiedla... jak wiadomo, arabowie dostali czas do jutra na opuszczenie ich 'willi' i cahal chce uniknac przybycia protestujacych przeciwko deportacji tych beduinow...

- arabowie podpalili okreg  kolo homesh w samarii...

- 100 tysiecy israelczykow wedrowalo dzisiaj po parkach narodowych i rezerwatach przyrody...

- cahal wystrzelil w kierunku terrorystow, ktorzy probowali zniszczyc plot graniczny  w gazie... w al burej zaczynaja podpalac opony i wystrzeliwac fajerwerki...

zaczynaja sie wieczorne zamieszki...

dana

- 5 pozarow bylo dzisiaj w otef gaza...

-fatah oglosil na jutro strajk generalny w judei, samarii i gazie w protescie przeciwko prawu narodowemu...

tak tak... szczegolnie ci w gazie to maja co protestowac, nie mahmoud? zauwazyles, ze u nas nie bylo protestow, jak oglosiles tak z 50 razy, ze zaden israelczyk nie bedzie mogl mieszkac w twoim przyszlym panstwie? to nasze prawo narodowe to pestka w porownaniu z tym, co ty oglaszasz jeszcze zanim to panstwo ci sie zmaterializowalo... nu, ale wam kazda wymowka, zeby oficjalnie nie pracowac jest git...

- w al burej juz zaczynaja liczyc rannych... juz tysiace arabow wzdluz granicy... rzucono granat w kierunku zolnierzy, ktorzy uzywaja duzej ilosci gazu lzawiacego... w ruch poszly rowniez ladunki wybuchowe rzucane na zolnierzy, kamienie i gratany... we wszystkich osiedlach otef gaza slychac silne wybuchy z gazy, jak widac cahal odpowiada...
'jednostki zametu' w duzych ilosciach jada w kierunku granicy kolo nahal oz... jest juz kilkunastu rannych...

jestem ciekawa, jak dlugo cahal i rzad pozwola na te codzienne, wieczorne rozruchy... jaki kraj pozwolilby dzien w dzien na cos takiego na jego granicach?

dana

teraz zdjecie z gazy, ktore arabowie podpisali: 'palestynska dziewczynak na granicy gazy zwalcza snajpera armii okupanta. wielki powrot'...

tak tak... wielki powrot... dziewczynka przeciwko snajperowi... ja nie moge...

dana

teraz salwa 20 ladunkow wybuchowych i granatow rzuconych w kierunku zolnierzy... cahal odpowiada artyleria z czolgow... nie ma rannych wsrod zolnierzy, jest kilkunastu rannych arabow, w tym dwoch ciezko...

cahal zaatakowal posterunek hamasu...

nie rozumiem braku porzadnej reakcji ze strony cahalu... przeciez tam wojna wieczor w wieczor...  szczescie, ze nie ma rannych wsrod zolnierzy... sam uzas...

dana

rozruchy wybuchly kolo kalandii i kifl hares w samarii...

jeszcze nie skonczyli na dzisiaj i juz wzywaja do jutrzejszych rozruchow... chora nacja...