News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 17 listopada 2018...

Started by dana, November 17, 2018, 10:07:04 AM

Previous topic - Next topic

dana

poranerk shabatowy... cisza w wiadomosciach wlasciwie, oprocz jednej:

nikki haley dala nam pozegnalny prezent: ameryka zaglosowala, po raz pierwszy, przeciwko symbolicznej juz uchwale zwrocenia przez israel do syrii wyzyn golanu: 'to bezuzyteczna i stronnicza propozycja przeciwko israelowi, szczegolnie w swietle okrucienstw majacych miejsced w syrii'... propozycja zostala przyjeta 151 glosami, przy 14 panstwach wstrzymujacych sie od glosu i dwoc h przeciwko: usa i israel...

wszystkie europejskie panstwa, bez wyjatku, glosowaly przeciwko israelowi, w tym polska, ktora uwielbia podkreslac, ze jest 'najbardziej przyjaznym israelowi krajem'...

danny danon, israelski ambasador w onz: 'onz powinna zajac sie wojna domowa w syrii, a nie bezsensownymi decyzjaki, ktore nie wplyna na suwerennosc israela na wyzynie golan. dzisiaj mowimy jasny: przyszedl czas, zeby swiat uznal, ze nie wycofamy sie. dziekujemy usa za poparcie israela w tym glosowaniu'...

przedstawiciel syrii w onz bashar jafaari powiedzial, ze 'odzyskamy golan pokojem lub wojna, to jest nasze przeslanie dla israela i jego ambasadora'...

nu, swiat byl zawsze zgodny co do jego anty-israelskiej postawy, wiec nie dziwie sie zupelnie...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

trudno mi uwierzyc, ale po prostu nie ma wiadomosci... nu, sa takie, jak np ze w arabskim miasteczku kfar kabul w zachodniej galilei postrzelili 30-letniego mezczyzne, ktory jest w stanie srednim do ciezkiego... po prostu nie ma nic.... wyglada mi to nataka cisza przed burza ... bo wiadomosc, ze netanyahu jutro ma sie spotkac z kachlonem, to nie wiadomosc, on teraz sie bedzie spotykal ciagle ze wszystkimi szefami koalicji, zeby nie doszlo teraz do wyborow...

- cahal zatrzymal araba, ktory przedarl sie z gazy przez plot graniczny i przekazala go na sledztwo do sil bezpieczenstwa...

- pogoda byla piekna i ponad 100 tysiecy israelczykow odwiedzilo dzisiaj parki narodowe i rezerwaty przyrody...

lipniaczek

...to jak bedzie spokoj na granicy, to jest zwyciestwo Bibi, a jak niepokoj, to przed wyborami uderzy i wygra wojne i tez bedzie zwyciestwo... a dla Gazanczykow tak czy owak bedzie zwyciestwo...
???

dana

jasne... ale nie uderzy... nie wiem, co bedzie, ale chyba cos bedzie... dzisiaj znowu z likudu, ze 'za 2-3 tygodnie' zrozumiemy, dlaczego netanyahu poszedl na to 'uspokojenie' z hamasem i chyba hamas tez cos czuje, bo grozi, ze jak israel 'zachowa sie nieodpowiedzialnie' do sie zdziwimy... :D

dana

wiec zeby nam sie nie nudzilo, to dzisiaj w tel avivie znow demonstracja przeciwko 'korupcji rzadowej'...

tym razem eldad yaniv uzbieral 'az' 200 osob... daleko do tych tysiecy, ktore zbieral jeszcze rok temu...  tym razem pod wezwaniem 'bibi, uwolnij nas'... czuja wybory... :D

lipniaczek

tomasz

Nie pamiętam, czy czasami nie wrzucałem już tutaj tego, ale tak mi się skojarzyło ze Wzgórzami Golan...

lipniaczek

...mapka juz nieaktualna - brakuje sporej czesci Europy...
???

dana

oni moga dostac w ramach kompromisu pare metrow z israelskiego golanu, ale nie wiecej...