News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 28 stycznia 2017...

Started by dana, January 28, 2017, 12:13:41 PM

Previous topic - Next topic

dana

zima na polnocy israela... po wczorajszych wiatrach i deszczach w jeruszalajmie dzisiaj zimno, ale sloneczko, mokro jeszcze, ale tymczasem nie pada... za to zawiadomili nas, ze dzisiaj w nocy bylo troche sniegu w stolicy, ale szybko zniknal...

na golanie bialo:

kibbutz ein zivan

kibbutz sasa

kibbutz bar'am

kibbutz manara

gush etzion

tel aviv

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- itzchak herzog na sobotniej imprezie shabatarbut w yahud do netanyahu: 'mimo naszej politycznej, gorzkiej rywalizacji i roznic zdani miedzy nami w wiekszosci spraw, jestes patriota israelskim, ktory zrobil duzo na rzecz narodu i panstwa. ale fakty ktore zostaly ujawnione w ostatnich miesiacach prowadza do
konca twojej politycznej drogi. zrob heroiczny krok, jak zrobil to itzchak rabin w zwoim czasie, nie wciagaj calego panstwa w dodatkowe dlugie miesiace zazenowania, sporow wewnetrznych. twoja dymisja teraz bedzie godna, honorowa i patriotyczna, na twoja korzysc. nie ma czlowieka, ktorego nie mozna zastapic i jestem przekonany, ze twoja partii bedzie wiedziala, kogo umiescic na czele'...

ujjj itzik... tymczasem nic mu nie udowodniono, a ty juz wzywasz go do dymisji... jak dobrze pamietam, kiedy prowadzono sledztwo w twojej sprawie i twoja przyjaciolka partyjna sheli yechimovich zadala twojej dymisji, a nie byles bogu dzieki premierem, to tez nie ustapiles... ty nie rozumiesz, ze nie ma nikogo takiego jak netanyahu, szczegolnie w obecnej sytuacji, kiedy trzeba wykorzystac prezydenture donalda the first i ty jestes ostatnim, ktory ma jakies szanse na rzad?

- 5 obywateli irackich i jeden jemenski nie zostalo wpuszczonych do samolotu egypt air na lotniku kairskim w drodze do usa z powodu zakazu wpuszczania do usa obywateli tych panstw, ktory wydal donald the first... mimo waznych wiz amerykanskich, zala szostka zostala umieszczona w powrotnych samolotach do ich panstw...

- tregedia w osiedlu migdal kolo tyberiady: 23-letnia kobieta, jej dwoje malutkich dzieci i 11-letni syn sasiadow zostali zadzgani nozem dzisiaj popoludniu...brat tego 11-latka zostal znaleziony w poblizu, ranny od ukluc noza... zaresztowano podejrzanego o to morderstwo ojca rodziny...

- pogoda dzisiaj w israelu:

na polnocy szczesliwi ze sniegu:

w ein gedi siedza kolo brzegu morza

a w jerozolimie po godzinie sloneczka rano zaczelo lac i leje do tej pory... jak podaja, dzisiaj w stolicy spadlo 50cc deszczow...

lipniaczek

...czyli jak nie ustapi - to nie patriota...
???

dana

dana

- od jutra wszystkie uslugi miejskie, oprocz szkol, rozpoczynaja strajk w protescie przeciwko nie otrzymaniu budzetu miasta na rok 2017...

- sily bezpieczenstwa zaaresztowaly niedawno dwoch arabow w trakcie przekraczania plotu granicznego w polnocnej czesci gazy...

- w odpowiedzi na pochwale netanyahu w sprawie budowy muru na granicy usa-meksyk, byly ambasador usa w israelu dan shapiro odpowiedzial, ze 'granica z meksykiem nie jest podobna do granicy na synaju. trudno wyjasnic to wmieszanie sie w wewnetrzna polityke usa, chyba ze trump zadal takiego poparcia od netanyahu w zamian za cos, co chce netanyahu. ale co" anulowanie umowy z iranem? przeniesienie ambasady do jerozolimy? wg mnie trump juz naciska na netanyahu"...

dan... juz nie mowie, ze ciebie akurat nikt juz nie pyta o zdanie, ale: 1. uzyles takich slow w stosunku do krytykow tego muru z meksykiem? 1. pochwala jakiego kroku twojego prezydenta, bo on twoj, czy chcesz czy nie, to wmieszywanie sie w amerykanskie sprawy wewnetrzne? ile razy twoj szef, hussajn o, naprawde wmieszywal sie w israelskie wewnetrze sprawy i to bylo wg ciebie ok? trump juz naciska na netanyahu? naprawde? i wiesz co? granica z synajem jest podobna do granicy z meksykiem: i tu i tu sa tzw uchodzcy szukajacy lepszego zycia... a teraz, danilein, zajmij sie dalszym szukaniem nowej pracy dla siebie i zostaw w koncu israel israelowi...

- w odpowiedzi na decyzje donalda the first w sprawie ograniczenia wjazdu obywatelom panstw muzulmanskich, w tym iranskim, iran zawiadomil, ze obywatele amerykanscy nie beda wpuszczeni do iranu...

aha... tam sie pchaja do was amerykanie?

lipniaczek