News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

codziennik na dzien 1 lutego 2017...

Started by dana, February 01, 2017, 10:36:03 AM

Previous topic - Next topic

dana

ewakuacja amony oczekiwana jest w kazdej chwili... rabini wzywaja do spokojnego procesu, do nie podniesienia reki na zolnierza lub policjanta, ale opor jest oczekiwany i setki sil bezpieczenstwa, policji i cahalu, znajduje sie na miejscu... problemem moze sie okazac mlodziez, ktora przybyla do amony w protescie przeciwko ewakuacji...

mieszkancy amony

synagoga w amonie dzisiaj rano

sily bezpieczenstwa kolo amony

bp

amona

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

rozpoczela sie ewakuacja amony i juz jest nazwa dla tej akcji: gan naul – zamkniety ogrod...

torba ze srodkami do walki, ktore przekazala rodzina z amony... to wlasnie roznica miedzy zydami a 'palestynczykami', ktorzy nigdy czegos takiego nie przekazaliby silom bezpieczenstwa...

dana

dana

okropne te zdjecia rodzin opuszczajacych swoje domy i okropne te zdjecia ze starc mlodych z silami bezpieczenstwa... ta poprawnosc polityczna, ten lewacki sad najwyzszy, ktory nie chcial zastosowac kompensacji finansowej dla tych niby wlascicieli 2 dunamow ziemi doprowadza do strasznej sytuacji podzielenia narodu... co sie nie udalo nikomu w ciagu calej, tysiacletniej historii zydow, to sie udaje temu sadowi...

dana

- zrodla arabskie podaja, ze po dlugim przebywaniu israelskich samolotow nad synajem teraz zaatakowaly kilka celow w rafiyah...

- ciezkie rozruchy w amonie... chlor na sily bezpieczenstwa... sily bezpieczenstwa zaczynaja wchodzic do domow mieszkancow amony, mlodzi barykaduja sie tam...
dwoch policjantow rannych, conajmniej 7 zydow zostalo zaaresztowanych...

ranny policjant...

na fladze napis: amona, jeszcze wrocimy...

dana

- arab wieziony w israelu, ktoremu udalo sie uciec ze szpitala w afuli dwa dni temu, samer bani ouda, zostal zatrzymany wczoraj przez 'palestynskie sily bezpieczenstwa' w okregu tulkarem... jego rodzina wzywa teraz wladze autonomii do natychmiastowego zwolenienia go...

- amona:

sad najwyzszy odrzucil teraz plan w sprawie przeniesienia amony na sasiednie dzialki i tym samym przyjal twierdzenie arabow, ze dzialki te 'sa wlasnoscia palestynska' wiekszoscia glosow 2:1... 

naftali bennett proponuje nowe rozwiazanie: 'rzad musi zatwierdzic nowe osiedla dla mieszkancow amony, to bedzie wlasciwa odpowiedz syjonistyczna i trzeba to zrealizowac jak najszybciej'... 

moti yogev, parlamentarzysta z partii ha-bai ha-yehudi: 'sad najwyzszy, ktorego sklad ustanawia przewodniczaca miriam naor, uniemozliwil regulacje, ktora mogla zalagodzic niesprawiedliwosc. nie martwmy sie. nie tylko zmowimy modlitwe 'najpierw powrot naszego sedziego i zdjecie z niego cierpienia', ale rowniez bedziemy dzialac kazdym mozliwym sposobem do ograniczenia dyktatury sadu najwyzszego, sadu najwyzszego dla niesprawiedliwosci, i przywrocenia demokracji w israelu'...

jaka szkoda, ze nie mozna znac 'argumentow' tych dwoch sedzi, ktorzy zadecydowali o uznaniu 'wlasnosci palestynskiej' tych dzialek tylko na podstawie twierdzen arabow...

okolo 20 policjantow jest lekko rannych, 13 zaaresztowanych, , 28 domow zostalo ewakuowanych... cala sprawa potrwa do poznych godzin nocnych...

lipniaczek

dana w Historii dzisiaj napisala:
1954 – rzad wprowadza poprawke do prawa powrotu: nowi imigrancji z kryminalna przeszloscia, ktora moze zagrozic obywatelom nie dostana pozwolenia na wjazd w granice israela...

...decyzje sedziow, ktore w efekcie zagrozily obywatelom - nie beda ponownie uwzgledniane...
???

dana

taaaak... mam nadzieje, ze ayelet shaked w koncu uda sie przykrocic ta dyktature sadu najwyzszego... na naszych stronach spolecznych pienia sie i w komentarzach do wiadomosci tez... tam trzeba wszystkich wymienic poczawszy od tej miriam naor...

dana

ewakuowane z amony rodziny przybywaja do college w ofra, gdzie spedza pierwsze dni...
doslownie nie maja dachu nad glowa...

dana

terazw wiadomosciach wieczornych jakis dziennikarzyna probuje nam wmowic, ze arabowie 'udowodnili czesciowa wlasnosc' tych dzialek...
dobrze ze siedzialam... czesciowa wlasnosc" wuz iz duz? albo ich, albo nie ich... czesciowo ich? komu oni chca oczy zamydlic?

Tomer

Mija 14 lat od katastrofy amerykanskiego promu kosmicznego Columbia w ktorego katastrofie zginal pierwszy izraelski astronauta Ilan Ramon, krotkie wspomnienie jego postaci...

https://youtu.be/494BcHxcJNE

dana

tempo ewakuacji slabnie, bo ciemno i nie chca nikogo zranic, ewakuacja bedzie kontynuowana jutro... wiecej niz polowa mieszkancow juz poza amona... ale inni stawiaja dalej opor...

bedzie zimno w nocy... juz jest zimno, ale w jerozolimie ma byc zero stopni, wiec i w amonie nieduzo wiecej...

dana

Quote from: Tomer on February 01, 2017, 10:04:06 PM
Mija 14 lat od katastrofy amerykanskiego promu kosmicznego Columbia w ktorego katastrofie zginal pierwszy izraelski astronauta Ilan Ramon, krotkie wspomnienie jego postaci...

https://youtu.be/N828RMPeB_4

tak... dalam to w dzisiejszej historii... :)

a ten filmik to o fantastycznej regavim, nie o ilanie...

lipniaczek

...Tomer: jak skopiujesz z paska adresowego na YT, to wstawi sie ekran i nie trzeba bedzie klikac na link... i oczywiscie trzeba wybrac wlasciwy filmik...
;)

lipniaczek

...Dana: czy ci, co przyszli wykonac wyrok ewakuacji to sa wolontariusze?...
???