News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 2 lutego 2017...

Started by dana, February 02, 2017, 11:12:10 AM

Previous topic - Next topic

dana

- amona: jedyni pozostali w amonie to zabarykadowni w synagodze i jeszcze jeden budynek, w ktorym rowniez zabarykadowala sie blizej nie okreslona ilosc ludzi... w nocy nie bylo zadnej ewakuacji, teraz przybyly na miejsce sily magabu i yasamu i wdzieraja sie na sile do tego budynku... sa obawy, ze zabarykadowani maja 'niebezpieczne materialy'... wchodzacy i wychodzacy z synagogi robia to przez okna...

modlitwa shaa'rit w synagodze dzisiaj rano

- specjalny sad wojskowy w kirya wydal dzisiaj wyrok na generala ofeka buchrisa oskarzonego o 'zakazane stosunki za pozwoleniem' z dwoma zolnierkami i skazal go na obnizenie rangi do pulkownika, 7 miesiecy wiezienia z zawieszeniem w jednym przypadku i jeszcze 2 miesiace z zawieszeniem w drugim przypadku...

buchris dzisiaj rano z zona w drodze do sadu

- libanska gazeta al jamhuriya donosi dzisiaj, ze w ostatnich tygodnia hizballah odbyl tajne cwiczenia na poludnie od litanie w przygotowaniach do 'ataku israelskiego', ktore zawieraly rowniez symulacje 'roznych sytuacji'...

- donald the first zabiera sie teraz za 'glupia umowe administracji obamy z australia' wg ktorej usa ma przyjac tysiace muzulmanskich nielegalnych uchodzcow z australii...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

ciezko patrzec na to wszystko... nie znaleziono zadnych 'niebezpiecznych materialow', byla obawa o ewakuacja zabarykadowanych w amonie... z 30 zabarykadowanych w budynku sasiednim do synagogi ewakuowano sila 18 osob...

dana

amona: wszyscy zabarykadowani w domu obok synagogi zostali juz ewakuowani, teraz sily bezpieczenstwa przygotowuja sie do ewakuacji synagogi...

ci zabarykadowani to nie mieszkancy amony, tylko mlodzi, ktorzy przybyli do amony w poparciu dla mieszkancow...

a tymczasem w ofrze, polozonej okolo 2 km od amony, ustawiaja karawany dla ewakuowanych mieszkancow amony i w ciagu dnia sily bezpieczenstwa maja zapakowac ich dobytek i przewiezc do ofry...

dana

az trudno uwierzyc, ale to prawda: teraz podano, ze we wtorek, dzien przed ewakuacja amony, sad najwyzszy odrzucil wyrok sadu okregowego i sadu pokojowego w jerozolimie, ktory nakazal arabom w jerozolimskiej dzielnicy beit hanina ewakuowac ich domy zbudowane na gruntach nalezacych do zydow... sedzia yoram danziger, ktory zadecydowal anulowaniu rozwiazania dla amony, napisal w uzasadnieniu odrzucenia tego wyroku: 'mowa jest o nieodwracalnym kroku, ktory spowoduje ogromne szkody'...

nawet komentowac tego nie mozna...

dana

zakonczone ewakuacje synagogi w amonie po gwaltownych starciach z zabarykadowanymi... w ruch poszly kamienie, kwas, palki, gasnice... jest conajmniej 17 rannych policjantow w roznym stanie... prawicowi politycy potepiaja przemoc aktywistow w amonie: 'podniesienie reki na policjanta lub zolnierza to przekroczenie czerwonej linii'...

zabarykadowani uciekaja z synagogi

odtransportowanie rannego

kasiak

To jest straszne. Ja naiwnie myślałam, że najpierw wybudują mieszkania dla rodzin z Amony na tych nowych gruntach, a potem dopiero ich przeniosą... Nie rozumiem tego totalnie - wyrzucono ich po prostu na ulicę. Bo jakiś zbiorczy budynek to przecież nie dom...  :(

dana

mieli byc przeniesieni na 3 sasiednie dzialki po tym, jak od dwoch lat byl nakaz ewakuacji amony, bo tam wlasnie 'udowodnili', ze maja dwa dunamy ziemi gdzies tam w srodku tych 500 dunamow, na ktorych stala amona... jak panstwo oglosilo o tych 3 sasiedzkich dzialkach, to natychmiast, doslownie w ciagu tygodnia, 'znalazlo sie' jeszcze dwoch arabow twierdzacych, ze to ich dzialki, czy tez czesc z tych dzialek... tymczasem nic nie udowodniono, ale sad zakazal przygotowania tam gruntu dla nowych domow dla mieszkancow amony i w ten sposob wyladowali wczoraj w ofrze...

tak to wyglada u nas z tym sadem...

dana

glosny naglowek w yedioth, ze w amonie zostalo rannych 60 policjantow, tylko ze magen david mowi, ze policjantow rannych zostalo 45, a reszta to demonstranci...

dana

- administracja donalda the first zawiadomila mahmouda de autonomia, ze jesli bedzie skarzyl israel w sadach miedzynarodowych, usa zamknie im biura w washingtonie i wstrzyma pomoc finansowa... w ramalli wrze z oburzenia... jak podaje haaretz, ramallah mowi, ze nowa administracja 'sabotuje palestynska strategie w zaangazowaniu miedzynarodowego prawa i walki dyplomatycznej przeciwko israelowi'...

nu, zastanawia sie teraz dwa razy z ich grozbami pojscia do icc... giiiiit...

- organizacja honenu, ktora zajmuje sie pomoca i porada prawna dla obywateli, zolnierzy i policjantow israelskich zatrzymanych lub zaangazowanych w procesy prawne na tle narodowym, twierdzi teraz, ze ewakuacja amony zostala wykonana bezprawnie... adwokat honenu, menashe yado zwrocil sie dowadzacego generala piszac mu, ze w przeciwienstwie do prawa rozpoczal ewakuacje przed otrzymaniem nakazu sadowego, ktory wogole nie nakazuje usuniecia mieszkancow z miejsca.. dodal, ze sily dzialajace w amonie nie pokazaly deportowanym zadnego nakazu lub dokumentu prawnego w sprawie deportacji i dlatego dzialaly nielegalnie: 'jedyny nakaz jaki pokazano w terenie pokazany byl 31.1.17 o godzinie 13:00 i nie przedstawil powodow do eksmisji i to z powodu, ze taki nakaz ustanawia, ze ma byc zastosowany po 48 godzinach od chwili ogloszenia, czyli o godzinie 14:00 2 lutego i z tego powodu wykonana deportacja nie jest legalna'...

menachem yado

- itzhak herzog teraz: ,jest bezposrednia linia miedzy rozrabiajacymi w amonie a mordercami z dumy'...

aha... ty juz wiesz, kto mordowal w dumie? bo tymczasem my, narod israela, nie wiemy...

dana

- amona: ogladajac te zdjecia to bardzo radykalnie odchodzilo dzisiaj i w tej synagodze w amonie i z ewakuacja tej radykalnej mlodziezy israelskiej...

ministerstwo obrony przyslalo do amony dziesiatki ciezarowek i kartonow dla mieszkancow amony, ktorzy powrocili teraz do osiedla i pakuja swoje mienie... noc spedza znow w ofrze...

policjantom zimno...

podobno nowe osiedle dla ewakuowanych z amony ma powstac w okregu rimonim...

taaaak... tylko ze amona lezala w samarii, a rimonim lezy w binyamin... to takie usuwanie zydow z samarii, nie?

- prawo muezina majace ograniczyc poziom dzwieku podczas nawolywan muezinow z meczetow i w ten sposob naruszajac spokoj w sasiedzkich zydowskich dzielnicach zostalo po malej zmianie, znow wprowadzone do knesset... zmiana polega na ograniczeniu halasu do godzin nocnych...

lipniaczek

...rzad wykonal zadanie - ale dla kogo?...
???

dana

dana

zamach samochodowy kolo osiedla adam w binyamin... terrorystka uderzyla w patrolowy samochod policyjny i w brame osiedla... jest 3 lekko rannych, dwoch odwieziono do szpitala... terrorystka dostala pomoc lekarska na miejscu i jest przesluchiwana przez sily bezpieczenstwa...

dana

dana

- w tel avivie kilkaset osob demonstruje na placu rabina przeciwko premierowi netanyahu, wzywajac go do ustapienia z powodu sledztw w kilku sprawach....

ciekawa jestem, kto to zorganizowal... jakos nie bylo takich demonstracji i wzywania do ustapienia itzhaka herzoga, kiedy prowadzono sledztwo w jego sprawach...

- abed rahmab abu sallah, przewodniczacy rady okregowej silwad dzisiaj: 'ewakuowani z amony niech wracaja do europy, skad przyszli. po tym, jak pozbylismy sie amony, zatroszczymy sie o ewakuowanie ofry. mamy nadzieje, ze amona utorowalo droge do ewakuacji reszty osiedli. zlozymy podobne apelacji do sadu'...