News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 5 lutego 2017...

Started by dana, February 05, 2017, 12:30:41 PM

Previous topic - Next topic

dana

- jak donosi ynet, minister sprawiedliwosci ayelet shaked, minister turystyki yariv levin i przewodniczacy knesset yuli edelstein pracuja nad daleko idaca reforma w zakresie legislacji i kontroli w knesset... miedzy innymi chca ograniczyc ilosc prywatnych propozycji prawa wnoszonych do komisji ministerialnej (parlamentarzysta bedzie mogl wniesc rocznie 4-5 wnioskow, dzisiaj nie ma ograniczenia; do komisji ministerialna bedzie omawiac tygodniowo do 15 wnioskow, dzisiaj 35-40), knesset bedzie nadzorowac budzety ministorw i bedzie prowadzic przesluchania w sprawie mianowania wysokich urzednikow...

- prawo regulacji: doradca prawny rzadu i prokurator generalny avihai mandelblit, ktory zapowiedzial, ze nie bedzie bronil prawa regulacji w sadzie najwyzszym, wyrazil zgode, zeby rzad zatrudnil prywatnego adwokata do obrony stanowiska rzadu... prawo bedzie podane do glosowania w knesset jutro...

- netanyahu na otwarciu cotygodniowego posiedzenia rzadowego ustosunkowal sie do jego jutrzejszego spotkania z premierem i ministrem spraw zagranicznych brytanii: 'skoncentruje sie na potrzebie wspolnej stabilizacji przeciwko iranowi, ktory podnosi glowe w ostatnich dniach'...

- wyrok na leora azarie bedzie ogloszon 21 lutego...

- 9 rodzin z osiedla ofra w binyamin, ktorych domy maja byc zburzone w tym tygodniu, zwrocilo sie do sadu najwyszego z prosba o odroczenie o 3 miesiace rozbiorki domow: 'tydzien temu zwrocilismy do was z wazna prosba... odpowiedz sie opoznia. to proste, ludzkie pytanie o konsekwencje sa bardzo krytyczne, szczegolnie w swietle faktu, ze jesli prosba bedzie odrzucona, rozbiorka domow odbedzie sie do srody i nie wiemy, czy jesli jutro bedziemy deportowani, traktory wjada na nasze domy'...

taaaak... w sprawie arabow mieszkajacych w jerozolimie w domach na ziemi nalezacej dla zydow ten sad umie odpowiedziec pozytywnie natychmiast...

czesc mieszkancow tych domow juz sie pakuje...

- iran zawiadomil, ze administracja hussajna o pozwolila w niepisanej umowie na rozwoj rakiet balistycznych, ktore moga osiagnac israela, ale nie europe...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- sad najwyzszy odlozyl rozbiorke domow w ofra na miesiac...

- sheli yechimovich z 'obozu syjonistycznego' zawiadomila, ze stanie do wyborow na przewodniczacego histadrutu...

dana

- od wczoraj wieczorem znow problemy w el al'u.. lot za lotem sa anulowane (dzisiaj po poludniu loty do londynu, warszawy i madrydu) z powodu zaklocen wywolanych przez pilotow...

- w piaskach kolo bazy nitzanim na poludniu kraju znaleziono czolg z czasow przed powstaniem panstwa...

- wiec w ofrze... mieszkancy zadaja natychmiastowego zatwierdzenia prawa regulacji, zanim 9 domow zostanie tam zburzonych...

kasiak

Quote from: dana on February 05, 2017, 05:02:15 PM
- w piaskach kolo bazy nitzanim na poludniu kraju znaleziono czolg z czasow przed powstaniem panstwa...

Przed powstaniem państwa? To pewnie z czasów Jozuego. Czyli już wiemy, z jakiego powodu runęły mury Jeryha: żadne tam trąby!  :()

dana

pare wojen tu bylo... od pierwszej wojny swiatowej, wtedy juz byly czolgi nie? ale mysle, ze to z wojny niepodleglosciowej, jakis egipski czolg...

lipniaczek

Quote from: dana on February 05, 2017, 12:30:41 PM
- iran zawiadomil, ze administracja hussajna o pozwolila w niepisanej umowie na rozwoj rakiet balistycznych, ktore moga osiagnac israela, ale nie europe...

...Obama to naprawde byl fajny kolega... zadowolil wszystkich swoich przyjaciol...
???

dana

sar

Quote from: lipniaczek on February 05, 2017, 07:44:49 PM
Quote from: dana on February 05, 2017, 12:30:41 PM

...Obama to naprawde byl fajny kolega... zadowolil wszystkich swoich przyjaciol...
???

a dalej w tej NIEPISANEJ umowie było, że 10%
z odblokowanego eksportu ropy będa na MOJE konto
słać i jakoś qrna tej kasy nie widze yego mać ...
:()
pzdr
WItek  ;D

dana