News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 17 marca 2019...

Started by dana, March 17, 2019, 10:39:19 AM

Previous topic - Next topic

dana

- poszukiwania za terrorystami trwaja...

szef sztabu generalnego dostaje aktualne informacje na miejscu zamachu....

- w israelskiej prawicy, tak wsrod politykow jak i spoleczenstwa, niesamowite oburzenie po decyzji sadu najwyzszego: uderzenie w demokracje, sad najwyzszy zerwal ostatnia linie i zamienil sie w organ polityczny, system prawny odciety od rzeczywistosci, haniebna ingerencja w demokracje...

lewica szczesliwa... avi gaby o dyskwalifikacji ben ari: 'bogu dzieki, ze sie go pozbylismy'... tak tak... a taki ahmad tibi dzialajacy dla autonomii palestynskiej i pracujacy dla likwidacji israela jako panstwa zydowskiego, to juz ci pasuje nie?

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

lipniaczek

...problem polega na tym, że jest tylko jedno państwo żydowskie...
???

dana

hahahahahaha... nie wiem, czy to problem... wystarczy ich z jednym takim panstwem... mozesz sobie wyobrazic dwa zydowskie panstwa? zydzi by sie petali miedzy jednym a drugim w zaleznosci, gdzie w danym momencie podatki bylyby nizsze... :D :D :D

dana

- jak podaja w wiadomosciach kanalu 13, gabinet polityczno- bezpieczenstwa omowil nowe porozumienia z hamasem w celu unikniecia eskalacji... wg dwoch ministrow, ktorzy wzieli udzial w tym posiedzeniu, netanyahu i szefowie systemu bezpieczenstwa poinformowali ministrow gabinetu, ze po ostrzale tel avivu i odpowiedzi cahalu, israel powroci do rozmow via egipt...

- naftali bennet, minister edukacji: 'sedziowe sadu najwyzszego przekroczyli dzisiaj czerwona linie. zdyskwalifikowali czlowieka, ktorego dwoch synow sluzy w cahalu i zatwierdzili partiek, ktora daje poparcie terrorystom. sedziowie nie pozostawili nam wyboru, oprocz dzialania i to z sila. zawiadamiam tutja, ze jutro rano o 9:45 minister sprawiedliwosci ayelet shaked przedstawi plan do zakonczenia rewolucji systemu prawnego'...

- partia otzma yehudit po dyskwalifikacji michaela ben ari oglasza swoje zadania od partii ha-bait ha-yehudi i ha-ichud ha-yehudi: 'w zaistnialej sytuacji 100 000 wyborcow otzma yehudid czuja sie rozgoryczeni i zranieni i jasne jest, ze jesli nie bedzie odpowiedniej reakcji bedzie im trudno dojsc do urn wyborczy, co zagrozi prawicowemu blokowi. nasze zadania, oprocz teczki ministerialnej dla barucha marzela, umieszczenie itamara ben gvira na 5 miejscu na wspolnej liscie do knesset, jest obietnica, ze adwokat ben gvir bedzie przewodniczacym komisji legislacyjnej wszystko jedno, czy otzma yehudith bedzie czescia koalicji czy opozycji i obietnica, ze ben gvir bedzie czlonkiem rady mianujacej sedziow'...

- wiazanka balonow wyslanych z gazy zostala znaleziona teraz kolo kibucu beit kama w polnocnym negevie... saper policji juz na miejscu...

- jeszcze troche zdjec z poszukiwan terrorystow...

lipniaczek

...ja sie dziwie, ze arabowie maja takie potrzeby do samostanowienia, a takim jak my wystarczy jeden dom... ludzie jednak nie sa tacy sami... sad najwyzszy ewidentnie o tym wie i wymierza wedle roznych miar...
???

dana

jak tylko pomysle o tym systemie prawnym u nas, to mi sie wszystko w srodku przewraca i to nie tylko mnie...

dana

nie ma zdanych informacji ze szpitala... daj bog, zeby rano nie bylo zlych wiadomosci...