News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 17 marca 2019...

Started by dana, March 17, 2019, 10:39:19 AM

Previous topic - Next topic

dana

podwojny zamach kolo skrzyzowania ariel troche ponad pol godziny temu... ciagle nie ma dokladnych informacji, ale jest 4 rannych w tym 2 w stanie bardzo, bardzo ciezkim... terrorysci uzyli i broni palnej i noza...

z podawanych bez przerwy informacji wynika, ciagle jeszcze nie ostateczny obraz, ze conajmniej dwoch terrorystow wzielo udzial w tych wydarzeniach: najpierw porwali bron od stojacego na tym skrzyzowaniu zolnierza (tam stoja zawsze zolnierze ochraniajacy cywilow) i wystrzelil w niego i w ludzi tam stojacych, potem ukradli od israelczyka samochod, uciekli i na skrzyzowaniu gitai avishar, oba skrzyzowania na szosie no 5, rowniez ranili dwie osoby...

cahal zamknal szose no 5 we obu kierunkach, sa ustawione barykady i sily bezpieczenstwa przeszukuja teren... skrzyzowania te leza kolo wiosek arabskich... w ostatnich minutach sa doniesienia o strzalach w wiosce burkin, w ktorej najprawdopodobniej znajduje sie ten terrorysta lub terrorysci...  sily bezpieczenstwa dostaly polecenie 'dojsc do kontaktu' z terrorysta i albo go zaaresztowac albo zlikwidowac... ogromne sily bezpieczenstwa w tych miejscach, jasne jest wszystkim, ze pierwsze minuty po zamachu sa krytyczne, zeby szybko zlapac terroryste...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

w tej chwili podaja o jednym zabitym israelczyku i 2 rannych w stanie bardzo ciezkim... lekarze walcza teraz o ich zycie...

dana

teraz juz mowia o dwoch zabitych, ale to jeszcze nie jest calkiem potwierdzone...  swiadek z drugiego zamachu mowi o dwoch terrorystach w tym ukradzionym  samochodzie...  ranni juz w salach operacyjnych i mowa jest o ranach glowy... podaja tylko wiek 'w latach 20', wiec przypuszczam, ze to zolnierze, chociaz tez jest mowa o jednym 35-letnim israelczyku... masakra...

zamknieto bramy wszystkich zydowskich osiedli w okregu...

teraz tak mowia tak: terrorysta przybyl na skrzyzowanie ariel, dzgnal nozem zolnierza i porwal jego bron, z ktorej zaczal strzelac... potem wg doniesien odebral samochod 'obcemu obywatelowi'... nie wiadomo, czy chodzi o araba czy o turyste...  rzecznik cahalu: 'mowa jest o dwoch zamachach na skrzyzowaniu ariel i skrzyzowaniu gitai avishar. jest poscig za terrorysta. dalsze szczegoly beda podane'...  oprocz szos zamknieto teraz rowniez cala strefe przemyslowa barkan...

wg podejrzen terrorysta w pewnym momencie poprzucil ukradziony samochod i uciekl do wioski burkin, gdzie trwa strzelanina do tej pory...  przypuszcza sie, ze terrorysta ma w wiosce kogos, kto mozliwe ze nie wzial udzialu w zamachu, ale teraz udziela mu pomocy...

w tej chwili mowia oficjalnie o jedym zabitych i dwoch ciezko rannych: 35-letni i 20-letni... obaj znajduja sie w szpitalu beilinson w petah tikvie...

ogromne sily bezpieczenstwa... oprocz cahalu, policji i shabaku, specjalne jednostki do walki z terrorem i rowniez jednostka z psami i rowniez helikopter wojskowy pomagajacy obserwacjami silom bezpieczenstwa na ziemi...

jihad islamski juz zareagowal: 'zachodni brzeg powiedzial dzis, ze opor trwa. wykonawcy zamachu potwierdzili, ze dom israelczykow jest kruchy i slaby'...

wszystko jeszcze trwa i wiadomosci gonia wiadomosci....

dana

stan jednego z ciezko rannych pogorszyl sie i okreslany jest teraz jako beznadziejny....

do wioski burkin transportuja teraz ciezki buldozer cahalowski i przypuszcza sie, ze sily bezpieczenstwa okrazyly dom, w ktorym ukrywa sie terrorysta i ewentualnie zburza ten dom z nim w srodku, jesli nie uda sie go albo zaaresztowac albo zlikwidowac...

cahal zwieksza swoje sily w judei i samarii...

dana

jeszcze pewnie zaczna sie rozruchy dzisiaj na har ha-bait, bo sad pokojowy w jerozolimie wydal dzisiaj rano tymczasowy nakaz waqf zamkniecia budynku kolo shaar ha-rachamim, w ktory wdarli sie arabowie i chca otworzyc tam dodatkowy meczet, co juz doprowadzilo do rozruchow w zeszlym tygodniu...  waqf nie odpowiedzial na prosbe policji, poniewaz nie uznaje jurysdykcji sadu israelskiego na har ha-bait...

nu, zobaczymy, czy policja wypelni orzeczenie sadu i zamknie to miejsce...

dana

buldozer wojskowy znajduje sie juz kolo okrazonego budynku w wiosce burkin i czeka teraz na decyzje, czy rozpoczac burzenie domu, w ktorym znajduje sie terrorysta...

ze szpitala beilinson podaja, ze obasj ciezko ranni znajduje sie juz w salach operacyjnych, ale istnieje niebezpieczenstwo dla ich zycia...

jak podaja teraz, terrorysta lub terrorysci uzyli dwoch samochodow, ktore odebrali cywilom, niebieskiego i czerwonego...

miejsce zamachu...

sily bezpieczenstwa w wiosce burkin...

zamkniete drogi w judei i samarii...

w gazie juz orgia radosci i rozdzielanie slodyczy na ulicach...  tak tak... dopiero wczoraj demonstrowali przeciwko hamasowi...

dana

w wiosce burkin dalej wymiana strzalow... sily bezpieczenstwa znaja juz tozsamosc terrorysty, przeszukuja w wiosce dom po domu, rodzina sqrwiela juz na przesluchaniu... wg zrodel arabskich jest kilku rannych arabow w wymianie strzalow z silami bezpieczenstwa w burkin...

wg ostatnich informacji, szofer jednego z ukradzionych samochodow do ktorego strzelal terrorysta, to obywatel obcy, ktory uciekl i nie wiadomo w tej chwili gdzie sie znajduje...

gabinet bezpieczenstwa ma sie zebrac o godzinie 15:00...

jak podaja, stan rannych wyglada tak w tej chwili: 19-letni we stanie ciezkim z ranami brzucha i kregoslupa i okolo 40-letni mezczyzna w stanie beznadziejnym z ranami glowy...

teraz podaja, ze budynek w ktorym ma sie ukrywac terrorysta znajduje sie w nielegalnie zbudowanym centrum handlowym...

terrorysta nie zostal jeszcze zlapany, ale w siecie krazy jakies zdjecie twierdzace, ze to jeden z terrorystow...

dana

teraz podaja, ze jeden z rannych w dzisiejszym zamachu, ktory znajduje sie w stanie beznadziejnym, to 47-letni rabin achiad ettinger, ojciec 12 dzieci... rodzina prosi o modlitwy w jego wyzdrowieniu...

dana

teraz podaja, ze cahal sprawdza wszystkie samochody na szosie no 5 z obawy, ze terroryscie udalo sie przedostac na teren centralnego israela...

oprocz tego juz badaja w cahalu, dlaczego uzbrojeni zolnierze znajdujacy sie na skrzyzowaniu ariel nie zareagowali i nie probowali zneutralizowac terrroryste po porwaniu broni od jednego z nich... jeden ze swiadkow powiedzial, ze w ciagu calego wydarzenia na tym skrzyzowaniu, ktore trwalo kilka minut, nie bylo zadnych strzalow w kierunku terrorysty...

cahal w wiosce burkin...

przeczesywanie terenu w poszukiwaniu terrorysty lub terrorystow...

w wiosce salfit...

czestowanie slodyczami na ulicach gazy i rowniez w tulkarem trwa... to jest obraz 'narodu' chcacego pokoju...

dana

- poscig za terrorystami trwa... cahal przeszukuje wioske po wiosce...

- jak podaja teraz: tylko w ostatnim tygodniu mielismy: 2 zamachy przy uzyciu broni, probe wdarcia sie do jednego z osiedli w judei i samarii, atak na zolnierza cahalu w okregu dzisiejszego zamachu, zeby nie wspomniec dziesiatek zamachow zrobionych przez rzucanie kamieniami w pojazdy israelskie...

- z pierwszego sledztwa cahalu dzisiejszego zamachu wynika, ze zolnierze na skrzyzowaniu ariel strzelali w kierunku dwoch terrorystow, ale nie trafili zadnego z nich...

aha... nu, to zabierajcie sie za cwiczenia... i wezcie tez pod uwage ten syndrom azarii... ten proces narobil mase, mase zla cahalowi...

- naftali bennet, minister edukacji: 'cahal nie wydaje rozkazu rozbiorki domu, bo czlowiek tylko zostal ciezko ranny i wie, ze sad najwyzszy wyrzuci go ze wszystkich schodow. to jest israel roku 2019 i to jest wynik, ze sadownictwo przeniknelo gleboko we wszystkie systemy rzadowe, a szczegolnie w system bezpieczenstwa. zolnierze cahalu mysle 5 razy, zanim zaczna strzelac w terroryste z obawy przed postawieniem ich przed sadem. przyszedl czas powiedziec szczerze: sad najwyzszy zwiazal rece zolnierzy cahalu wygrania walki z terrorem. zeby zwyciezyc hamas cahal musi byc uwolniony od sadu nawyzszego'...

dokladnie tak... dokladnie tak...

- jak widac, iran rzeczywiscie wdarl sie w telefon komorkowy beny gantza... dziennikarz shimon riklin stwierdzil dzisiaj, ze 'informacja nie przyszla z biura premiera, wiem co tam  bylo. ktos udajacy premiera, kto byl szefem sztabu, ktory byl odpowiedzialny za tajne jednostki wywiadu wojskowego i dlatego wie, ze nie mozesz sie znajdowac w sytuacji, w ktorej iranczycy moga cie szantazowac. wiem, ze shabak byl w szoku, chcieli, zeby gantz zneutralizowal komponent szantazowania i byli jeszcze bardziej zszokowani tym faktem. nie mozesz rozmawiac z prezydentem usa o atomie iranskim i potem dostac koperty od iranczykow, nie mozesz byc szantazowanym. shabak wyjasnil mu, a on nic nie zrobil. ponad dwa miesiace nic nie zrobil. mowie rzeczy i kto chce mnie oskarzyc, niech to zrobil. shabak mu powiedzial, ze ma zrobic tak i tak zeby zneutralizowac ten element szantazu. rowniez dana weiss (dziennikarka 2 kanalu israelskiej tv) przyprowadzila urzednika bezpieczenstwa, ktory powiedzial, ze sas tam zenujace dane osobiste, a ona nie nalezy do prawicy'...

jeszcze dwoch dziennikarzy, napewno nie zwiazanych z prawica:
ronen bergman: 'iranski organ zwiazany z walka cyber stoi za wlamaniem sie w telefon gantza'...
ayala hasson: 'udana israelska operacja wywiadowcza rozwiazala ta tajemnice iranska. w israelskim wywiadzie krytykuje sie ostro opublikowanie faktu, ze israelowi udalo sie ujawnic fakt wlamania sie'...

partia kachol-lavan dalej zaprzecza wlamaniu sie w telefon komorkowy gantza...

- jordania, w zwiazku z decyzja sadu pokojowego w jerozolimie w sprawie tymczasowego zamkniecia budynku kolo shaar ha-rachamim: 'wzywamy do anulowania tej decyzji. jerozolima bedzie odpowiedzialna za konsekwencje tej decyzji'...

jesli zapomnielisci: israel ma suwerennosc w jerozolimie, rowniez na starym miescie i nie pozwoli na zadne zmiany w status quo, ktore wy chcecie zrobic... ustanawianie nowego meczetu bez pozwolenia w okregu har ha-bait lamie status quo...

- mohammed ali jafari, przywodca iranskich gwardii rewolucyjnych: 'rakiety hizballah pokrywaja caly obszar israela'...

- z gazy podaja o starciach studentow z silami bezpieczenstwa hamasu, ktore wdarly sie na kampus uniwersytetu  al zahar... aresztowano conajmniej 10 studentow...

onz z trudem po 3 dniach skrytykowal 'przemoc hamasu' w gazie... egipt byl wyrazny: 'krew gazanczykow znajduje sie na rekach hamasu'...

- balon zapalajacy wyslany z gazy wyladowal kolo jednego z kibucow w otef gaza... policja zneutralizowala go...  nie ma rannych i nie ma szkod...

dana

- z gazy podaja, ze hamas zrobil ogolna mobilizacje wszystkich swoich sil wlacznie z wojskowym skrzydlem izzadin al qassam, zeby zmierzyc sie z demonstrujacymi w gazie...

- trwaja poszukiwania terrorystow...

dana

teraz podano do publikacji.... zabity w dzisiejszym zamachu to 19-letni zolnierz, sierzant gal keidan z beer shevy...
terrorysta najpierw dzgnal go nozem, potem odebral bron i zastrzelil...

yehi zichro baruch...

dana

- or heller, dziennikarz kanalu 10 israelskiej tv: 'sierzant sztabowy gal kaidan z beer shevy zginal dzisiaj rano na skrzyzowaniu ariel. inny zolnierz cahalu zostal ciezko ranny. w poscigu za terrorystami biora udzial: shabak, duvdewan, egoz, jednostka loter (specjalizowana w walce z terrorem, strzelaniu snajperowskim i innych metodach), oketz, smiglowce i batalion artylerii zolnierza, ktory zginal dzisiaj...

jak podaja, gil keidan mial swoja bron przewieszona przez ramie i dlatego latwo bylo ja porwac...

zolnierz jednostki oketz...

general eran niv, dowodca dywizji judei i samarii przesluchuje zolnierzy w miejscu zamachu...

poszukiwania trwaja...

- rzecznik szpitala beilinson teraz:
stan beznadziejnie rannego jest bez zmian, pozostaje na stacji intensywnego leczenia...
ciezko ranny zostal przeniesiony z sali operacyjne na stacjue intensywnego leczenia...
dalej dla obu zycie jest w niebezpieczenstwie...

- w hevronie na przejsciu zlapano terrorystke z nozem...

- kolo reim znaleziono zaimprowizowany drone przyczepiony do balony wyslanego z gazy... saper policji zneutralizowal go...

- demonstracje w gazie w poparciu hamasu i zamachu na skrzyzowaniu ariel...

kazdy jeden i jego szczescie, nie?

jednoczesnie gazanskie strony spolecznosciowe zamieszczaja zdjecia pobitych przez hamas...

dana

jak bylo do przewidzenia, sad najwyzszy zdyskwalifikowal michaela ben ari i zatwierdzil kandydature ofeera kassifa z arabskiej partii hadash... sad najwyzszy zatwierdzil rowniez kandydatury wszystkich partii arabskich...

po prostu slow brak...   ortzma yehudit ma dac zaraz oswiadczenie w tej sprawie...

dana

lewica oczywiscie pochwala ta deccyzje, prawica w ogromnym gniewie, ben ari po prostu uzyl slowa 'junta prawna'... itamar ben gvir z tej samej partii powiedzial, ze to skandal, zeby zdyskwalifikowac ben ari, ale pozostawic taka partie jak bal'ad, z ktorej przyszli tacy jak zahalka i zoabi...

sad najwyzszy jeszcze dodatkowo po prostu zignorowal decyzje centralnej komisji wyborczej knessetu i nie wazne, kto wygra wybory, reforma i odebranie tej samowolnie wzietej przez sad najwyzszy wladzy bedzie w centrum przyszlego rzadu...