News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 16 lutego 2017...

Started by dana, February 16, 2017, 01:05:24 PM

Previous topic - Next topic

dana

coraz trudniej uwierzyc co sie dzieje w usa: teraz cia podaje, ze nie przekazuja donaldowie the first calej informacji z powodu 'obawy o przecieki'... nie do uwierzenia...

- saudyjski minister spraw zagranicznych adel al jubair zareagowal na konferencje prasowa netanyahu-donald the first : 'oczekujemy na wspolprace z trumpem we wszystkich sprawach okregu. jestesmy bardzo optymistyczni w sprawie naszych mozliwosci sprostowania wyzwaniom stojacym przed nami

- al hayat podaje dzisiaj, ze donald the first rozwaza spotkanie na szczycie w washingtonie wszystkich przywodcow arabskich, zeby omowic proces pokojowy... al hayat podaje rowniez, ze jordanski krol abdullah 'przekonal' donalda nie przenosic ambasady amerykanskich do jerozolimy z powodow bezpieczenstwa i 'zalamania sie pokoju'...

aha... zalamania sie pokoju... jakiego? gdzie? abdullah zdenerwowany mozliwoscia zmuszenia go do jakiejs konfederacji z 'palestynczykami', ktorych nienawidzi do glebi jego arabskiej duszy...

- skonczyl sie kryzys w el alu miedzy dyrekcja i lotnikami...

- 5 bylych ambasadorow amerykanskich w israelu, thomas pickering, william harrop, edwar walker, dan kurtzer i james cunningham, sprzeciwia sie mianowaniu davida friedmana na ambasadora usa w israelu... w liscie ktory wyslali do komisji spraw zagranicznych w senacie napisali, ze on 'ma skrajne poglady i okreslil bylego prezydenta obame i state department jako antysemitow'...

nu, powiedzial prawde nie? skad was wytrzasnal hussajn o? bo nikt was juz wogole nie pamieta...

- zima w israelu... w jerozolimie przygotowuja sie na snieg, chociaz mamy cale plus 7 stopni... most tze'elim zostal zamkniety z powodu zalania... droga 90 na negevie jest zalana... hermon zostal zamkniety dla odwiedzajacych...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- minister obrony lieberman zwrocil sie dzisiaj po arabsku do mieszkancow gazy, oskarzyl hamas za sytuacje w jakiej sie znajduja, oswiadczyl, ze israel nie ma zamiaru rozpoczac zadnego konfliktu zbrojnego 'ale na kazda prowokacje bedzie odpowiedz'...  lieberman rowniez powiedzial, ze jesli hamas odda ciala dwoch zabitych zolnierzy cahalu i dwoch zywych obywateli israela przetrzymywanych w gazie i rozbroi sie, israel zbuduje w gazie lotnisko i port morski...

- nasrallah dzisiaj: 'mieszkancy haify podziekowali hizballa za pomoc w usunieciu zbiornika amoniaku po latach walki, poniewaz hizballah zaczal o tym mowic'... jeszcze powiedzial, ze 'wszystko jedno dokad przeniosa ten zbiornik, przy pomocy allaha dotrzemy do niego'... wezwal rowniez israel do usuniecia reaktora w dimonie, poniewaz moga zbombardowac rowniez tam...

hassan habibi... zbiornik zostal usuniety, bo byly przecieki, a nie z twojego powodu... jasne, ze wszedzie dotrzecie... pytanie, kto pierwszy wszedzie dotrze, cahal czy ty... a co do dimony, to wprawdzie nie jestem wtajemniczona, ale glowe daje, ze tam dawno juz nic nie ma, nasrallah...

- liga arabska: przeniesienie ambasady usa do jerozolimy oznacza wybuch na bliskim wschodzie...

dana

okazuje sie, ze nasrallah grozil dzisiaj israelowi z... bunkra... on jest w tym bunkrze bardzo, bardzo silny, bardzo wojowniczy, pelen planow na zniszczenie israela, tylko... taki jakis dziwny, jak to nazwac... tchorz nie? pachdan po hebrajsku... oooo... to bedzie teraz jego imie: hassan von pachdan... von, bo mi pasuje do paru arystokratycznych nazistow... siedzi w tym bunkrze od lat, bo sie boi o wlasna skore... jak to bywa u tych terrorystow, posylaja na smierc innych, tylko nie siebie... jak to zawsze mowil generalissimo de arafat: narod palestynski jest przygotowany na poswiecenie ostatniego chlopca i ostatniej dziewczynki zeby flaga palestynska powiewala nad murami, kosciolami i meczetami jerozolimy...  i posylal wlasnie dzieci na smierc... tylko nie wlasna corke, nie hassan?

- dalej nie ma zadnych szczegolow z rozmowy netanyahu-donald the first, ale pierwsze wyniki sa widoczne: ambasadorka usa w onz, nikki haley powiedziala teraz, ze 'popieramy rozwiazanie dwoch narodow, ale myslismy rowniez o innych mozliwosciach'...

nu, netanyahu pewnie pokazal mu mapy, powiedzial troche o rzeczywistej sytuacji, pokazal niemozliwosci jednego panstwa jesli maja do niego wrocic rowniez wszyscy 'uchodzcy' i wlasnie... poszuka sie innych mozliwosci...

- a w senacie amerykanskim tez sie 'ladnie' dzieje... paru tam protestowalo: 'israel przeprowadza zbrodnie wojenne w judei i samarii i david friedman popiera to'...

jak sie ten facio tam dostal? nie kontroluja przy wejsciu? a jakby mial bombe zamiast 'palestynskiej' flagi?

https://www.youtube.com/watch?v=3MKpLADekZ4

- niemiecki minister spraw zagranicznych sigmar gabriel: 'jestem bardzo zaniepokojony israelska budowa w osiedlach, ktorej wzrost doprowadzi do zakonczenia nadzieji na rozwiazanie dwoch panstw'...

lieber sigmar...  jak to sie nieelegancko mowi po niemiecku: hau ab od israela git?

dana

- zrodla arabskie podaja, ze mahmoud de autonomia goscil dzisiaj u siebie bylego parlamentarzyste abrahama burga... mahmoud opisal burgowi 'ciezka sytuacje w jakiej znajduja sie arabowie w judei i samarii' i podkreslil, ze 'rok 2017 bedzie koncem okupacji'...  burg zapewnil go, ze 'wiekszosc israelczykow chce widziec zaprzestanie osiedlania sie i konca okupacji'...

ot jak wyglada spotkanie dwoch zupelnie nie relewantnych osob, ktore bez wstydu oklamuja jeden drugiego...

- zrodla libanskie donosza o intensywnych lotach israelskich samolotow na niskiej wysokosci w okregu doliny libanskiej... swiadkowie donosza o ponaddzwiekowych odglosach nad nabatiye, hatzbaya, hermonem, sheba farm i golanem...

giiiit... hel ha-avir cwiczy...

- podobno w likudzie obawiaja sie, ze netanyahu i donald the first ustala ostateczne granice w judei i samarii... nu naprawde...

przeciez jasne jest, ze trzeba takie granice ustalic i napewno nie z mahmoudem, bo ten chce cala judee i samarie, a tego nie dostanie... trzeba ustalic co ma pozostac w israelu i postawic mahmouda przed faktem dokonanym...

lipniaczek

...Trump musi wiedziec, czego chca w Izraelu... przyda sie tez wiedziec, czego chca Arabowie w Judei i Samarii - bo moze chca do Izraela i wydostac sie spod okupacji grupki terrorystow i zlodziei...
???

lipniaczek

...Arabowie beda musieli wziac niedlugo jakikolwiek deal, bo pozniej bedzie za pozno...
:o

dana

w strefie c, ktora powinnismy zaanektowac, nie ma wielu arabow... ci chetnie zostana u nas... strefa a i b ma pozostac u mahmouda, tam masa arabow i zeby nie wiem jak chcieli do nas, nie wezmiemy ich, bo to koniec panstwa zydowskiego... oni moga chciec co im sie podoba... ale decydujemy tutaj my... a mahmoud nie opowiada o ciezkim losie jego poddanych tez ile chce: on jest za to odpowiedzialny... niech jeszcze troche nawoluje do bojkotu israelskich produktow, to reszta jego 'poddanych' tez straci prace...

ja to bym chciala bardzo, zeby donald the first poprosil o rachuneczki mahmoudowskie... zeby caly swiat zobaczyl, na co on wydaje te miliony 'pomocy na rozwoj autonomii'...

lipniaczek

...to mozna pokazac - jesli nie jest wydane w gotowce, ale Trump przede wszystkim nie toleruje nienawisci...
:-\

dana

Quote from: lipniaczek on February 16, 2017, 11:59:50 PM
...Arabowie beda musieli wziac niedlugo jakikolwiek deal, bo pozniej bedzie za pozno...
:o

chyba juz musza... nie maja duzo innych mozliwosci, nie?

o gazie dalej nikt ani slowa... ale netanyahu napewno juz szepnal cos donaldowi... zaraz ladnie zobaczymy, jak hamas odrzuca propozycje liebermana... donald zobaczy, jak zamiast za dwoch zabitych i dwoch zywych dostac port, lotnisko, jeszcze tez okreg przemyslowy od israela, wola skazac ich 'narod' na dalsze zycie w nedzy...

dana

Quote from: lipniaczek on February 17, 2017, 12:03:47 AM
...to mozna pokazac - jesli nie jest wydane w gotowce, ale Trump przede wszystkim nie toleruje nienawisci...

donald the first jest przede wszystkim biznesmenem... niech zazada wykazania wydatkow...

lipniaczek

...najwiekszym zagrozeniem dla Arabow w tej chwili jest ich nienawisc - tego musza sie pozbyc albo nie bedzie rozmowy... Trump nie bedzie sie zabawial w polityke zbyt dlugo, bo czas go nagli - on musi miec efekty...
:P

lipniaczek

...Mnuchin po pierwszym dniu na swoim stanowisku wyszedl przed Spicerem i mowil z usmiechem o wplywie swojego stanowiska na rzady zagraniczne (na przykladzie sankcji na Wenezule i ich vp. Tareck El Aissami) - takie rzeczy sie zalatwia pstryknieciem palcow ...
;)

dana

kasiak

Quote from: dana on February 17, 2017, 12:04:43 AM
Quote from: lipniaczek on February 17, 2017, 12:03:47 AM

donald the first jest przede wszystkim biznesmenem... niech zazada wykazania wydatkow...

No co wy? Przecież sfałszują każdy rachunek. Te kwity, dotyczące własności ziemi to przecież też nie są prawdziwe, a izraelski sąd je uznaje.  ???

dana

jasne, ze sfalszuja, ale wiesz: jak dajesz rachunek, ze wybudowalas szkole, to pokaz ta szkole...

u nas sa takie organizacje, nazywam je zebracze, jak keren hayesod czy jerusalem foundation, ktore zbieraja pieniadze na calym swiecie, od zydow i nie zydow, na rozne projekty w israelu: szkoly, szpitale, biblioteki, you name it... potem zapraszaja darczynce na otwarcie projektu... tak ze wiesz doskonale, na co poszly twoje pieniadze... wejdz do jakiegos israelskiego szpitala czy muzeum naprzyklad... przy wejsciu masa tabliczkem z nazwiskami tych, ktorzy cos tam fundneli dla szpitala... czy to caly pokoj operacyjny, czy jakies instrumenty... wszystko jest udokumentowane...