News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 17 lutego 2017...

Started by dana, February 17, 2017, 11:21:58 AM

Previous topic - Next topic

dana

- jak bylo do przewidzenia, hamas odpowiedzial negatywnie na propozycje ministra obrony liebermana... mahmoud a zahar: 'zwolnijcie bohaterskich bojownikow palestynskich ze wszystkich frakcji, zeby byl powod do zwolnienia zolnierzy israelskich'...

- netanyahu przed odlotem z usa: 'zawsze mowie, ze nie wazny jest naglowek, tylko znacznie. sa dwa warunki, ktore musza byc zawarte w rozwiazaniu kongliktu i to jest kontola bezpieczenstwa w dolinie jordanu i uznanie israela jako panstwo narodu zydowskiego'...

- dwa tygodnie po ewakuacji amony organizacja regavim zlozyla w sadzie najwyzszym, pierwsza w swoim rodzaju, kontra petycje, przeciwko 'palestynskiemu' osiedlu zbudowanemu przez klan ramadin na prywatnej ziemi nalezacej do zyda, polozonej kolo osiedla alfej menashe w zachodniej samarii... dotychczas wszystkie petycje przeciwko nielegalnej budowie arabskiej dotyczyly budowy albo na ziemiach panstwowych, albo na ziemiach nie zapisanych w ksiegach wieczystych i w wiekszosci przypadkow sad najwyzszy odrzucal te petycje... regavim: 'mowa jest o jasnym przypadku, ktory jest lustrzanym odbiciem osiedla amony. poniewaz wszyscy sa rownie wobec prawa, sad najwyzszy bedzie musial orzec w tej sprawie zgodnie z orzeczeniem w sprawie amony i nakazac zburzenie osiedla palestynskiego'...

nu, to teraz zobaczymy nasz sad najwyzszy...

- naftali bennet dzisiaj: 'netanyahu musi wypelnic obietnice i zbudowac nowe osiedle dla ewakuowanych z amony'...

- australijska ministerka spraw zagranicznych: 'popieramy rozwiazanie dwoch panstw, ale jesli dojda do innego rozwiazania, bedziemy to popierac'...

nu prosze... efekt donalda the first zaczyna pracowac...

- israelscy uczniowie ze szkoly inzynieryjnej ort greenberg w tivonie kolo haify stworzyli system obronny przeciwko kradziezy broni wisdome... system ten, stworzony przez yuvala maimona i gabriela mishmala, bedzie alarmowal wlasciciela broni, kiedy ta bedzie wyjeta z kabury, wyniesiona z domu, lub wprowadzona w publiczne miejsca, kiedy wlasciciel jest nieobecny...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- i znow przeciek amoniaku, tym razem z ciezarowki kolo yokneam... wstrzymano ruch kolejowy miedzy haifa i kfar yehoshua i nakazano trzymac sie od okregu przecieku w odleglosci kilometra...

- jak podaje gazeta al arab al jadeed, sekretarz state department rex tillerson ma sie spotkac w saebem erekatem pod koniec miesiaca...

nu, mazel tov mahmoud... w koncu dostajecie to wymarzone spotkanie...

- zolnierze z batalionu spadochroniarzy w dywizjii samaria zostali postawieni na nogi w zwiazku z informacja, ze autobus z israelczykami bez ochrony zostal zlapany w shchemie (nablus)... czynniki koordynacji zwiazaly sie natychmiast ze strona 'palestynska' w probie omowienia wydostania autobusu ze shchemu... ale 'palestynczcy' wyjasnili, ze nie ma zadnego 'zlapanego autobusu' i mowa jest o grupie israelczykow, ktora skoordynowala z nimi wjazd do miasta... w rozmowie z jednym z israelskich pasazerow okazalo sie, ze mowa jest o grupie naturei karta, ktora przybyla pomodlic sie w kever yosef i ze nie jest to pierwszy raz...

bardzo git... jak dostana kamieniami albo butelkami molotowa, niech rowniez zwroca sie do 'palestynskich sil bezpieczenstwa'...

- taleb abu arar, parlamentarzysta ze wspolnej listy arabskiej: 'wzywam autonomie palestynska do natychmiastowego przerwania koordynacji bezpieczenstwa z israelem i do zrekrutowania swiata przeciwko polityce trumpa i netanyahu, ktora doprowadzi do zaognienia calego okregu i pogrzebie rozwiazanie dwoch panstw'...

taleb... ja nie wiem, gdzie ty zyjesz, ale tam gdzie ja jestem, to ten caly okreg plonie juz od conajmniej 5 lat...  i jesli nie nastapia jakies dramatyczne sytuacje, to chyba to rozwiazanie dwoch panstw juz jest w grobie...

z meczetu naprzeciwko mojego balkonika piatkowe 'kazanie'... pojecia nie mam o arabskim, ale dzisiaj slysze cos dodatkowego, co moge zrozumiec: oprocz rutynowego wrzasku wscieklosci 'izrail izrail' dzisiaj zrozumialam jeszcze lagodne 'prezydent barak'... pewnie mowia, jak im bylo dobrze za tego 'prezydenta'... :D :D :D

dana

TO jest wiadomosc...  ikea w israelu wypuscila nowy katalog tylko dla religijnych zydow, bez kobiet... 

juz wam mowilam, ze nie ma nudnej minuty w moim mocarstwie?   :() :() :()

kasiak

Mama poszła wyrzucić śmieci...  ;D   Feministki się nie oburzają?

A u nas była reklama toto lotka. Jak się kto zastanowił, to śmieszna i zaskakująca. Pierwsze ujęcie - dom byle jaki, rozwrzeszczane brudne dzieci w kuchni, brudny pies gdzieś pod stołem. Drugie ujęcie, jak już wygrali - on i ona w salonie, w wazonie kwiaty, piękne meble, czysty, rasowy pies na dywaniku. Tylko dzieci gdzieś zniknęły...  ;D ;D ;D

lipniaczek

dana

dana

kto mowi o 'wielkiej madrosci' zydow, a w tym wypadku zydow israelskich?

tu macie dowod na nasza kompletna glupote:

ten nowy szef hamasu, yahya sinwar (pisalam wczesniej blednie sanwar... nie ma lekko z hebrajskim, gdzie brakuje a e i o u i calej reszty :D ), podczas jego uwiezienia w israelu przeszedl, na nasz koszt oczywiscie, udana operacje usuniecia nowotworu z mozgu...

ja wam tylko mowie...

dana

- reformowany ruch w usa, najwiekszy jak twierdza zydowski ruch w usa, sprzeciwia sie nominacji davida friedmana na ambasadora usa w israelu: 'jego skrajne pozycje sa niebezpieczne dla israela'...

wtf??? jakie macie prawo do sprzeciwiania sie lub nie, jesli chodzi o sprawy israela? z judaizmem nie macie wiele wspolnego, z israelem jeszcze mniej, nie ponosicie zadnych konsekwencji zycia w israelu, wielu, bardzo wielu z was nawet nogi nie postawilo w kraju... my, israelczycy uwazamy, ze on bedzie swietny dla israela... fuck off, jak to sie nie elegancko mowi... nie wasza sprawa...

- jak podaja teraz, wspolpracownicy donalda the first probowali przekonac administracje hussajna o, zeby postawiono veto w sprawie rezolucji przeciwko osiedlom w judei i samarii...

lipniaczek

...wyciagneli guza, a wstawili monitoring?...
???

dana

powinni byli zrobic mu transplant mozgu... na jakis normalny...

kasiak

Dana, a skąd byś wzięła dawcę? Przecież nikt normalny się nie zamieni. Łapać turystów - nieetycznie, a zresztą nigdy nie wiadomo, na kogo się trafi. Ale może wycięli mu ośrodki odpowiadające za agresję?  ;D

dana

juz by cos znalezli, jak znam pomyslowosc israelska...  :()