News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 19 lutego 2017...

Started by dana, February 19, 2017, 09:46:18 AM

Previous topic - Next topic

dana

- haaretz podaje dzisiaj, ze rok temu z inicjatywy kerry the dranstwo, netanyahu spotkal sie potajemnie w akabie z nim i z krolem abdullahem... kerry the dranstwo przedstawil plan pokojowy, ktory zawieral uznanie israela jako panstwa zydowskiego przez arabow... informacja ta przyszla do haaretz ze strony bylych pracownikow hussajn o, ktorzy poprosili o anonimowosc... biuro premiera odmowilo komentarza... 

uwielbiam takie wiadomosci... byli pracownicy, anonimowo... ale oczywiscie trzeba podkreslic, ze netanyahu sie nie zgodzil...

- netanyahu na dzisiejszym posiedzeniu gabinetu ma przekazac ministrom dokladne informacje o spotkaniu z donaldem the first i co uzgodniono w sprawie budowy w judei i samarii... potem premier wylatuje na oficjalne wizyty w singapurze i australii...

- sily bezpieczenstwa zaaresztowaly dzisiaj w nocy na terenach judei i samarii 3 poszukiwanych arabow...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- netanyahu dzisiaj na posiedzeniu gabinetu rzadowego: 'uzgodnilismy stworzyc zespoly, zeby polepszyc wszystkie glowne obszary w stosunkach miedzy israelem a usa w zakresie bezpienczenstwa, wywiadu, cyber, technologii, gospodarki i innych. jednoczenie uzgodnilismy powstanie zespolu w kwestiach, w ktorych nie doszlismy do porozumienia w przeszlosci: osadnictwo w judei i samarii. o tym tez bedziemy mowic'...

demonstracja ewakuowanych z amony dzisiaj rano przez biurem premiera...

- al hayat twierdzi dzisiaj, ze przywodcy arabscy ostrzegli prezydenta libanu aouna przed powazna israelska akcja wojskowa w razie ataku ze strony hizballah... wg tej informacji, aoun dostal dokument w tej sprawie podczas jego ostatnich spotkam z przywodcami panstw arabskich po jego wybraniu w listopadzie ubieglego roku... miedzy innymi, zrodla zblizone do prezydenta twierdza, ze israel jest gotowy odpowiedziec ostro na kazdy atak z terenu libanu lub syrii lub tansferow zaawansowanej broni dla hizballah... przywodcy arabscy rowniez ostrzegli aouna przed 'bliskimi stosunkami miedzy netanyahu a nowym prezydentem usa donaldem trumpem, ktore umozliwia israelowi wieksza swobode dzialalnosci'...

aoun i al sisi w kairze w ostatnim tygodniu...

- bialy dom zawiadomil, ze wyzszy urzednim w radzie bezpieczenstwa narodowego w rzadzie donalda the first, craig deare, zostal zwolniony z pracy za krytyke polityki donalda w prywatnej rozmowie...

wystarcza nieustajaca krytyka mediow, nie donald? jeszcze zeby ci zasmiecano wlasne podworko? jeszcze wywal wszystkich bylych pracownikow hussajna o.... bedziesz mial czysto i spokojnie...

- rzecznik armii egipskiej: 'znalezlismy i zniszczylismy glowny tunel terrorystyczny na granicy synaju w rafiyah... z gazy donosza, ze w jednym z tueli znaleziona cialo mlodego araba...

- dzisiaj, 4 miesiace przed zaplanowanym terminem, rozpoczely sie prace na wykopaniem tuneli dla tramwaju w gush dan...

- instytu badawczy monitor opublikowal dzisiaj adres, gdzie kazdy moze sprawdzic kwartalne dane w sprawie oplacania takich israelskich organizacyjek, jak breaking the silence, adalah czy be'tzelem przez obce rzady:

http://www.ngo-monitor.org/funding-database/?ngo%255B%255D%3Dall%26years%255B%255D%3Dall%26quarter%255B%255D%3Dall%26donor%255B%255D%3Dall%26donating_government%255B%255D%3Dall%26grant_amount%255B%255D%3D0%26grant_amount%255B%255D%3D1900000%26comment_text%3D%26sorted_by%3D%255B%2522ngo%2522%252C%2522ascending%2522%255D%26axes%255B%255D%3Dgrant_amount%26axes%255B%255D%3Dngo%26chart_type%3Dbar%26grouping%3Dnone%26direction%3Dv%26chart_title%3D

sar

polityka, polityka itd ...

a ja mam na miły początek tygodnia
Masadę z lotu drona

http://vimeo.com/134929132

obowiązkowo oglądamy na pełnym ekranie !!!

pzdr
Witek  ;)

dana

fantastyczne.... juz posylam do spadkobiercow...

bylam tam dwa razy... herod byl genialnym budowniczym...

dana

- sad wojskowy w gazie skazal dzisiaj 6 gazanczykow na kare smierci za kolaboracje z israelem... 7 innych oskarzonych o to samo przestepstwo zostalo skazanych na kary wiezienia od 12 do 17 lat...

- daash opublikowal dzisiaj informacje, ze israelski malat (samolot bezzalogowy) zaatakowal dzisiaj w okregu na poludnie od rafiyah zabijajac 5 osob... lokalne media na synaju, ktorych wiarygodnosc nie jest jasna, zawiadomily, ze w tym samym okregu zginelo dzisiaj 10 osob w ataku niezidentyfikowanego samolotu... natomiast 'agencja prasowa' al amaq zwiazana z daash twierdzi, ze israel zlikwidowal 5 dzialaczy daash w ataku na synaju...

daash na synaju

kasiak

Przecudowna ta Masada. Byłam tam, ale widok z lotu ptaka po prostu zapiera dech w piesiach.  :-*

dana

kasiak

Czytałam książkę o Masadzie "Gołębiarki" Alice Hoffman. Polecam, bardzo piękna książka, napisana z puntu widzenia kobiet będących w Masadzie.  :)

dana

kasiak

"The Dovekeepers" - Alice Hoffman. Jak sprawdzałam na googlach, to się wyświetliło, że w oparciu o książkę powstał mini serial. Książka opowiada o ostatnich miesiącach Masady z perspektywy 4 kobiet. Przepiękna i poruszająca. Koszmar przeżyć w zniszczonej Jerozolimie, ucieczka w jakieś miejsce, gdzie jeszcze nie ma wojsk rzymskich. Polecam.

dana