News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 22 lutego 2017...

Started by dana, February 22, 2017, 08:54:32 AM

Previous topic - Next topic

dana

- zrodla libanskie i syryjskie podaja, ze hel ha-avir zaatakowal dzisiaj nad ranem kolo damaszku konwoj broni przeznaczony dla hizballah w libanie... rzecznik cahalu: 'nie ustosunkowujemy sie do obcych sprawozdan'...

- druzyna koszykarska z naharii ma odbyc mecz z druzyna turecka w miescia graniczacym z syria... wladze tureckie odmowily specjalnej ochrony twierdzac, ze taka dostaja tylko delegacje na poziomie ministerialnym... miri regev, minister kultury i sportu rozwiazala problem: dolacza sie do druzyny i wyjezdza razem z nimi pojutrze do turcji...

- po wizycie w singapurze, gdzie zostal przyjety ze wszystkimi honorami, netanyahu wyladowal w australii, rownie cieplo przyjety...

juz o tym pisza wszedzie, tylko nie w israelskich gazetach... napewno napisza pozniej, ale o jakich aferach to pisza bez przerwy, w ciagu sekundy, jak 'odkryja' cos nowego...

- sily bezpieczenstwa zaaresztowaly dzisiaj w nocy na terenach judei i samarii 12 poszukiwanych arabow...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- ze sledztwa mahash (machleket hakirot shotrim – sledczy oddzial policjantow) w sprawie wydarzen w beduinskiej wiosce um al hiran wynika, ze zachowanie policjantow nie bylo wlasciwe: miedzy innymi wg tego sledztwa, nie bylo potrzeby w strzalach ostrzegawczych... badanie trwa dalej... w tym wydarzeniu zginal policjant erez levi i beduinski szofer samochodu, ktory uderzyl w stojacych policjantow... szef israelskiej policji rony alshich: 'rozmawialam dzisiaj rano z szefem mahash, ktory mi powiedzial, ze nie mea jeszcze zadnych wnioskow i brakuje im informacji. kiedy beda wnioski, odniose sie do nich, nie przylacze sie do uroczystosci przypuszczen i bede nadal przestrzegac prawa'...

z lewicy israelskiej i ze strony arabow sa twierdzenia, ze nie bylo tam zadnego zamachu...

- hizballah twierdzi, ze cahal umiescil przyrzady szpiegowskie w okregu miasta meiss al jabal w poludniowym libanie po tym jak zolnierze przekroczyli granice w okregu tzuk manara... hizballah rowniez zaprzeczyl porannym informacjom, jakoby israel zaatakowal nad ranem kolo damaszku konwoj broni przeznaczonej dla hizballah w libanie...

tak otwarcie? cusik mi to nie wyglada na israelska robote...

kasiak

A ja znalazłam na fejsie taki śmieszny obrazek. Tylko, niestety, może być prawdziwy...  ???

dana

mysle ze tak... niestety... europa jak to sie mowi 'spoznila sie na pociag'...

dana

- ministerstwo obrony i firma rafael zakonczyly z powodzeniem serie eksperymentow udoskonalego systemu iron dome i po raz pierwszy zrobiono test uzycia rakiety zestrzeliwujacej tamir, ktora zawiera komponenty ze wspolnej produkcji amerykansko-israelskiej... cahal rozwaza zniesienie baterii iron dome i zamienic ja w stacjonarna...

- 5 czlonkow parlamentu europejskiego przekazaly agencji afp, ze israel uniemozliwil im wjazd do gazy: 'ta bezwgledna odmowa wladz israelskich w stosunku do parlamentu europejskiego jest nie do zaakceptowania. co jest w gazie, co ukrywaja? zadamy natychmiastowego zniesienia blokady gazy'

nu, mozecie zadac ile chcecie... i przeciez zapowiedziano wam pare miesiecy temu, po waszej kolejnej skandalicznej decyzji w kierunku israela, ze rzad nasz przestaje z wami wspolpracowac... to raz... po drugie wjezdzajcie sobie do gazy z egiptu, napewno wam otworza na chwilke granice w rafiyah i przy okazji zobaczycie koczujacych tam gazanczykow czekajacych na laske egiptu w otwarciu im od czasu do czasu na pare godzin tej granicy... jestem pewna, ze slowa krytyki na ten temat nie pisniecie, chociaz oczywiscie jakby israel tak zamykal granice do gazy, to wrzasku z waszej strony nie byloby konca... i nie,  nic nie ma w gazie co my ukrywamy... to hamasniki pokazalyby wam tylko 2-3 dzielnice, ktorych nie chca za nic odbudowac, zeby wlasnie pokazywac wszystkim te israelskie 'zbrodnie wojenne', a do tych pelnych sklepow, eleganckich hoteli i drogich restauracji to by juz was nie dopuszcza... nie macie duzo wyjscia, musicie zaakceptowac decyzje suwerennego panstwa... wow... jak mi bylo milo przeczytac o tej odmowie...

- szef sztabu generalnego gadi eizenkot powiedzial dzisiaj, ze 45% zamachow wykonanych w israelu zrobionych bylo przez terrorystow z israelskim obywatelstwem...

dana

super... udalo ci sie w koncu zalogowac... :)

dana

- wybrano 4 nowych sedziow (w tym jeden arab) do sadu najwyzszego, ktorzy zastapia 4 odchodzacych sedziow weteranow: prezydentke sadu miriam naor, jej zastepce elyakima rubinsteina, salima joubrana i zvi silbermana...

nu, miriam.. chyba wszyscy odetchna, jak juz nie bedziesz mogla decydowac przeciwko rzadowi i przeciwko zydom...

nowi sedziowie: david mintz, yael wilner, george karra i yosef elron

- byly minister obrony moshe yaalon tworzy nowa partie i kontaktuje sie z bylymi politykami...

mojshe... ty jestes wg mnie spalony politycznie i po twoich wypowiedziach w sprawie leora azarii i innych przeciwko netanyahu... ale probuj, probuj...

lipniaczek

Quote from: dana on February 22, 2017, 08:13:46 PM
super... udalo ci sie w koncu zalogowac... :)

...mnie tez czesto nie loguje i musze wymazywać pamięć podręczną (clear cache)... moze to samo ma Viocarus...
???

dana

ja od czasu do czasu musze wyczyscic cookies... to wszystko... ale viocarus sie loguje, tylko pisac nie moze...