News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 28 lutego 2017...

Started by dana, February 28, 2017, 12:22:40 PM

Previous topic - Next topic

dana

i znow wyrzucanie zydow z ich domow, i znow te okropne sceny... ile tego juz bylo i co to dalo? przynioslo jakis pokoj? niczego sie nie uczymy?

rozpoczela sie ewakuacja 9 domow w osiedlu ofra...

zolnierka magabu nie wytrzymala i rozplakala sie...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- ofra: w starciach policji z mlodymi zydami, ktorzy odmawiaja deportacji zostalo lekko rannych trzech zolnierzy magabu i zaaresztowano kilku zydow...

- dzisiaj po poludniu kontroler panstwa ma opublikowac report z operacji tzuk eitan...

- fatah zawiadomil, ze facebook zamknal ich strone, ktora miala 70 tysiecy zwolennkow 'z powodu zdjecia zmarlego przewodniczacego autonomii arafata z karabinem'... wg odpowiedzialnego za media munira al jaouba 'strona zostala zamknieta, bo stwierdzono ze przekroczyla prawo facebook'...

dziwne, nie? jak pozwolono generalissimo wystapic zywym w onz z rewolwerem, to co cus nagle fb nie pozwala na zdjecie z karabinem juz umarlego?  :D :D :D

dana

8 domow juz jest oproznionych, pozostaje jeszcze jeden dom w ofrze, ten najtrudniejszy do ewakuacji...

dana

- wg doniesien arabskich israelski hel ha-avir zaatakowal teraz pozycje terrorystow  w sheikh zuweid, miedzy rafiyaj i el arish...

wyglada na super wspolprace miedzy egiptem a israelem...

- w jerozolimie przy wjezdzie do miasta dziesiatki mlodych podpalilo opony w protescie przeciwko ewakuacji domow w ofrze...

- policja dziala teraz w okregu beer shevy i rahat z powodu podejrzenia o 'wydarzenie bezpieczenstwa'... postawiono barykady i na szosach i w beer shevie i widac duzy ruch pojazdow bezpieczenstwa na tych szosach... szoferzy uzywajacy ich zostali poproszeni o zwiekszona czujnosc...

dana

- opublikowano report kontrolera panstwowego...  w ogromnym skrocie: shapira oskarza netanyahu i yaalona, ze wiedzieli o niebezpieczenstwie tuneli, ale 'nie poinformowali ministrow gabinetu', jednoczesnie shapira pisze, ze 'bennett byl jedynym, ktory zadal zburzenia tuneli'... nie przeczytalam oczywiscie tego reportu i nawet nie dokladnie wszystkich sprawozdan z naszych gazetkies, ale jak na moj czulentowski rozum to czegos nie rozumiem: netanyahu i yaalon nie poinformowali ministrow gabinetu, ale bennett wiedzial? co za oksymoron... o tunelach to jesli nie caly narod, to mieszkancy otef gaza wiedzieli i ostrzegali, bo zwyczajnie slyszeli odglosy budowy...

- rozpoczela sie ewakuacja ostatniego domu w ofrze...

tak wyglada ta idiotyczna, bezsensowna decyzja sadu najwyzszego... niby na ta ziemie, gdzie dzisiaj stoi jeszcze te 9 domow, wroci chociazby pol arabskiego wlasciciela? w srodku osiedla?

dana

syrena alarmowa w tej chwili w otef gaza: nachal oz i alumim...

dana

cahal przeszukuje teraz teren w otef gaza starajac sie znalezc rakiete... mieszkancy slyszeli wybuch...

pol godziny przed alarmem izzadin al kassam wydal ogloszenie, ze 'jesli powtorzy sie to co bylo wczoraj, odpowiemy i tym razem tez dotrzymamy slowa'...

dana

teraz cahal podaje, ze to byl falszywy alarm...

aha... i mieszkancy falszywie slyszeli wybuch... dlaczego tak mi do glowy wpada, ze nie chcecie 'zaogniac sytuacji'?

dana

- zakonczono ewakuacje 9 domow  w ofrze... minister sprawiedliwosci ayelet shaked: 'to trudny dzien dla mieszkancow ofry i dla wszystkich mieszkancow israela. ta ziemia o ktora toczyla sie walka pozostanie pusta i nikt z niej nie bedzie korzystal. w tej sprawie nie ma zwyciezcow, sa tylko przegrani. to jest hanba dla nas'...

- po opublikowaniu reportu w sprawie tzuk eitan teraz juz leca wzajemne oskarzenia z kazdej strony doslownie... 'oboz syjonistyczny' zada teraz 'komisji panstwowej' do zbadania zachowania sie netanyahu i calego gabinetu podczas tej operacji w gazie...

i znow to co najgorsze w moich oczach, to uczucia i reakcje rodzin poleglych w tzuk eitan zolnierzy: 'netanyahu i yaalon podniesli rece, ukryli i wybielili sprawe'...

- opozycja zada teraz debaty w sprawie reportu shapiry z uczestictwem netanyahu...

aha... boscie nie zauwazyli, ze on sam juz o tym powiedzial ze tego chce?

- hamas: ' raport kontrolera w sprawie tzuk eitan o niepowodzeniach ostatniej wojny w gazie jest zasadniczo zgoda, ze okupacja zostala pokonana przez opor palestynski i nie udalo sie jej osiagnac swoich celow'...

tak tak... wy zawsze tylko zwyciezacie... nie wazna jaka wojna, nie wazne jaka akcja wojskowa, zwyciestwa sa zawsze wasze... git...

- amerykanski senator lindsey graham przywraca propozycje prawa podana w zeszlym roku o zaprzestaniu pomocy finansowej dla autonomii jesli ta nie zaprzestanie finansowac terrorystow...