News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 7 marca 2017...

Started by dana, March 07, 2017, 03:21:52 PM

Previous topic - Next topic

dana

- oskarzyciel wojskowy zlozyl dzisiaj apelacje przeciwko lekkiej karze wymierzonej elorowi azarii... oskarzyciel ma twierdzic w apelacji, ze sad powinien nadac azarii surowsza kare miedzy 36 a 60 miesiecy, lub uznac zdanie sedziego, ktory uwazal, ze azaria powinien zostac skazany na 30 miesiecy wiezienia...

aha... od kiedy to mniejszosc, nawet w skladzie sedziow, decyduje? tak mi to troche pachnie zemsta za apelacje azarii...

- dzisiaj rano cahal zneutralizowal dwa podlozone na granicy z gaza ladunki wybuchowe, ktore byly skierowane przeciwko zolnierzom... arabowie podlozyli jeden ladunek w miejscu zabronionym do przebywania kolo sajayya w polnocnej czesci ogrodzenia i drugi w poludniowej czesci...

- anonimowy wyzszy urzednik niemiecki w wywiadzie dla reuters: 'stosunki z israelem znajduja sie na najnizszym poziomie ostatnich lat. netanyahu nie slucha sie nas i sytuacja sie pogorszyla w okresie trumpa'...

wow, israel sie was nie slucha? niesamowite, co? i do tego jeszcze nie macie jaj, zeby podac nazwisko tego 'wyzszego urzednika'... to ja ci cos powiem, calkiem nie anonimowo: jak sie patrze na to, co wy robicie, to dobrze ze sie was nie sluchamy.... :D

- podczas wczorajszego przesluchania netanyahu w jego rezydencji zadzwonil do niego donald the first i netanyahu musial przerwac przesluchanie... teraz rina matzliach, dziennikarka 2 kanalu israelskiej tv twierdzi, ze 'netanyahu zamowil ta rozmowe u trumpa, zeby utrudnic dochodzenie przeciwko niemu'...

rinoczka... ze ty lewaczka az do bolu to znane, ale to nie powinni przekreslac twojej inteligencji... ty naprawde myslisz, ze donald the first nic innego nie robi, tylko telefonuje na zamowienie netanyahu? ty naprawde myslisz, ze netanyahu poprosilby o cos takiego? masz na to twoje twierdzenie jakies dowody?

- israelczyk zostal w poludnie dzgniety nozem przez araba kolo wioski al walaja przy szosie no 60, ktory poprosil go o podwiezienie... mezczyzna zostal odwieziony do szpitala shaarei tzedek, skad podaja, ze jest stan jest lekki...  arabowi, mieszkancowi autonomii, udalo sie uciec i policja bada teraz tlo tego wydarzenia i poszukuje sprawce...

- jak podano dzisiaj, podczas prac archeologicznych israelskiego urzedu starozytnosci i uczniow college amit noga odkryto kolo beit shemesh, w bliskosci szosy 375, wyjatkowo doskonale zachowana szeroka droge zbudowana 2000 lat temu, z okresu rzymskiego... wykopaliska byly prowadzone w ramach prac ustanowienia linii wodnej dla jerozolimy z inicjatywy spolki wodnej beit shemesh...

- ayman ouda, przewodniczacy wspolnej listy arabskiej w sprawie ulicy w jatt nazwanej imieniem yassera arafata: 'arafat jest symbolem, byl przywodca narodowego ruchu wyzwolenczego, wybral pokoj i negocjacje i wygral pokojowa nagrode nobla. niektore ulice w israelu nazwane sa imiona skrajnie prawicowych politykow i nawet napastnikow. nie moge zaakceptowac tego, a w wypadku arafata powiedziec nie'... ouda rowniez odrzucil terminologie 'araba palestynskiego'...

ayman habibi... zyjesz w panstwie zydowskim... ulice nazywane sa imionami naszych bohaterow... przeprowadz sie do autonomii i tam bedziesz mogl nazywac ulice imieniem kazdego mordercy zydow do woli... juz jest ich tam pelno, wiec mozesz dodac troche... nie ma miejsca w zydowskim panstwie na nazwe ulicy imieniem terrorysty... jestem pewna, ze w autonomii nikt nie nazwalby jakiejs ulicy imieniem begina, ktorego wy uwazacie za terroryste...

- zatwierdzono prawo wg ktorego obcy obywatela, ktorzy wzywaja do bojkotu israela, nie dostana zezwolen wjazdowych na pobyt w israelu... minister bezpieczenstwa wewnetrznego gilad erdan: 'prawo to jest kolejnym krokiem w walce przeciwko dzialajacym na rzecz delegitymizacji israela na swiecie jako panstwa zydowskiego i demokratycznego. kraj ktory chce zyc musi utrzymac rownowage miedzy wolnoscia wypowiedzi i obrona demokracji'...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- ambasador israel w onz danny danon organizuje wazne spotkanie na szczycie w sprawie walki z antyisraelskim ruchem bojkotu... oczekuje sie obecnosci ponad 2000 wplywowych osobistosci, aktywistow pro- israelskich i przedstawicieli organizacji, ktore sprzeciwiaja sie ruchowi bds... nikki haley, ambasadorka usa w onz, bedzie przemawiac na tej konferencji...

https://www.youtube.com/watch?v=3l0fsyUtJY0

- komitet pracownikow ministerstwa spraw zagranicznych zawiadomil dzisiaj wszystkich pracownikow ministerstwa, ze ma zamiar rozpoczac strajk w najblizszych dniach i zamknac 102 przedstawicielstwa israelskie za granica jako protest przeciwko odmowie ministerstwa finansow zrealizowania umowy pracy, podpisanej w roku 2014, ktora miala poprawic miesieczne pobory pracownikow ministerstwa...

- z powodu zamkniecia stacji kolejowej ha-shalom w tel avivie z powodu prac nad infrakstruktura tramwajowa, w tel avivie chaos na ulicach...

dana

- state department zawiadomil, ze jego zespol we wspolpracy z bialym domem pracuja nad sformulowaniem nastepnych krokow w plani pokojowym miedzy israelem a palestynczykami... jednoczesnie podano, ze administracja pracuje scisle z israelem w sprawie osiedli w judei i samarii, ktorych budowle chcialaby wstrzymac i rozmowy z israelem tocza sie o tym, jak ma to wygladac...

nastepne kroki? nu nu... nie bylo jeszcze pierwszych, jesli nie liczyc ciaglych zadan arabskich...

- rami hamdallah, premier autonomii palestynskiego powiedzial dzisiaj, ze 'premier netanyahu wykorzystuje rozlam palestynski jako wymowke do ucieczki od rozmow politycznych'...

rozlam? podobno juz sie pogodziliscie... nie? :D :D :D

- po zaskakujacym zawiadomieniu sedziego sadu najwyzszego yorama danzigera o ustapieniu z jego stanowiska, ayelet shaked, ministerka sprawiedliwosci, ma duze szanse na mianowanie konserwatywnego sedziego, ktory wprowadzi rownowage sil w sadzie...

yallah ayelet... czekamy na to dlugie lata...

kasiak

Ja nie wiem, czy "konserwatywny" jest właściwym słowem... Patriotyczny? Chyba zbyt wielkie słowo. Prożydowski? W kraju Żydów trochę głupio to brzmi. Mnie się ciśnie na usta: "normalny", bo pomyślcie chwilę - gdyby ci sędziowie z tą wielką instytucją mieli swoją siedzibę poza Izraelem, to w świetle wydawanych przez nich wyroków spokojnie można by ich oskarżyć o antysemityzm.  ???

dana

normalny do dobre okreslenie, ale z drugiej strony to oznacza, ze reszta jest nienormalna i sa tacy, co moga to zrozumiec w sensie medycznym... :D :D :D

kasiak

dana