News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Czy to jest do wytrzymania?!

Started by dana, January 20, 2020, 02:35:58 PM

Previous topic - Next topic

dana

Zupelnie niewinnie czekam na laweczce przystanku autobusowego. Znaczy sie, czekam na autobus. Na laweczce obok mojej siedzi trzech nieletnich. Dwoch z nich: 1. wygladaja jak jednojajowe blizniaki (ja nie pisze tu o jajecznicy, absolutnie nie), 2. maja niezwykle podobienstwo do jednego z nieletnich przestepcow, niejako znanych mi z niedalekiej przeszlosci, 3: jest rowniez trzeci nieletni. Ten trzeci i niepodobny do nikogo nieletni wyciagnal reke i wskazuje na cos po drugiej stronie ulicy. Jeden z jednojajowych blondynkow mowi glosno: nie celuj palcem, bo pomysla, ze jestes Arabem!! Bardzo ciemnoskory koles odpowiada: ja _jestem_ Arabem. Tu juz moje zaciekawienie tą powazną i dogłębną rozmową nie pozwolilo mi milczec. Dlaczego koles ma nie wskazywac palcem? Bo pomysla, ze on Arab. Koles odpowiada: ja _jestem_ Arabem. Dwoch jednojajowych blondynkow jednoglosnie dodaje swoje: my jestesmy i Arabowie, i Rosjanie i Chrzescijanie. No i akurat wtedy przyjechal autobus i nie moglam wydobyc z nich wiecej niewiarygodnych detali.

Poszlam do doktora. W poczekalni byli bardzo ciekawi pacjenci. Rodzina: tatus (b. gruby i bardzo wysoki, z wygolonymi skroniami i z dlugawym blond konskim ogonem), Mamusia tez grubawa. No i synek, mniej wiecej 6 lat, biega w kolko i wrzeszczy na caly regulator. Probowalam sie z chloptysiem porozumiec, ale zajelo mi troche czasu az sie zorientowalam, ze on wrzeszczy mniej wiecej po rosyjsku i ze nie ma zamiaru przestac wrzeszczec ani biegac w kolko. Rodzice tez mowia po rosyjsku, ale cichutko. I z doswiadczenia nawet nie probuja synkowi czegokolwiek zaproponowac.
Kolo mnie siedzi jakas pani, tez b. gruba, a nawet bardziej. Zaczyna mi sie zwierzac ze swoich chorob: wysokie cisnienie, cukrzyca, cholesterol... Starosc nie radosc odpowiadam. Ja nie jestem stara! mowi "mloda", pomarszczona pacjentka, z ostrzyzonymi wlosami w kolorze jaskrawo czerwonym. I tez ma wygolone skronie. Znaczy sie, nie stara. Ale ja jestem stara, zawiadamiam. Zebys tylko zdrowa byla i dozyla do 120 lat! Slicznie podziekowalam czerwonowlosej pani z cukrzyca. Moja kolej na lekarza akurat przyszla, kiedy lekarz wyszedl i wola: kto to przyszedl z obcym cialem w oku? Wstal z laweczki i podszedl do drzwi lekarskiego gabinetu ortodoksyjny Zyd z pejsami i w czarnej kapocie.
No, zaraz po nim naprawde przyszla kolej i na mnie. Doktorku ukochany mowie, ja do Ciebie pisze listy milosne, a Ty mi nie odpowiadasz!
Przepraszam, przepraszam, ale zaszla jakas faszla i fadicha i nie mam lacznosci z sajtem Makabeuszowej Kasy Chorych. Juz z nimi mowilam i maja mi to naprawic. Dalam mu 9 czekoladowych talarkow w zlotych papierkach, po trzy dla kazdego dziecka, ktore on posiada. To w zwiazku ze zblizajacym sie swietem Chanuka. Jego dzieci pożądaja tylko moje talarki i odmawiaja jesc b. droga czekolade, ktora im przyniosla ich wlasna mamusia. Nu, teraz do sedna sprawy: podyktowalam mu liste lekarstw, na ktore ja mam zapotrzebowanie, ew. bede miala zapotrzebowanie. Jako, ze jest faszla i fadicha zamiast lacznosci, to ja jestem zmuszona zamawiac na zapas. Doktorek sie juz zorientowal, ze ze mna nie ma sensu sie sprzeczac. Bystry taki. Nawet mi powiedzial, ze na nadchodzaca Chanuke trzeba sie przebrac w cos interesujacego i trzeba sie upic. Troche mu sie swieta poplataly, ale nie szkodzi. Pod spodem wizerunek mojego arabskiego doktorka.

Doszlam do wniosku, ze Bogowie Internetu postanowili, ze trzeba zapewnic utrzymanie wszystkim kwantum technikom. A nawet tym, co to nie az tak kwantum. A technicy sie rozzuchwalili i robia bokami aby dostac wynagrodzenie za nadgodziny. Niewazne co oni dokladnie wyprawiaja, np. zmieniaja kolor liter na takie wyblakle, kradna iPhoto z mojego komputera, zmieniaja fryzure kazdej strony internetowej z dobrej na denerwujaca kretynskimi zmianami. Musze znalezc jakis plan aby sie zrewanzowac odwetowo. Bo oni mi juz porzadnie graja na nerwach.

U sasiadki na dole bylo szereg powaznych felerow w wykonczeniu mieszkania. Wlascicielka mieszkania zamowila znajomego remonciarza. Jako, ze felery byly powazne, jedna wizyta doktora-remonciarza nie byla dostateczna. Wlascicielka mieszkania nie zna rosyjskiego, a lokatorka zna tylko rosyjski. Wiec ja tam zaczelam robic jako United Nations. Wlascicielka pisze do mnie kilka watsapow (czyli "co slychac"? lub "wus hert zich"? Ja mam sprawdzic, czy remonciarz sie zjawil, czy robi robote jak sie nalezy.... Chyba nawet w UN nie zgodziliby sie pracowac w takich warunkach. Po kilku dniach zabawy w ciuciubabcie, remonciarz sie zjawil. Wlascicielka chce wiedziec, czy on sie _naprawde_ zjawil. Zjawil sie, mowie jej, ja slysze stuku puku. Fspaniale. Po godzinie telefon od sasiadki. Czy mozesz zejsc?  on cos chce a ja nie wiem co on chce! O co on sie mnie pyta. Another country heard from. Schodze. Tajfun (to jest jego imie, I am definitely not making this up) - Tajfun  chce wiedziec czy ktos ma drabine. Zapraszam go do mnie na pozyczke drabiny. Zwroc jak zakonczysz robote, mowie mu. Po kilku minutach Tajfun zjawia sie z drabina. Zakonczyl robote. On chwali moje mieszkanie (zeby on tylko wiedzial jakie felery sie kryja pod pozorami!). A nie potrzebujesz, zebym Ci cos naprawil? od razu mu pokazalam cos, co mnie dreczy od jakiegos czasu. Popatrzyl, obejrzal, spytal sie czy posiadam colsimo - to taki proszek do naprawiania mojego feleru. Nie posiadam colsimo. Posiadam wszystko inne, dynks do skrobania sciany, pedzle, farbe zaprawiona dynksem przeciwko plesni, papier scierny, no i drabine! 300 + 30 starych palestynskich funtow, ktore sa przeliczone na 300 + 30 nowych izraelskich szakali. Te 30 to za colsimo. Nawet wikipedia nie wie co to jest.  Nastepnego dnia przyszla do mnie ta żesz sasiadka u ktorej pracowal Tajfun. Rozmawiamy o roznych sprawach, rowniez o Arabeuszach. Ja oznajmiam, np. Tajfun. OJOJOJOJ! mowi sosiadka. Tajfun to Arabeusz?!?! On mnie pocalowal! Jak Bozie kocham.

Obudzilam sie dzis wczesnym rankiem, wyje syrena. Wsadzilam zatyczki glebiej do uszu i zasnelam. Ale nie na dlugo. Syrena wyje na caly regulator, przestaje na sekunde i spowrotem. OK!!! Wiecej nie moge. Zaczynam szukac co mozna zrobic Ajajajaj-padowi, zeby juz przestal wyc. Znalazlam miejsce gdzie mozna zmienic syrene na jakas lepsza i mniejsza, i slabsza syrenke. Naciskam na: "zebys aby nie zapomnial!" Dostaje wiadomosc: Nie zapomne, przysiegam! Uff. Za pol minuty wyje syrena. Okazuje sie, ze mam 2 razy aplikacje Alarm Na Czerwono: po hebrajsku i po angielsku. Ale syrena wyje miedzynarodowym wrzaskiem. Zmieniam dzwiek w drugiej postaci Alarmu na Czerwono, zapamietac, potwierdzono. Cisza. Na dwie minuty doslownie. Potem wszystko wyje spowrotem. Probuje po prostu anulowac aplikacje. Teraz dygresja: Aplikacja po polsku = "podanie o azyl". Ja chce azyl od Ajajajaja Padu. Naciskam to i tamto. Bez przerwy wyskakuja mi reklamy na buty i witaminy. Razem wziawszy, po kilku nieudanych probach anulowania tego Azylu - Pobieda! Zwyciestwo! Wygralismy! Glowa przestala bolec, uszy przestaly bolec. Sasiedzi pewnie tez byli zadowoleni, ze juz w Haifie nie slychac syreny z ziem poludniowych.

Od kiedy odkrylam, ze Ksiazka Twarzy, czyli FaceBook jest zupelnie inna na AjajajajPadzie niz w komputerze, to sobie tam zagladam wieczorem. I co ja widze?! Prosby o kolezenstwo a nawet przyjazn. Odnosze sie do takich prosb bardzo powaznie. Zauwazylam, ze skleroza w moim muzgu powieksza sie i rozszerza sie. Zupelnie nie pamietam ludzi z przeszlosci. Wiec jednak sprawdzam, w ramach moich niklych mozliwosci, kto zacz. No i zacz mieszka tu lub tam, na ogol na kontynencie europejskim. Widze, ze czlowiek jest powazny, pracuje, pewnie nawet i zarabia, a jezeli ja go nie pamietam - to przeciez nie jego wina. A wiec Witajcie Wszyscy Koledzy i przepraszam, ze nie pamietam natychmiast kto zacz. Byc moze sobie jednak przypomne.

U nas nastapil Rozejm! Ale to tak naprawde rozejmik nie rozejm. Znowu alarmy wyja na poludniu (ja juz Chwala Bogu) nie wiem gdzie dokladnie, bo u mnie przestalo wyc. No i, dopoki nie padla ostatnia rakieta  to nie padla ostatnia rakieta. Dopoki w piatek nie bedzie Pochodow na rzecz Powrotu do Kraju ich wlasnych Przodkow, rzucania bomb i bombeczek bedzie zabawialo naszych wrogow. Wiec, wszyscy wzielismy na wstrzymanie i czekamy. Jeden dowcipasek juz oswiadczyl, ze skoro nasze rakiety Iron Dome sa bardzo drogie, moze trzeba je celowac w Eilat, bo tam taniej (dla nieftajemniczonych, w Eilacie jest strefa bez cła (bezczelna??:)) Wlasnie przyszla wiadomosc, ze w Gazie sa demonstracje. Demonstranci demonstruja przeciwko rozejmowi. Oni chca kontynuowac walke o sprawiedliwosc i kontynuacje Ruchu Oporu.
Aczkolwiek i poniekad, najwiekszym punktem naprezenia byla sprawa pilki noznej a nie demonstracji gazowych. 

Druzyna pilkarska HaCoach, Nadworna

Musialam pojsc do mojego Banku w bardzo waznej sprawie. Urzad Podatkowy w Kanadzie dal mi zwrot czesci bajonskiej sumy jaka zaplacilam za sprzedanie mieszkania. No i co robi moj Ukochany Torontonski Bank??? Przyslali mi czek na polowe bajonskiej sumy. Czek banku Royal Bank (to tak na czesc Krolowej Elzbiety) . Wiec poszlam do mojego banku w Haifie z nadzieja, ze oni mi ten czek wloza na moje konto na kanadianska walute (ja tam mam sume CAD 145.00) Niestety  w moim hajfskim banku przestraszyli sie tego czeku bo on byl na polowe bajonskiej sumy. Wiec zaczeli mnie przesylac od biurka do biurka i od okienka do okienka i od gabinetu jednego szefa do gabinetu drugiego szefa. To bieganie wplynelo dobrze na moja diete, ale nie na zalatfienie Sprawy. Na szczescie moj spadkobierca wpadl na fspanialy pomysl. Zadzwonil do naszego Krolewskiego Banku i tam czik czak zalatwili Sprawe. Polowa bajonskiej sumy jest juz na koncie spadkobiercy, bez pomocy hajfskiego banku.

Slowniczek wyrazow hebrajskich

Ajtemim
Bleveder
Blof
Isra-Blof
Fantazjoner
Froyekt
Funkcjonali
Geografi
Gloten
Guszpanka
Hu'mor
Inharenti
Insomenia
Interputz
Kampejn
Kariera
Keos
Kikarokratia
Koherentjut
Konspiracja
Kontejnerim
Korenflor
Kre'dit
Man'dat
Megalo'man
Motiwacja
Motiwim
Namberim
Opozicja
Otorita
Periferja
Poligonim (to taka duza ilosc rakiet za jednym zamachem)
Politizacja
Radi'kal
Rikushet
Sig'nal
Spekulacja
Susteinabili
Stori
Sweder
Tajtelim
Tostesteron
Transformacja
Tzini