News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

Wizyta u lekarza...

Started by dana, February 09, 2020, 02:20:58 PM

Previous topic - Next topic

dana

Kazda wizyta u mojega lekarza to _Wydarzenie_.  Rowniez tym razem. Pelno pacjentow tak w poczekalni nr. 1 jak i w poczekalni nr. 2

Ja sobie spokojnie rozmawiam z czekajacymi pacjentami. Jedna pani prosi, zebym z nia weszla do gabinetu jak przyjdzie jej kolej. Ona nie zna hebrajskiego, a lekarz nie zna rosyjskiego. Weszlam z nia i wyjasnilam, ze jestem tu w roli tlumaczki.
Tlumacze nazwe jednego lekarstwa za drugim i za trzecim. Ona zwleka, wiec grzecznie wyszlam.

Pytam sie nastepnej pani w poczekalni czy potrzebuje tlumaczki. Nie! odpowiada. A znasz aby hebrajski? Nie znam, odpowiada. No, to jak sobie dasz rade? Przez telefon! Okazuje sie, ze jest jakas totalnie super metoda dla nie wladajacych jezykami. Pacjentka w gabinecie lekarza dzwoni do innego lekarza, ktory zna i rosyjski i hebrajski. Tenze dwu-jezyczny lekarz tlumaczy naszemu doktorowi o co pacjentce chodzi i co ona ma namysli - rowniez przez telefon (ma sie rozumiec). Pomyslunek bardzo mi sie spodobal. Do dzis sie zastanawiam jak taka metode mozna zaadoptowac do innych lingwistycznych problemuf.

Ja sie zastanawiam na temat lingwistyki, a pani obok mnie zagaduje, po rosyjsku oczywiscie, bardzo cichutkim i lagodnym glosem. Po jakims czasie zorientowalam sie, ze ona mi proponuje ulotke Jehova's Witnesses. Ja jestem osoba uprzejma, wiec ulotke przyjelam. Albo sie przyda albo nie.

Nagle widze, ze jedna z pacjentek zostawila swoj sliczny szmaciany plecaczek. Lekarz otwiera drzwi i zaprasza mnie do swojego gabinetu.Tutaj ktos zostawil sliczny szmaciany plecaczek! Nie martw sie, ona wroci.

Jako, ze jednakowoz i aczkolwiek w koncu nadeszla moja kolejka, wchodze do gabinetu. Prawie zdazylam usiasc. I prawie natychmiast drzwi sie otwieraja, wpada jakas pani i domaga sie wizyty u doktora Bergmana. Tutaj go nie ma odpowiada moj Dr. Poczym dodaje: od kiedy tu jestem nie bylo tutaj Dr. Bergmana. Psycholog! warknela rozgniewana niedoszla pacjentka. Od kiedy tu jestem nie widzialem psychologa na tym pietrze. Psycholog jest na 3-cim pietrze. Niedoszla pacjentka zmywa sie ostentacyjnie. Prawie natychmiast wpada jednojezyczna pacjentka i mowi, ze zapomniala o jednym lekarstwie. Ja grzecznie tlumacze, ze ona potrzebuje lekarstwo na rozrzedzenie krwi. Moj Dr. z gory wiedzial, ze ona wroci i juz mial przygotowana recepte. Pani z gesta krwia wychodzi. Lekarz i ja zaczynamy chichotac.

A ja juz zdazylam zapomniec po jaka cholere ja tam w ogole poszlam. Pewnie dla rozrywki. Lepsza niz Grey's Anatomy.

U nas atmosfera wrze: Umowa Stulecia, wybory 1.3 albo nawet 1.4 - obysmy unikli tej zarazy! Izraelska zakladniczka wrocila ze Zwiazku Rad do Izraela. Pomocni byli w tej sprawie Dwaj Panowie: Netahnyahu i Putin.

Slowniczek wyrazen hebrajskich

Adżenda
Alibi

Babele (= Bubale)
Babelim (= Bubbles)

Debili
Flektrokardiograma
Frenc Kafka
Indikacja
Kof of tea
Konspirator
Lakuna

Meczukmak
Merczandajz

Pargament
Pasimi
Pompeu
Potencjal

Refublika
Relewanti

Skiperit
Specifi

Triger
Upcza!
Wintedż
Yachta

Danka Agencja Prasowa doniosla

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

lipniaczek

...ja sie fczuwam, a tu koniec... znaczy beda teraz krotsze i czesciej?... bo praktycznie kazdy tydzien Haifskiej obfituje w mase wydarzen... ze jeszcze jej nie dali tego kontraktu na serial telewizyjny... zagubieni ci dzisiejsi odkrywcy...
???

Haifska

Lipniaczek, serce moje! Z pewnosscia nie ma konca!!! Ale ja Ci powiem, dzis przyszla sprzataczka. Juz mi chciala szuflady przewrocic do gory nogami i zrobic mi _jej_ balagan. Ja potrzebuje cos zrobic z _moim_ balaganem. Wiec jak moja ukochana sprzataczka splyenela, pokrzepilam sie goraca zupa i zabralam sie do roboty. 1. Amazon Prime: - oni zlote gory obiecuja zeby sie tylko do tego zapisac. No, na naleganie Spadkobiercy, czyli Biednego Dziecka - zapisalam sie. Cokolwiek chcialam kupic, to oni albo nie chcieli wyslac do Izraela, albo chcieli $ 265 (amerykanskich)!!! - co sie rowna mniej wiecej $ 865 kanadyjskich za kilka kostek bulionu. Wygrzebalam sie z tej wysylki, przeslalam prezenty Spadkobiercy mojego Spadkobiercy, czyli do Ezusia. Potem sie wzielam za honor i poszlam porzadkowac jakies tam polki w szafie. Najpierw musialam znalezc drabine, bo sprzataczka upiera sie przy swoich porzadkach a nie moich. Znalazlam. 3 polki uporzadkowalam. Teraz jestem wykonczona. Kto wymyslil ten system???? Ale znalazlam przypadkowo maseczki na pysk, w razie gdybym sie wybrala do Chin, a nawet dwie maseczki, ktore wygladaja b. podejrzanie jak by byly z serialu telewizyjnego. Pewnie Lipniaczek maczal w tym rece. Juz wiecej nie moge, na dzisiaj, wiec chyba pojde ogladac kto kogo obelgami obrzucil w zwiazku z wyborami 3.1, ktore sie byc moze nawet zamienia w wybory 4.1 Beni vs. Beni. Moze byc np. lepiej, ale nie jest. Juz nie mowiac o tym potfornym mrozie!!!! Kto to slyszal, zeby na Ziemi Swietej bylo tak zimno? Ja sie w taka pogode nie bawie. Za to uslyszalam jak jakas pani z wydzialu Prasy, zapytala sie kogos z innej Prasy, czy naprawde mozna ta pogode nazywac Global Warming, skoro jest tak zimno? Odpowiedz przyszla natychmiast: to jest pytanie warte Trumpusia. Nu, szojn. Ide sie napic goracej herbatki i bede ogladac te przed-zawody.
Lipniaczek, bede w Torontowie przez 3 tygodnie. Nie chcialbys pojechac na Wschod? Ja sie tylko pytam.
Narazie, pa, paka paka,
Danka, ta z Agencji Prasowej

lipniaczek

;D Dostalem bisa - osobisa!
O Najdonioslejsza!
I znowu dalas whiplash Danie Jeruszalaimskiej i znowu musze skonstatowac, ze
moj status osoby bardzo okupowanej nie pozwoli mi na chwilowe chocby przyjecie pozy szczesliwego turrysty... Chyba, ze mnie cos pierdyknie ze szczegolnym okrucienstfem i lekarz sie spyta czy mam pojecie co mi sluzy jako srodek uzdrowienczy, a ja na to dawaj pan wypad na zrownowazenie - i niech mi pokryje ubezpieczenie... Niestety, na takie pomysly sluzba zdrowia oferuje kaftanik dla swojego bezpieczenstwa...
???

dana

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)