News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 13 marca 2017...

Started by dana, March 13, 2017, 09:36:00 AM

Previous topic - Next topic

dana

poranek zaczal sie 'dobrze':

- kolo godziny 4:30 nad ranem ibrahim matar, terrorysta z jerozolimskiej dzielnicy jabel mukaber, wdarl sie do posterunku magabu przy sha'ar ha'arayot (lion's gate) na starym miescie i dzgnal nozem dwoch zolnierzy... zostal zabity na miejscu, obaj zolnierze w stanie srednim znajduja sie juz w szpitalu hadassah ein karem... sily bezpieczenstwa zaaresztowaly rodzine terrorysty...

sqrwiel

pewnie ostatnie zdjecie domu terrorysty

- o godzinie 9 rano syrena alarmowa w okregu eshkol i kibucu nir oz...

- wczoraj w nocy odmowiono wjazdu do israelu hugh lanningowi, przewodniczacemu jednej z glownych organizacji w brytanii prowadzacej delegitymizacje israela i promujacej bds palestine solidarity campaign...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

cahal podaje, ze syrena alarmowa byla pomylkowa...

dana

w jerozolimie jeszcze jeden dzien purim, zawsze mamy jeden dzien extra...

rodzice przebrali sie za farmerow, zeby pasowac do coreczki, ktorej przebranie pokemona troche nie wyszlo i zrobilo sie pisklecie w jajku i powedrowali na bibke takich samych pisklakow znajomych... :D :D :D

dana

- israelska firma mobileye, specjalizujaca sie w zaawansowanych systemach wizyjnych do pomocy kierowcy, dostarczajac rowniez ostrzezen przed wypadkami, zostala kupiona przez intel za 15 miliardow dolarow... najwieksza transakcja w historii israelskiego hi-tech...

https://www.youtube.com/watch?v=L1Bmc61l99A

- prokurator generalny egiptu zatwierdzil zwolnienie mubaraka z wiezienia, ktory ma wrocic do domu w ciagu najblizszych dwoch dni...

- fathi hamad, jeden z najwyzszych 'politykow' hamasu dzisiaj na wiecu w gazie: 'caly swiat ma slyszec ten przekaz – jesli blokada nie bedzie zdjeta, wybuch w gazie jest w drodze. w najblizszych dniach dniach przejdziemy z jezyka rozmow do innego. nie zgodzimy sie pozostac w tym oblezeniu. Mamy prawo zbudowac port i lotnisko, zeby miec kontakt ze swiatem'...

aha... chcecie miec latwy dostep nie tylko do israela, ale i do swiata, zeby tam robic zamachy... bo co innego macie swiatu do zaofiarowania z tego kontaktu? przejdziecie do innej mowy? to tak a propos waszych gadek, ze nie chcecie eskalacji?

- purim w mea shearim w jerozolimie... zamiast tradycyjnej kukly powieszonego hamana, w tym rok powieszono kukly israelskich zolnierzy z givati i z oddzialow religijnych... gila gamliel, ministerka do spraw rownosci zwrocila sie do doradcy prawnego rzadu avihaya mandelblita z zadaniem zbadania tej sprawy...

- rada knesset bedzie jutro debatowac nad usunieciem z parlamentu czlonka wspolnej listy arabskiej basela ghattasa...

dana

'palestynska' agencja informacyjna sama donosi, ze 'zrodla palestynskie' ujawnily jej, ze israel podsluchiwal rozmowe miedzy donaldem the first i mahmoudem de autonomia, ktora odbyla sie w ostatni piatek... zrodla te podaly jako przyklad slowa israelskich ministrow, ktore szczegolowo przekazaly tresc rozmowy, podkreslajac slowa ministra do spraw wywiadu israela katza, ktory powiedzial, ze donald the first poprosil w rozmowie mahmouda de autonomia o powrot do bezposrednich rozmow z israelem i rowniez slowa ministra ofira akunisa, ktory powiedzial, ze donald the first nie wspomnial w rozmowie rozwiazania dwu-panstwowego...  agencja sama zacytowala rowniez zrodla mowiace o tym, ze znane jest, ze israel kontroluje wszystkie linie komunikacyjne przekazujace rozmowy do israela, rowniez z wiekszosci panstw w tym okregu...

i git... trzeba wiedziec, co sie dzieje, nie mahmoud?

kasiak

Quote from: dana on March 13, 2017, 04:14:14 PM

- fathi hamad, jeden z najwyzszych 'politykow' hamasu dzisiaj na wiecu w gazie: 'caly swiat ma slyszec ten przekaz – jesli blokada nie bedzie zdjeta, wybuch w gazie jest w drodze. w najbliższych dniach przejdziemy z jezyka rozmow do innego.

? ? ? ! ! ! Jakaś nowość. To oni rozmawiają? Z kim?!  :o

lipniaczek

...potrzebny jeszcze dodatkowy dzien purim na spotkanie kurczaczka i biedronki... bo za rok moga sie zjawic jakies nowe stworki...
???

dana

Quote from: kasiak on March 13, 2017, 09:44:20 PM

? ? ? ! ! ! Jakaś nowość. To oni rozmawiają? Z kim?!  :o
niby z nami... znaczy sie wydaja jakies oswiadczenia i to nazywaja rozmowa... :D :D :D

dana

Quote from: lipniaczek on March 14, 2017, 02:56:11 AM
...potrzebny jeszcze dodatkowy dzien purim na spotkanie kurczaczka i biedronki... bo za rok moga sie zjawic jakies nowe stworki...
???
niech troche poczekaja, nie damy rady z 3 albo z 4...  :()

kasiak

A dlaczego nie? Wszystko dla ludzi...  ;)