News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

na zakonczenie...

Started by dana, March 13, 2017, 04:17:52 PM

Previous topic - Next topic

dana

jeszcze troche zdjec i mala historyjka, ktora mogla wydarzyc sie tylko i wylacznie w jerozolimie...

po wojnie wyzwolenczej w roku 1948 jordania i israel podpisaly umowe o zawieszeniu ognia w jerozolimie, dopiero w roku 1949 podpisana zostala umowa o zawieszeniu broni i na mapie zaznaczono gruba linia granice, ktora rozdzielila jerozolime: stare miasto i jego otoczenie pozostaje w rekach jordanskich, zachodnia czesc miasta w rekach israela... kiedy obie strony zaczely ustalac granice na ziemi, okazalo sie, ze ta gruba linia zaznaczona na mapie pokrywa cale domy i ulice, a ze decyzja generalow 'na mapie' okazala sie ostateczna, nie mozna jej bylo zmienic i obie strony nie mogly zdecydowac, do kogo bede nalezec domy, ulice i otwarte przestrzenie (czasem majace obszar ponad 100 metrow) znajdujace sie w srodku 'grubej linii'... w koncu zadecydowano, ze wszystko co znajduje sie 'w grubej linii' nie bedzie nalezec do nikogo i zabronione bedzie wszystkim wejsc w ta linie... mieszkancy domow musieli je opuscic, ulice zostaly zamkniete, druty kolczaste i miny zostaly umieszczone na tym terenie i ogromne szyldy w trzech jezykach: hebrajskim, arabskim i angielskim zostaly umieszczone po obu stronach 'niczyjej ziemi': 'uwaga, granica przed toba'...

widok ze starego miasta na mamile i 'ziemie niczyja' miedzy starym miastem a zachodnia jerozolima, 1960

granica naprzeciwko dzisiejszego hotelu metzudat david (twierdza davida), 1955

ulica mamila do roku 1967

dzielnica bakaa znalazla sie dokladnie na linii granicznej, 1948

droga miedzy starym miastem a klasztorem notre dame, zniszczonym podczas wojny wyzwolenczej, nalezala do tzw 'ziemi niczyjej'...

tak to miejsce wyglada dzisiaj

pieknego poranka roku 1954 teresa, stara zakonnica notre dame, otworzyla okno, popatrzala sie w dol, zakaszlala lekko i wtedy wypadly jej sztuczne zeby, prosto w krzaki, chwasty i drut kolczasty na terenie 'ziemi niczyjej'... wiedziala, ze nikt tam nie moze wejsc i ze stracila zeby, a nowe musialaby zamowic za granica i bedzie czekac na nie dlugie miesiace...

jeszcze tego samego dnia przelozony klasztoru zwrocil sie do generala uzi narkisa z prosba o pomoc dla zakonnicy, ten zwrocil sie do komitetu zawieszenia broni onz wyjasniajac im problem: 'nie moze byc, zeby z powodu sprawy granic miedzy nami i miedzy jordanczykami, ta biedna kobieta, ktora nie ma nic wspolnego z tym konfliktem, musiala cierpiec'... czlonkowie komitetu zwrocili sie natychmiast do jordanczykow i ci wyrazili zgode pod jednym warunkiem: grupa szukajacych ma sie skladac z 3 osob, przedstawiciela jordanii, przedstawiciela israela i samego przewodniczacego komitetu... nastepnego dnia rozpoczely sie poszukiwania i po 2 godzinach zeby teresy zostaly znalezione...

nu i kto mogl udokumentowac ta historie, jesli nie wlasnie niedawno zmarly david rubinger?

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

1911 haifa

1913 ulica lilienblum w tel avivie

1926 chaim weizman (w podkolanowkach) na ceremonii polozenia kamienia wegielnego pod obore w tel yosef

1930 zbieranie owocow cytrusowych w pardesach kfar saby

lata 30 ubieglego wieku ulica ben yehuda w tel avivie

1934 – har zion w jerozolimie

1936 – przejscie przez allenby bridge z jordanii do palestyny

1936 – zawiadamianie o rozpoczeciu shabatu, tel aviv, fot. rudi wissenstein

1937 – jerozolima

1938 pazdziernik – zolnierze brytyjscy podczas odbijania starego miasta z rak arabskich w jerozolimie

1938 polnocna galilea – zolnierze brytyjscy przeciwko arabom podczas rewolty arabskiej

1939 polnocny erec israel – brytyjczycy wysadzaja w powietrze domy arabskie

1940 marzec – regiment druzyjski

1946 –kibbutz hatzerim

dana

1947

29 listopad 1947 –  powstaje panstwo israel

tel aviv

jerusalem

grudzien – cwiczenia hagany kolo tel avivu

grudzien – dziewczyny rejestruja sie do zydowskiej armii

sprawdzanie dokumentow przez zolnierzy brytyjskich na drodze miedzy tel avivem a jerozolima

1948

styczen, ostrzeliwanie yemin moshe przez arabow

luty, napelnianie workow piaskiem, yemin moshe, jerusalem

'oddzial powietrzny' palmachu patroluje negev...

sanitariusz magen david adom udziela pomocy zolnierzowi hagany, ktory zostal ranny w walkach w tel avivie...

powietrzna dostawa do kibucu yechiam, ktory byl oblezony...

masowa mobilizacja w jerozolimie w zwiazku z wybuchem wojny... wszyscy mezczyzni w wieku 17 – 55 lat zostali zrekrutowani do sluzby wojskowej...

zolnierze cahalu z pancernego batalionu 82 kolo zestrzelonego brytyjskiego samolotu... zdjecie zrobione podczas ataku cahalu na lotnisko egipskie w el arish...

dziewczeta w wojsku

17 maj, zydzi obserwuja walki na starym miescie, ulica king george w jerozolimie.. sciana zostala wybudowana dla ochrony przechodniow...

21 maj, zolnierze arabscy kolo synagogi tiferet israel, podczas wojny wyzwolenczej

9 lipiec, zolnierze legionu arabskiego na murach starego miasta

lipiec, zydowska bojowniczka na starym miescie

11 sierpien, okolo 4000 ludzi slucha przemowienia menachema begina na kikar zion w jerozolimie

sierpien, pulkownik moshe dayan i dowodca legionu arabskiego abdullah bey el tal

ulica shlomzion ha-malka w jerozolimie

powrot zydowskich jencow wojennych z niewoli jordanskiej po wojnie niepodleglosciowej

cwiczenia hagany, marzec 1948

1949, 8 marzec –  cywile arabscy po umowie wymiany z jordania, wracaja na arabskie tereny jerozolimy

dana

1950

snieg w jerozolimie (fot. david skaly)

odkrycie amfiteatru w cezarei

niewidomy maly immigrant z maroka... david rubinger nazwal to zdjecie 'widziec ojczyzne'...

transmisja radia kol israel

1960 – w jerozolimie buduje sie muzeum israela

1961 wrzesien – pierwszy koncert w cezarei

1967 – wojna 6-dniowa

1973 –  arik sharon 'w akcji' kolo kanalu suezkiego... :D

1997 – krol jordanii sklada wizyte kondolencyjna u rodzin zamordowanych dziewczat w naharayim

kasiak

Historia o zębach zakonnicy jest po prostu rewelacyjna!  ;D ;D ;D

lipniaczek

:o :o :o

...ale wrzutka... lepiej jak na klaser... chwala swietom zydowskim...
;)

Dana3

Historia o zakonnicy i zagubionych zębach jest "przednia".Uśmialiśmy się z mężem ,że ho,ho...,tym samym wywołaliśmy syna z drugiego pokoju,który
stwierdził,że warto "sprzedać"dalej tą historię międzynarodowej afery protetyki stomatologicznej.:))
A teraz z innej "beczki".będąc w Jerozolimie (w grudniu 2016r.)spacerując ulicą Jaffo str.,natknęliśmy się na dramatyczne,historyczne zdjęcia
ze strefą demarkacyjną.Trudno uwierzyć,że teraz tą samą ulicą jedzie tramwaj,przechadzają się fantastyczni ludzie a wieczorem młodzi  zapraszają się
do wspólnej zabawy.

dana

jerozolima rozwinela sie fantastycznie w ciagu tych 50 lat i rozwija sie dalej... :)

sar

Quote from: dana on May 26, 2017, 12:55:18 PM
i rozwija sie dalej... :)

a ma inne wyjście  :()

pzdr
Witek  ;)

dana

Dana3

Wczoraj byłam u mojej dentystki,gdy siedziałam na fotelu przypomniała się mi historia o zakonnicy(tylko nie mam sztucznych zębów)i cały czas się śmiałam.
Była bardzo zaskoczona że zamiast siedzieć jak "trusia" to miałam"banana" na buzi.
Po"naprawieniu zęba"opowiedziałam jej tą historię,i wtedy razem z nią i jej asystentką się śmialiśmy :))

dana

oooo... znalazlas odpowiednie otoczenie do tej historii...  :D

lipniaczek

dana