News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 19 marca 2017...

Started by dana, March 19, 2017, 09:28:19 AM

Previous topic - Next topic

dana

- itzhak herzog, przewodniczacy 'obozu syjonistycznego' i opozycji, wezwal ministra finansow kahlona do przylaczenia sie do niego i obalenia rzadu na tle kryzysu korporacji kann: 'kahlon napewno moze byc kandydatem na wymienienie premiera, ale sa tez inni. ponad 61 parlamentarzystow ucieszy sie, jesli netanyahu pojdzie do domu'...

itzik... ty naprawde bylbys gotow ustapic twojego miejsca kahlonowi? i ty naprawde myslisz, ze ty lub kahlon moga byc alternatywa dla netanyahu? ponad 61 parlamentarzystow? wliczasz w ta wspolna liste arabska? komu ty to chcesz wmowic?

- eitan kabel z 'obozu syjonistycznego': kiedy widzimy zachowanie netanyahu w odniesieniu do mediot, ten zygzak miedzy piatekiem a niedziele, ja sie pytam, jak on prowadzi bezpieczenstwo pantwa israel?'...

ja ci powiem eitan: prowadzi swietnie, od lat, i kazdy w israelu o tym wie... natomiast jak ja widze, jak ty sie zachowales z twoimi machlojkami i klamstwami w sprawie histadrutu, to dostaje napadu strachu, ze ty moglbyc zarzadzac bezpieczenstwem israela....

- w likudzie niespecjalne zadowolenie ze slow netanyahu... minister katz: 'nie ma zadnego powodu dla przyspieszenia wyborow, nie ma roznicy zdan w koalicji na centralne problemy. w sprawie mediow nie idzie sie do urn wyborczych'...

- netanyahu dzisiaj rano przed jego odlotem do chin: 'rzad opiera sie na umowach koalicyjnych. w umowie koalicyjnej postanowiono wyraznie, ze wszystkie partie sa zobowiazane do decyzji likudu, naszej, w sprawie mediow, a szczegolnie w sprawie zamkniecia korporacji. i kiedy dochodzi do spraw, ktore sa wazne likudowi i mnie, wtedy tego sie nie respektuje. to nie jest do przyjecia'...

- wysoki komitet koordynacyjny w autonomii wezwal dzisiaj wszystkie organizacje terrorystyczne 'do zjednoczenia w walce przeciwko israelowi'...

- dzisiaj rano rozpoczely sie cwiczenie frontu domowego w okregu negevu, ktore potrwaja do srody... sily bezpieczenstwa zawiadamiaja o wzmozonym ruchu sil bezpieczenstwa w tym okregu...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- i znow na placu budowy, tym razem w ramat ganie, zawalil sie dzwig, raniac 2 osoby i wyrzadzajac powazne szkody jednemu z domow...

- basel ghattas, parlamentarzysta ze wspolnej listy arabskiej oskarzony o szmuglowanie informacji i telefonow do wiezniow bezpieczenstwa, zlozyl dzisiaj rezygnacje z knesset na rece przewodniczacego juli edelsteina... obecny na tym spotkaniu powiedzial, ze odbylo sie ono w atmosferze dosc ponurej i edelstein nie uscisnal ghattasowi reki, jak to jest przyjete i po spotkaniu powiedzial: 'szkoda, ze nie zrezygnowal 2 miesiace temu'...

szkoda, ze wogole byl w knesset...

- recep de turcja po oskarzeniu holandii o faszyzm, teraz oskarza niemcy o pomoc w probie puczu przeciwko niemu...

- rzecznik cahalu podal teraz, ze rozpoczynaja sie niezapowiedziane cwiczenia wojsk rezerwy w okregu poludniowym, w ramach ktorych rezerwisci przeciwcza rozne scenariusze operacyjne z uwzglednieniem sektora poludniowego... cwiczenia beda odczulwane w zwiekszonej aktywnosci pojazdow wojskowych i sil cahalu w poludniowych i centralnych osiedlach i spoleczenstwo jest proszone o przestrzeganie zalecen sil bezpieczenstwa...

dana

- kolo szosy no 1, gdzie prowadzone sa prace wykopaliskowe zwiazane z poszerzeniem tej szosy, znaleziono w ruinach domu monety z okresu bizantyjskiego, noszace wizerunki trzech bizantyjskich cesarzy... wg archeologow, monety zostaly ukryte w obawie przed najazdem persow w 7 wieku naszej ery...

w tej scianie domu, ktory sluzyl krzyzowcom w ich drodze do jerozolimy znaleziono ten skarb...

- do dlugiej listy oskarzania zydow i syjonizmu o wszystko i jeszcze troche doszlo cos nowego: iranski przywodca ali khamenei powiedzial dzisiaj, ze 'wykorzystywanie kobiet na zachodzie jest syjonistycznym spiskiem, aby zniszczyc ludzkosc'...

ja wam tylko mowie...

dana

- media syryjskie podaja, ze israelski malat (samolot bezzalogowy) zaatakowal samochod w okregu kuneitra i spowodowal smierc szofera... rowniez syryjski zwiazek praw czlowieka zawiadomil o tym wydarzeniu... wg sprawozdan, samochod byl w drodze do damaszku, atak nastapil jakoby podczas wymiany dowodzcow komanda polnocnego, jakie mialo miejsce dzisiaj w cfacie z udzial szefa sztabu generalnego... israel milczy...

wczoraj podano do opublikowania, ze bateria kipat ha-barzel (iron dome) zostala ustawiona na wyzynie golan kolo granicy w poblizu posterunkow cahalu...

- szef sztabu generalnego eizenkot dzisiaj: 'hizballah przygotowuje sie z zaawansowanym wyposazeniem, narusza rezolucje onz 1701 i organizuje sie w miasta i wioskach na poludnie od litani. wg oswiadczen w ostatnim okresie z drugiej strony granicy, przyszla wojna bedzie miala wyrazny adres: panstwo liban i organizacje terrorystyczne dzialajace za jego pozwoleniem i jego wladza'...

dana

teraz doniesienia, ze ten szofer to nie byl ot tak szofer, tylko dowodca obronnnego systemu powietrznego syrii, niejaki yasser a sid...

jesli to prawda, to trzymamy reke na pulsie calkiem calkiem...