News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 22 marca 2017...

Started by dana, March 22, 2017, 10:05:56 AM

Previous topic - Next topic

dana

nie ma oczywiscie nic w gazetach tymczasem, ale slysze od ponad godziny latajace nad glowa helikoptery, to wiem, ze cos sie dzieje... teraz dopiero tylko w jednym miejscu informacja, ze sily bezpieczenstwa weszly do jabel mukaber, zeby zacementowac dom terrorysty, ktory zamordowal 4 zolnierzy w zamachu na tayelet (promenada) w styczniu... policja i zolnierze magabu dostali polecenie wykazac 'zero tolerancji dla ewentualnej przemocy ze strony arabow'...

- dzisiaj rano 3 gazanczykow probowalo przedrzec sie do israela w okregu zabronionym do przebywania... w odpowiedzi czolgi wystrzelily w ich kierunku i wg zrodel arabskich, 18-letni gazanczyk zostal zabity... cahal bada teraz, czy ci trzej probowali podlozyc ladunek wybuchowy na granicy...

- szef sztabu generalnego eizenkot: 'zagrozenie tuneli jest duze, ale nie jest zagrozeniem dla istnienia israela i nie jest zagrozeniem strategicznym'...

bardzo ladnie, gadi... tylko co z mieszkancami otef gaza?

- ahmed abu gheit, sekretarz generalny ligii arabskiej dzisiaj: 'autonomia palestynska ma zamiar przedstawic na spotkaniu na szczycie ligii arabskiej w przyszlym tygodniu nowy plan dla rozwiazania konfliktu palestynsko-arabskiego: autonomia jest zainterresowana sformulowac od nowa czesc z idei rozwiazania konfliktu i przedstawic je do zatwierdzenia'...

wow... umieram z ciekawosci, jakie to 'nowe' rozwiazania ma mahmoud... :D :D :D

- komisja nagrod sztuki plastycznej chciala dac ta nagrode znanemu artyscie yairowi garbuzowi, znanego rowniez ze skandalicznego przemowienia,  w ktorym wyrazil sie pogardliwie o zydach prawicowych i  religijnych... po dwoch spotkaniach komisji, na ktorych nie doszlo do jednoglosnej zgody, naftali bennet zalecil nie dyskutowac wiecej i anulowac wreczenie nagrody garbuzowi...

i git... artysta ma sie zajmowac sztuka, a nie polityka...

garbuz podczas tego 'slynnego' przemowienia

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- w zwiazku z otrzymana informacja, sily magabu przeszukaly dom w tulkarem i znalazly tam skradziona w zeszlym tygodniu  z synagogi w moshavie tzrufa megilat esther... zaaresztowano dwoch arabow podejrzanych o ta kradziez...

- szef sztabu generalnego eizenkot ujawnil dzisiaj po raz pierwszy, ze cahal zaatakowal tunele w gazie w wyniku ostrzelania israela rakietami, uzywajac do tego 'zaawansowanej broni'...

dana

dopiero teraz, kiedy netanyahu zakonczyl 5-dniowa wizyte w chinach i jest w drodze powrotnej do israel, nasze gazetkies raczyly dac pare zdjec i napisac pare slow, bo na poczatku wizyta wogole tylko jakies 2 zdania, a 1-2 zdjecia ukazaly sie dopiero 2 dni temu... a wizyta byla wyjatkowo udana... nie tylko, ze netanyahu zostal przyjety jak krol, podpisano tez bardzo wazne umowy handlowe, ktore otwieraja israelowi drogi na rynek chinski...

w samolocie w drodze powrotnej netanyahu ustosunkowal sie do rozmow z administracja usa w sprawie budowy w judei i samarii: 'rozmowy sie nie zakonczyly, ale jest postep o ktorym uslyszycie od mojego wyslannika, kiedy powroce do kraju'...

dana

- zamach w londynie... 3 osoby zabite i okolo 20 rannych, w tym czesc w stanie beznadziejnym... terrorysta to muzulmanin znany z jego przemow nienawisci abu azzadin...

- podano do informacji, ze syn ministra pracy i spraw socjalnych chaima katza, yair katz zostal zatrzymany dzisiaj rano jako jeden z podejrzanych o afere korupcyjna w israelskim przemysle powietrznym...

- ministerka kultury i sportu miri regev zwrocila sie dzisiaj do burmistrza kiryat ono, israela gala, z zadaniem anulowania imprezy shovrim shtika (breaking the silence) zorganizowanej z inicjatywy partii meretz, ktora ma sie odbyuc w bibliotece miejskiej: 'ta impreza szkodzi panstwu israel i cahalowi'...

michal rozin, parlamentarzystka z partii meretz i organizatorka tej imprezy: 'nieustajace proby regev do zamkniecia buzi droga ciec budzetowych udawadniaja, ze regev nie jest godna pelnic stanowiska ministra kultury w panstwie demokratycznym'... 

michal... ona nie robi zadnych ciec budzetowych... ona uwaza, ze panstwo nie musi oplacac zadnych imprez oczerniajacych israel, to wszystko... podobno spadacie w sondazach michal... to bylby dzien, jakbyscie nie przeszli progu wyborczego i nie trzeba by bylo widziec was w knesset...

sar

Quote from: dana on March 22, 2017, 10:05:56 AM
nie ma oczywiscie nic w gazetach tymczasem, ale slysze od ponad godziny latajace nad glowa helikoptery,
to wiem, ze cos sie dzieje... teraz dopiero tylko w jednym miejscu informacja, ze sily bezpieczenstwa weszly do jabel mukaber,

domniemywam, że kawę chłopakom zrobiłaś  :()

pzdr
Witek  ;)

lipniaczek

dana

dokladnie... keren nie pozwala... wczoraj byla na babci opiece do 8 wieczorem... jutro chlopaki dostana ich piatkowa porcje... :)