News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 30 marca 2017...

Started by dana, March 30, 2017, 10:10:55 AM

Previous topic - Next topic

dana

- duze osiagniecie dla israelskiego ministerstwa spraw zagranicznych: po serii uchwal usilujacych zaprzeczyc powiazaniu narodu zydowskiego do swietych miejsc w jerozolimie w probach kompletnego zislamizowania ich, panstwa arabskie nie wprowadza dwoch zasadniczych kwestii do projektu uchwaly, nad ktora ma debatowac unesco 1 maja w sprawie jerozolimy, gazy, judei i samarii, ktore wywolaly oburzenie w israelu i w wielu panstwach swiata: kotel i har ha-bait... 

taaak... unesco, majace sie zajmowac edukacja i kultura, zmienilo juz dawno swoj charakter i zajmuje sie polityka glownie potepiajac israel... nie zauwazylam zadnego potepienia zniszczen w palmyrach...

- roi avrahami, syn zamordowanego w linczu w ramalli yosefa avrahami, ktory dowiedzial sie o wczorajszym zwolnieniu jednego z uczestnikow tego linczu z mediow: 'ja nie musze byc z gory poinformowany, ale moja matke nalezalo zawiadomic wczesniej. co nam da zlosc lub rozczarowanie? to nie wroci mojego ojca. wierze, ze nasz system bezpieczenstwa nie da mu zyc i on bedzie usial caly czas ogladac sie za siebie i zbadac, czy nie przyszli wykonczyc go. jego zycie nie bedzie zyciem i bedzie zyc w stalym strachu. wierze, ze wyrownaja z nim rachunek'...

roi avrahami

- david friedman zostal oficjalnie zaprzysiezony na ambasadora usa w israelu i miedzy innymi powiedzial: 'to znak dla zobowiazania prezydenta trumpa wobec israela'...

hm... to to zaprzysiezenie sprzed paru dni nie bylo oficjalne, tylko jakie?

- prokuratura wojskowa rozwaza propozycje podana w liscie przez adwokata moshe israela, do ktorej zostalo dolaczone pelnomocnictwo podpisane przez elora azarie, jego najblizsza rodzine i jego adwokata yorama sheftela, ktore proponuje podjecie rozmow w kwestii anulowania przez obie strony apelacji w sprawie wyroku wydanego na leora azarie... debata w sprawie apelacji azarii zostala wyznaczona na maj... yoram sheftel potwierdzil: 'jestesmy gotowi anulowac apelacje w zamian za dramatyczne obnizenie wyroku'...

yoram sheftel i ojciec leora azarii

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

- po wielu spotkaniach zakonczyl sie kryzys w sprawie korporacji kann... netanyahu i kahlon postanowili, ze powstanie nowy, osobny taagid (korporacja) dla wiadomosci i prawo kontroli mediow bedzie zamrozone... transmisje korporacji kann bede odsuniete na dwa tygodnie i nie bedzie ona przekazywac aktualnosci, ktorych oddzial bedzie rozwiazany... przewodniczacy koalicji david bitan: 'dobre rozwiazanie ktore uniknie wybory'...

itzik... musisz byc niezle rozczarowany, ze nie bedziesz mogl wypelnic twojego zagrozenia, ze zlozysz oskarzenie w sadzie najwyzszym przeciwko netanyahu, zeby zabroniono mu zajmowac sie sprawa korporacji... ze wyborow nie bedzie, to bylo jasne od samego poczatku, tak ze nie prasuj sobie garnitura na przysiege jako premier panstwa... ciezki shabes przed toba... :D :D :D

kahlon i netanyahu

- hamas wypuscil nowy clip pokazujacy israelskich politykow, dyplomatow, ministrow i szefa sztab u generalnego cahalu 'na cynglu' hamasowskim...

zawsze byliscie dobrzy w dorabianiu sobie tych nieistniejacych bicepsow, ismail... cahal moze zrownac gaze z ziemia w ciagu jednego dnia...

https://www.youtube.com/watch?v=Y12A3EvwbvU

dana

- opozycja ostro krytykuje rozwiazanie w sprawie korporacji, do ktorego doszli netanyahu i kahlon: 'zdrada spoleczenstwa, nie bedzie zadnych wiadomosci'...

beda beda, ale nie beda sie koncentrowac na opluwaniu netanyahu i rzadu...

- partia meretz rowniez nie daje za wygrana i zwrocila sie do doradcy prawnego rzadu z zadaniem sprawdzenia, czy kompromis do ktorego doszli netanyahu i kahlon ' jest legalny'...

- donald the first zmienia nie tylko kierunek polityki w stosunku do israela, ale rowniez w kierunku syrii,,, nikki haley: 'nie bedziemy sie koncentrowac na usunieciu assada'...

i z racja... bo jak jego sie usunie, to kto tam przejmie wladze? daash? al nusra? iran?

- na konferencji partii pracy zatwierdzono prawybory na 3 czerwca...