News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 31 marca 2017...

Started by dana, March 31, 2017, 09:19:48 AM

Previous topic - Next topic

dana

- netanyahu przedstawil ministrom w gabinecie polityczno-bezpieczenstwa granice budowy w judei i samarii... budowa poza istniejacymi osiedlami bedzie znacznie ograniczona 'w zwiazku z uwzglednieniem pozycji prezydenta usa donalda trumpa'... israel rowniez nie pozwoli na powstawanie nowych, nie uzgodnionych placowek i budowa bedzie kontynuowana tylko w istniejacych osiedlach, a jesli to nie bedzie mozliwe, israel bedzie budowal wzdluz istniejacych linii budowlanych...

- gabinet zatwierdzil budowe nowego osiedla dla deportowanych amony w emek shiloh (dolina shiloh) w binyamin...

- sily bezpieczenstwa zaaresztowaly dzisiaj w nocy na terenach judei i samarii 7 poszukiwanych arabow...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

kasiak

Nie rozumiem tego. Jakieś dziwne układy w twoim państwie, Dana. Według mnie, jak się kogoś przesiedla, to zanim się tego dokona, trzeba mu wybudować nowy dom, a nie - dopiero szukać miejsca... ???

dana

oczywiscie... ale z jednej strony mieszkancy amony przeciez walczyli o swoje domy i nie chcieli sie nigdzie przeniesc, a panstwo im tez wczesniej nic nie proponowalo dokladnie, tylko jakies tam obietnice... czesc mieszkancy gush katif, ktory byl ewakuowany w roku 2005 do dzisiaj nie ma stalych nowych mieszkan... to jest skandal niesamowity... tam rozbili cale spolecznosci, mieszkancy amony w koncu wywalczyli sobie to, ze dostana nowe osiedle i pozostana razem...

dana

- zarzad miasta jerozlimy zawiadomil, ze wszystki uslugi digitalny miasta, w tym zarzadu, nie dzialaja teraz, poniewaz zidentyfikowano proby zaatakowania serwera zarzadu miasta i zamkniecie tych uslug zrobiono w celu unikniecia uszkoszenia serwerow i mieszkancow... zespoly zabezpieczenia informacji miejskich i specjalisci w tym zakresie dzialaja w celu odparcia atakow przy uzyciu specjalnego oprogramowania... to drugi raz w tym tygodniu probuje sie zaatakowac serwery miejskie...

- hanan ashrawi, czlonek komitetu wykonawczego owp ustosunkowala sie do decyzji zbudowania nowego osiedla dla deportowanych amony: 'to ironia, ze w dniu w ktorym oznacza sie dzien ziemi, w ktorym zginelo 6 palestynczykow, israel oglasza powstanie nowego osiedla. to oswiadczenie udawadnia znow, ze israel jest bardzie zaangazowny w pojednanie spolecznosci osadnikow niz w utrzymaniu stabilnosci i sprawiedliwego pokoju. wzywamy sekretarza onz do zapewnienia, ze israel bedzie przestrzegac rezolucji rady bezpieczenstwa 2334'...

rozbawilas mnie hanan... ta rezolucja nie zostala uznana przez israel, wywolala ogromne oburzenie w innych panstwach rowniez, potepienie ambasadorki usa w onz, a ty chesz, zebysmy jej przestrzegali? a ten dzien ziemi to wasze swieto, nie nasze i my napewno nie musimy go przestrzegac... jak mi wiadomi, dzien niepodleglosci israela nie tylko nie jest przez was przestrzegany, ale uwazacie to za najwieksza tragedie w 'historii palestynskiej'...

- jak donosi libanska gazeta al hadath news iranski minister obrony wzywa usa do natychmiastowego opuszczenia okregu zatoki perskiej...

- netanyahu zalecil obciac platnosci israela do onz o 2 miliony dolarow w wyniku antyisraelskich rezolucji przyjedych w radzie praw czlowieka...