News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 3 kwietnia 2017...

Started by dana, April 03, 2017, 10:05:45 AM

Previous topic - Next topic

dana

- eldad yaniv, prawnik, czlonek partii pracy i lewacki do bolu dziennikarz zlozyl dzisiaj w sadzie najwyzszym apelacje przeciwko premierowi panstwa netanyahu i ministrowi finansow kahlonowi w sprawie taagid, zgodnie z ktorym dzial wiadomosci zostanie zamkniety i otworzy sie nowy dzial akutalnosci i wiadomosci... w apelacji napisano, ze netanyahu powinien powstrzymac sie od debat w tym temacie,  poniewaz ustapil ze stanowska ministra komunikacji...

aha... herzog chcial go oskarzyc w sadzie najwyzszym, bo jakoby ciagle ma teczke ministra komunikacji, a ten go skarzy, bo ustapil z tego stanowiska... typowe dla lewactwa: damn if you do, damn if you don't... nie wazne, co zrobi netanyahu, lewica go zawsze potepi...

- do doliny hula zawitali rzadcy goscie: duze stado flamingow, zlozone z 37 ptakow, zrobilo przerwe w locie z afryki w israelu...  wprawdzie te ptaki przelatuja corocznie przez israel, ale w ilosciach pojedynczych, taka duza grupa jest absolutnym wyjatkiem...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

jak wiecie, moja starsza spadkobierczyni pracuje w hotelu w oddziale rezerwacji... dzisiaj dostalam takie sprawozdanko: 'dzwoni klient o imieniu mahmoud i chce zarezerwowac pokoj przed egzaminem do israelskiej izby adwokackiej... do tej pory wszystko normalnie, zdarza sie wiele razy... mahmoud: chcialbym tez kolacje... ja: nie podajemy kolacji w ciagu tygodnia, tylko w weekendy... mahmoud: jest tam gdzie zjesc?... ja: oczywiscie, znajdujemy sie w centrum miasta i jest tutaj duzo restauracji w sasiedztwie... mahmoud: ale to jest przerazajace, tyle zamachow nozowniczych...

- histadrut oglosil zbiorowy konflikt w sektorze publicznym na tle planu taagid uzgodnionego miedzy netanyahu a kahlonem, poniewaz 'podjeto decyzje w calkowitym zlekcewazeniu przedstawicieli pracownikow'...

- hamas zawiadomil, ze 3 osoby zostaly ranne w roznych stopniach w wybuchu, jaki sie zdarzyl podczas cwiczen w rafiyah...

- zwiazek dziennikarzy zlozyl w sadzie najwyzszym apelacje przeciwko premierowi netanyahu, ministrowi finansow kahlonowi, doradcy prawnemu mandelblitowi, wypelniajacemu obowiazki ministra komunikacji tzachi hanegbi i przeciwko ministerstwu komunikacji w zwiazku z konfliktem taagid... zwiazek dziennikarzy prosi o anulowanie porowumienia miedzy netanyahu i kahlonem i zada uniemozliwienia ingerowania przez netanyahu, kahlona i hanegbi w sprawach identyfikacji pracownikow taagid... 

- lewacka organizacyjka israelsko-disporowa siso (save Israel, stop the occupation) z okazji swiat pesach 'specjalna' hagadde z okazji 50 rocznicy 'okupacji' i zawiera oryginalne teksty artystow i myslicieli z zydowskiej leiwcy w okraju i na swiecie, miedzy innymi amos oz, achinoam nini, byly parlamentarzysta rabin michael melchior, reformowana amerykanska rabinka susan silverman i jej siostra sarah...

taaaak... nie ma granic dla lewactwa...

dana

- i przyszla kolej na rosje: w zamachu w metro petersburskim zginelo 10 0s0b 9 47 zostalo rannych...

wladimir to nie franek czy angela, on sie cackac nie bedzie...

przypuszcza sie, ze to jest zamachowiec

- gideon saar, byly minister spraw wewnetrznych i byly minister edukacji, zawiadomil teraz, ze po 2.5 letniej przerwie wraca do polityki w jego partii likud...

nu, to sie zacznie teraz dziac w likudzie, bo to rywal netanyahu i jest dobry...

- 2 tygodnie przed plebiscytem w turcji, ktory ma umocnic dyktature erdogana, ten znow atakuje europe w przemowieniu do turkow tam sie znajdujacych: 'zaglosujcie w plebiscycie i odpowiedzcie wnukom nazistow... nie obchodzi mnie hans i helga, wy jestescie przyszloscia europy'...

nu, przynajmniej w tym ma racje: muzulmanie sa przyszloscia europy i to przyszloscia bardzo bliska...

- administracja cywilna w judei i samarii anulowala nakaz zburzenia 4 domow w osiedlu psagot kolo jerozolimy w wyniku prawa regulacji... oczekuje sie, ze dodatkowe 7 nakazow zburzenia domow w modi'in illit i w kochav ha-shachar beda rowniez anulowane w ciagu nastepnych dni... wg tego nowego prawa kazdy, kto udowodni wlasnosc do danego gruntu otrzyma odszkodowanie w wysokosci 125% od wartosci ziemi...

nu, nareszcie...

dom w psagot, ktory uniknal zburzenia...

- netanyahu na koktajlu pracownikow biura premiera: 'media w israelu sa wolne i pozostana takie. chcialbym, zeby bylo wiecej konkurecji, wiecej roznorodnosci i wiecej pluralizmu. powiem wam, co ja widze w mediach – nie sa dostatecznie zroznicowane i nie odzwierciedlaja uczuc spoleczenstwa. jest tutaj przemysl depresji. gdzie widza bezrobocie, ja widze pelne zatrudnienie. gdzie widza zrujnowana gospodarke, ja widze gospodarke kwitnaca'...

nu, nie tylko ty widzisz, wszystkie dane swiatowe mowia o mocnej gospodarce israelskiej, tylko nasze lewactwo widzi wszystko w czarnych kolorach...

- donald the first otworzyl nowa strone nie tylko z israelem, ale i dzisiaj z egiptem... na spotkaniu z al sisi w bialym domu donald zapewnil, ze 'popieramy ciebie' i uslyszal od prezydenta egiptu, ze 'cenie twoja wyjatkowa osobowosc'...

- zydowskie centrum w umea, szwecja, zadecydowalo o zamknieciu ich lokalu i zakonczeniu wszelkich dzialalnosci z powodu antysemickich grozb: 'za duzo sie stalo ostatnio co oznacza, ze zydowscy rodzice nie czuja sie dobrze posylajac ich dzieci do szkoly. nasze dzieci nie powinny zyc w swiecie, w ktorym musza sie wstydzic kim sa, ale to nie jest mozliwe dzialac, jesli ludzie sie boja'...

i policja szwedzka nic nie robi? pakujcie walizki i przyjezdzajcie do israela...

- nakba day 2017: arabowie israelscy planuja glowna ceremonie uczczenia nakba na miejscu, w ktorym upamietnia sie zolnierzy, ktorzy zgineli w konwoju yechiam podczas wojny wyzwolenczej: konwoj przewozil dostawy do bombardowanego i oblezonego przez arabow kibucu, dostal sie w zasadzke i 47 zolnierzy zginelo... rodziny poleglych zadaja teraz od wladz uniemozliwienia tej 'imprezy' arabskiej...

arabowie israelscy... dla nich powstanie israela to tez 'katastrofa'... potem sie dziwia, ze mowa jest o oddaniu np calego okregu wadi ara razem z nimi do autonomii? tam bedzie im napewno lepiej... won!!!

przed wyruszeniem z dostawa

i to co pozostalo