News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 15 kwietnia 2017...

Started by dana, April 15, 2017, 02:35:42 PM

Previous topic - Next topic

dana

- trwaja poszukiwania za 3 zaginionymi w kinneret...

- hanan ashrawi, wyzsza urzedniczka w radzie wykonawczej owp, powiedziala dzisiaj ponownie, ze 'kiedys mowilismy, ze w koalicji israela zlozonej z radykalnej prawicy, ktora nienawidzi palestynczykow, arabow i muzulmanow, znajduja sie osadnicy. ale dzisiaj mowimy, ze osadnicy znajduja sie w bialym domu. ta administracja przyjela israelskie, radykalne stanowisko, ktore znajduje sie na prawo od benjamina netnayhu i popiera przedsiebiorstwo osadnicze'...

nu nu hanan... nagle netanyahu nie jest skrajnie prawicowy? jeszcze wam sie duzo odmieni... tylko patrz uwaznie na gaze... bo mniej wiecej to was czeka, jak nam i donaldowi peknie zylka i przestaniecie dostawac pomoc finansowa i np prad...

- teraz podaja, ze ilosc zabitych terrorystow w afganistanie przez ogromna bombe amerykanska moab doszla do 94 i ze zniszczono 3 tunele...

przede wszystkim szalenie mi sie podoba nazwa tej bomby moab... :D :D :D  ale tylo 94 zabitych terrorystow i tylko 3 zniszczone tunele??? na tak silna bombe, to cusik mi malo...

- wojskowe skrzydlo komitetow oporu w gazie oswiadczylo otwarcie, ze 'israel zaplaci cene za kroki abu mazena', ktory zagrozil odcieciem sie od strefy gazy i jego planu, ktory zada, ze wszystkie frakcje musza oddac bron... wosjkowe skrzydlo komitetow oporu wzywa jego czlonkow w autonomii palestynskiej do sprawdzenia samych siebie i do zbrojnego oporu, poniewaz 'jestescie zrodlem odwagi i dumy'... jeszcze dodano, ze 'israel ponosi pelna odpowiedzialnosc za wszystko, co sie dzieje w strefie gazy i zaplaci cene za blokade i cierpienia narodu palestynskiego'...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

kasiak

Arabowie się biją między sobą, a winę za to ponosi Izrael? Oni chyba wszyscy wymagają natychmiastowej pomocy medycznej i kaftaników bezpieczeństwa...  ???

dana

taka ich logika... w 1991 usa i koalicja zaatakowaly irak, my dostalismy scudy... nu i teraz jak widze ten chloptysio koreanski przyjmuje ta sama metode i grozi, ze jak usa go zaatakuja, to on zniszczy koree poludniowa... logika u takich bardzo 'specyficzna'...

lipniaczek

...ale przeciez jego juz nie bedzie, zanim zdazy sie przekonac, kto wygral... tylko zaden doradca nie odwazy sie do tego przyznac...
???

dana

taaaak... jego nie bedzie po tym, jak wpedzi swiat w chaos, dokladnie jak ten potwor z wasikiem, nie? wszyscy tacy zrobieni sa z tej samej gliny...

dana

- nasze gazetkies podaja teraz dwie sprzeczne ze soba informacje:

yedioth achronot:

khaled mashaal w jego dzisiejszym przemowieniu z okazji 'dnia wieznia', ktory bedzie swietowany w poniedzialek: 'israel nie wypelnil jego zobowiazan w ostatniej wymianie, wiec kto da gwarancje, ze zrobi to w nastepnej wymianie? bylo kilka prob mediacji w sprawie wymiany wiezniow, niektore z nich zostaly ujawnione, niektore nie. poinformowalismy wszystkich mediatorow, ze kazda informacja o jencach israelskich bedzie zwiazana z cena i nie bedzie dana za darmo. hamas nie bedzie prowadzil zadnych negocjacji w sprawie wiezniow, zanim israel nie wypusci z wiezienia wszystki zwolnionych w wymianie shalita i potem ponownie zaaresztowanych'...

walla news:

khaled mashaal ujawnil dzisiaj w swoim przemowieniu na uroczystosci ministerstwa do spraw wiezniow, ze ostatnio odbywaja sie powazne rozmowy z israelem w sprawie wymiany wiezniow za pomoca roznych mediatorow i ze czynniki w hamasie zaznaczyly, ze israel nie wywiazal sie ze swojej odpowiedzialnosci jako czesci wymiany shalita... dalej powiedzial, ze 'przywodztwo palestynskie wywiera nacisk psychologiczny na przywodztwo w israelu i na rodziny poleglych zolnierzy orona shaula i hadara goldina i dwoch zaginionych abry mengistu i hishama al saeda. mowa jest o wojnie psychologicznej, ktora nie jest mniej wazna od prawdziwej wojny i kto sie okaze bardziej wytrzymalym i bedzie stal twarto na swojej pozycji, ten w koncu wygra ta wojne'... dodal jeszcze, ze jego organizacja wyznaczyla zasady dla kazdej umowy, ktora dojdzie do skutku i bedzie wymagac 'oczyszczenia wiezien w israeluy ze wszystkich palestynskich wiezniow'... wczesniej w dzisiejszym wywiadzie dla mediow shams news wyzszy urzednik hamasu powiedzial, ze turcja i qatar dzialaja w kierunku dojscia do wymiany wiezniow i zaznaczyl, ze te negocjacje sa nowe...

to wy nie wypelniliscie podpisanych zobowiazan i wszyscy zwolnieni wrocili do dzialalnosci terrorystycznej khaled-boy... nie bedzie wiecej zadnych wymian i zadnych zwolnien terrorystow, chyba ze w stosunku 1:1, ale juz napewno nie 1200:1...  paszol, sqrwielu...

- w zamachu w aleppo przeciwko ewakuowanym z idlib syryjczykom zginelo conajmniej 65 osob i duza ilosc zostala rannych...

Margal

"nie bedzie wiecej zadnych wymian i zadnych zwolnien terrorystow, chyba ze w stosunku 1:1, ale juz napewno nie 1200:1...  paszol, sqrwielu... "
Mnie się takie proporcje bardzo podobają, bo to by znaczyło, że jeden Żyd wart jest 1200 Arabów.

dana

takie obliczenie zamknelo wtedy, po wymianie shalita, buzie tym kretynom wrzeszczacym w gazie 'zwyciestwo'...   :()

ale na serio: wiekszosc z nich wrocila do dzialan terrorystycznych i oprocz tego takie wymiany daja im pewnosc, ze przy nastepnym zabitym lub porwanym zolnierzu mozna znow zadac zwrotu mordercow siedzacych w naszych wiezieniach...

jeszcze za zyjacego zolnierza gotowa jestem oddac jakas niewielka ilosc sqrwieli terrorystycznych, ale za ciala zabitych? nic, zupelnie nic... splunac w ich strone, w ich 'moralnosc' i sprawa skonczona...