News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

'uwzieli sie na mnie'...

Started by dana, May 30, 2021, 02:04:13 PM

Previous topic - Next topic

dana

Uwzieli  sie na mnie

Po prostu sie  na  mnie uwzieli. Na poczatku bylo w porzadku.
Urodzil sie  spadkobierca znany w niektorych kregach jako krol Ezus. Zamowilam bilet  pol roku zanim on sie urodzil. Przyjechalam spokojnie, bez wiekszych problemow. Byl coprawda maly problemik - w drodze powrotnej.. Usiadlam w  poczekalni naszego samolotu. Trzy (3) razy podeszla do mnie  kobieta, za kazdym razem inna, i kazda zadala mi to samo pytanie: czy przeszlas  przez przepytywanke naszego glownego przepytywacza? Te panie mialy szczescie, ze ja, jako panienka z dobrego domu i na dodatek Kanadiannka (sort of) - odpowiadalam za kazdym razem uprzejmie: ma sie rozumiec! Jak by mnie przepuscili bez pogadania z przepytywaczem to by mnie nie  przepuscili! ale w tym momencie stalam sie troszeczke podejrzliwa. I jak juz weszlam do samolotu natychmiast podeszlam do stewarda i poprosilam o dobra kawusie. Ale najpierw spytalam sie go: powiedz mi, czy ja wygladam na - tu on mi przerwal i szybko powiedzial - nie! nie! Zrozumialam, ze jego juz zawiadomili w sprawie ewentualnej mechabelki. I to byl jedyny raz w zyciu spadkobiercy, ze ja go dotykalam i trzymalam na moich kolanach.

Mialam przyjechac na jego pierwsze urodziny. Bardzo szczegolowo zaplanowalismy moj przyjazd. itp. No i co? Corona czyli Covid zaczela szalec. Samoloty przestaly przewozic zwyklych smiertelnikow, szczepionka jeszcze sie nie pokazala na horyzoncie. BROCH MIT UMGLIK! Moj bilet zostal zamrozony przez El Al (i jest dotychczas w zamrazalniku - mam nadzieje, ze nie zmarznie i nie zamieni sie w rzezbe z lodu). Minal rok (chyba). w Izraelu juz wiekszosc mieszkancow +  byla zaszczepiona (mimo, ze zanim szczepionka przyleciala do nas - wszyscy sie upierali przy jakiejs bajce, ze to niedobra szczepionka, moze im wlosy i zeby wypadna, albo kolor skory im sie zmieni... tragedia po prostu. Ale jak szczepionka jakims cudem przyleciala do nas - wszyscy zaczeli walic do szczepienia. W koncu i to przeszlo - wylaczajac tych  ktorzy nie chcieli i koniec. I to czesto byl ich koniec. A wiec, mowy nie bylo o przyjezdzie na urodziny nr.1 mojego spadkobiercy.

Minal rok, w Izraelu juz wszyscy zaszczepieni i Corona poszla w zapomnienie - zaczelam  planowac przyjazd na urodziny nr. 2. El Al w dalszym ciagu prowadzil program dyskryminacji zwyklych smiertelnikow. Natomiast latal sobie po calym swiecie i zbieral Izraelczykow, lub bylych Izraelczykow, lub przyszlych Izraelczykow. Poklaskiwalismy  takim patriotycznym lotom, ale dalej nie mielismy jak leciec. No wiec, skoro moj El Alowy bilet byl dalej w zamrazalniku, zdolalam kupic bilet innej firmy, Air Canada. Zupelnie jak El Al sprzedaja bilety tylko Kanadyjczykom. Szojn. Zadzwonilam do Air Canada, Monsieur Bastien odpowiada zachrypnietym glosem i proponuje mi bilet za 4 tysiace dolarow. To troche drogo zauwazylam. OK, chwileczke, jest bilet za 2 tysiace. Kupilam.

I od razu zaczynaja sie problemy. Najpierw jest problem Covid.  Jest mozliwosc, ze co prawda wpuszcza mnie do Kanady, ale potem mnie wygnaja do jakiegos podlego i dalekiego hotelu, za ktory na dodatek bede musiala zaplacic. Wiec jezeli ja przyjezdzam na  2.5 tygodnia, to jeden tydzien musze siedzic w tym hotelu.. Teraz slysze, ze byc moze przestana meczyc niewinnych ludzi i uznaja izraelskie zielone paszporty i dowod zaszczepienie i wynik anty-cial. Mam odlot 1-go lipca i moge zwrocic bilet do 11-go czerwca. 1-go czerwca zadzwonie do Kanadyjskiej ambasady i spytam sie jak wyglada to wpuszczanie. Zakladajac, ze wszystko przejdzie tak jak trzeba.

Ale jako, ze sie na mnie uwzieli - mamy tu nastepna cholere w postaci nalotow rakietowych, ktore przylatuja w bardzo szczodrych ilosciach. Lotnisko jest Schlus! Nikt nie przylatuje i nikt nie odlatuje. To rowniez dotyczy przedmiotow martwych. Zadna paczka in i zadna paczka out. Tak zrozumialam. Ale bylam w supermarkecie, gdzie zawsze maja letzte najes, czyli ostatnie wiadomosci, Tam zaczepil mnie jakis Chinczyk i poprosil, zebym mu znalazla najlepsza thine, bo on leci do Rosji i musi przywiezc najlepsza thine. Ja mu znalazlam to co on bardzo a bardzo potrzebowal, poniewaz jego hebrajski byl b. slaby natomiast rosyjski - super. I mowie mu: lotnisko jest zamkniete! A on mi mowi, ze El Al leci. Chcial dla mnie zamowic u nich bilet, ale okazalo sie sie, ze El Al faktycznie leci, ale tylko na wschod, a nie na zachod do Torontowa.To jest prawdziwa dyskryminacja, i znecanie sie nad niewinnymi ludzmi.

Zeby bylo ciekawiej, to w miescie stolecznym Lud (Lydda), ktore sobie lezy zaraz obok lotniska, odbywaja straszne rozroby, ktore sie wlasciwie przeniosly na caly kraj. Mozna powiedziec puff, czyli koniec pokojowego i sasiedzkiego wspolzycia. Moze to byla jakas glupia iluzja.

Slowniczek Wyrazen hebrajskich

Uterakcja
Konstelacja
Retrosektiva
Navada
Projekt
Nensi Pdlusi
Brejk
Indikkacja
Proporcjot
Sinergja
Status Kwo
Proto'kol
Specifi

Fanomenali
ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

lipniaczek

...fan
o
me
na
li...

::)

..dziekuje o Podwojnie Dziabnieta...
???

dana

lipniaczek

...troche mnie martfi ten cien aluzji o podejrzenie iluzji... wedle mojej analizy experta od intelektualnej rozrywki na poziomie, szanse na powrot Haifskiej z nastepnym pamietnikiem sa wprost proporcjonalne do ewentualnosci utkniecia w rozanielonej do nieskonczonosci kanadyjskiej atmosferze milosci, co po rozlace chinczyka moze sie wzmocnic nawet do nieskonczonosci entej...

...a to oznacza, ze nasze demonstracje moga wskorac tyle, co protesty izraelskiej prawicy...
???

dana

:()  nie nie... ona tam wszystkich tak zagada, ze ja szybko wypuszcza...  :D

lipniaczek

...przedcovidowa to byla, a teraz nie wiadomo czy nie bedzie cichutka, jak z tymi pamietnikami...
???

dana

lipniaczek

...jak jest bigot po hebrajsku, bo brzmi calkiem hebrajsko, jakby Hebrajczyk wymyslil... aczkolwiek rownie dobrz moze byc frencz...
???

dana

pojecia nie mam... tak jak tlumacza, to niby zazdrosnik, ale bigot to przeciez nie zazdrosnik.. sprawdze ze spadkobiercami... :D

lipniaczek

...moglbym sie z tym zgodzic za zgoda Haifskiej...
???

dana

nowy pamietnik juz u mnie od paru dni lipniaczku... tylko nie mialam czasu jeszcze przygotowac zdjec do niego, ale mam nadzieje, ze w tym tygodniu mi sie uda... :D

lipniaczek

..niech czeka pod choinka, bede cierpliwy...
::)

dana

te historie z balkonikiem odebraly mi cala energie... ale teraz wroca mi sily...  :()

Gamosia

Ja się tylko pytam, czy mnie nie ominął jakiś tomik, książka, album czy coś inszego do poczytania Haifskiej?? Bo to jest REWELACYJNE!!!  :) :)

dana

nie nie... nic cie nie ominelo... nastepny odcinek bedzie za pare dni... haifska i ja jestesmy obie stare staruszki, do tego dochodza problemy computerowe albo u niej albo u mnie, wiec tym razem 'ten porod jest ciezki', jak mawial moj ojciec... :D