News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 1 grudnia 2021...

Started by dana, December 01, 2021, 02:50:28 PM

Previous topic - Next topic

dana

568 nowych zarazonych... liczba podejrzanych o zarazenie omicronem w israelu wzrosla do 44...

w europie zaczynaja sie zamkniecia, dzialaja dokladnie, jak za wczesniejszych fali, tylko u nas oszust i pajac nie wyciagaja zadnych wnioskow i tylko, zeby zrobic inaczej, niz netanyahu, wszystko dalej otwarte... nie mowie, ze trzeba w tej chwili robic zamkniecie, bo jednak w porownaniu z europa mamy duzo mniejsza ilosc zarazonych dziennie, ale zostawiac lotnisko otwarte? nie nakazac natychmiast noszenia masek rowniez na otwartych przestrzeniach?

nic nie robia rowniez, jesli chodzi o ten terror arabow w israelu... prawda jest, ze to zostalo zaniedbane przez dlugie lata, przez rzady netanyahu i wczesniejsze, ale teraz, od tych wydarzen majowych podczas operacji shomer ha-homot w miastach mieszanych to przechodzi juz wszelkie wyobrazenia i rzad, zamiast zaczac dzialac twarda reka, dalej zamyka oczy, a nawet idzie reka w reke z arabami, tylko dlatego, ze chce utrzymac sie przy wladzy... interesy panstwa nie interesuja ich zupelnie...

mielismy te rozruchy w maju, mamy dzien w dzien dziesiatki zamachow przy uzyciu kamieni i koktajli molotowa... przyjezdzaja do gospodarstwa rolnego zyda na polnocy kraju i strzelaja w jego pick up krzyczac, ze zabija zydow... wczoraj wieczorem szofer autobusu w drodze do eilatu zostal spryskany gazem lzawiacym na przystanku w beduinskim miasteczku laqiya tylko dlatego, ze poprosil o zalozenie masek... na uniwersytecie tel avivskim arabowie urzadzili sobie wieczor zabaw z tancami i flagami 'palestynskimi', a w sakhninie na meczu pilki noznej powiewali flaga panstwa islamskiego... zamkniecie szosy begina na godzine z powodu swietowania slubu, skonczylo sie na zaaresztowaniu jednego araba i wprawdzie wiecej o tym nie mowia, ale glowe daje, ze go zwolnili po paru godzinach...

oddajac zarzadzanie negevem mansourowi abbasowi doprowadzi do utracenia suwerennosci israela na poludniu... zaczynaja mowic o ewentualnej ewakuacji osiedli otef israel, jesli dojdzie do operacji wojskowej w gazie, w miastach mieszanych nie ma dnia bez jakichs incydentow atakowania zydow przez arabow, doslownie anarchia, co sie teraz tutaj dzieje i rzad nic nie robi, a pajac rozjezdza po swiecie...

mieszkancy negevu przestali czekac na pomoc od panstwa i cywilny 'komitet dla ratowania negevu' powolal uzbrojona jednostke ochotnikow nazwana barel, od imienia zamordowanego na granicy z gaza barela hadarii shmueli, ktora ma chronic mieszkancow przed arabska przemoca i to za zgoda israelskiej policji, ktora jak widac chetnie przekaze ich prace cywilom:

'komitet dla ratowania negevu
pierwszy i unikalny pilot w kraju, jako czesc lekcji wyciagnietych z operacji shomer ha-homot, za zgoda policji israela. utworzenie jednostki ochotniczej ku pamieci barela – przywracamy rzadzenie negevowi. barel, bog pomsci jego smierc, byl zwiazany z negevem calym jego sercem, razem z jego rodzina i przyjaciolmi z jednostki znalezlismy najwlasciwszy sposob, zeby go upamietnic'...

'negev krawi! zastrzymujemy terror. walczymy o dom'...

ciekawe, co zrobi prokuratura i oczywiscie mandelblit, w sprawie skargi centrum ha-bait ha-yehudi w sprawie oszusta i shaked i pieniedzy partyjnych wykorzystywanych przez nich na nielegalne cele...
erez tzadok, dziennikarz i ekonomista, przypomina nam, ze zlozyl taka skarge juz kilka miesiecy temu, mandelblit nawet nie wezwal ani jego, ani oszusta na zlozenie zeznan i zamknal ta skarge bez zawiadomienia o tym tzadoka... mam nadzieje, ze tzadok zawiadomil o tym tych skladajacych skarge wczoraj...

- parlamentarny komitet spraw wewnetrzych obraduje teraz w sprawie streczycielstwa strazniczek wieziennych... reprezentanci wladz wieziennych unikaja jednoznacznych odpowiedzi na pytania, czy dalej zdarzaja sie takie incydenty molestowania seksualnego strazniczek przez terrorystow...

aha... jak mowil moj ojciec: zadna odpowiedz, to tez odpowiedz...

- w nocy zolnierze cahalu zlapaly w okregu moshavu netiv haasara w otef israel uzbrojonego w noz terroryste, ktory probowal wedrzec sie na tereny israela z gazy...

- dzisiaj rano terrorysta przyjechal na punkt kontrolny al jib kolo givat zeev niedaleko od jerozolimy, uzbrojony w noz i probowal dzgnac nim zolnierzy magavu... po skierowaniu broni w jego kierunku
przez zolnierzy rzucil noz, zostal zaaresztowany i przekazany na sledztwo...

- podczas policyjnej operacji w diasporze beduinskiej na negevie, znaleziono okolo 40 kg narkotykow i wojskowy multirotor skradziony z bazy cahalu... tymczasem nie wiadomo jeszcze, do jakich przestepczych incydentow zostal uzyty... 27-letni beduin zostal zaaresztowany...

- parlamentarzysci galit distal atbaryan (likud) i simcha rothman (syjonizm religijny) zainicjowali pilna dyskusje w komitecie edukacji na temat niebezpiecznego podzegania w szkolach we wschodniej jerozolimie... koalicja kategorycznie odrzucila ich prosbe...

nu naprawde... nie rozumiecie, ze wszystko, co moze uderzyc w arabow i tym samym zagrozic temu rzadowi, bedzie natychmiast odrzucane?

shimon riklin, dziennikarz: 'pamietacie, jak powiedzieli, ze w momencie jak netanyahu nie bedzie premierem, on opusci kraj? wiec usmiechnijcie sie. bo znow was wykiwali i wszystko jest odwrotnie, jak zwykle: nie tylko, ze netanyahu jest tutaj i kontynuuje walczyc z opozycji. tym, ktory naprawde opuscil kraj jest yair lapid'...

podlicz riklin ile razy byl juz na prywatnym urlopie w ciagu tych 5 miesiecy i gdzie... :D :D :D  kazdy bez wyjatku israelczyk, ktory w pierwszych 5 miesiacach jego nowej pracy chcialby co 2-3 tygodnie wyjezdzac na urlop, zostalby po najpozniej 3 takiej prosbie wywalony z pracy...

oszust nie przestaje z jego manipulacjami... zamiescil dwa dni temu ladne zdjecie w towarzystwie paru dziewczat z takim tekstem: 'dziewczeta sluzby narodowej (to sluzba dla dziewczat religijnych, zamiast normalnej sluzby w cahalu) znajduja sie w najwazniejszych i najtrudniejszych miejscach jakie sa, z osobami starymi, niepelnosprawnymi, z naszymi dziecmi. ciesze sie poinformowac, ze dzisiaj zadecydowalismy podwyzszyc ich pensje o 50%. drogie dziewczeta sluzby narodowej – w ten sposob dziekujemy wam za wasz wazny wklad. jestescie corkami nas wszystkich'...

wow wow oszuscie... w najwazniejszych i w najtrudniejszych miejscach? are you for real? pracowac z dziecmi to to najtrudniejsze miejsce? kiedy pracowalam w archiwum syjonistycznym, tam byla masa takich dziewczat... nie uwazam tego miejsca za 'najtrudniejsze', za to napewno za jedno z najciekawszych miejsc pracy... nawet z osobami starszymi lub niepelnosprawnymi praca nie jest najtrudniejsza... ty zwyczajnie negujesz dziewczyny w sluzbie cahalu, ktore rzeczywiscie sa w najtrudniejszych miejscach w kraju, narazaja swoje zycie i czesto gina...

'w koncu. podwyzszamy pensje dziewczat w sluzbie narodowej'...

ale oszust ciagle zapomina, ze mamy archiwum... dokladnie to samo zdjecie, z roku 2019, z troche innym tekstem: 'wzialem teraz udzial w otworzeniu budynku przygotowawczej szkoly wojskowej dla religijnych dziewczat 'lapidot' w mitzpe dani w okregu binyamin. spotkalem wspaniale dziewczeta, ktore ucza sie tory i syjonizmu przed ich sluzba w cahalu i tylko chca sluzyc panstwu. jestesmy z was dumni!'...

nu i nie zapominajmy mossi raz'a z partii meretz, nie przestajacego bronic praw 'palestynczykow', terrorystow i lewakow... wiec dzisiaj walnal oburzony na jego twitterze:

'policja zrobila nalot na mieszkanie lewicowych aktywistow pod zarzutem namalowania spray'em graffiti. dobrze, ze skonczyly sie wszystkie problemy i policja ma czas na bzdury'...

nie trzeba bylo czekac dlugo, zeby dostal taka odpowiedz:

sheffi paz, dzialaczka spolecznosciowa, walczaca o prawa mieszkancow poludniowego tel avivu, ktora policja od chwili rozpoczecia jej walki nie przestaje nekac, oskarzac, aresztowac i rozpoczynac proces za procesem:

'wiec tutaj masz szanse udowodnic, ze jestes uczciwym czlowiekiem mossi raz. za dwa slowa 'teren porzucony', ktore zostaly namalowane spray'em na opuszczonej, blaszanej plycie w neve shaanan, zlozono przeciwko mnie akt oskarzenia. proces rozpoczal sie w tym miesiacu. to twoj czas zbuntowac sie i zapytac, czy policja, prokuratura i sad maja czas na bzdury'...

raz nie zareagowal oczywiscie do tej pory... jak prawicowi aktywisci maluja takie graffiti, to on wtedy z wrzaskiem ze 'to jest nienawisc'...

teraz zobacze, co sie dzieje na procesie netanyahu... dzisiaj to ostatni dzien w tym tygodniu w przesluchaniu nira hefetza, tego 'koronnego' swiadka panstwowego, ktory ma, albo raczej mial, dostarczyc nam 'niezbitych' dowodow na wine netanyahu... :D :D :D

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

dana

wow wow.. zdjecie dnia... oszust pojechal na balfour zobaczyc postep remontu i zrobil sobie zdjecie bardzo zapracowanego...

musieli ladnie posprzatac to miejsce, bo przeciez tam generalny remont i oszust sfotografowal sie nie mnie nie wiecej tylko z 3 chanukiyot... nienormalny...

dana

proces netanyahu i przesluchania nira hefetza przez obrone...

komentarze po wczorajszym dniu przesluchan:

bezalel smotrich, przywodca partii syjonizm religijny: 'za niepowodzenia i kryminalne przestepstwa popelnione w sledztwach w teczkach netanyahu i rekrutacji swiadkow panstwowych przeciwko niemu, zdeptanie wszystkich norm sprawiedliwosci i moralnosci i przeprowadzenia precyzyjnej likwidacji demokracji israelskiej, bedzie tutaj pewnego dnia przeprowadzone doglebne sledztwo, ktore wsadzi kilka osob, ktore dzisiaj kreca sie z wysoka ranga, krawatami i szatami, za kraty'...

eli tzipori, dziennikarz sledczy: 'zbrodnie liat ben ari i yehudith tirosh: znalem transkrypcje podstepow w przesluchaniach nira hefetza, ale w chwili, kiedy widzimy dzisiaj po raz pierwszy filmy, dostajemy boks w brzuch – to szokujace! krzyki, grozby i najstraszniejsze, ze hefetz mowi, ze sledczy byli instruowani caly czas. instruktorki: ben ari i tirosh. za takie rzeczy idzie sie do wiezienia'...

i dzisiejsze przesluchania:

nir hefetz:

'jestem zly na wyzszych pracownikow w systemie sprawiedliwosci. sledcza podchodzi do mnie, na odleglosc centrymetrow, grozi mi, czuje jak pluje mi na ucho, pluje na mnie! wsciekaja sie na mnie przez poltorej godziny! nie do pomyslenia!'...

'ten podstep w przesluchaniu stal sie zartem prowadzonym na moj koszt w pokoju przesluchan. glowny sledczy w sledztwach premiera leci na rodzinny urlop w srodku sledztwa! sledczy smiali sie ze mnie – on tam, a ty tu'...

'wiedzialem, ze jestem bez winy i dlatego powiedzialem mojemu prawnikowi, ze to jest prawdopodobnie podstep sledczy. tony przesluchan wzrosly do niewiarygodnych tonow – i ani slowa o sprawie. sledczy wpadli w szal. zblizyli sie do mnie w sposob grozny. krzyki, ktorych nie mozna zrozumiec. i to sie nie skonczylo. to przesladuje cie nawet po zwolnieniu'...

'wyciagneli mnie z lozka o 6 rano do pokoju przesluchan. nie jadlem nic do nastepnego dnia. jedyne, co jadlem w lahav 433, to tylko trojkatne kanapki z maszyny. w areszcie dostalem 5 kromek chleba z dzemem i czekolada. nic innego nie jadlem. bardzo schudlem, to bylo odzywianie nie do pomyslenia. bez sztuccow. kladlem jedzenie na kolana i tak jadlem'...

'w areszcie umiescili mnie w brudnej klatce, jak klatka dla malp. najpierw wprowadzili tam roznego rodzaju wiezniow ubranych na pomaranczowo, ktorzy mowili po arabsku, potem wprowadzili gazanczykow i kiedy wprowadzili mnie, oni zaczeli halasowac lancuchami i krzyczec netanyahu, netanyahu. skad wiedzieli, ze jestem powiazany z netanyahu nie mam pojecia, bo bylo zabronione publikowac moje nazwisko'...

'warunki byly bardzo trudne, za kazdym razem gubilem ubrania, ktore przynoszono mi z domu. oprocz jednej nocy w kishon, tam warunki sa naprawde dobre. wszedzie indziej warunki sa okropne. rowniez na przejsciu ayalon jest kastastrofa, nie da sie wytlumaczyc tego piekla. obudzilem sie pokryty setkami ugryzien pchel'...

'to, wraz z innymi wydarzeniami, ktore mialy miejsce w celi, doprowadzily mnie do pomyslenia, ze jestem w niebezpieczenstwie, ze nie wyjde z tego zywy'...

'utrudniali mi bardzo otrzymac lekarstwa'...

'john demianiuk i mordechai vanunu nie mieli tylu sledczych, ilu przesluchiwalo mnie'...

taaaaak... to wszystko zrobila policja na polecenie prokuratury temu swiadkowi... i oprocz tych strasznych ujawnionych dzisiaj rzeczy, o ktorych mielismy tylko slabe pojecie, bo przecieki mowily tylko o probie namowienia go do zmiany prawnika, lub o grozeniu mu ujawnieniem jakiejs afery z obca kobieta i tez byla mowa o pchlach w materacu, ale juz nie o tym co ujawnil dzisiaj hefetz w tym przesluchaniu... ten dzien jeszcze ujawnil, ze wiele materialow na temat tego co przeszedl w areszcie zostalo ukrytych i dalej jest ukrytych przed obrona, co rowniez jest nieprawne...

nagranie sledczego podczas przesluchania hefetza: 'bomba jaka dostaniesz w ciagu 1-2 nastepnych dni zaszokuje twoj swiat. nie bierzesz pod uwage naszych mozliwosci ani tego, co mozemy zrobic. jestesmy 433, nasze metody przesluchan sa najbardziej podobne do shabaku. wszystko, co sobie wyobrazasz, ze moze byc – bedzie. nie oszukuje cie nir. twoje dzieci nie beda chcialy byc z toba w kontakcie. rowniez nie twoja zona. konsekwencje poza wiezieniem i mediami – twoja komorka rodzinna jest w niebezpieczenstwie'...

hefetz: zagrozenie bylo mi jasne. jesli nie dostarcze im wersji, bedzie zagrozenie dla mojej rodziny'...

taaaaak... naglowki wszystkich mediow w israelu 10 wrzesnia 2019 roku brzmialy jednakowo: '
'mandelblit: nie ma najmniejszych podstaw do zarzutow wywierania presji na swiadkow panstwowych w teczkach netanyahu'... z tego co rozumiem, jego rodzina juz jest rozwalona: jego zona rozwiodla sie z nim...

yossi fuchs, adwokat: 'mowa jest o lekarstwach, ktore hefetz potrzebuje kazdego dnia. adwokaci konfrontuja hefetza z odpowiedzia policji do dziennikarza avishaia grinzweiga w tamtym czasie, ze 'nie grozili hefetzowi ujawnieniem osobistych danych' i hefetz odpowiada: 'policja klamie!'...

kinneret barashi, adwokat, w jej kolejnych sprawozdaniach z dzisiejszego dnia:

'fakt, ze sad orzekl wczoraj w nocy, ze rozprawa nie odbedzie sie za zamknietymi drzwiami, ale w praktyce wszystkie media stoja przed sala juz prawie godzine i to drugi raz dzisiaj i szkoda dla demokracji jest smiertelna. prokuratura, ktora zalala media transkrypcjami sledztwa nira hefetza, narusza zasade jawnosci publicznej. wstyd'...

'jesli w sadzie byli by teraz prawnicy reprezentujacy terrorystow, oni by krzyczeli o lamaniu podstawowych praw czlowieka podejrzanych, glodzenie, czystosc i odzywianie, ktorych nie dano swiadkowi w ciagu dwoch tygodni. opisy, ktore trzesa wszystkimi fundamentami'...

'na sali sadowej siedzi kobieta, ktora kreci sie z ochroniarzem, poniewaz pomogla w zbrodni, ktora opisuje teraz nir hefetz'...

'mandelblit i kazdy, kto dolozyl reke do sledztwa nira hefetza w warunkach, w ktorych zostalo przeprowadzone, nie powinien oddac kluczy, on powinien zostal przesluchany i postawiony przed sadem za powazne przestepstwa typu zbrodni. przestepcy pod przykrywka organow scigania'...

galit distal atbaryan, likud:

'po co?
po co?
po co zagladzali hefetza? grozili rozbiciem jego rodziny? zamkneli go w klatce z arabami z gazy?
po co???
zeby wymyslil cos o zdjeciu z sukienka sary? czy zrobiliby to lapidowi? albo gantzowi czy bennettowi? nigdy.
prokuratura postanowila obalic tutaj rzad i udalo sie jej.
oni jeszcze zaplaca za to'...

haim ramon, byly minister sprawiedliwosci z partii pracy: 'kto mysli, ze szokujacy opis nira hefetza o nielegalnym wykorzystaniu aresztu i warunkow przetrzymywania jako narzedzi szantazu do wymuszenia 'zeznan' pod grozbami, jest wydarzeniem wyjatkowym, myli sie. to codzienna rzeczywistosc, w ktorej prawa oskarzonych i swiadkow sa deptane w bialy dzien.

nie ma przypadku, w ktorym sledczy policyjni i prokuratorzy, ktorzy pod grozbami wyciagali zeznania, wykonywali niedozwolone podstepy sledcze, ukrywali w zlych zamiarach materialy sledcze przed obrona, staneli przed sadem. wrecz przeciwnie, wiekszosc z nich awansowala na wyzsze stanowiska. hefetz wymienil nazwiska przestepczych sledczych, doradca prawny rzadu mandelblit bezwstydnie klamal twierdzac, ze 'nie ma podstaw do zarzutow wywierania nacisku na swiadkow panstwowych w tej sprawie', policja klamala twierdzac, ze nie bylo zadnych nidozwolonych sztuczek w sledztwie.

policja odmawia ujawnienia, kto byl odpowiedzialny za nielegalne podstepy w sledztwie. jasne, ze nikt z odpowiedzialnych za te przestepstwa nie bedzie scigany'...

limor semimyan darash, profesor na uniwersytecie hebrajskim: 'dzisiejsza lewica – obawia sie o naruszenie praw obywatelskich i prywatnych z powodu sledzenia telefonow w czasie epidemii, ale zyje w pokoju z calkowitym odebraniem praw obywatela i czlowieka, drakonskimi sledztwami, koszmarnymi nocami w areszcie, zagrozeniem dla rodziny i prywatnosci – bo to konczy sie z ich dojsciem do wladzy'...

david fohrer, adwokat: 'to, co wynika z rozprawy nira hefetza, to ze kazdy obywatel panstwa musi wiedziec, ze w kazdej chwili policja moze go porwac, zatrzymac, wsadzic do celi z pchlami, grozic mu, pozbawic go jedzenia, snu i opieki medycznej, grozic  jego rodzinie i zadac od niego, aby obwinil kogos innego'...

talia einhorn, prawnik: 'dla zainteresowanych teczka 4000. zobaczcie wielkosc zainwestowanych w nira hefetza srodkow – 30 sledczych i detektywow, codzienny transport miedzy osrodkami aresztu w israelu od polnocy do poludnia i od wschodu na zachod, prawnicy towarzyszacy sledztwu, cela w ktorej byl fizycznie zagrozony przez przestepcow – i to wszystko nie po to, zeby dostac przyznanie sie do przestepstwa o ktorego popelnienie jest podejrzany, tylko zeby zlozyc zeznanie pozadanej wersji'...

avishai ben haim, dziennikarz i komentator do spraw ultraortodoksyjnych, posiadajacy doktorat uniwersyteu herajskiego do mysli zydowskiej, badacz ortodoksji i religii ludowej: 'troche sie zalamalem, popatrzylem i stracilem sily, wiec wzialem kilka dni wolnego od zajmowania sie przerazajaca 'afera przesladowani netanyahu', ktora musi wstrzasnac dusza kazdego moralnego zyda i israelczyka. napewno dziennikarza. krotko: zajety innymi sprawami, pisanie plynie, ale czuje, ze sie wymiguje i niemoralnie, jakbym przeszedl przez las i widzial niesprawiedliwosc i szedl dalej, jakbym jej nie widzial'...

nir hefetz... fot. avshalom shoshani...

wiedzielismy wszyscy o tej zgniliznie w prokuraturze, w policji, w calym systemie sprawiedliwosci... ale nikt z nas, zwyklych smiertelnikow, nie mial pojecia o ogromie tej zgnilizny... i chyba jeszcze nie slyszelismy wszystkiego...

dana

po tym, jak pajac pokazal nam po raz nie wiem ktory, ze ma w nosie panstwo i jego obywateli, oszust teraz rowniez pokazuje nam, ze jego 'walka z corona' ogranicza sie tylko do zalecen dla obywateli israela z wyjatkiem obywateli israela nalezacych do jego rodziny: jego zona i dzieci wyjechaly dzisiaj na urlop za granice...

dokladnie, jak on i pajac krzyczeli z podium knessetu, podczas walki netanyahu z epidemia, ze 'trzeba dac przyklad osobisty', kiedy przylapano syna netanyahu spedzajacego seder z rodzicami...

oszust zobaczyl krytyke i pospieszyl sie nam wyjasnic wyjazd jego rodziny na urlop: 'rozumiem krytyke, ale od piatku dowiedzielismy sie wiecej o wariancie'...  jeszcze nas zawiadomil, ze on zostaje w kraju 'razem z wami. obywatele israela sa mi tak samo wazni, jak moje dzieci'...

co ty nie powiesz, oszuscie... dowiedzieliscie sie wiecej, ale zawiadomiles o tym tylko twoja rodzine? nas juz nie? i nie odwolales twojego zalecenia dla calego narodu, nie? tylko zapewniles zone i dzieci, ze moga spokojnie uzywac zycia ma mauritiusie...

w srodowisku oszusta mowia: 'nie moglismy zapobiec podrozy zony i dzieci premiera'...

kinneret barashi, adwokat: 'nie mozna bylo uniknac podrozy, powiedzial bennet. co jest potrzebne, zeby uniknac podrozy?'...

- w zwiazku z ciekim zeznaniem hefetza, parlamentarzysta moshe arbel , shas, zwrocil sie do adwokata keren bar menachem, szefa oddzialu sledczego policjantow, z prosba o zbadanie podstepow sledczych i klamliwych odpowiedzi policji: 'w sledztwie nira hefetza i propozycji, zeby sluzyl jako swiadek panstwowy, przekroczono wiele wyraznych czerwonych linii, ktore moga kwestionowac wiarygodnosc zeznan hefetza jako calosci, tak w policji, jak i w sadzie'...

-  przywodcy rabinow i szefowie yeshivot ze spoleczenstwa narodowo-religijnego wydali dzisiaj wieczorej pierwszy tego rodzaju list wzywajacy do 'protestowania przeciwko naruszaniu zydowskiej tozsamosci panstwa'...

w swoim liscie rabini stwierdzili, ze 'wrocilismy do ziemi israela, bo chcemy panstwa zydowskiego, a nie panstwa wszystkich jego obywateli. teraz rzad promuje szereg praw, ktore zagrazaja istocie panstwa i zmieniaja jego tozsamosc. narod israela buntuje sie przeciwko tej probie. wzywamy spoleczenstwo do zjednoczenia i protestowania przeciwko probie zamienienia panstwa na panstwo wszystkich obywateli'...

rabini syjonizmu narodowo-religijnego w osiedlu kumi ori...

- yariv levin, przewodniczacy frakcji likudu, zapalil dzisiaj chanukowa swieczke przy wejsciu na har ha-bait: 'to jest miejsce, do ktorego teskni kazdy zyd'...

simcha rothman, syjonizm religijny: 'dobre slowo dla policji w lod. przez cala noc slychac bylo w miescie lod koncert broni. uzi, carlo i reszta tych niszczycielskich instrumentow daly niezapomniany wystep. widzialem teraz zawiadomienie, ze zatrzymano 20 podejrzanych, zamieszanych w ta sprawe. szybka akcja. mam nadzieje, ze mowa jest o wlasciwych ludziach i ze zobaczymy przedluzenie aresztu i akty oskarzenia. bede sledzil'...

dana

niecala godzine temu proba linczu w ramalli: dwoch zydow wjechalo pomylkowo do tego miasta... tlum arabow rzucil sie na nich, ale w ostatniej chwili policja autonomii wyciagnela ich z placu manara i w ten sposob uratowala im zycie...

ta dzicz najpierw zdemolowala ich samochod, a potem go podpalila...