News:

SMF - Just Installed!

Main Menu

wiadomosci na dzien 26 stycznia 20222...

Started by dana, January 26, 2022, 03:08:36 PM

Previous topic - Next topic

dana

od wczoraj 76 017 nowych zarazonych... 888 osob w stanie ciezkim... wsrod nich 245 w stanie krytycznym...

jutro ma wejsc w zycie anulowanie izolacji dla dzieci, ktore wg tego planu beda musialy robic 2 testy tygodniowo, w niedziele i w srody i rodzice beda musieli podpisac zaswiadczenie, ze testy zostaly zrobione... dzieci z wynikami pozytywnymi przejda do izolacji... jesli rodzice odmowia robienia testow, wtedy rowniez dzieci beda musialy byc w izolacji...

to wszystko teraz jest znow omawiane, bo lekarze wycofuja sie z tego planu, rowniez zwiazek nauczycieli, dzieci w wieku 0-5 lat nie sa zaszczepione, wiec beda narazone na infekcje... wiec oszust z horowitzem i ta shasha shasha ministrem edukacji i wyzsi urzednicy w systemie medycznym omawiaja mozliwosc przesuniecia tego anulowania o conajmniej tydzien...

tak wyglada ten rzad z ich decyzjami: co 2 dni nowe, a potem mowia ze wszystko jest pod kontrola i ze zalecenia sa zrozumiale dla wszystkich...

- radio galey cahal informuje, ze administracja bidena zwrocila sie do oszusta z prosba o pomoc w negocjacjach miedzy usa a putinem w sprawie ukrainy...

taaaaak... jeden nieudacznik zwrocil sie o pomoc do drugiego nieudacznika... ale bez watpienia pochlebil ego oszusta... jesli to prawda, to putin pewnie smieje sie od ucha do ucha...

- mandelblit zamyka sledztwo w sprawie smierci ahuvii sandaka...

taaaak... mamy zabitego chlopca w poscigu policyjnym i nie ma ani jednego winnego, chociaz wiadomo, ze zginal z powodu celowego uderzenia samochodu policyjnego w samochod, w ktorym sie znjdowal sandak...

- abu ali, nasz czlowiek w swiecie arabskim: 'conajmniej dziewiaty iranski samolot transportowy wyladowal na lotnisku w damaszku. samolot nalezy do linii lotniczej qeshm, nalezacej do iranskich gwardii rewolucyjnych. ostatni atak przypisywany israelowi mial miejsce 28 grudnia i jak widac, israel przestal atakowac w syrii'...

- zima w israelu... na hermonie spadlo w nocy 20 cm sniegu i zamknieto go dla odwiedzajacych... dzisiaj snieg ma dotrzec do meron i do cfatu i oczekuje sie, ze dotrze rowniez do jerozolimy...

moshav odem na wyzynie golan...

majdal shams...

alonei ha-bashan na golanie...

galit distal arbaryan, likud: 'jakie klamstwo naftali najbardziej sie wam podobalo? kiedy siedzial w studio kanalu 20 minute przez wyborami i podpisal karteczke, ktora przyniosl z domu? moze kiedy klamal israelczykom, ze nie bedzie rzadu z lapidem w czasie, kiedy kraj byl ostrzeliwany i wszyscy siedzieli w schronach? albo kiedy postanowil wymyslic dzieci umierajace na omicron, zeby przestraszyc matki i ojcow? to jest problem. ciezko, ciezko'...

ona jest jak ten mur wokol izraela ktorego gola glowa nie rozbijesz
(forumowicz melord o mnie)

Margal

Wygląda na to, że USA po 8 latach zaniedbań Obamy nad badaniami nad bronią hipersoniczną straciło status najsilniejszego mocarstwa na świecie. Jeśli to prawda i Amerykanie wiedzą, że poniosą porażkę z Rosją i Chinami w ewentualnym konflikcie, bo nie mają już nad nimi przewagi militarnej, to możemy się już uczyć w Polsce chińskiego i rosyjskiego.
"radio galey cahal informuje, ze administracja bidena zwrocila sie do oszusta z prosba o pomoc w negocjacjach miedzy usa a putinem w sprawie ukrainy...

taaaaak... jeden nieudacznik zwrocil sie o pomoc do drugiego nieudacznika... ale bez watpienia pochlebil ego oszusta... jesli to prawda, to putin pewnie smieje sie od ucha do ucha..."

dana

pojecia nie mam o tej broni, ale absolutnie masz racje mowiac, ze usa stracily pozycje najsilniejszego panstwa...

nu, lewica na calym swiecie niszczy dorobek lat w kazdym panstwie...

dana

nu nu... nie myslalam, ze doczekam sie czegos takiego w haaretz... jest tam jeden dziennikarz, yossi melman... uwielbia pisac o netanyahu w takim stylu: 'dobrze, ze bibi poszedl do domu. byl premierem trujacym, ktory rozerwal i rozdziela israel. chciwy na prezenty'... dzisiaj walnal artykul w jego gazetce, zatytulowany 'trzeba szczerze powiedziec – jesli chodzi o lodzie podwodne netanyahu mial racje!', ktorego wprawdzie calego nie moge przeczytac, bo musialabym sie tam zarejestrowac, a to zrobie over my dead body, jak to sie mowi, ale jest kawalek, ktory moglam przeczytac (pogrubienie moje):

'byly premier benjamin netanyahu mial racje, kiedy okolo 6 lat temu naciskal, zeby przyspieszyc zakup trzech lodzi podwodnych od niemiec. jego plan sie nie urzeczywistnil ze wzgledu na burze w spoleczenstwie wywolana sledztwami medialnymi, sledztwem policyjnym przeciwko niemu i trzema kampaniami wyborczymi.

w tym tygodniu rzad zdecydowal sie na zakup trzech lodzi podwodnych za wygorowana cene 3 miliardow euro. stocznie thyssenkrupp wykorzystaly opoznienie w decyzji, zeby podniesc cene i to bedzie kosztowac israelskiego podatnika dodatkowy miliard euro. podwyzka cen zostala dokonana bez poinformowania knessetu i spoleczenstwa'...

taaaak... oszust z pajacem obiecywali przejrzystosc, a nie 'tajnosc jak w rzadzie oskarzonego'... podpisuja umowa z niemcami, ale jednoczesnie powoluja komisje sledcza przeciwko netanyahu... to nie jest rzad 'zmiany, jednosci i uzdrowienia', tylko to jest rzad obsesyjnej nienawisci do netanyahu i calego obozu prawicowego...

- mimo duzej krytyki i sprzeciwu urzednikow ministerstwa zdrowia, oszust zadecydowal o zniesieniu izolacji w szkolach i przedszkolach i od jutra dzieci, ktore beda w kontakcie ze zweryfkowana osoba nie beda musialy udac sie w izolacje, beda jedynie zobowiazane do zrobienia testu dwa razy w tygodniu...

w zwiazku z ta decyzja oczekuje sie gwaltownego wzrostu zachorowalnosci w systemie edukacyjnym, a szpitale przygotowuja sie na ogromne obciazenie w oddzialach corony i na mozliwosc niewydolnosci...

dlaczego mam wrazenie, ze oszust z horowitzem, ktory go oczywiscie poparl w tej decyzji, zrobili to 'na zlosc' netanyahu, ktory ich ostro wczoraj skrytykowal?

ran reznik, dziennikarz sledczy israel hayom, zajmujacy sie zdrowiem: 'rzad bennetta hazarduje zdrowiem dzieci. zadecydowac o zniesieniu ograniczen podczas szczytu epidemii? to niebezpieczna i niemoralna decyzja. sa ciezke skutki uboczne dla dzieci, takie jak problemy z sercem, problemy z miesniami i cukrzyca. osobiscie znam dwa takie przypadki. w dzisiejszej sytuacji nie daja pacjentom w stanie ciezkim dostatecznie duzo szansy na przezycie i zycie'... 

meir layosh, byly rzecznik w knesset i w rzadzie, zalozyciel urzedu strategii: 'wyglada na to, ze naprawde juz to nikogo nie obchodzi. ci sami dziennikarze, ktorzy krzyczeli z kazdej sceny o porazce – znikneli. ci sami politycy, ktorzy szczekali w mediach o szalenstwie i 'zalamaniu' systemu zdrowia – wyparowali. piszacy na stronach spolecznosciowych, ktorzy potepiali poprzedni rzad, ministerstwo zdrowia, lotnisko ben gurion i ultraortodoksow – nie ma ich.

mam dosyc otrzymywania reakcji w stylu 'przestan juz panikowac, rowniez zdrowi maja prawa, rowniez narod ma prawa, ile mozna zamykac, co z zarobkiem, jestes szalencem, zamknij sie sam w domu i chron sie'. przysiegam wam, ze gdybym powiedzial wam to samo, kiedy bylem w gazie podczas operacji tzuk eitan, a wy byliscie w schronach i powiedzialbym wam w moim imieniu i w imieniu moich przyjaciol – dobrze, poradzcie sobie sami – krzyczelibyscie do wysuszenia gardla. wstydze sie za was'...

dana

dzisiaj zmarl w wieku 100 lat david rafael bannett. inzynier elektroniki, wynalazca windy shabatowej, jeden z czlonkow hagany, ktorzy szmugowali bron z usa do eretz israel, jeden z przemytnikow pierwszych samolotow dla israela i systemow radarowych... byl wykladowca elektroniki na wydziale fizyki uniwersytetu bar ilan...

czuje, ze na dzisiaj skonczyly sie wiadomosci, bo wszystko kreci sie w tej chwili kolo 'burzy sniegowej'... :D :D :D

smiszny ten moj narod... w jerozolimie w paru dzielnicach podobno zaczal padac snieg zmieszany z deszczem... w wiadomosciach teraz daja sprawozdania, pokazuja przygotowane plugi, policja ostrzega, zeby lepiej nie wychodzic z domu, bo nie tylko zimno (1.6 stopni), ale i ulice moga byc pokryte lodem... przypominaja, zeby dobrze ogrzac mieszkania i w nocy zostawic kapiacy kran, zeby woda w rurach nie zamarzla...

podnioslam zaluzje, bo wiatry bardzo silne i przenikaja przez kazda szparke, zeby zobaczyc, czy w mojej dzielnicy pada snieg, ale tylko deszcz... w kazdym razie napewno wszyscy jerozolimczycy przygotowuja sie z radoscia na wolny dzien, bo w snieg to tylko wariaci ida do pracy... :D :D :D

to ten snieg w jerozolimie w tej chwili... :D

mokro i puste ulice...

aloney ha-bashan na golanie dzisiaj wieczorem...

dana

nu to zaczal padac snieg rowniez na balkoniku... :D :D :D

dziennikarze donosza co 5 minut, podekscytowani, jakby zloto spadalo z nieba... ja wam mowie: narod meshiggene ojf de gance kopp... :D

dana

jerozolimczycy wariuja z radosci... nie widzialam jeszcze narodu, ktory by sie tak cieszyl z troche sniegu... :D :D :D

dana

myslalam, ze nie bedzie juz wiadomosci, bo snieg zapanowal nad wszystkim innym, a tu prosze, wylania sie nam nastepna zydowska wojenka...

sekretarz generalny zwiazku nauczycieli, yaffa ben david, wyslala dzisiaj wieczorem list do kadry nauczycielskiej informujac, ze jutro nauczyciele maja byc nieobecni w szkolach w protescie przeciwko zniesieniu izolacji w szkolach przez oszusta i w obliczu wielkiej obawy, ze rzad w rzeczywistosci doprowadza swiadomie do masowego zarazania i zagraza israelskim dzieciom...

w jej liscie napisala miedzy innymi: 'w swietle decyzji rzadu, ktora naraza was na wirus corony w sposob zagrazajacy waszemu zdrowiu i w obliczu tysiecy waszych prosb, jutro zostana podjete kroki protestacyjne: nie przychodzcie do szkol i przedszkoli.

w instytucjach specjalnej edukacji nauka bedzie sie odbywac normalnie. klasy specjalnej edukacji w normalnych szkolach przylacza sie do protestu'...

minister edukacji yifat shasha biton zaatakowala zwiazek nauczycieli: 'kroki agresywne i polityczne podejmowane na plecach dzieci israela sa niegodne i nie do przyjecia, napewno nie w tak trudnych czasach. agresywne i jednostronne zachowanie nie bedzie mialo miejsca. ministerstwo edukacji dziala nad wydaniem nakazow unikniecia protestu'...

od kiedy nie wolno protestowac shasha shasha i to jeszcze z  powodu tak niesamowitej wprost decyzji podjetej przez rzad mimo sprzeciwu specjalistow?

yedioth achronot twierdzi, ze po podjeciu tej decyzji dr sharon alroy preis, dyrektor oddzialu zdrowia publicznego w ministerstwie zdrowia, zadzwonila do yaffy ben david, poza plecami oszusta, zeby namowic ja do zatrzymania nauki w szkolach i przedszkolach...

czynnik rzadowy: 'yaffa ben david nie jest ministrem edukacji i sharon alroy preis nie jest ministrem zdrowia. obie sa zdezorientowane. rodzice i dzieci nie moga byc zakladnikami osobistych zachcianek. dzieci wroca do szkol, nawet jak to bedzie wymagac wiekszego wysilku'...

nu, ja nie wiem, czy to alroy preis zadzwonila do ben david, czy moze ben david zadzwonila do alroy preis, zeby sie z nia skonsultowac, ale one napewno nie sa zdezorientowane... ostatecznie wszyscy wiemy, ze sharon alroy preis od dwoch lat ciezko walczy o nasze zdrowie i napewno jedyne co miala dzisiaj w glowie, to ratowac dzieci przed niepotrzebnym zarazaniem i chorobami w obliczu decyzji idiotow, odrzucajacych zdanie lekarzy i profesjonalistow...

i jeszcze widze, ze w tym chaosie ludzie w koncu zaczynaja myslec i biora w rece ochrone wlasnego zdrowia...

dana

eli tzipori, dziennikarz sledczy: 'gratulacje dla yaffy ben david i dr sharon alroy preis: jesli premier israela i minister edukacji porzucaja zycie obywateli, a szczegolnie dzieci, nie ma innego wyjscia, jak to zatrzymac. jesli chodzi o zycie, nieistniejace 'zarzadzanie' bennetta moze isc do diabla. wystarczy!'...

gadi taub. historyk, kolumnista haaretz, przypomina nam wypowiedz pajaca i komentuje:

'z archiwum lapida, wrzesien 2020: 'to nie awaria. to porazka. to wynik rzadu, ktory nie ma pojecia co robi. ktory stracil zaufanie spoleczenstwa. kazdy szczebel profesjonalny byl przeciwko zamknieciu. ronnie gamzo, projektor, sprzeciwiali sie pelnemu zamknieciu. zamkneli im buzie. ida w zamkniecie bez zadnego planu. bez okreslenia celow.

kiedys lapid mial bardzo decydujace opinie na temat tego, co robic.to bylo, kiedy sprawy byly odpowiedzialnoscia innego. teraz, kiedy to jego odpowiedzialnosc, uciekl, ile bylo w nim sily. rzad infantylnych, takiego podpoziomu jeszcze nie bylo w israelu'...

i sa tacy, ktorzy wysmiewaja oszusta...

yinon magal, dzienniarz: 'bennett: z calego swiata dzwonia, zeby sie dowiedziec, jak wyszedlem na takiego idiote'...

yossi davidov, dziennikazL 'oooo... bedzie tu ciekawie'...

:D :D :D